Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Muzyke ktorej sluchamy rejestruje sie w koncu przez mikrofony a jesli ten umieszczony jest blisko glosnika to wplyw czynnikow zewnetrznych jest ograniczony do minimum

Ja mimo to zrobił bym dodatkowo test moim sposobem, przynajmniej gdybym w ten sposób testował np, daci, odtwarzacze czy interkonekty.

Im mniej elementów wprowadzających zniekształcenia, tym łatwiej określić skalę zmian jakie będą wynikały z wymiany badanego elementu. No i wnioski z takiego testu będą mniej podatne na ewentualną krytykę ;)

Te zmiany zarejstrowane mikrofonem sa duzo mniej slyszalne na zywca.

Taki sam efekt był prezentowany praktycznie w wątku filtracji grzebieniowej. Mikrofon zarejestrował znaczące zmiany a na żywo nie było tego podobno tak ewidentnie słychać. To może mieć związek z percepcją ludzkiego słuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Kolesie z hajendu są z innej planety, słowo daję.

Poczytajcie sobie jakie tam teorie padają :D

Nic podobnego!!! W eterze jest coraz gorzej także dla dźwięku

Dziura ozonowa i spaliny odchudzają średnicę w dźwięku.

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolesie z hajendu są z innej planety, słowo daję.

To jest trafna obserwacja. Ci z hi-endu uważają dokładnie to samo o znacznej części tu piszących;-) Można więc zaryzykować tezę, że pomimo różnic udało nam się w czymś porozumieć;-)

Edytowane przez tomkly

Tu akurat Rafaell ma rację :) Jest coraz gorzej

Obraz w TV, który do i z satelity pokonuje łącznie drogę 70 tyś km nie pogarsza mi się. Jest w dalszym ciągu perfekcyjny. Nie przeszkadzają mu dziury ozonowe i zanieczyszczenie powietrza. Dopiero bardzo gruba warstwa chmur burzowych może doprowadzić do zerwania transmisji (bardzo rzadka i krótkotrwała sytuacja). Bezprzewodowe HDMI porównywane (prawidłowo technicznie ;-) ) z przewodowym HDMI również nie wykazało różnic w obrazie. Z jednego i drugiego systemu odtwarzana była ta sama płyta BD równolegle.

Oczywiście zgadzam się że jest coraz gorzej jeżeli chodzi o higienę otaczającego nas środowiska. Człowiek to wrzód na zadniej części świata ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak tylko nieśmiało napomnę, że byłem zdaje się pierwszym który wpadł na pomysł stworzyć audiofilski, high-end'owy router wi-fi :D

Tylko czekać, aż taki diwajs pojawi się w sprzedaży, pięknie obfotografowany i z kilkoma bardzo pochlebnymi (a jakże) recenzjami ;)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazują.

Daję max 5 lat i takie cacko będzie do kupienia.

Mark my words comrades :D

Natomiast, gdy już to nastąpi - tzn. gdy high-end'owy audiofilski router będzie produkowany i spotka się z pochlebnymi recenzjami recenzentów oraz konsumentów, to wleję w siebie 0,7l żeby opić absolutną głupotę ludzików którym to "gra".

Jak ktoś mi później napisze "słyszałeś ten router w swoim systemie? że krytykujesz pozytywny wpływ takiego audiofilskiego high-end'owego routera wi-fi na dźwięk?" - to od razu dzwonię po lekarza psychiatrę, żeby przyjechał i zapakował w kaftan co po niektórych :D

Edytowane przez BeatX

Daję max 5 lat i takie cacko będzie do kupienia.

Nie tak łatwo taki router zrobić, ponieważ to co jest na rynku, to nie wiadomo, czy do audio się nadaje w sensie brzmienia, bo parametry to może mieć nawet tak jak ten z linka, ale dopiero audio-guru ocenią przydatność dla audio lub też zarekomendują dalsze kosztowne badania w celu powstania znacznie droższych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tak łatwo taki router zrobić

Właśnie jest bardzo łatwo zrobić.

Wystarczy "pożyczyć" bebechy od jakiegoś topowego routera Linksys albo ASUS, wstawić do dużej, ciężkiej i wspaniale wykonanej obudowy z jakimś ogromnym transformatorem toroidalnym, dodać napis "Goldmund high-end Wi-Fi router for audio" i gotowe :D

O ile zakład, że znaleźliby się jelenie na zakup takiego produktu? ;)

Nareszcie coś o tłuszczy! A już się zaczynałem niepokoić ;)

"Nie mam nic do napisania, to napiszę o tłuszczy i będzie fajnie :)"

Gość

(Konto usunięte)

Wystarczy "pożyczyć" bebechy od jakiegoś topowego routera Linksys albo ASUS, wstawić do dużej, ciężkiej i wspaniale wykonanej obudowy z jakimś ogromnym transformatorem toroidalnym, dodać napis "Goldmund high-end Wi-Fi router for audio" i gotowe :D

O ile zakład, że znaleźliby się jelenie na zakup takiego produktu? ;)

Właśnie znalazłeś pomysł na biznes , spróbuj , skoro uważasz ,ze to tak opłacalne.

Tylko nie przesadzaj z tym trafem , bo transformator nalezy dobierac w zalezności od potrzebnego napięcia i poboru prądu, a jesli chcesz by obudowa była cięższa to zamiast duzego trafa zrób miedziana obudowe z grubej blachy , będzie ładnie wyglądac i sprawiać wrażenie hi-endu:)

Pomysł wbrew pozorom nie jest słaby :)

Jest luka w rynku na produkt audio-voodoo.

Problem w tym, że ja już jestem namaszczony i wyklęty z planety audiofili także nikt mi nie uwierzy jak będę wciskać kit, że mój high-end'owy router który produkuję i sprzedaję poprawi dźwięk w każdym systemie.

Sprzedażą i marketingiem takiego audio-voodoo musiałby być ktoś ze złotouchych, który słyszy wpływ wszystkiego na dźwięk, bo dopiero w jego opinię uwierzą audio naiwniacy :D

Gość

(Konto usunięte)

Sprzedażą i marketingiem takiego audio-voodoo musiałby być ktoś ze złotouchych, który słyszy wpływ wszystkiego na dźwięk, bo dopiero w jego opinię uwierzą audio naiwniacy :D

Wystarczy oplacic pare "recenzji" w prasie

No ale tak czy siak prędzej czy później gdzieś wyjdzie na jaw, że autorem projektu hajendowego routera jest Maciej Kozłowski aka BeatX z forum audiostereo.pl, który krytykuje i podważa zasadność wpływu 90% elektroniki na finalny sound :D

I po frytkach.. ;)

Ściema wyszła na jaw i w jeden dzień audiofile przestaną słyszeć wpływ takiego hajendowego routera na dźwięk i przestaną go kupować.

jar1.. słyszałeś kiedyś o tym, że ten sam dowcip powtarzany 1000x przestaje być zabawny, gdy słyszy się go po raz tysiąc pierwszy? :)

Pogłówkuj i wymyśl coś nowego, o szaraczkach i prostaczkach :D

Liczę na Twoją kreatywność i wenę twórczą.

Być może to jego najlepszy tekst.

Właśnie jest bardzo łatwo zrobić.

To może dla ciebie łatwo...weź pod uwagę, że nad routerami firmy od produkcji routerów pracowały wiele lat, a byle audiofilski router będzie od razu lepszy od każdego z nich pod względem brzmienia, a to wiadomo, że trzeba zbadać sprawę od początku i zaprojektować od nowa pod kątem audio.

Nie wiem teraz, czy piszesz na poważnie czy się zgrywasz :)

Ale jeżeli na poważnie, to powiedz mi jaki jest sens budowania takiego audiofilskiego routera?

Co Ty chcesz za informacje nim przesłać, których obecnie nie da się przesłać ze 100% zgodnością (o ile oczywiście nie jest zbyt daleko router od karty wi-fi)

Na poważnie oczywiście...przewody USB, LAN itd. - to wszystko trzeba było od nowa zaprojektować do potrzeb audio.

Sens jest zawsze ten sam - lepsze brzmienie, naturalne, zbliżone do brzmienia na żywo, zmniejszenie przepaści do odtwarzaczy cd.

Co Ty chcesz za informacje nim przesłać, których obecnie nie da się przesłać ze 100% zgodnością (o ile oczywiście nie jest zbyt daleko router od karty wi-fi)

Nie będę tracił czasu na analizy techniczne, które w porównaniu z odsłuchiwaniem systemu nie dają wartości jak barwa, dynamika, czy brzmienie na żywo.

Ale jeżeli na poważnie, to powiedz mi jaki jest sens budowania takiego audiofilskiego routera?

No widzisz sam, że prawdę napisałem.

Zapomniałeś tylko o tym, ze z kompa to słucha tłuszcza. A na niej się nie zarobi :)

No widzisz sam, że prawdę napisałem.

Kurcze.. toż to zupełnie nowy dowcip o tej prawdzie o tłuszczy :)

Nigdy przedtem nie żartowałeś w ten sposób.

Kompletnie niespotykany i oryginalny joke :)

Jestem pod wrażeniem innowacyjności i unikalności tego dowcipu.

Z niecierpliwością czekam na kolejny tekst o tłuszczy, bo jest bardzo potrzebny w tym wątku, przynosi dużo radości, zabawy, uśmiechu i tańca.

Już pomijam merytoryczny wkład w dyskusję!

Można się bardzo wiele dowiedzieć i nauczyć dzięki Twoim wpisom.

Proponuję założyć bloga z dowcipami o tłuszczy i co jakiś czas napisać bloga o tłuszczy - dla tłuszczy.

Myślę, że w środowisku audio gdzie panuje dyskusja o technicznych aspektach sprzętu audio, wkład postu mówiący o tłuszczy jest na szczycie wierzchołku najbardziej istotnych informacji.

Innymi słowy, Twój wkład w obecny wątek jest niezastąpiony i słowa płynące z Twoich postów powinny być zapisywane w annałach wiedzy o audio :)

Na poważnie oczywiście...przewody USB, LAN itd. - to wszystko trzeba było od nowa zaprojektować do potrzeb audio.

:D

Mamy na sali lekarza? :D

Każdy szuka na emeryturze jakiegoś hobby, żeby zająć wolny czas :)

Jeden wędkuje, drugi klei modele, trzeci podróżuje a jar1 pisze sobie wesoło na forum audio o tłuszczy :)

Tzn niech sobie pisze - ja mu nie bronię ;)

Tyle jego w tej rozmowie :D

• Pokaż nowe odpowiedzi