Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, czy nie zrobić takiego testu ABX na piwo.

Ale w skali, którą zaproponowałem przy okazji testu u discomaniac.

Czyli, jakiś mega gorzki porter vs. Tatra jasna.

Może jeszcze dzisiaj wieczorem skoczę do monopola :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Znam osobę, która 10 razy na 10 prób odróżnia Coca-Colę od Pepsi oraz różnych producentów wody niegazowanej.

Test ABX nie musi dotyczyć jedynie krótkich próbek. Można słuchać godzinę jednego kabla (lub wzmacniacza), potem 40 minut drugiego, wrócić do pierwszego itd. Zero stresu i pośpiechu.

A wnioski bardzo ciekawe...

czemu wg ciebie pacula nie jest autorytetem? przerzucil przeciez lekko kilka ton sprzetow, mial / ma dostep do sprzetu i taniego i drozszego i highendowego, siedzi w branzy, jezdzi na targi i wystawy, spotyka sie i rozmawia z ciekawymi ludzmi z branzy czemu wg ciebie nie jest autorytetem?

Bo nie jest niezależny od producentów/dystrybutorów, żyje z recenzji ( oczywiście zawsze dobrych ) i reklam. Po prostu nie stać go ( finansowo ) na mówienie prawdy prosto w oczy, że coś jest do d...y ( tak jak np. robi to Clarkson). Musielibyśmy my go opłacać, a za recenzowane produkty trzeba by płacić, bo mało który dystrybutor oddałby coś dobrowolnie mając świadomość, że może zostać sponiewieranym. W zasadzie pośrednio to robimy kupując sprzęt/akcesoria, które on pozytywnie recenzuje i reklamuje, bo w cenie tego sprzętu jest uwzględnione "lokowanie produktu".

I tak się kręci ten biznes, póki są kupujący wierzący w recenzje.

Dla doświadczonych audiomaniaków recenzja w gazetach czy na highfidelity.pl to tylko źródło informacji o budowie, parametrach, cenie.

Edytowane przez audiofan01

wtedy to bedzie odpowiednik odrozniania od siebie kolumn :)

kable to tatra vs harnaś :D

jakby co to sie chetnie na taki test pisze ;-)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ty masz jakieś problemy z logicznym myśleniem. Na co dzień czerpiesz z doświadczenia innych zamiast swojego?

Co ma piernik do wiatraka?

Czy ja czytałem gdzieś na forum informatycznym, albo usłyszałem na ulicy, że dzięki jakiś super-wypas kablel USB za 2000 pln do myszki komputerowej sprawia, że jest mniejszy input lag i pracuje się nią precyzyjniej?

Właśnie logiczne myślenie doprowadziło mnie do obecnego przekonania, które mam zawarte w opisie "o mnie".

Z doświadczenia na doświadczenie utwierdzam się w tym coraz bardziej.

Przestań pisać w kółko o tym, że brakuje mi doświadczenia, jakbym pół roku temu kupił sobie pierwszy sprzęt audio.

Mam Ci po kolei wymieniać sprzęt jaki słuchałem u siebie bądź przy jakiejś okazji, albo który wypożyczyłem?

Co Ci to da? policzysz sobie jakimś wzorem i wynik wyjdzie pozytywny albo negatywny?

Nie wiem co dla Ciebie jest miarą odpowiedniego doświadczenia, żeby już było dobrze?

Albo jest jakiś wzorzec, kiedy będzie można śmiało głosić że ma się już doświadczenie bo zawiera się to w tym wzorcu?

Skąd wiesz, że Ty jesteś doświadczony? Po czym to wnosisz?

Czekam na konkretną odpowiedź.

Nie uciekaj teraz od odpowiedzi, ani nie chowaj głowy w piasek.

To raczej Ty nie wyciągasz logicznych wniosków z moich postów.

Ciebie nic nie przekona, nigdy.

Słyszysz tak samo intensywnie jak wierzysz.

Porozmawiaj kiedyś z wierzącym, o dowodach naukowych na temat boga a później przewertuj jeszcze raz naszą bujną rozmowę i znajdź podobieństwa :)

Zapytaj użytkownika hubertrs czy jest różnica pomiędzy jego Dac'iem marantza ,a klimaxem. Podłączyliśmy u niego w systemie.

Niech zgadnę :)

Były różnice w dźwięku :D

A swoja droga to z toba widzę coraz bardziej ,ze nie ma sensu dyskutować. Chciałbyś ,ale brak doświadczenia i strzelasz na oślep.

To nie dyskutuj ze mną.

Ktoś Ci broni? :)

Podyskutuj z innym nie słyszącym dla odmiany.

A jak i tego Ci się nie chce, to podyskutuj ze słyszącymi o brzmieniu kabelków.

Zapewniam, że będziesz 100x bardziej zadowolony niż teraz, gdy wdajesz się ze mną w dyskusję.

W dyskusję z osobą która ma zamiar przeprowadzić jakieś badania, zamiast strzępić klawiaturę - a wynik tych badań nie wziąłbyś całkowicie za fakt, tylko wybiórczo w zakresie w którym jest Ci wygodniej zgodnie z tym, co idzie w parze z tym co jak twierdzisz "słyszysz" :)

Edytowane przez BeatX

Bo nie jest niezależny od producentów/dystrybutorów, żyje z recenzji ( oczywiście zawsze dobrych ) i reklam. Po prostu nie stać go ( finansowo ) na mówienie prawdy prosto w oczy, że coś jest do d...y ( tak jak np. robi to Clarkson). Musielibyśmy my go opłacać, a za recenzowane produkty trzeba by płacić, bo mało który dystrybutor oddałby coś dobrowolnie mając świadomość, że może zostać sponiewieranym. W zasadzie pośrednio to robimy kupując sprzęt/akcesoria, które on pozytywnie recenzuje i reklamuje, bo w cenie tego sprzętu jest uwzględnione "lokowanie produktu". Ale

skoro wszyscy o tym wiedza, to dlaczego audio guru naszego forum i nie tylko probuja podpierac sie takimi g**** wartymi recenzjami, nie tylko paculy, ale i innych wodolejow? niestety nie tylko pacula ale i wielu uzytkownikow tego forum jest w wiekszym lub mniejszym stopniu zaleznych od tak zwanej branzy. wynika z tego, ze rowniez ich glos tutaj nie jest zbyt szczery, czyz nie?

latwo rozpoznac receznenta czy jest oplacany czy nie - nie porownuje do siebie urządzeń z tej samej półki cenowej (lub jak kto woli dystrybutora) i nie pisze o wadach danego urządzenia tylko o samych zaletach bez punktu odniesienia - w Polsce mamy 4 na 5 takich wodolejów

a najgorzej jest jak pisze pseudonaukowym bełkotem uzywając słownictwa fachowego (muzycznego) i udowadnia tym samym ze nie ma pojecia o czym pisze

z drugiej strony jak napisać do Pana Pacuły prywatnego maila to juz pisze rzetelnie ktory produkt lepszy od ktorego a ktorego unikac

Edytowane przez biniek84
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Czekam na konkretną odpowiedź.

Ale na które pytanie, jak dla mnie to one są retoryczne.

To raczej Ty nie wyciągasz logicznych wniosków z moich postów.

Ciebie nic nie przekona, nigdy.

Słyszysz tak samo intensywnie jak wierzysz.

Porozmawiaj kiedyś z wierzącym, o dowodach naukowych na temat boga a później przewertuj jeszcze raz naszą bujną rozmowę i znajdź podobieństwa :)

Jedno mnie przekonuje w audio, sprawdzenie samemu. Rozumiesz?

Niech zgadnę :)

Były różnice w dźwięku :D

Jak się nie zapytasz to się nie dowiesz.

W dyskusję z osobą która ma zamiar przeprowadzić jakieś badania, zamiast strzępić klawiaturę - a wynik tych badań nie wziąłbyś całkowicie za fakt, tylko wybiórczo w zakresie w którym jest Ci wygodniej zgodnie z tym, co idzie w parze z tym co jak twierdzisz "słyszysz" :)

No własnie o tym pisałem. Chcesz aby twoje doświadczenie brać za pewnik, a swoje wyrzucić do kosza. Bzdura totalna.

ciekaw jestem co by powiedzieli koledzy z działy DIY jakbys tam wpadl i radośnie oznajmił że tracą czas bo wzmaki i Daci grają tak samo :)

Podejrzewam, że byłoby podobnie jak tu.

Większość by słyszała, a kilku by nie słyszało :)

Test ABX by odrzucili jako ostateczny dowód i tak w kółko.

Edytowane przez BeatX

Bardzo wiele urządzeń jest po prostu zaprojektowanych z błędami.

Spytaj tych ludzi z DIY, który kupił od producenta kartę produktu stosowanego procesora, który to opis kosztuje całkiem słono. A tam są zalecenia i żeby osiągnąć katalogowe parametry części, to muszą być spełnione w 100%. jak to zrobić, jak się nie kupiło tej dokumentacji? Zawsze jest przyczyna, tylko nie zawsze wiadomo gdzie.

Podejrzewam, że byłoby podobnie jak tu.

Większość by słyszała, a kilku by nie słyszało :)

Test ABX by odrzucili jako ostateczny dowód i tak w kółko.

sugerujesz ze ktos sie bawi w DIY mimo ze nie słyszy roznic? :)

jestes po prostu niemozliwy z tym abxem :)

ciekaw jestem co by powiedzieli koledzy z działy DIY jakbys tam wpadl i radośnie oznajmił że tracą czas bo wzmaki i Daci grają tak samo :)

Własnie :) Jak sobie zmieniam kondensatory w układzie to już są zmiany. A co dopiero całe urządzenia.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Boli mnie to strasznie... ale żyje nadzieją że ktoś mu to w końcu pokaże :)

Ale na które pytanie, jak dla mnie to one są retoryczne.

Mam Ci po kolei wymieniać sprzęt jaki słuchałem u siebie bądź przy jakiejś okazji, albo który wypożyczyłem?

Co Ci to da? policzysz sobie jakimś wzorem i wynik wyjdzie pozytywny albo negatywny?

Nie wiem co dla Ciebie jest miarą odpowiedniego doświadczenia, żeby już było dobrze?

Albo jest jakiś wzorzec, kiedy będzie można śmiało głosić że ma się już doświadczenie bo zawiera się to w tym wzorcu?

sugerujesz ze ktos sie bawi w DIY mimo ze nie słyszy roznic? :)

Sugeruję, że nie robili prawidłowo przeprowadzonych testów ABX i wnioski co do odsłuchów urządzeń ich autorstwa mogą być inne, od tego co wykaże ABX :)

haha doszlismy do absurdu :d dalej juz nie ma niczego

w Twoim pieknym swiecie abx powinna być jedna marka win, piw, samochodów, tv, papieru do dupy itd

Edytowane przez biniek84

haha doszlismy do absurdu :d dalej juz nie ma niczego

Wręcz przeciwnie :)

Dalej jest audio-voodoo.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

No dawaj.

Nie wiem o co ci tu chodzi.

Nie to jakie ty prezentujesz -> Sam napisales ,ze pierwszy raz slyszales 2ch systemow audio: Lutka i dynaudio c2

Nie ma.

Stad ze moje własne doświadczenia pokrywają się z ludźmi którzy o wiele więcej lat siedzą w audio niż ja. Jeżeli mówimy o słyszalności kablach głośnikowych to to jest temat zamknięty. Przetestowane i potwierdzone. Dla ciebie to cos nowego i walczysz nieudolnie ,aby dojść do tego co jest wiadome od dziesięcioleci.

Edytowane przez kennijczyk

to moze pytaniem na pytanie, co w takim razie robisz w watkach analogowych, skoro jak sam twierdzisz nie interesuje cie ani winyl, ani szpula? lubisz sobie potrolowac?

Nie ma mnie w wątkach analogowych. Od dawna nic tam nie piszę.

Nie ma mnie w wątkach analogowych. Od dawna nic tam nie piszę.

.

Edytowane przez leon28

Test ABX by odrzucili jako ostateczny dowód i tak w kółko

Nie wiem, czy wiesz, ale żaden test ABX nie może dowieść odrzucenia.

To tak, na poważnie, bo mozesz sobie z tego nie zdawać sprawy.

No dawaj.

Słuchawki:

Denon D7100, Denon D600, AKG K550, AKG K518, AKG K240DF, Brainwavz HM5, Beyerdynamic DT990, Beyerdynamic DT880 (250 ohm i 600 ohm), Sennheiser HD595, Sennheiser HD598, Sennheiser HD600, Sennheiser HD650, Sennheiser HD700, Grado SR325, Grado PS500, Audio-Technica ATH-A900X, HiFiMAN HE-400, HiFiMAN HE-500,

Kolumny:

Usher S520, ADAM A7X, Dynaudio BM 12 MKIII, EVE Audio SC208, Genelec M040, KRK VXT6, KRK VXT4, Yamaha MSP-7, Yamaha HS8, DIY 2-drożny u jednego znajomego na przetwornikach Seas, kolejna DYI tylko z mniejszym rozmiarem przetwornika i litrażu obudowy, 2-drożne DYI na przetwornikach Tannoy u użytkownika "Piramidon" w domu, przypadkowo-okazjonalnie i dosyć krótko jakiś high-end system w szczecińskim salonie muzycznym "DAT", Dynaudio Confidence C2, Lutkowe DIY,

Sub:

Rel T5

Wzmacniacze:

Teac AH-01, integra Yamahy kolegi (budżetowe hi-fi), Marantz PM7005, 20-to letni Denon kolegi "Piramidon" (widać na zdjęciach ze spotkania), Krell FBI, Cayin a-88t, wzmacniacz high-end przy okazji okazji w salonie "DAT" o którym wspomniałem wcześniej

DAC:

Teac AH-01, Behringer SRC2496, AIM SC808, NFB10-ES3, NFB-3.32, E-MU 0404, Focusrite Scarlett 18i8, FiiO E10K Olympus 2, chińskie badziewia z ebay za kilka dolców typu S.M.S.L, smartfony (żeby Cię nie zdziwiło jaką jakość dźwięku ma np. HTC One), integry płyty głównej :)

USB-SPDIF:

"Nostromo" z separacją galwaniczną USB, konwerter USB-SPDIF wbudowany w Teac AH-01 (Tenor 8802), konwerter USB-SPDIF wbudowany w DAC'i Audio-gd ( VIA VT1731)

Z grubsza to tyle.

Mogłem coś pominąć, bo nie idzie tego wszystkiego spamiętać.

Nie wiem o co ci tu chodzi.

Chodzi mi o to, że z listy sprzętu który wypisałem nie jesteś w stanie nic wywnioskować co do mojego tzw. doświadczenia i osłuchania.

Bo co wywnioskujesz? Że posłuchałem ileś tam dziesiąt urządzeń = ~ 23% doświadczenia? (szacunek z pupy wzięty)

Skąd wiesz że ten wniosek będzie miał odzwierciedlenie w rzeczywistości?

Wystarczy, że nie znasz dat kiedy czego słuchałem żeby już cokolwiek stwierdzić (pamięć muzyczna jest bardzo ulotna)

Stad ze moje własne doświadczenia pokrywają się z ludźmi którzy o wiele więcej lat siedzą w audio niż ja.

Idę o zakład, że jakimś dziwnym trafem osoby o których piszesz, są z obozu "słyszących" :)

Bo jak skonfrontujesz swoje doświadczenia z wnioskami osób, które kabli nie słyszą?

Jeżeli prawda byłaby taka oczywista, to nie byłoby jednego z większych sporów w temacie kabli.

Wypisałem sprzęt który słuchałem.

Udostępniłem wyniki testu słuchu, który niedawno przeprowadziłem.

Pokazałem swoją facjatę, żeby nie być anonimowy na forum.

Podałem adres mojej www, gdzie są wypisane dane mojej działalności gospodarczej.

Jestem przekonany, że historia mojego hobby jak i moja osoba są wystarczająco czytelne.

O Tobie nie wiadomo nic kompletnie, jesteś całkowicie anonimowy w internecie, a chętnie poznałbym wyniki Twojego testu na słuch i wypisany sprzęt który miałeś okazję posłuchać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi