Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli podasz dokładne parametry brzmienia jakich oczekujesz od gitary

Jakie to parametry brzmienia - nazwy, jednostki, dopuszczalne wartości, jak i czym są mierzone? Jak się mierzy np. śpiewność, metaliczność czy pełność?

https://shop.fender.com/en-PL/electric-guitars/american-original-50s-stratocaster-left-hand/0110113801.html#start=1

Który/które z paramentów specyfikacji Stratocaster-a określają charakter jego brzmienia?

Jakie pomiary robisz przy zakupie butów?

Wkładam listewkę z długością mojej stopy tak jak robiła moja matka jak w dawnych czasach kupowała mi buty w NRD ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

>JuG

Gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie w grze na gitarze lub na jakimkolwiek innym instrumencie, to nie zadawałbyś takich pytań. Proponuję, żeby wyłączyć z dyskusji o audio mitach instrumenty.

Parker's Mood

Gdzie jest miejsce na marketingowe omamianie kiedy robię sam dwa kable sieciowe - jeden z solid core w teflonie Furutech-a a drugi z jakiegoś Helukabla i słyszę różnice przy ich podłączaniu na korzyść "niekoszernego" Helukabla?

Jest tylko jedno pytanie, czy umiesz zrobić prawidłowo odsłuchowy test porównawczy bo w tej prawidłowej procedurze tkwi tajemnica Twojego sukcesu lub porażki w wybieraniu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Który/które z paramentów specyfikacji Stratocaster-a określają charakter jego brzmienia?

A bez określonych parametrów jesteś w stanie dokładnie określić brzmienie owego Stratocastera? :-)

Sam postulowałeś o niezadawanie debilnych pytań, i co???

A jesteś w stanie opisać sprzedawcy brzmienie tniutni kiedy zapragniesz kupić taką własnie???

Włodek.

Wkładam listewkę z długością mojej stopy tak jak robiła moja matka jak w dawnych czasach kupowała mi buty w NRD ;-).

Druga opcja to but zawsze o numer za duży - będzie jak znalazł na przyszły rok jak stopa urośnie.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

A bez określonych parametrów jesteś w stanie dokładnie określić brzmienie owego Stratocastera? :-)

Sam postulowałeś o niezadawanie debilnych pytań, i co???

Laik gitarowy nie odróżni pewnie gitary akustycznej od elektrycznej.:) Nazwać paramentów brzmienia gitary też nie potrafi bo nie ma o nich pojęcia. Ale gitarzyści nie będą mieli z tym problemów - maja własny język, wiedzę, doświadczenie, mają też określone mity i legendy. Dla osób poza ich kręgu to wszystko wygląda na gitarowe voodoo. Laik pewnie nie usłyszy różnic pomiędzy kultowymi modelami gitar (efektów, pieców, ...) i zarządza pomiarów. Stąd i było to moje "idiotyczne" pytanie o obiektywne pomiary/parametry.

W Hi-Fi jest IMHO mniej więcej to samo co w świecie gitarowym (czy winiarskim, obuwniczym, wędkarskim, ...). Jednego rajcują subtelności gitarowe, drugiego Hi-Fi-owe czy winne.

Gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie w grze na gitarze lub na jakimkolwiek innym instrumencie, to nie zadawałbyś takich pytań. Proponuję, żeby wyłączyć z dyskusji o audio mitach instrumenty.

Niestety sam nie gram. Ale chodzę na koncerty (przeważnie klasyczne) oraz mam znajomych muzyków, które czasami mnie edukują.

Wyjaśniłem wyżej powód moich pytań. System audio służy nam do odtwarzania zarejestrowanej muzyki/instrumentów. Audiofilia dąży do jak najwierniejszego odwzorowania tego co było rejestrowane. Sam wiesz, że nigdy domowy system audio nie odtworzy w pokoju koncertu na żywo. Nawet z jednym instrumentem jest to bardzo trudne do osiągnięcie. Ale żeby ocenić stopień/kierunek zbliżenia się do ideału musimy wiedzieć jakie parametry porównujemy, czego mamy w brzmieniu systemu wysłuchiwać/poszukiwać. I czy są obiektywne/mierzalne parametry zbliżenia się do ideału. Z mocy, THD, ... niewiele w tym zakresie wynika.

W Hi-Fi jest IMHO mniej więcej to samo co w świecie gitarowym (czy winiarskim, obuwniczym, wędkarskim, ...). Jednego rajcują subtelności gitarowe, drugiego Hi-Fi-owe czy winne.

W Hi-Fi jest zupełnie inaczej, ponieważ sprzęt służy do odtwarzania, a nie do grania. Decydującą rolę odgrywają tutaj smaki, ale również i doświadczenie oraz świadomość - i te analogie mogą być już czasami zbieżne do świata win, wędkarstwa i innych... jak się człek uprze.

Parker's Mood

Jakie to parametry brzmienia - nazwy, jednostki, dopuszczalne wartości, jak i czym są mierzone?

herce

to co nazywamy popularnie "brzmieniem" , to inna czestotliwosc drgan

jesli struna drga 1200 hz , a kolejna 1300 hz, to człowiek słyszy to jako inne "brzmienie"

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość

(Konto usunięte)

herce

to co nazywamy popularnie "brzmieniem" , to inna czestotliwosc drgan

jesli struna drga 1200 hz , a kolejna 1300 hz, to człowiek słyszy to jako inne "brzmienie"

a1 (440Hz) na wszystkich gitarach brzmi tak samo?

gitara elektryczna nie ma "swojego" brzmienia

dzwiek przelatuje po drodze przez wiele przetworników , które maga obniżyć lub podnieść poziom głośności danej czestotliwosci , czyli zmienic słyszlne dla nas "brzmienie"

poza tym z tego co wiem , możana stroić z rónza "twardościa" - oczywiscie w jakims ograniczonym zakresie

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość

(Konto usunięte)

gitara elektryczna nie ma "swojego" brzmienia

Złapałeś Vlado na kłamstwie. :) Na moje pytanie czy Twoim zdaniem różne modeli gitar różnią się brzmieniem? udzielił następującej odpowiedzi:

Oczywiście.

Świat jest bardziej złożony i bardziej kolorowy niż niektórym się wydaje. :)

zupełnie nie rozumiesz o czym pisze

gitara elektryczna nie ma swojego "brzmienia" bo abyś ją usłyszał , sygnał elektryczny musi przelecieć przez wiele przetworników , a żaden z nich NIE JEST NEUTRALNY

swoje brzmienie może miec gitara klasyczna - ale i tak mozemu to "brzmienie" zmieniac rodzajem strun i siła ich naciągniecia - nie mówiąc o tym że tez silą uderzenia w struny

tak jak koledzy pisali wyzej - porównywanie instrumentów do hi-fi , raczej nie ma sensu

Złapałeś Vlado na kłamstwie. :) Na moje pytanie czy Twoim zdaniem różne modeli gitar różnią się brzmieniem? udzielił następującej odpowiedzi:

Nie ma to jak porównywać rzeczywiste źródła dźwięku, fizyczne, do elektrycznych urządzeń odtwarzających. Gratuluję.

Gość

(Konto usunięte)

gitara elektryczna nie ma swojego "brzmienia" bo abyś ją usłyszał , sygnał elektryczny musi przelecieć przez wiele przetworników , a żaden z nich NIE JEST NEUTRALNY

Zapytajmy eksperta.

Włodku, materiał (gatunek drewna) oraz kształt podstrunnicy i korpusu gitary elektrycznej nie mają znaczenia dla brzmienia?

Zapytajmy eksperta.

Włodku, materiał (gatunek drewna) oraz kształt podstrunnicy i korpusu gitary elektrycznej nie mają znaczenia dla brzmienia?

Struny również różnią się brzmieniem. Powtórzę, nie ma to jak porównywać rzeczywiste źródła dźwięku do elektrycznych urządzeń odtwarzająco wzmacniających. Mieszasz dwie dziedziny a ta, którą hołubisz jest niestety poza twoim zakresem vide: usuń cewkę, żeby odfiltrować zakłocenia.

Uwaga! Ważny komunikat dla sceptyków. Kable grają!

Niniejszym uroczyście, będąc w pełni władz umysłowych i przez nikogo nie będąc przymuszanym do niczego, z nieskrywaną radością oznajmiam i chylę czoła przed wszystkimi audiofilami. Macie rację.

Dzisiaj wymieniłem kable głośnikowe i zagrały o ponad 200zł mniej ;-)

ma

ale to jest jedna ze "składowych" ostatecznego brzmienia

a nie samo ostateczne brzmienie koncowe

choć w zasadzie na upartego to możnaby podłączyć urządzenia pomiarowe , bezposrednia po jack , omijając w ten sposób różne efekty i wzmacniacz

co i tak nie zmienia faktu że pozostaje ciągle jeszcze wiele składowych wpływających na brzmienie

zbyt wiele

Nie bawiłby sie na Twoim miejscu w takie manipulacje! Nie pytałeś mnie o brzmienie gitar elektrycznych!

"Włodku, czy Twoim zdaniem różne modeli gitar różnią się brzmieniem?"

Gdzie w tym pytaniu mówisz o gitarach elektrycznych?!

Włodek.

Gość

(Konto usunięte)

ma

Widzisz - wystarczy się zastanowić.

Struny również różnią się brzmieniem. Powtórzę, nie ma to jak porównywać rzeczywiste źródła dźwięku do elektrycznych urządzeń odtwarzająco wzmacniających.

Przeczytaj proszę jeszcze raz to co napisałem:

Laik gitarowy nie odróżni pewnie gitary akustycznej od elektrycznej.:) Nazwać paramentów brzmienia gitary też nie potrafi bo nie ma o nich pojęcia. Ale gitarzyści nie będą mieli z tym problemów - maja własny język, wiedzę, doświadczenie, mają też określone mity i legendy. Dla osób poza ich kręgu to wszystko wygląda na gitarowe voodoo. Laik pewnie nie usłyszy różnic pomiędzy kultowymi modelami gitar (efektów, pieców, ...) i zarządza pomiarów. Stąd i było to moje "idiotyczne" pytanie o obiektywne pomiary/parametry.

Edytowane przez JuG

Nie bawiłby sie na Twoim miejscu w takie manipulacje! Nie pytałeś mnie o brzmienie gitar elektrycznych!

"Włodku, czy Twoim zdaniem różne modeli gitar różnią się brzmieniem?"

Gdzie w tym pytaniu mówisz o gitarach elektrycznych?!

Włodek.

Faktycznie. Nie wyłapałem tego. Denerwuje mnie już to. Z taka pewnością Jug odpowiedział, że nawet nie założyłem, że manipuluje. Ehhh, to nie jest przecież wojna.

Zapytajmy eksperta.

Oczywiście że maja. Tak, również w gitarze elektrycznej. Pamiętajmy co w gitarze elektrycznej gra, a co jedynie przetwarza owo granie w sygnał elektryczny płynący do wzmacniacza.

W.

Gość

(Konto usunięte)

Włodku, ja nic nie manipuluję: Ty pisałeś o testach gitary elektrycznej, w testach kabli byli gitary elektryczne, dalsza rozmowa była o gitarach elektrycznych. Pytając i w dalszej dyskusji miałem na myśli tylko gitary elektryczne.

Oczywiście że maja.

Czy robią tak, że te same przetworniki montują w różnych modelach gitar?

Oczywiście że maja. Tak, również w gitarze elektrycznej. Pamiętajmy co w gitarze elektrycznej gra, a co jedynie przetwarza owo granie w sygnał elektryczny płynący do wzmacniacza.

W.

Chyba każdy zdroworozsądkowy człowiek potrafi rozdzielić fizyczne źródło dźwięku od jego zapisu i poźniejszego przetworzenia? Zaraz zaczną się pytania czy jak stukniesz w plastikowy taboret to będzie taki sam dźwięk jak w drewniany bo przecież wg sceptyków "wszystko gra ta samo"

Pytając i w dalszej dyskusji miałem na myśli tylko gitary elektryczne.

Ale wiesz co może wyniknąć z czytania w myślach Rosjanina przez Polaka? :-))))

Moja odpowiedź dotyczy gitary jako instrumentu, zarówno akustycznego jak i elektrycznego.

Wlodek.

Gitara elektryczna drogi Jurij to nie wyłącznie rockowa decha. To również instrumenty typu Semi-hollow body i Arch Top. Jednak we wszystkich za brzmienie odpowiada "decha" :-)

Włodek.

Gość

(Konto usunięte)

Gitara elektryczna drogi Jurij to nie wyłącznie rockowa decha. To również instrumenty typu Semi-hollow body i Arch Top. Jednak we wszystkich za brzmienie odpowiada "decha" :-)

Coś tam o tym wiem - kolega gra i ma kilka gitar. Z nim uprawialiśmy audio-gitarowe voodoo - dobieraliśmy kondensatory i rezystory do efektu. Muzyk ten też słyszy kable (w tym sieciowe). :)

Czy w środowisku gitarowym robią testy ABX żeby udowodnić różnice brzmieniowe instrumentów?

Chyba każdy zdroworozsądkowy człowiek potrafi rozdzielić fizyczne źródło dźwięku od jego zapisu i poźniejszego przetworzenia?

Część obecnie tworzonej muzyki jest generowana komputerowo. Co jest fizycznym źródłem tego dźwięku? Jak brzmi komputer? :) Czy różnią się "struny komputerowe" od fizycznych w brzmieniu? ???

PS. Jedna z moich ulubionych płyt to Sounds Of Wood & Steel: A Windham Hill Collection.

http://downloadz.biz/music/258632730/sounds-of-wood-steel-a-windham-hill-collection-various-artists

Edytowane przez JuG
  • Pokaż nowe odpowiedzi