Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Sam niestety nie potrafię sprawdzić - zostaje w tym przypadku zaufanie. Nie znam Ciebie, nie znam też tych muzyków. Trudno mi uwierzyć, że znani ludzie ewidentnie kłamią mówiąc o różnicach, które słyszą. Do tego tam jest więcej wypowiedzi innych muzyków i reżyserów. Może to twórcy tych filmów je trochę podrasowali żeby uwypuklić słyszalność różnice dla nieprofesjonalistów?

Czy jest możliwe wyrównanie poziomów sygnałów i ich porównanie?

Wyrównanie poziomów dwóch różnych dźwięków? A po co? Żeby stwierdzić, że nadal są różne? Jak pisałem, takie testy są do niczego, ale można chociaż nie ściemniać. Muzycy dobrze wiedzą, że nie da się zagrać dwa razy tak samo, a w tym filmie biorą (za) udział, a przecież można to zrobić porządnie, tylko wtedy nie będzie znanej gęby na obrazku.

nagrywamy.com

Widziałem. I to jest dla Ciebie/Was dowód?

Oczywiście mogę założyć że Przemak kłamie i manipuluje. Jednakże wszelkie duchy mówią mi, że nie ma powodu, żeby to robić i są to jego własnoręcznie zrobione screeny. Przynajmniej jest coś konkretnego zamiast, "ja słyszę".

Oczywiście mogę założyć że Przemak kłamie i manipuluje. Jednakże wszelkie duchy mówią mi, że nie ma powodu, żeby to robić i są to jego własnoręcznie zrobione screeny. Przynajmniej jest coś konkretnego zamiast, "ja słyszę".

No przecież usłyszałem dwa dźwięki i dlatego się wkurrr... ;)

Jasne, screen mogę zmanipulować, ale jak ktoś nie słyszy trzydecybelowych różnic głośności, to ma spory problem z uszami i między uszami.

nagrywamy.com

Trudno mi uwierzyć, że znani ludzie ewidentnie kłamią mówiąc o różnicach, które słyszą.

Przecież to jest reklama. Płacą im za to. Zejdź na ziemię. Wierzysz we wszystko co jest podane w reklamach?

Dostał wykres (za darmo od kolegi, który siedzi w temacie) i nie wierzy. Wierzy za to opłaconym muzykom. Soundchaser po akcji z kolorami kwadratów myślałem, że coś tam drgnie. Niestety niektórzy są niereformowalni.

No przecież usłyszałem dwa dźwięki i dlatego się wkurrr... ;)

Jasne, screen mogę zmanipulować, ale jak ktoś nie słyszy trzydecybelowych różnic głośności, to ma spory problem z uszami i między uszami.

Sam się zniesmaczyłem. Gość gra ewidentnie w reklamie a voodooaudiofile pokazują ją jako przykład. Smutne.

Przecież to jest reklama. Płacą im za to. Zejdź na ziemię. Wierzysz we wszystko co jest podane w reklamach?

Dostał wykres (za darmo od kolegi, który siedzi w temacie) i nie wierzy. Wierzy za to opłaconym muzykom. Soundchaser po akcji z kolorami kwadratów myślałem, że coś tam drgnie. Niestety niektórzy są niereformowalni.

No, też mnie Sound zawiódł. Oczy go zawiodły ale uszom wierzy, że ho ho.

Tym niemniej to żaden dowód. Rozumiesz?

Przemak mógł wypić 7 piw, bo przecież lubi piwo i sobie jaja robi.

Żenująca jest ta egzaltacja sceptyków jak Przemak coś napisze, czy wstawi.

Wtedy wszyscy wierzą, że to musi być prawda. Tak jakby to wstawił Ojciec Dyrektor.

Nie do końca. Voodooaudiofili jednakowy poziom sygnału ogłupia ich mózg, jak to określił niedawno jeden z użytkowników.

Tak to jest kiedy nastawieni jesteśmy podświadomie na wychwycenie różnicy, a nie jej braku. ;)

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Jak kobitka mówi, że piorąc w tym a tym proszku koszule są bielsze to naprawdę znaczy, że ten proszek lepiej wypierze?

Albo jak stomatolog poleca pastę taką a taką to znaczy, że od innych czernieją zęby?

No prościej się nie da.

Jak kobitka mówi, że piorąc w tym a tym proszku koszule są bielsze to naprawdę znaczy, że ten proszek lepiej wypierze?

Albo jak stomatolog poleca pastę taką a taką to znaczy, że od innych czernieją zęby?

No prościej się nie da.

Że też musiałeś się zniżyć do takich porównań :-)

Uprzejmie proszę Kolegę o niezadawanie idiotycznych pytań.

Sugestia by poczytać o prawie Ohma nie była idiotyczna. Te pytania wyżej również nie są idiotyczne. Są proste..

Soundchaser po akcji z kolorami kwadratów myślałem, że coś tam drgnie. Niestety niektórzy są niereformowalni.

Co Ci drgnie? Takiś przekonany do swoich racji?

Niereformowalny jesteś.

Co Ci drgnie? Takiś przekonany do swoich racji?

Niereformowalny jesteś.

Sound, ty przykryłeś te kwadraty i nie zauważyłeś, że magicznie te kwadraty wyrównały kolory. Po co do tego wracasz? Dopiero próbnik programu graficznego (feee) cię przekonał a nie twój wzrok.

A mnie, z tego co widzę z waszych cytatów, nie zawiódł ;)

Niepotrzebnie robisz z siebie kogoś innego niż jesteś.

Przecież z Twoich wpisów wyraźnie widać, że widzisz to sam, a nie z cytatów kolegów.

Po co do tego wracasz?

Nie ja wracam, tylko Szaman. I to nie ma kompletnie związku z obecną rozmową.

A Ty jak zwykle rezonujesz subiektywnie.

Nie znam Ciebie, nie znam też tych muzyków. Trudno mi uwierzyć, że znani ludzie ewidentnie kłamią mówiąc o różnicach, które słyszą.

Kurcze, dopiero teraz to zauważyłem, i to w cytacie ;)

Po pierwsze - to słychać. Jeżeli ktoś nie słyszy, to ma problem. Mój obrazek nie miał udowodnić, że jest głośniej, bo to jest oczywiste, tylko pokazać o ile jest głośniej. Ja słyszę, o ile, ale ja słyszę, ktoś może nie mieć doświadczenia, więc chciałem pokazać, o jakim zakresie wzmocnienia/głośności/mocy mówimy. Taki pomiar każdy może sobie sam zrobić jakimś darmowym audacity, ściągnąć mp3 z jutuba łatwo, zaimportować... na pewno każdy może sobie posłuchać przynajmniej, nawet na laptopie, ja wszystko na laptopie zrobiłem. Moje "testy" są zwykle proste dlatego, żeby każdy mógł sam je powtórzyć i nie wierzyć mi na słowo, bo wtedy faktycznie wyjść może jak na jakimś reklamowym filmiku. Dlatego zachęcam wszystkich głuchych ;)

Ja takie rzeczy zawsze muszę sprawdzić, zwłaszcza, jak słyszę, że coś jest nie tak. Po prostu nie wierzę zmysłom za bardzo, łatwo się przejechać. W tym przypadku jednak różnice są tak duże, że się naprawdę wkurzyłem. I takie coś pokazują na forum ludzie piszący o wpływie kabla sieciowego na brzmienie. Przecież to jest paranoja.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Dlatego zachęcam wszystkich głuchych ;)

Hah.

Przecież to jest paranoja.

Gdyby to była tylko ta choroba... Jak sądzę, tutaj niektórzy świadomie kłamią i maipulują w celu osiągnięcia korzyści. Nie mi oceniać czy to sa korzyści ambicjonalne czy pieniężne ale nie podoba mi się to.

Jak sądzę, tutaj niektórzy świadomie kłamią i maipulują w celu osiągnięcia korzyści. Nie mi oceniać czy to sa korzyści ambicjonalne czy pieniężne ale nie podoba mi się to.

Niektóre rzeczy aż szczypią w oczy ;) Fora internetowe do tego przecież służą, bezpośrednio albo przy okazji, ja też mam sygnaturkę, bo mogę. Tu są ludzie, którzy naprawdę mają pieniądze i wydają je na swoje hobby. Jeżeli w dodatku piszą to, co piszą, to chciałoby się napisać, że sami się proszą wręcz, choć to obrzydliwe, bo nikt nie chce być oszukiwany ani okradany przecież, i to nie jest wtedy jego wina. Jeżeli jednak nie chce skorzystać z darmowych narzędzi, żeby coś sprawdzić, nie zadaje sobie żadnych pytań "jak" ani "dlaczego" tylko wierzy w testy producentów biżuterii na jutubie, to jak to nazwać? I jak tu mają nie przypełznąć sprzedawcy? Przecież ja w swoich testach jak się da to reklamuję swój produkt!!!!

nagrywamy.com

Zgadza się. Każdy może powtórzyć co zrobił Przemak.

Wystarczy darmowe oprogramowanie.

Czy jak więcej ludzi tak zrobi to JuG uwierzy w wynik pomiaru czy jak SC będzie szedł w zaparte przy szarych kwadratach dopóki sam nie sprawdził.

Gość

(Konto usunięte)

I takie coś pokazują na forum ludzie piszący o wpływie kabla sieciowego na brzmienie. Przecież to jest paranoja.

Jeszcze raz - nigdy nawet nie próbuję porównywać cokolwiek z/na YouTube - w tym przypadku też. Do laptopa mam podłączoną mono słuchawkę z mikrofonem za kilka zł. To g. wystarcza mi do prowadzenia rozmów na skype oraz do słuchania mowy ludzkiej w filmikach niemuzycznych. Nie mam podstaw nie wierzyć Ci, że podałeś prawdziwy wyniki pomiaru różnicy w poziomie dźwięku. Ale nie mam też powodów nie wierzyć profesjonalistom, którzy opowiadają o różnicach, które słyszą po zmianie kabla.

Wyrównanie poziomów dwóch różnych dźwięków? A po co? Żeby stwierdzić, że nadal są różne? Jak pisałem, takie testy są do niczego, ale można chociaż nie ściemniać. Muzycy dobrze wiedzą, że nie da się zagrać dwa razy tak samo

Zostawmy na razie kable sieciowe. Czy można na podstawie poprawnego nagrania muzyka grającego to samo (z taką dokładnością z którą potrafią) na dwóch różnych instrumentach (np. skrzypcach) stwierdzić, że grają dwa różne instrumenty? Nie słuchając te nagrania a tylko analizując ("ręcznie" lub programowo) parametry samego nagrania.

Niech zacytują Twoje słowa "Nie mógł być inny przy prawidłowo skonstruowanym wzmacniaczu."

Do czego zmierzasz ?

Jak chcesz się dowiedzieć jak wpływa napięcie zasilania na daną konstrukcję to po prostu zrób test osobiście. Możesz go zrobić w porównaniu z urządzeniem w którym nie zmieniasz napięcia zasilania. Oczywiście test musi być przeprowadzony prawidłowo technicznie a nie po audiofilsku. Będziesz miał swoje wnioski i będziesz wiedział które konstrukcje znoszą duże spadki napięcia a które nie. Mnie to nie interesuje aż tak bardzo bo u mnie nie ma dużych spadków napięcia a konstrukcje których używam nie reagują na te które występują bo są prawidłowe technicznie tak jak ten wzmacniacz low-end z filmu na Youtube.

Wierze Ci że tak to słyszałeś.

Nie tylko słyszałem, oglądałem też obraz oscyloskopowy różnych przebiegów.

Różne wzmacniacze mają różne zasilacze i stabilizatory.

Jeżeli są prawidłowo zaprojektowane to nie przeszkadzają im różne zasilacze. Jak stabilizuje się punkty pracy tranzystorów w newralgicznych punktach wzmacniacza, tak żeby nie był wrażliwy na spadki napięcia w ramach tolerancji sieci już pisałem w tym wątku, ale nie wykluczam że mogą być konstrukcje które takiej stabilizacji nie posiadają.

Wybacz ale o mojej kompromitacji czy jej braku nie Tobie decydować.

A kto o tym decyduje ?

Pomiędzy moim gniazdkiem a generatorem elektrowni jest multum transformatorów oraz generatorów zakłóceń.

Czemu ich poziom w pomiarze normalnego urządzenia takiego jak zwrotnica DCX nie wykazuje na wyjściu audio żadnego napięcia zakłócającego na poziomach poniżej -100 dB w paśmie do 150 kHz ?

Mam doświadczenie z podłączeniem całego systemu audio przez mocny transformator 1:1. Są słyszalne plusy ale są i słyszalne minusy takiego podłączenia.

Piszesz o doświadczeniu audiofilskim czy o takim zdobytym w prawidłowym technicznie teście porównawczym ?

Już z cała pewnością (a nie tylko prawdopodobnie) porządnie skonstruowany zasilacz z takimi przeszkodami radzi sobie doskonale.

Zabezpieczenia są przede wszystkim w samej konstrukcji końcówki mocy. W układach napięciowych wystarcza nawet prosty stabilizator na jednym tranzystorze jaki jest zamontowany np. w takim mierniku V640 który ma bardzo wysoką czułość wejściową a nie pokazuje żadnych zakłóceń nawet na najczulszych zakresach pomiarowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem, że wierzysz, że te kable "uwalniają" dwukrotnie wyższą moc wzmacniacza?

Dlaczego 3 dB to "dwukrotna moc"?

Co w tych pomiarach (Null Tests, pokazujących 10 dB różnicy po zmianie kabla) jest nie tak?

https://www.essentialsound.com/power-cable-technology.htm

A Null Test is a definitive way to confirm whether a difference exists between two copies of the same audio sample. Two sample-locked copies of the same audio file are played with one copy phase inverted. If the copies are identical, they will cancel, leaving only residual random noise.

The DUT (Device Under Test) is a Maselec MTC-1X Stereo Mastering Console. No inserts are engaged, just pure transfer between the input and output of the console. Only the power cord was changed. The power cords evaluated included the 18-gauge power cord that was supplied as original equipment, a 14-gauge power cord and a MusicCord-PRO.

Multiple audio samples were produced with each power cord and null tested to establish “baselines”. Then, samples made with different power cords were null tested. The results of the baseline tests for both power cords and of the comparison are plotted together.

Each pairing of “baseline” and “comparative” null test curves reveals significant differences between the baselines and comparavive results over the audible frequency range. In other words, when comparing for example files made when the stock 18-gauge power cord was connected the DUT versus the 14-gauge power cord, the results show significant information did not null out. This is true for all pairings. The null test differences range from 10dB to 20dB! These results confirm that each power cord has a distinct and undeniable impact upon the performance of the connected component. Still skeptical? Download the files and perform the null test yourself.

Różnice te tłumaczone jak rozumiem znacznie niższą impedancją grubszych firmowych kable. Niższa impedancja przy tym samym napięciu skutkuje wyższym prądem. Co w tym rozumowaniu błędnego? Konstrukcja/parametry tego mierzonego Maselec-a jest jakaś specyficzna, że wychodzą tak duże różnice w poziomach?

. Jak sądzę, tutaj niektórzy świadomie kłamią i maipulują w celu osiągnięcia korzyści

no nareszcie :P

a wiesz kto ? :>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Może to twórcy tych filmów je trochę podrasowali żeby uwypuklić słyszalność różnice dla nieprofesjonalistów?

A może to działalność marketingowa ? Nie bierzesz tego pod uwagę ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Czemu ich poziom w pomiarze normalnego urządzenia takiego jak zwrotnica DCX nie wykazuje na wyjściu audio żadnego napięcia zakłócającego na poziomach poniżej -100 dB w paśmie do 150 kHz ?

A czemu w gniazdku mamy harmoniczne rzędu kilkudziesięciu V? I podstawowe sinusy nie do końca sinusoidalne?

https://www.youtube.com/watch?v=LQMCjLjOlW4

Nie bierzesz tego pod uwagę ?

Oczywiście, że biorę. Ale kiedy sprzedawca opowiada kwieciście o niezwykłych właściwościach kabli to jedno - jest to subiektywne i nieweryfikowalne/niemierzalne. Ale kiedy wykłada pomiary to mogę je sprawdzić i podać sprzedawcę do sądu za kłamstwo. Zauważ, że ta rozpatrywana firma jest amerykańską - tam za każde potknięcie (kłamstwo) mogą cię zrujnować finansowo w sądzie.

Edytowane przez JuG
  • Pokaż nowe odpowiedzi