Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

no prawda przyznaje niektrych ponosi fantazja :)

dla mnie to małe zmiany i nigdy nie twierdziłem ze istotne z punktu widzenia kolumn czy wzmacniaczy jednak jak sie dąży do dobrego dzwieku to walczy się i o takie

co śmieszne w drugim linku są inne wzmacniacze a zmiany są subtelniejsze niż miedzy kablami glosnikowymi :)

Edytowane przez biniek

Masz rację ale taki test z rejestratorem myślę że byłby bardzo pomocny dla osób, które chciały by zobaczyć o jakiej skali zmian mówi się przy wymianie np. taniego ale poprawnie wykonanego dac na daca z najwyższej półki cenowej wykonanego "bez żadnych kompromisów"

Zgadzam się, ten test z nagrywaniem jest bardzo interesujący. Oczywiście należy spróbować przeprowadzić go w bardziej rzeczywistych warunkach tj. z np. kablami o równej długości i zbliżonym przekroju przewodnika. Materiał będzie jeszcze ciekawszy bo mocniej osadzony w rzeczywistości.

Mama tak powiedziała? ;)

Niestety moja moja mama nie wypowie się już w żadnym temacie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To ty tak Lechu, wierzysz tym producentom sprzętu, ze wypisują w broszurach reklamowych prawdę i zamieszczaja rzetelne dane?

A możesz podać, o jakie konkretnie parametry chodzi i pomiary, które według ciebie dają ci pewność, że urządzenia powinny brzmieć tak samo, np. daci.?

Gość pantagruel

(Konto usunięte)

Zacząłem czytać ten wątek od pierwszej strony, z ciekawości i chęci dowiedzenia się czegoś. Około strony 18, przy ciąłbym, męczącym biciu piany, przeskoczyłem do ostatniej. No i dzień świstaka. Nie chce Wam się posłuchać trochę muzyki?

To ty tak Lechu, wierzysz tym producentom sprzętu, ze wypisują w broszurach reklamowych prawdę i zamieszczaja rzetelne dane?

Zwróć uwagę że podałem drugą opcję. Dane z testów. Oczywiście dla mnie te z testów są cenniejsze i bardziej rzeczywiste.

A możesz podać, o jakie konkretnie parametry chodzi i pomiary, które według ciebie dają ci pewność, że urządzenia powinny brzmieć tak samo, np. daci.?

Monitor w analogowym magnetofonie szpulowym monitoruje źródła (wejście bezpośrednio i po taśmie) o bardzo różnych podstawowych parametrach (pasmo, zniekształcenia) a jednak w sprawnym i dobrze skalibrowanym, dobrej klasy magnetofonie trudności z odróżnieniem dźwięku przed taśmą i po taśmie mają nawet audiofile słyszący kable.

Nie chce Wam się posłuchać trochę muzyki?

Cały czas słucham :-). Teraz radia Chili Zet Covers.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Różnie słyszą, ale w teście porównawczym chodzi tylko o wykrycie różnic pomiędzy dwoma sprzętami a tym przypadku potrzebne są procedury bo to mają być różnice pomiędzy sprzętami a nie słuchaczami czy np. właściwościami akustycznymi pomieszczenia.

No ale właśnie dlatego że różnie słyszą jeden może wychwycić, a druki nie i procedury tu nic nie pomogą.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

udało się po wielu stronach dojsc do jakiejś konkluzji i obalić przydatność ślepych testów w subtelnych różnicach :D

jest sukces

Ślepe testy ABX są po to, aby sprawdzić czy ludzkie ucho wychwyci różnice, a nie rejestrator czy mikrofon.

Ja cały czas twierdze, że sprzęt gra różnie - ale w ogromnej liczbie przypadków różnice w dźwięku są nie do wychwycenia przez ludzkie ucho - a jedynie przez przyrządy pomiarowe.

I to jest całe clue sprawy.

Walka o parametry na analizatorach widma, oscyloskopach czy o słyszalny progress w jakości dźwięku :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Kolejny mit audio jest taki ze od harpii można wypożyczyć kolumny do odsłuchu.

Był taki jeden co "wypozyczyl", po oddaniu na kasę czekał kilka mcy.

Mitem natomiast nie jest , że harpia się kredytowal u chłopa niskim kosztem. Taniej niż w francuskim banku, który reklamuje się jako najtańszy.

:)

Szymon, zapomniałeś jak się pisze? Piszę się tak:

:-)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No ale właśnie dlatego że różnie słyszą jeden może wychwycić, a druki nie i procedury tu nic nie pomogą.

Różnice w odbiorze dźwięków przez zdrowe osoby nie są na tyle istotne żeby jeden słyszał coś czego nie jest w stanie usłyszeć drugi. Najlepszy przykład to ten mój kolega, który ma poważny ubytek słuchu w jednym uchu a w drugim znaczny a deklaruje słyszenie różnic pomiędzy sprzętami. Oczywiście porównania robi nieprawidłowo technicznie, więc można na tej podstawie sformułować stwierdzenie że mechanizm wykrywania różnic ma inne podłoże, w przypadku testów porównawczych bez zachowania procedur, ponieważ nie zależy od sprawności/jakości jego słuchu.

Procedury zawsze pomagają uwiarygodnić wyniki porównania testowego obniżając do minimum wpływy czynników poza technicznych na wynik porównania.

Walka o parametry na analizatorach widma, oscyloskopach czy o słyszalny progress w jakości dźwięku :)

To pierwsze też może być ważne bo może poprawić nastrój u użytkownika sprzętu a to też się przekłada na lepsze postrzeganie dźwięku. Są jednak przypadki odwrotne i wychwalane są sprzęty, które na tych analizatorach i innych przyrządach wypadają dużo słabiej niż inne np. wzmacniacze lampowe. Decyzje użytkowników sprzętu chodzą własnymi ścieżkami często sterowanymi przez marketing i nigdy nie wiadomo co komu uda się wcisnąć do głowy.

Ślepe testy ABX są po to, aby sprawdzić czy ludzkie ucho wychwyci różnice, a nie rejestrator czy mikrofon.

Ten test z nagrywaniem przez mikrofon też może być ciekawy. Warto by go pogłębić o przypadki bardziej praktyczne niż ten wcześniej opisywany z testem kabli o mocno różniącej się długości i budowie.

Edytowane przez Lech36

Ten test z nagrywaniem przez mikrofon też może być ciekawy. Warto by go pogłębić o przypadki bardziej praktyczne niż ten wcześniej opisywany z testem kabli o mocno różniącej się długości i budowie.

Chętnie bym zobaczył taki test z nagranymi zmianami, tylko zamiast mikrofonu lepiej było by użyć rejestratora.

Chętnie bym zobaczył taki test z nagranymi zmianami, tylko zamiast mikrofonu lepiej było by użyć rejestratora.

To chyba był rejestrator w tym wcześniej opisanym teście. Do mikrofonu zawsze musi być podłączony jakiś rejestrator żeby efekt można było zaprezentować osobom trzecim korespondencyjnie. Rejestrator ma przenieść cudzy test porównawczy do naszego systemu korespondencyjnie.

Edytowane przez Lech36

To chyba był rejestrator w tym wcześniej opisanym teście. Do mikrofonu zawsze musi być podłączony jakiś rejestrator żeby efekt można było zaprezentować osobom trzecim korespondencyjnie. Rejestrator ma przenieść cudzy test porównawczy do naszego systemu korespondencyjnie.

Oczywiście że był tam rejestrator. Chodziło mi o pominięcie w torze mikrofonu. Kabli głośnikowych w ten sposób porównać się nie da, ale parę innych elementów systemu można np. dac, interkonekty, odtwarzacze cd czy też odtwarzacze plików.

Chodziło mi o pominięcie w torze mikrofonu.

Nie powinno się pomijać bo ma być imitacja tego co słyszymy w danym teście z głośników w danych warunkach. Mikrofon zarejestrował różnicę którą powinien słyszeć też tester. W końcu porównanie w warunkach rzeczywistych też odbywa się przy użyciu kolumn lub czasem słuchawek.

Nie powinno się pomijać bo ma być imitacja tego co słyszymy w danym teście z głośników w danych warunkach. Mikrofon zarejestrował różnicę którą powinien słyszeć też tester. W końcu porównanie w warunkach rzeczywistych też odbywa się przy użyciu kolumn lub czasem słuchawek.

Wlasnie dokladnie o tym wczesniej pisalem

Nie powinno się pomijać bo ma być imitacja tego co słyszymy w danym teście z głośników w danych warunkach. Mikrofon zarejestrował różnicę którą powinien słyszeć też tester.

Tylko że zastosowanie mikrofonu może generować sporo problemów z powtarzalnością testów. Jeśli zmiana w sygnale nastąpi to rejestrator i tak to nagra. Mikrofon to tylko dodatkowe problemy. Dodatkowy problem z mikrofonem to pomieszczenie, którego akustyka nie jest bez znaczenia nawet jeśli mikrofon będzie bardzo blisko źródła dźwięku. Edytowane przez Przemysław_51508

Tylko że zastosowanie mikrofonu może generować sporo problemów z powtarzalnością testów

Jeżeli nie ruszamy mikrofonu i wypełnienie pomieszczenia się nie zmienia to nie powinno być problemów, ale oczywiście optymalne takie porównanie nigdy nie będzie. To tylko sposób na zaprezentowanie na forum wykrytych różnic. Oczywiście trzeba mieć jakiś dystans do takiej prezentacji.

Jeśli zmiana w sygnale nastąpi to rejestrator i tak to nagra. Mikrofon to tylko dodatkowe problemy. Dodatkowy problem z mikrofonem to pomieszczenie, którego akustyka nie jest bez znaczenia nawet jeśli mikrofon będzie bardzo blisko źródła dźwięku.

W takim teście chodzi tylko o wykrycie różnic. Akustyka w obu przypadkach (porównanie dwóch urządzeń) nie zmieni się. Dlatego wcześniej zadawałem pytania o wypełnienie pomieszczenia osobami testującymi. W tamtym teście wykryto różnicę pomiędzy kablem głośnikowym długości 8m i kablem o innej budowie długości 0,5 m. Tą różnicę dało się usłyszeć nawet z głośniczków w monitorze komputerowym więc były ewidentne. Pewnie na żywo były jeszcze lepiej słyszalne. Pytanie tylko ile z tej różnicy to była jakość a ile różnica poziomów wynikająca z różnej długości.

Edytowane przez Lech36

Pewnie na żywo były jeszcze lepiej słyszalne

Myślę że na żywo nie było to jednak tak słyszalne. Prosty test z nagrywaniem własnego głosu w różnych pomieszczeniach sporo o tym mówi. Założę się że mało kto rozpozna ten swój głos nagrany w różnych pomieszczeniach a nam nie wydaje się by zmieniała się jego barwa. Edytowane przez Przemysław_51508

Myślę że na żywo nie było to jednak tak słyszalne.

To może być prawda.

Kolejna sprawa wprowadzając do toru mikrofon mamy kolejne urządzenie o sporych zniekształceniach.

Mając "wzorcowy wave", który odtwarzamy i nagrywamy można usłyszeć (zobaczyć) jak cały system wpływa na jego zmianę, a także jak każdy testowany (wymieniany) element systemu zmienia "wynikowy wav".

Edytowane przez Przemysław_51508

Mając "wzorcowy wave", który odtwarzamy i nagrywamy można usłyszeć (zobaczyć) jak cały system wpływa na jego zmianę, a także jak każdy testowany (wymieniany) element systemu zmienia "wynikowy wav".

Podobne pomysły już były na forum ;) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Podobne pomysły już były na forum ;) :)

Fakt nie zauważyłem. Widzę że spotkały się z podobną aprobatą, chociaż w tym wątku jakoś na razie spokojnie jest ;)

Różnice w odbiorze dźwięków przez zdrowe osoby nie są na tyle istotne żeby jeden słyszał coś czego nie jest w stanie usłyszeć drugi.

Robiłeś sobie kiedyś audiogram i wiesz jak to się robi?

Porównywałeś z innym?

I wszyscy są zdrowi.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Robiłeś sobie kiedyś audiogram i wiesz jak to się robi?

Porównywałeś z innym?

I wszyscy są zdrowi.

Robiłem, ale bardzo dawno. Technik który to wykonywał powiedział wtedy, że wyszedł znakomicie.

Te zmiany zarejstrowane mikrofonem sa duzo mniej slyszalne na zywca. Moze dlatego ze glosno max

Poza tym nie widze tu slabego punktu jesli j3st na statywie. Na pewno obiektywniej jlniz sluchacz "na kanapie"

Te zmiany zarejstrowane mikrofonem sa duzo mniej slyszalne na zywca. Moze dlatego ze glosno max

Poza tym nie widze tu slabego punktu jesli j3st na statywie. Na pewno obiektywniej jlniz sluchacz "na kanapie"

Tyle że mikrofon to dodatkowe zniekształcenia, które nie koniecznie ułatwiają wyciągnąć właściwe wnioski.

Tyle że mikrofon to dodatkowe zniekształcenia, które nie koniecznie ułatwiają wyciągnąć właściwe wnioski.

Jesli jest to dobry mikrofon to powinno byc liniowo. Muzyke ktorej sluchamy rejestruje sie w koncu przez mikrofony a jesli ten umieszczony jest blisko glosnika to wplyw czynnikow zewnetrznych jest ograniczony do minimum

• Pokaż nowe odpowiedzi