Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co ty tam podłączałeś za kable? Rożne kolory tego samego chińskiego kabelka ze szpulki. Miałeś kiedykolwiek jakieś sensowne kable? Nie miałeś. Taka prawda. Poza tym trzeba mieć jeszcze do czego to podłączać.

A zdaje ci się, że jest jakaś różnica pomiędzy tymi które ty stosujesz a tymi różnokolorowymi chińskimi? I te i te są chińskie, a reszta to bajeczki dla grzecznych audiofilków ;)

ludzie za określone cechy dźwieku sa zdolni zapłacic duża kasę , bo zalezy im na tym by uslyszec w nagraniu wszystko co zostało zarejestrowane w najlepszej mozliwej jakości

dla jednych jest to głupota dla drugich norma i warto o tym pamiętać

A co powiesz o kimś, kto dopieszcza swój system demagnetyzerem do winyli, koniecznie z limitowanej serii? :))

A w salonie odsłuchowym asymetria i pełno szklanych powierzchni i gołych ścian?

Czy to jest normalne?

to wytłumacz nam wszystkim jaki sens jest kupować aktywne monitory , które w danej cenie najlepiej dla Ciebie odtwarzają dźwiek, ustawić je w domu i stwierdzic ,że graja do dupy bo brakuje im basu , br dudni a to wszystko ma wpływ na całe pasmo.

Jaki jest sens napisałem w swoim wywodzie :)

Jest wszystko ładnie napisane i podane jak na tacy.

Ty w tym momencie mieszasz do jednego worka jakość dźwięku samych kolumn aktywnych i kiepską akustykę.

Dla mnie oczywistą oczywistością jest fakt, że jak już jest opcja że człowiek chce kupić nowe kolumny, świadomie szuka konkretnego brzmienia, ma osłuchanie i jakieś tam doświadczenie, to przy wydatku na kolumny 10.000 pln (lub więcej), to albo już ma zaadaptowane akustycznie pomieszczenie, albo liczy się z tym że jak je nie zaadaptuje to będzie kicha :)

Czyż nie?

Ze słuchawek nie usłyszysz innego basu jak pneumatyczny , nie poczujesz masażu na ciele nie uslyszysz ostatniej oktawy fortepianu inaczej jak tylko w harmonicznych, pełnopasmowe kolumny sa drogie i jesli chcesz miec system bezkompromisowy to musisz pogodzic sie z duzym wydatkiem lub pogodzić sie z ułomnościa Twojego systemu

No tak, tu muszę się zgodzić :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dlaczego?

Domyślam się ze ich systemy nie pokazują pełnego pasma a przez niewydajność tylko cześć,

dodatkowo brak rozdzielczości to się zlewa,

Dźwięk jest jak barwa, dzięki mieszaniu można uzyskać inny kolor, ale bez pełnej palety barw nie będzie kolorów nasyconych.

Edytowane przez .:Gerard:.

Ale co ty tam podłączałeś za kable? Rożne kolory tego samego chińskiego kabelka ze szpulki. Miałeś kiedykolwiek jakieś sensowne kable? Nie miałeś. Taka prawda. Poza tym trzeba mieć jeszcze do czego to podłączać.

Mistrzu, i Ty zarzucasz Lech36 że pisze w kółko to samo?

A Ty co robisz?

Oto jak wygląda spis treści Twojej argumentacji:

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

- nie stać Cię

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

- nie stać Cię

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

- nie stać Cię

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

- nie stać Cię

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

- nie stać Cię

- nie znasz się

- nie masz doświadczenia

- nie masz sprzętu

Ile można biadolić o tym samym że jesteśmy biedni, nie mamy sprzętu, nie znamy się i nie mamy doświadczenia?

Pokaż mi JAKIKOLWIEK Twój post, zawierający techniczny argument - na przykład czemu Twoim zdaniem kable z naukowego punktu widzenia mogą mieć słyszalny wpływ na dźwięk.

Jakąkolwiek chociaż namiastkę wywodu odnoszącego się do techniki i nauki.

Cokolwiek, co nie jest wywodem o tym że ktoś się nie zna, że nie jest osłuchany, że nie ma doświadczenia, że go nie stać, bo o tym już czytaliśmy 234214405834795230 razy i każdy na pewno wie, że nie zna się, nie jest osłuchany, nie ma doświadczenia i że go nie stać.

Specjalnie dla Ciebie to powtórzę, aby tradycji stało się zadość i żeby podkreślić te najbardziej istotne dla Ciebie wskaźniki i parametry.

Czyli:

- nie znamy się

- nie jesteśmy osłuchani

- nie mamy doświadczenia

- nie stać nas

Masz dorobek ponad 20 tysięcy postów w zasadzie o niczym innym jak o twoich subiektywnych odczuciach - prawdopodobnie omamach pod wpływem impulsów wyobraźni bądź podświadomości, nie popartych jakąkolwiek wiedzą czysto techniczną, czy badaniem/testem/doświadczeniem przeprowadzonym starannie, wedle zachowania poprawnych procedur technicznych.

Pozakładałeś wątki typu "Audiofilskie bezpieczniki" lol

Po raz kolejny pytam: po co Ty się tutaj udzielasz?

Żeby sączyć jad?

Może nauczyć kogoś czegokolwiek?

Czy po prostu żeby się pokłócić?

Tak, tak, jasne. Pamiętam Twój "system" który jak rozumiem jest efektem ogromnego doświadczenia i przemyśleń... :-) ...system czyli 2 marketowe kolumienki wciśnięte pod ścianę napędzane z jakiegoś czegoś przypominającego komputer i oczywiście zero akustyki. To faktycznie coś grającego równie dobrze jak Burmester, MBL, Accuphase czy Pass... :-) No bo to przecież tylko wydmuszki i wszystko gra tak samo... :-))))

Sly, no to k... walcz. Bo co jak co ale ja kolumn pod ścianą nie postawiłem nigdy.

I jeżeli nie udowodnisz swoich potwarzy, to wynocha z forum. Sorry.

BeatX - nie poddawaj się...kolumny w porównaniu do słuchawek nie mają startu

Dobra, dobra - drugi raz mnie nie nabierzesz stary lisie :P

Jaki jest sens napisałem w swoim wywodzie :)

Zadam kilka prostych pytań. Czy miałeś kiedyś u siebie wzmacniacze firm:

-Accuphase

-Pass

-Burmester

-Gryphon

-Vitus

-D'Agostio

-Krell

-Musical Fidelity

-MBL

-Jadis

-Kondo

-Ayon

-Octave

-Einstein

-inne tej klasy? I jakie modele?

Czy testowałeś u siebie kable firm:

-MIT

-Transparent

-Harmonix

-Purist Audio Design

-Tara Labs

-Nordost

-Acrolink

-Synergistic Research

-Stealth

-Kubala Sosna

-Kimber

-Siltech

-Cardas

-Fadel Art

-XLO

-inne tej klasy? Jakie modele?

Czy testowałeś DAC-i / źródła firm:

-MBL

-Accustic Arts

-Gryphon

-dCS

-Jadis

-Metronome

-MSB

-EMM Labs/Meitner

-Esoteric

-Accuphase

-Cary

-CEC

-Luxman

-Vitus

-Thrax

-inne tej klasy? Jakie modele?

A kolumny jakie miałeś:

- Avalon

- Dynaudio

- Focal

- Sonus Faber

- TAD

- Kawero

- MBL

- Burmester

- Wilson Audio

- Tidal

- Marten

- Von Schweikert

- Magico

- T+A

- Martin Logan

Mamy 60 pytań. WIadomo, że wszystkiego mieć nie mogłeś ale ile z tego jest na TAK?...NIC?...60 x Nie?

To nie zawracaj gitary i wróć jak trochę posłuchasz.

Pozdrawiam serdecznie... :-)

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)

Ty w tym momencie mieszasz do jednego worka jakość dźwięku samych kolumn aktywnych i kiepską akustykę.

Dla mnie oczywistą oczywistością jest fakt, że jak już jest opcja że człowiek chce kupić nowe kolumny, świadomie szuka konkretnego brzmienia, ma osłuchanie i jakieś tam doświadczenie, to przy wydatku na kolumny 10.000 pln (lub więcej), to albo już ma zaadaptowane akustycznie pomieszczenie, albo liczy się z tym że jak je nie zaadaptuje to będzie kicha :)

Czyż nie?

Nie Maciek, nie możesz zwalac wszystkiego na akustyke, dopóki nie wypróbujesz całego systemu u siebie w pokoju nie masz sznas na uzyskanie dźwieku ,który Cię zadowoli , zbyt wiele elementów ma wpływ na subiektywny odbiór, zrozum to ,że ludzie latami dobieraja sprzęt , by osiągnac ideał,

Jesli trafisz za pierwszym razem to jestes the best lub trafiles szóstke w totka , ale prawdopodobieństwo jest mniejsze niz to ,że tu i teraz walnie piorun, może byc tez tak ,ze nie jestes po prostu wymagający co do jakości dźwieku i masz to w nosie , ale pozwól innym ludziom postepowac wg ich wlasnych przekonań

jesli ktos za pomoca kabla woli sobie kreowac brzmienie i mówi ,ze to słyszy to niech tak robi, jego sprawa

Ty tego nie słyszysz i masz świety spokój.

przed ostatnim audioshow , niektorzy koledzy tez pisali ,że nie słysza kabli, na wystawie okazało sie ,ze sami do siebie mruczeli, że jednak slysza by po wystawie stwierdzić ,że może to było złudzenie. Dla mnie osobiście jest wiele innych sposobów by uzyskac dobry dźwiek ,wiec zonglerke kablami uważam za nieprzydatna dla mnie.

Mamy 45 pytań. WIadomo, że wszystkiego mieć nie mogłeś ale ile z tego jest na TAK?...NIC?...45 x Nie?

Nic z tego nie słuchałem :)

Happy? :D

Teraz czekam aż napiszesz coś oryginalnego, typu że nie znam się, nie mam osłuchania, nie mam doświadczenia, nie stać mnie :D

*EDIT*

Chociaż... przyszło mi do głowy pytanie :D

Ile z tych sprzętów które wymieniłeś odsłuchiwałeś w bezpośrednim porównaniu, zachowując te same poziomy głośności, nie mając z nimi kontaktu wzrokowego i selektor wejść do dyspozycji?

Ile z tego jest na TAK?...NIC?...45 x Nie?

Edytowane przez BeatX

Mamy 45 pytań. WIadomo, że wszystkiego mieć nie mogłeś ale ile z tego jest na TAK?...NIC?...45 x Nie?

O psiakrew, mam tylko 4 punkty !!! (rozumiem tylko w domu się liczy)

Edytowane przez dd6

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zadam kilka prostych pytań. Czy miałeś kiedyś u siebie wzmacniacze firm:

(,,,)

To nie zawracaj gitary i wróć jak trochę posłuchasz.

Pozdrawiam serdecznie... :-)

I co z tej wyliczanki wynika?

Że potrafisz napisać bez błedów te nazwy?

I nie chodzi ani o kasę,ani o pouczanie kogokolwiek. Chodzi o proste sprawy. Dużo piszesz, wydajesz kategoryczne oceny ale nie słyszałeś praktycznie NIC!! Twoje doświadczenie w audio jest zerowe.

Poza tym jakie systemy high endowe miałeś u siebie skoro tak twierdzisz? Ja znam odpowiedź na to pytanie. Najwięcej do powiedzenia o high endzie mają tu posiadacze budżetówek... :-)

Zwłaszcza śp. Piotrek o Twoim systemie i o Tobie generalnie jako o osobie.

Gdybyś jednak przelatując w okolicy znalazł chwilę czasu, to naprawdę serdecznie zapraszam do posłuchania mojej budżetówki.

No offence.

O psiakrew, mam tylko 4 punkty !!! (rozumiem tylko w domu się liczy)

W domu i u ludzi w kontrolowanych warunkach.Nie martw się, ja też nie mam 60.

Ale ok 40 już mam... :-)

Edytowane przez sly30

Nie Maciek, nie możesz zwalac wszystkiego na akustyke, dopóki nie wypróbujesz całego systemu u siebie w pokoju nie masz sznas na uzyskanie dźwieku ,który Cię zadowoli , zbyt wiele elementów ma wpływ na subiektywny odbiór, zrozum to ,że ludzie latami dobieraja sprzęt , by osiągnac ideał,

W ogromnej większości to problemy z akustyką masakrują finalny sound.

Nie istnieje na tej planecie żaden przetwornik i przedwzmacniacz, któryby naprawił dźwięk moich A7X w miejscu gdzie obecnie grają i analogicznie - nie ma na tej planecie przetwornika i przedwzmacniacza, które by tak popsuły dźwięk z A7X jak obecna akustyka w miejscu w którym stoją :)

W tym co piszesz jest sporo sensu, tzn że podczas odsłuchu w sklepie gra ładnie - ale to nie jest gwarancja, że tak samo zagra u mnie w domu.

Nie ma szans, żeby zagrało tak samo - przez akustykę i trzeba się z tym liczyć.

Aczkolwiek ja aż takim hardcore'em nie jestem, żeby się aż tak mocno spinać i walczyć o najwyższą możliwą jakość dźwięku :)

Jeszcze mam w tym hobby trochę zdrowego rozsądku.

Skoro potrafiłem przejść z HE-500 na HD600 i nie żałuję, więc uważam że poziom choroby audiofilskiej jest u mnie na bezpiecznym poziomie :D

Edytowane przez BeatX

Twoje doświadczenie w audio jest zerowe.

No właśnie, przy okazji mam pytanie.

Jak podłączyć głośniki do laptopa HP tak żeby głośno grało?

Edytowane przez BeatX

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ludzie kupują systemy za czasem kilkaset tysięcy. I potem za ułamek tej kwoty jeszcze go dopieszczają, Po co? Bo lubią, bo mają na to ochotę i mogą sobie na to pozwolić. Nie muszą się z nikim ścigać. Robią to dla własnej przyjemności.

A może jednak z bezradności?

To tak jak z kobitkami :P

A w jakichś dobrych magazynach audio można poczytać recenzję?

U sly30 przy piwku.

Edytowane przez BeatX

Więc kupuję O2+ODAC (1000 pln) ponieważ mam pewność że to jest sprzęt dający całkowicie transparentny sygnał audio i zero problemów z przetwornikiem, a przy okazji O2 to niemal doskonały wzmacniacz słuchawkowy.

A ja jak już będę kupował kiedyś auto, to po pierwsze kupię opony Dębicy, bo to świetne opony i każde auto będzie się na nich trzymało drogi, a potem przetestuję z tymi oponami kilka aut i wybiorę to, gdzie opona nie będzie się ocierała o błotniki na zakrętach. Takie to proste, po co sobie życie komplikować :)

I nie chodzi ani o kasę,ani o pouczanie kogokolwiek. Chodzi o proste sprawy. Dużo piszesz, wydajesz kategoryczne oceny ale nie słyszałeś praktycznie NIC!! Twoje doświadczenie w audio jest zerowe.

Wbrew pozorom twoje jest nie większe, biorąc pod uwagę sposób ustawienia sprzętu a zwłaszcza kolumn w pokoju. Prawie drugi ekspert taki jak Marslo. Kup sobie jeszcze DSP, Z pewnością ci pomoże )

Zwłaszcza śp. Piotrek o Twoim systemie i o Tobie generalnie jako o osobie.

To ciekawe co piszesz. Stary o moim systemie nie wiedział nic bo nigdy go nie słyszał. Zresztą ten system ciągle się zmieniał i do obecnego poziomu doszedł pół roku temu. Natomiast dziwi mnie to co piszesz a propos mojej osoby. Nigdy nie chciałem tego pisać na forum. Stary czasem do mnie dzwonił i opowiadał mi różne rzeczy na temat różnych osób, również tych którzy dziś uważają się za jego przyjaciół. Nie wszyscy chcieli by widzieć co uważał na ich temat. Ale zostawmy już ten temat. Być może podobną opinię miał na mój temat i przekazywał ją innym osobom. Tego już nie zweryfikuję.

przyznajcie się, czy wasze systemy są "równie dynamiczne" przy każdym poziomie głośności,

jeżeli tak macie to pierwszy stopień sukcesu osiągnięty

Jeśli chodzi Ci o to, czy przy niewielkiej głośności jest odczuwalny bas w brzmieniu,

to ja się mogę przyznać. Adamy A77X to bardzo dynamiczne głośniki ze względu na wykorzystanie maksymalnego poziomu ciśnienia dźwięku.

DAC Hegel HD20 idealnie je napędza.

W efekcie brzmienie jest pięknie wypełnione nawet przy cichym odsłuchu.

A ja jak już będę kupował kiedyś auto, to po pierwsze kupię opony Dębicy, bo to świetne opony i każde auto będzie się na nich trzymało drogi, a potem przetestuję z tymi oponami kilka aut i wybiorę to, gdzie opona nie będzie się ocierała o błotniki na zakrętach. Takie to proste, po co sobie życie komplikować :)

Czemu nie napiszesz tego na forum oponiarskim?

Wbrew pozorom twoje jest nie większe, biorąc pod uwagę sposób ustawienia sprzętu a zwłaszcza kolumn w pokoju.

Czyli jednak przeważa u Ciebie złośliwość jak widzę, bo z obiektywną prawdą to nie ma nic wspólnego....

To co sly30, nie odpowiedziałeś na moje dwa pytania?

Dla przypomnienia:

Chociaż... przyszło mi do głowy pytanie :D

Ile z tych sprzętów które wymieniłeś odsłuchiwałeś w bezpośrednim porównaniu, zachowując te same poziomy głośności, nie mając z nimi kontaktu wzrokowego i selektor wejść do dyspozycji?

Ile z tego jest na TAK?...NIC?...45 x Nie?

A kolejne: w jakim celu udzielasz się w tym wątku?

Czekamy na odpowiedzi :)

Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi