Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

"Kable podczas wygrzewania uczą się brzmienia, po wygrzaniu posiadają swoją własną sygnaturę brzmieniową,

kabli wygrzanych na danym systemie nie można przepinać do innego, ponieważ ich sygnatura zostanie zaburzona (kable zepsute),

kable długo nieużywane lub wypięte z toru tracą swoją sygnaturę brzmieniową i trzeba je ponownie wygrzewać"

To jeszcze jeden przyczynek do tego, że elementy czynne, czyli lampy i tranzystory są tylko dodatkiem do kabli. Czymś co zapewnia że kable nauczą się brzmienia. A jak już posiądą tę właściwość, to chyba całą resztę można wyrzucić. :-)

To jeszcze jeden przyczynek do tego, że elementy czynne, czyli lampy i tranzystory są tylko dodatkiem do kabli. Czymś co zapewnia że kable nauczą się brzmienia. A jak już posiądą tę właściwość, to chyba całą resztę można wyrzucić. :-)

Niestety nie, bo wtedy kable zapomną, nie czytałeś dokładnie? ;)

nagrywamy.com

Nie całą, wypadałoby zostawic bezpieczniki.

;-)

Jako aktywny uczestnik tej dyskusji czuje sie zobowiazany, a wiec: moim zdaniem Dire Straits na kef q1 (poprzednik iq3) gra calkiem fajnie, o wiele fajniej niz gralo na legendarnych tannoy mercury m1. To tyle. Nie spiewalem za malolata nawet "Wlazl kotek"... tzn probowalem, ale mi nie szlo, wiec wiecej po prostu nie slysze.

Hehe...

Dziekuje za opinie...

Moze z czasem sprawdze dire straids

Jaki apel ?

Ten porojony z poprzedniej strony:

Znajomość innych osób jest wzruszająca, ich myśli, działań, a nawet wzruszeń.

Ale.

Czy nie macie własnego życia, własnych radości, zmartwień ... wreszcie własnych zainteresowań(??), że tak bardzo zajmujecie się innymi.

A może ... wasze hobby to ... "dokopać" innym, ... wówczas, nie, to nie jest wzruszające. To jest żałosne.

Pchają się audio-voodoo-file do tego wątku i płaczą gdy spotyka ich brutalne spotkanie z rzeczywistością i faktami.

-----

Dziekuje za opinie...

Ja czekam na Twoją, jak zbytnio się nie zapędzisz u skupisz na konkretach to z pewnością będzie ciekawsza i bardziej wartościowa niż moja.

Moze z czasem sprawdze dire straids

To chyba dobry pomysł słaby sprzęt sprawdzać na muzykę, z którą da radę? Bo przy death metalu Q1 bez wątpienia wymiękają.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Szymek odpowiednio przymulisz system i Death zagra jak ta lala...najwyżej tak samo będzie brzmiał jak Disco...

Litera pierwsza ta sama ;-)))

I tak co byś nie robił mistrze od HiEnd powiedzą, że gra źle bo nie ma prawa grać "za te pieniądze"... U nich zawsze lepiej...

Edytowane przez Gość

Spory zamiast wyjasnien, bo po co.

Jak mozna sie przez 20 stron skakac sobie do gardel...nie ustalajac nic.

Gdy brakuje tematu zawsze mozna do tego wrocic i kolejne 5 stron nabic ;) hehe

Spory ida w wiekszosci o absurdalne gadzety ktore sceptycy atakuja nie powiem maja czesto racje....

Tylko popelniaja w nich totalny blad.

Fakt ze ktos dokonal wyuzdanego opisu dzialania w sposob poetycki niejednokrotnie uzywajac okreslen totalnie nie zwiazanych z dzwiekiem,

bo recenzja musi byc . Nie znavzy to jednak ze wszyscy slyszacy aprobuja to i wpadaja w zachwyt. Slyszec nie znaczy byc w jakis sposob ograniczonym. Wielokrotnie nie zgodze sie ze skyszacy ma tylko do dyspozycji elementy audio..(kable,kondyncjonery,bezpieczniki etc) no i kase bo przeciez za cos musi kupic owe reklamoeane cudo, poprawiajace np klimat w pomieszczeniu odskuchowym.

Wsrod slyszacych i sceptykow oraz technikow umiejetnosc zrozumienia tez sie pojawia...

A odchylki od normy maja obie strony.

Jeden uwierzy w zwiejnosc dzwieku.

Drugi uwierzy w rozpatrywany wzor.

Trzeci poczyta z boku i zwatpi w to co wiedzial...uznajac ze kepiej nie pisac nic....bo glaszac to dostane od jednych i drugich....

Ten porojony z poprzedniej strony:

Pchają się audio-voodoo-file do tego wątku i płaczą gdy spotyka ich brutalne spotkanie z rzeczywistością i faktami.

-----

Ja czekam na Twoją, jak zbytnio się nie zapędzisz u skupisz na konkretach to z pewnością będzie ciekawsza i bardziej wartościowa niż moja.

To chyba dobry pomysł słaby sprzęt sprawdzać na muzykę, z którą da radę? Bo przy death metalu Q1 bez wątpienia wymiękają.

Hehe nie tylko Q1 , ja tez . Hehe

Ale Metalicca, Judas Priest,King Diamond,Nightwish,within lubie posluchac, bo i tam dzwiek ma swoja wartosc.

Wiecie cos wam napisze....

Z checia posluchalby swoich mp3,flac...

Tylko w sasiedztwie mam hymmm....

Duzo okreslen mozna by mu przypisac..

Osobiscie ograniczony jestem do Cd obecnie...

No coz mam srakera ( bo tylko tak moge opisac jego podejscie ) czu cos wiecej poza niszczeniem potrafi tez ciezko sie wypowiedziec....

Szczytuje gdy znajdxie kogos na kim moze sie wyzyc swa informatyczna wiedza... Ja osobiscie ten dzial odpuscilem sobie dawno temu dla muzyki i kolekecjonowania nagran...

Wymaga bym byl hackerem ? Pomylil sie. Ale jedno w jego czu raczej ich zyciu dla mnie jest smieszne....

Obral trchnike zniszczen zamiast dazyc do czegos....no coz kazdy ma prawo decydowania o tym co chce robic w zyciu i do czego dojsc...

Okradac mozna .... Dobry kierunek na szybka kase... Ale ma to i swoje odbicia zawsze jej bedzie brakowalo.

Bo co ukradnie na dlugo nie starcza :(

No coz ma konkretne wsparcie informatykow jacy go wspieraja, osprzet tez ciekawy... No opanowali wlamania na setki sposobow...

Jestem sam przeciw wszystkim....

Odmieniec ktory nie dolaczyl do nich.

To nie jest pasja mojego zycia i tego pojac nie potrafia :(

Hehe z 3 moze 4 lata temu usiadlem do androida :), no coz odnosze porazki w zmaganiach z nimi.

Mac Os tu tez maja przewage bo nie dosc ze mam starego lapka to i system stary...no coz chwala im Zwyciezaja ....

Linux i jego pochodne lal.... Tez Wygrywaja...

Windows .... Troche ciezej ale tez wygrana....

Paranoja jest hackowanie consoli, no ale tez probowal (nawet root wyswietlilo na ekrenie :) )

Kolejna jest atak na telefony z androidem tu niebtrzeba byc einsteinem by zauwazyc cos nieprawidlowego. Wyobrazcie sobie ze telefon pobiera sobie aktualizacje bez konfiguracji bt,wifi nawet karty nie ma. A ida .... Zabawne

Poziom wysoki ale nadal mnie nie przekonali.....

Dlaczego ?

Trzymaja sie od paru juz lat tego samego modelka, no nie powiem jest ich kilka... Zmieniaja je tylko.

Rotacje na profilach...

Jak pamiatem to mi zabraklo oprogramowania ;) hehe , ale im tez sie chyba konczy bo powtarzaja w kolko to samo....

Wiecie co jest zabawne w tym.....

Spec jaki mnie pilnuje potrafi sie przechwalac udawac wielkiego....

Ale porazka jest wolac pomocy...

Gdy telefon zmienie...

Kontrolowac cos co ktos mu zrobi to nie sztuka moim zdaniem.....

Z kims kto zajmuje sie tym na biezaco od wielu lat dzien w dzien ,napewno nie mam szans i zdaje sobie z tego sprawe...

Ale naciskanie przygotowanych guziczkow to dla mnie nie jest mistrzostwo. Malpe tego tez mozna nauczyc.

Tylko malpa jest o tyle odmienna, ze nie wyzywa sie za fakt powiedzenia prawdy ;).

Pilnuja mnie zatem mistrzowie wciskania guzikow.... By zwrocic im honor moge tylko tyle napisac....

To oczywiscie moja percepcja odczuc, mozna ja krytykowac. Nie mam nic przeciw jako heretyk ;)

Edytowane przez dem
Gość dakar

(Konto usunięte)

Czy ja wiem :) We wszystkim trzeba zachować rozwagę oczywiście popełniając przy tym odpowiednie testy. Sama wypowiedz nie podparta testami jest krzywdząca dla czytających forum. I dotyczy to zarówno złotouchych i tuszczy :)

.....................................

Tu jak widze macie tez i wy zdolnosci.

Nie ma ktos ochoty przystapic do projektu odtwarzacza mulimedialnego ?

Displey touch, dysk a najlepiej kilka (nas) karta sd, usb do tego dobry dac ? No i wyjscie sygnalowe.

Szukam kogos kto opanuje soft do tego. Napewno kogos z wiedza o dac, no i polaczeniu tego w dobry sposob.

?????????????????????

Mozna oczywiscie to rozwinac wbudowujac dodatkowo preamp i poweramp... Moze byc ciekawie ????

Gość dakar

(Konto usunięte)

.....................................

Tu jak widze macie tez i wy zdolnosci.

Nie ma ktos ochoty przystapic do projektu odtwarzacza mulimedialnego ?

Displey touch, dysk a najlepiej kilka (nas) karta sd, usb do tego dobry dac ? No i wyjscie sygnalowe.

Szukam kogos kto opanuje soft do tego. Napewno kogos z wiedza o dac, no i polaczeniu tego w dobry sposob.

?????????????????????

Mozna oczywiscie to rozwinac wbudowujac dodatkowo preamp i poweramp... Moze byc ciekawie ????

Zadaj temat w diy, określ ramy tematyczne: jaki filtr, jakie kości DAC, jaka analogówka . Resztę można zrealizować małym komputerkiem, będzie łatwiej.

Czy ja wiem :) We wszystkim trzeba zachować rozwagę oczywiście popełniając przy tym odpowiednie testy. Sama wypowiedz nie podparta testami jest krzywdząca dla czytających forum. I dotyczy to zarówno złotouchych i tuszczy :)

Tez tak to widze.... Absurd mozna znalezc wszedzie...

Nawet w badaniach odsluchu ....

(znalazlem) obala moim zdaniem spory .. No ale tylko heretykiem jestem ;). Wiec nikogo raczej nie zdziwi to.

Zadaj temat w diy, określ ramy tematyczne: jaki filtr, jakie kości DAC, jaka analogówka . Resztę można zrealizować małym komputerkiem, będzie łatwiej.

Spogladajac w tak prosty sposob masz racje jest prosciej zrobic to tam.

Tu ciezko dojsc do jednego wspolnego zdania, bo ............... W nieskonczonosc.

dotyczy to zarówno złotouchych i tuszczy :)

W jaki sposób doszedłeś do wiedzy po której stronie jest tłuszcza ? Może ta tłuszcza to złotousi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość dakar

(Konto usunięte)

Spogladajac w tak prosty sposob masz racje jest prosciej zrobic to tam.

Tu ciezko dojsc do jednego wspolnego zdania, bo ............... W nieskonczonosc.

Nawet tam jest ciężko. Jak jesteś zainteresowany tworzy się dac zbalansowany na pcm63 lub możesz spróbować forumowy Waldiego , również na tej kości. Ja kończę już część cyfrową , analog to oczywiście "znienawidzone" :) lampy .

Gość dakar

(Konto usunięte)

W jaki sposób doszedłeś do wiedzy po której stronie jest tłuszcza ? Może ta tłuszcza to złotousi.

Tuszcza to dla mnie osoba bez wiedzy i bez chęci testowania/poznawania. Niestety na forum było i jest ich trochę.

Nawet tam jest ciężko. Jak jesteś zainteresowany tworzy się dac zbalansowany na pcm63 lub możesz spróbować forumowy Waldiego , również na tej kości. Ja kończę już część cyfrową , analog to oczywiście "znienawidzone" :) lampy .

Totez ciekawe bowiem moze byc to konstrukcja modulowa ( lampa tranzystor kto jak woli ) a i wymina nie moze byc mozliwa :)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Totez ciekawe bowiem moze byc to konstrukcja modulowa ( lampa tranzystor kto jak woli ) a i wymina nie moze byc mozliwa :)

Dokładnie, filtry , analogówkę i nawet kości dac są wymienne. To daje możliwość personalizacji w/g upodobań.

Tuszcza to dla mnie osoba bez wiedzy i bez chęci testowania/poznawania. Niestety na forum było i jest ich trochę.

A do jakiej grupy kwalifikujesz tych co "testują" poznawczo bez wiedzy jak to robić ? Na forum jest też ich trochę, może nawet większość.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To wlasnie te wyobrazenia o przynaleznosci do grupy powoduja takie a nie inne podejscie....

Reprezentuje ta wiec jestem albo za albo przeciw....

Twierdzacy inaczej to ogolno dostepny wrog ;). A wcale moze nim nie byc :(.

Zarowno slyszacy maja racje jak i technicy. Tylko kompromis tu nie istnieje. 6/9 lub g

Ale i tu moga byc spory bo jeden powie ze na lewa drugi ze prawa obalone..wiec zacznie sie znow przepychanka.....

Edytowane przez dem
Gość dakar

(Konto usunięte)

A do jakiej grupy kwalifikujesz tych co "testują" poznawczo bez wiedzy jak to robić ? Na forum jest też ich trochę, może nawet większość.

Mogą być i w tej grupie i w tej . Akurat brak odpowiedniej wiedzy dotyczy wielu testujących.

Mogą być i w tej grupie i w tej . Akurat brak odpowiedniej wiedzy dotyczy wielu testujących.

To fakt jakiemu ciezko zaprzeczyc.

Opisy sluchajacych vs jednostki mierzacych. :(

Hehe dakar czyzbys byl kolejnym heretykiem tu... Hehe

Przeczysz bowiem jednym i drugim ;)

Edytowane przez dem
Gość dakar

(Konto usunięte)

To fakt jakiemu ciezko zaprzeczyc.

Opisy sluchajacych vs jednostki mierzacych. :(

Hehe dakar czyzbys byl kolejnym heretykiem tu... Hehe

Przeczysz bowiem jednym i druim ;)

Jestem raczej audiofillem ale praktykującym i nie zgadzającym się z wieloma audiofilskimi twierdzeniami. Uwielbiam muzykę i całą otoczkę związaną z jej przekazem :)

...a może jestem melomanem? ....

Lech....

Jedno pytanie odnosnie testow sluchowych jakie rozwazam.

Nie mam pojecia kto stwozyl te badania techniczne na sluch, ale mam powazne zastrzezenie w kierunku.

Napisze watpliwosc z pamieci...

Pidlaczajac drugi kabel, wyregulowac glosnosc przy pomocy uzadzen pomiarowych....

Czy nie jest to:

- dowod na zmiany jakie wprowadza kabel w calym obwodzie ?

- manipulacja pomiarowa w celu usuniecia ewentualnych zmian ?

( bo sygnal jest dostrajany do tych samych wartosci jakie wykazal poprzedni)

To oczywiscie moja herezja, ale nie zgadzam sie z tak prowadzonymi badaniami sluchowymi dotyczacych kabli polaczeniowych sygnalu audio.

- manipulacja pomiarowa w celu usuniecia ewentualnych zmian ?

Z choinki się urwałeś ;-), już o tym było, zmiany ilościowe nie są zmianami jakościowymi. Kręcąc gałką wzmocnienia zmieniasz ilość czy jakość sygnału ? Różnice jakościowe można poznać tylko przy założeniu porównania równych ilości. W audio oczywiście.

To oczywiscie moja herezja, ale nie zgadzam sie z tak prowadzonymi badaniami sluchowymi dotyczacych kabli polaczeniowych sygnalu audio.

Zgadza się to herezja ;-).

Edytowane przez Lech36

Niestety nie, bo wtedy kable zapomną, nie czytałeś dokładnie? ;)

Bo mają krótką pamięć, to zupełnie odwrotnie niż słuchacze tych kabli, którzy pamiętają ich brzmienie miesiącami :)

Pidlaczajac drugi kabel, wyregulowac glosnosc przy pomocy uzadzen pomiarowych....

Czy nie jest to:

Jak bede chcial sobie zmienic glosnosc to przekrece galke Volume a nie kupie kabla za milion dolcow... ba! jak mnie sprzedawca pod pozoren lepszej jakosci namowi na dolozenie nawet jednego dolca do kabla, ktory jedynie glosnosc zmieni bede czul sie oszukany.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi