Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu przepaść ? Przepaść to stwierdzenie bardzo mocne. Słyszalne różnice to sformułowanie bardziej prawidłowe :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

No wlasnie zanim posluchasz w uczciwych warunkach to juz ferujesz wyroki przekonany ze kogos wyprowadzisz z bledu i przekonasz o jego zblizonym poziomie do starego daca na pcm5102

Poza tym.. mimo iż powinienem, aby mieć prawo do pisania własnego zdania, na podstawie własnych doświadczeń - to pójdę tym razem na łatwiznę i skorzystam z wpisów kolegi Sly30, któremu chyba braku doświadczenia i osłuchania nie odmówisz :)

Otóż kolega Sly30 sam napisał w tym wątku, albo w moim wątku dotyczącym spotkania u Lutka, że pomiędzy przetwornikami są bardzo małe różnice w dźwięku, często nie ma ich wcale (w konstrukcjach budżetowych)

Mam szukać linku do postu, czy wierzysz mi na słowo, że nie wyssałem tego z palca? ;)

Beatx z calym szacunkiem ale jarasz sie daciem ktory oparty jest na kosci za 10$

No ale co z tego ile on kosztuje? :)

Co ta cena za element ma zmienić w dźwięku, jeżeli aplikacja jest tak zaprojektowana że układ pozwala osiągnąć parametry takie - jakie przewidział producent.

Techniczny argument proszę :)

Ludzie tutaj mają hajendowe odtwarzacze CD z przed 20 lat i dźwiękowo to ponoć full wypas deluxe, albo i lepiej :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Otóż kolega Sly30 sam napisał w tym wątku, albo w moim wątku dotyczącym spotkania u Lutka, że pomiędzy przetwornikami są bardzo małe różnice w dźwięku, często nie ma ich wcale (w konstrukcjach budżetowych)

Jeżeli budowa jest podobna to różnice małe. Tanie dac są robione na jedno kopyto.

Edytowane przez daris666

Z tego co mi wiadomo (co przeczytałem od mądrych głów DIY), to jest dokładnie tak jak piszesz.

Tyczy się to ponoć również wzmacniaczy zintegrowanych, budowy odtwarzaczy CD.

Same shit, tylko opakowanie inne :)

Są nieliczne wyjątki, ale to przeważnie konstrukcje opensource'owe DIY, jak projekty NwAvGuy właśnie, wzmacniacz "The Wire", DAC Soekris'a, wszelkie klony BCL, Heed Canamp, czy rodzynek wśród branży - czyli końcówki mocy ICEpower :)

Edytowane przez BeatX

Z tego co mi wiadomo (co przeczytałem od mądrych głów DIY), to jest dokładnie tak jak piszesz.

Tyczy się to ponoć również wzmacniaczy zintegrowanych, budowy odtwarzaczy CD.

Same shit, tylko opakowanie inne :)

Dobrym przykładem był kiedyś philips i marantz - ten drugi to samo w środku ale sporo droższy. Teraz już tego nie śledzę ale wiem, że firmy wykorzystują te same płyty pcb w różnych urządzeniach. To trzeba wiedzieć.

Z drugiej strony ja słyszę wymiany opampów czy kondensatorów w cd czy dac :)

A dlaczego Icepower jest takim rodzynkiem? Granie to raczej przeciętne.

Jest rodzynkiem, bo to z tego co mi wiadomo ICEpower to pierwsze wzmacniacze klasy D, których dźwięk jest chwalony nawet przez środowisko złotouchych - którzy dotychczas określali wszelkie aplikacje wzmacniaczy klasy D jako ogólnie pisząc - źle brzmiące :)

Samo to już stanowi o pewnym przełomie.

Edytowane przez BeatX

Drugi problem jest taki ze wyciagasz wnioski na podstawie jednego odsluchu w ktorym DACi byly do siebie podobne bo sprzęt był shitowy a Tobie sie zdaje ze odkryłeś wszelką prawdę i chcesz ludzi nawracać bo nie wiedzą co slyszą - niestety tak nie jest i robisz nie tylko sobie krzywdę takimi opiniami

W Twoim przykładowym nagraniu różnice było słychać też na "shitowym" sprzęcie. Jak różnice są to występują na każdym sprzęcie. Nawet "shitowym".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pierwsze słyszę. O żadnym przełomie też nigdy nie słyszałem. icePowery są na rynku od dawna i nieźle sprawują się na basie ale na całe pasmo bardzo przeciętnie. Technologia już na tyle stara i średnio oceniana, że właśnie wchodzi nowa generacja, nazwana EdgePower, ponoć znacznie lepsza. Od normalnych IcePower znacznie wyżej cenione są moduły D-klasowe oparte o technologię Hypex N-Core. Nie znam żadnego audiofila, który wysoko ceni wzmacniacze w klasie D. Czasem bywa, że z konieczności używa się takich, szczególnie do sekcji basowej ale jeszcze nie słyszałem o nikim kto zachwycałby się graniem z takich sprzętów. Jest pewne grono zadowolone z Devialetów ale to jeszcze inny rodzaj D klasy.

Edytowane przez sly30

Jeżeli budowa jest podobna to różnice małe. Tanie dac są robione na jedno kopyto.

Dawałem kiedyś przykład dwóch wzmacniaczy końcowych Acoustat z 10 tranzystorami na kanał i Krell ze ca. (nie liczyłem dokładnie) 180 tranzystorami na kanał w strukturze. Oba były high endowe. Spróbuj wyciągnąć z tego jakieś wnioski. Oczywiście w odniesieniu do DAC-ów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W Twoim przykładowym nagraniu różnice było słychać też na "shitowym" sprzęcie. Jak różnice są to występują na każdym sprzęcie. Nawet "shitowym".

Leszku jak sie porwnuje dwa rozne nagrania to zwykle roznice wystepuja chyba ze Ty porownujesz sprzety na roznych nagraniach?

Pierwsze słyszę. O żadnym przełomie też nigdy nie słyszałem. icePowery są na rynku od dawna i nieźle sprawują się na basie ale na całe pasmo bardzo przeciętnie. Technologia już na tyle stara i średnio oceniana, że właśnie wchodzi nowa generacja, nazwana EdgePower, ponoć znacznie lepsza. Od normalnych IcePower znacznie wyżej cenione są moduły D-klasowe oparte o technologię Hypex N-Core. Nie znam żadnego audiofila, który wysoko ceni wzmacniacze w klasie D. Czasem bywa, że z konieczności używa się takich, szczególnie do sekcji basowej ale jeszcze nie słyszałem o nikim kto zachwycałby się graniem z takich sprzętów. Jest pewne grono zadowolone z Devialetów ale to jeszcze inny rodzaj D klasy.

Chciałbym zobaczyć jak odróżniasz klasę D od innej w ślepym teście. Podstawa oceny u audiofila to wzrok i wiedza o marce.

Leszku jak sie porwnuje dwa rozne nagrania to zwykle roznice wystepuja chyba ze Ty porownujesz sprzety na roznych nagraniach?

To Ty na tym testowym nagraniu porównywałeś dwa różne nagrania ?

Ja oczywiście porównuje na tym samym nagraniu, najchętniej korzystając z szybkiego monitorowania A-B, co jak wykazał Twój test daje najlepsze wyniki w wykrywaniu różnic.

A ja chciałbym zobaczyć jak w ślepym teście odróżniasz kawy, wina, piwa itd.

To dotyczy innych receptorów człowieka. Wina spożywam, ale rzadko porównuję bo to nie moje hobby.

Edytowane przez Lech36

To Ty na tym testowym nagraniu porównywałeś dwa różne nagrania ?

Ja oczywiście porównuje na tym samym nagraniu, najchętniej korzystając z szybkiego monitorowania A-B, co jak wykazał Twój test daje najlepsze wyniki w wykrywaniu różnic.

To dotyczy innych receptorów człowieka. Wina spożywam, rzadko porównuję bo to nie moje hobby.

Skoro byly nagrane na innym sprzecie tzn ze byly to rozne nagrania. Slychac to nawet na radiu kuchennym

Nie rozumiem co Cie tak ekscytuje.

Sprzety audio porownuje sie na tych samych nagraniach

Sprzety audio porownuje sie na tych samych nagraniach

To chyba oczywiste.

Nie rozumiem co Cie tak ekscytuje.

Skąd u Ciebie wrażenie ekscytacji. Sprzęt już dawno nie budzi u mnie ekscytacji. Najwyżej muzyka przez niego odtwarzana.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Pamiętajmy ,że musi być zachowana prawidłowa procedura techniczna, inaczej wynik takiego testu jest niemiarodajny.

Pamiętajmy ,że musi być zachowana prawidłowa procedura techniczna, inaczej wynik takiego testu jest niemiarodajny.

Słusznie, wreszcie napisałeś coś z czym się zgadzam ;)

To prawda !

To powiedz jak te techniczne testy robicie odnośnie kawy, herbaty i wina :)

Jeżeli chodzi o mnie to już się wypowiadałem. Te w/w elementy nie są moim hobby więc ich nie porównuję. Jakby ich spożycie stało się moim hobby to na pewno przyjąłbym procedury porównawcze prawidłowe zgodne z moją wiedzą o tych produktach.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o mnie to już się wypowiadałem. Te w/w elementy nie są moim hobby więc ich nie porównuję. Jakby ich spożycie stało się moim hobby to na pewno przyjąłbym procedury porównawcze prawidłowe zgodne z moją wiedzą o tych produktach.

Jest grupa ekspertów smakoszy hobbystów win, i oni poprostu wykorzytuja swój narzad smaku, plus doswiadczenie i gulgotanie ze spluwaniem ;)

A prawidłowy technicznie to taki który nie wykazuje różnic!!... :-) Czyli trzeba testować aż do skutku czyli do momentu, gdy różnic nie będzie można wychwycić... :-)

Jest grupa ekspertów smakoszy hobbystów win, i oni poprostu wykorzytuja swój narzad smaku, plus doswiadczenie i gulgotanie ze spluwaniem ;)

Możliwe, ale oni też mieli chyba grube wpadki z ocenami.

>sly30

Wystarczy Ci zakryć sprzęt i ten moment nastąpi brutalnie szybko. Audiofil to taka odmiana człowieka. Słucha oczami. Niebagatelny wpływ na jakość dźwięku i ekskluzywność sprzętu ma też metka z ceną.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

A prawidłowy technicznie to taki który nie wykazuje różnic!!...

Prawidłowy technicznie test też wykrywa różnice tylko znacznie rzadziej niż nieprawidłowy technicznie. Tylko wtedy jak one rzeczywiście są słyszalne.

Edytowane przez Lech36

To chyba oczywiste.

Skąd u Ciebie wrażenie ekscytacji. Sprzęt już dawno nie budzi u mnie ekscytacji. Najwyżej muzyka przez niego odtwarzana.

To czemu wszystkim obwieszczasz po kilka razy ze slyszysz roznice w dwoch roznych nagraniach skoro to takie oczywiste?

Edytowane przez biniek

To czemu wszystkim obwieszczasz po kilka razy ze slyszysz roznice w dwoch roznych nagraniach skoro to takie oczywiste?

Bo to oczywiste. Dwa kable o tak różnych długościach jak te co brały udział w Twoim teście mogą wykazywać różnice w takim nagraniu jak wykonałeś. Pytanie tylko ile tej różnicy można przypisać różnicy poziomów ? Może 100% ? Musisz przeprowadzić identyczny test z różnymi kablami o orientacyjnie tej samej długości to wszystko może stać się jaśniejsze.

Nie zmienia to faktu ze to dwa rozne nagrania i zbytnio sie tym eskcytujesz. Kazde kolejne nagranie ze zmiana sprzetu to juz inne nagranie i to ze slyszysz roznice to chyba oczywiste. Sytuacja jest odwrotna ale chyba do kona tego nie rozumiesz skoro znow przytaczasz argument ze na slabym sprzecie to slychac. To jest dokladnie 180 stopni wzgledem sluchania tego samego nagrania na roznych kablach

W ten sposób rozmawiając, można odpić piłeczkę i wspomnieć o opisanym w książce doświadczeniu, w którym w fikcyjnej restauracji podawano gościom (nieświadomie poddawanym doświadczeniu) to samo wino, ale w różnych butelkach.

W butelce od wina za powiedzmy tysiąc dolców, i w butelce od zwykłego wina.

Praktycznie wszyscy wskazali, że lepiej smakuje to wino z droższej butelki.

Mimo że pili to samo wino :)

Kilku stwierdziło, że nie ma różnic w smaku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamień wino na płytkę drukowaną z elektroniką sprzętu audio i analogia jak się patrzy :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi