Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie byłbym tego taki pewien. Przykład? Elberoth. 

Oczywiście w jego przypadku  nie można mówić o jakichś teoriach ;)

poza jego własnymi:)

Patrzac na sprzet jaki kupuje od lat widze dwie twarze

ale wystawę organizuje dobrze i wprowadza w zycie krytyke kolegów dlatego co roku jest progres i wyższa jakość

4 minuty temu, ziko369 napisał:

Pozdrowienia dla Maćka ;-)

Przynajmniej potwierdzasz ,ze pisze szczera prawdę

a nie wydumki

Maciek pytał mnie kiedys o odsłuchy Isis i póxniej cały czas bardzo długo szukał kolumn i skończyło sie na aktywnych

@przemak Dodam, istnieją także sklepy z PRO gdzie sa instrumenty i nagłośnienie

a inne z High End do odsłuchu w domu

Jezeli chciałbyś ze mną zacząć rozmowę ze rynek PRO to wzorcowe brzmienie, to bardzo proszę nie poruszajmy tematu

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, slawek.xm napisał:

Przynajmniej potwierdzasz ,ze pisze szczera prawdę

a nie wydumki

Dużo go kosztowało pomieszczenie przez MBLe ale mam nadzieję, że w końcu mu się udało uzyskać super dźwięk... ???

Edytowane przez Gość
11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

@przemak Dodam, istnieją także sklepy z PRO gdzie sa instrumenty i nagłośnienie

No właśnie ;)

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jezeli chciałbyś ze mną zacząć rozmowę ze rynek PRO to wzorcowe brzmienie, to bardzo proszę nie poruszajmy tematu

Skąd takie przypuszczenie?

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Skąd takie przypuszczenie?

Wyżej przybili Tobie polubieniami, wywnioskowałem ze rynek PRO jest wzorem a HIGH END naciąganiem 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Wyżej przybili Tobie polubieniami, wywnioskowałem ze rynek PRO jest wzorem a HIGH END naciąganiem 

Byłbyś jednak odpowiadając łaskaw czytać, na co odpowiadasz?

1 godzinę temu, przemak napisał:

Monitory studyjne nie są hi-endowe. Nie mogą z definicji. Mnie to nie martwi, ale tak jest.

nagrywamy.com

Łaskawie sie odniosę

Cytat

Monitory studyjne nie są hi-endowe. Nie mogą z definicji. Mnie to nie martwi, ale tak jest.

a czyjej definicji i dlaczego ?

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Łaskawie sie odniosę

a czyjej definicji i dlaczego ?

Mojej. I twojej też:

36 minut temu, .:Gerard:. napisał:

istnieją także sklepy z PRO gdzie sa instrumenty i nagłośnienie

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Mojej. I twojej też:

To sie nie rozumiemy, dla mnie rynek PRO to estrada, a w studio dobierają i dostrajają nagłośnienie z "liniowym" przekazem, to może byc każde (aby potrafiło liniowo ) nagłośnienie

W studio mogą byc Wysokie modele Focali czy aktywne monitory

To sie nie rozumiemy, dla mnie rynek PRO to estrada, a w studio dobierają i dostrajają nagłośnienie z "liniowym" przekazem, to może byc każde (aby potrafiło liniowo ) nagłośnienie

Ja rozumiem rynek pro-audio chyba jednak tak samo jak ty - w którym z tych dwóch rodzajów sklepów będą monitory studyjne? ;)

nagrywamy.com

Jak tylko zaczyna się rozmowa o pro to od razu temat wchodzi na kolumny aktywne i wzmacniacze klasy d :P

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

8 minut temu, przemak napisał:

Ja rozumiem rynek pro-audio chyba jednak tak samo jak ty - w którym z tych dwóch rodzajów sklepów będą monitory studyjne? ;)

Od sprzedawcy zależy, czym chce handlować, pisałem wyżej, w dużych studio możesz spotkać Focale czy B&W, nie ma znaczenia sprzedawca, Pieniądze to nie brzmienie

4 minuty temu, przemak napisał:

Ale w którym będą, jak wejdę? ;)

Nie ma czegoś takiego jak specjalne monitory studyjne, każde mogą nimi być

17 minut temu, daris666 napisał:

Jak tylko zaczyna się rozmowa o pro to od razu temat wchodzi na kolumny aktywne i wzmacniacze klasy d :P

Co za diabeł ;) , jeszcze 5 minut temu tego postu nie było :)

Co za diabeł ;) , jeszcze 5 minut temu tego postu nie było :)

To fakt, forum ma w trakcie apgrejdu spore kłopoty z odświeżaniem.

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie ma czegoś takiego jak specjalne monitory studyjne, każde mogą nimi być

No to w którym będą jakieś adamy, aps, krk, m-audio, behringery, już nie mówiąc o eventach? ;)

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

No to w którym będą jakieś adamy, aps, krk, m-audio, behringery, już nie mówiąc o eventach? ;)

Nie mi oceniać, ale monitory czy specjalne kolumny studyjne to mit

Faktem jest, ze dla powszechnego zbytu, realizacje są do bani, na smartfonie, bluetooth czy w samochodzie gra okay

a jedynie audiofilski mastering ma inne podejście, nie ma podbić i k2HD może wydać sie "płasko", a dla mnie mimo żadnej korekcji standard jest podbite a K2HD w punkt

Nie mi oceniać, ale monitory czy specjalne kolumny studyjne to mit

No ale w którym sklepie ten mit stoi na półce? ;)

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

No ale w którym sklepie ten mit stoi na półce? ;)

Ale żeś się czepił, dam ci ta satysfakcje na dobranoc

w Justmusic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

kATANiestety dziala forum ja dziala, nie mozna normalnie pisac, w kazdym razie chce ci przekazać, ze bylem w skleie z linku, ale wypozyczalem sprzet PRO @przemak

Katastrofa ten silnik, 15 min próbowałem napisać

Wypożyczałem sprzęt do testu w domu od ludzi którzy nagłaśniają profesjonalnie koncerty, takze Przemku mnie nie zagniesz

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Wypożyczałem sprzęt do testu w domu od ludzi którzy nagłaśniają profesjonalnie koncerty, takze Przemku mnie nie zagniesz

Ale ja nie chcę nikogo zaginać, tylko wyjaśnić swoje stanowisko.

nagrywamy.com

8 godzin temu, przemak napisał:

Staż na forum mam, ale w sklepie żadnego. Jak ty masz, to napisz, dlaczego sklepy sprzedające sprzęt hi-end nie sprzedają sprzętu pro-audio?

Nie namawiaj sprzedawców hi-end do tego żeby zaczęli handlować wybranymi sprzętami z rynku pro bo ich ceny poszybują od razu w górę, przecież wszystkie mają we/wyj. typu XLR ;-). Najlepszy przykład to końcówki firmy Cerwin Vega CV1800. Nie wiem jak teraz, ale jak ta ostatnia seria CV wchodziła na rynek to różnica w cenie w sklepie z rynku PRO i w sklepie ze sprzętem na rynek cywilny pomiędzy identycznie wyglądającymi końcówkami z takim samą nazwą literowo-cyfrową była ze współczynnikiem prawie dwa. Kolega kupował to wiem i strasznie mnie to zdziwiło. Pewnie w tych końcówkach z rynku Hi-Fi były użyte hi-endowe komponenty ;-). Tylko dlaczego firma nie wyróżniła tych dwóch wyrobów stylem obudowy?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Bo Ty postrzegasz audiofilów jedynie przez pryzmat poprawiania jakości gadżetami.
Klapki i brak elastycznego myślenia...przywykłem. ;-)

Zgodnie z teorią, że "wszystko ma wpływ"

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Aktywne monitory studyjne nie mogą być hi-endowe, bo z definicji nie służą do słuchania muzyki, tylko do pracy w studiu. Te stereotypy są powoli obalane, ale i tak niektórzy o tym nie wiedzą...dopóki nie posłuchają.

Monitor to określenie zarezerwowane dla paczek studyjnych. W domowym audio powinna funkcjonować nazwa "kolumny podstawkowe". Niestety te ostatnie na siłę promowane są jako monitory i wciskane gimbazie i januszom jako referencja. 

A każdy kto choć raz w życiu posłuchał prawdziwych monitorów to wie, że podstawkowe domowe skrzyneczki mają z nimi tyle samo wspólnego co kebab z golonką.

Ponadto zarówno niewielkie monitory jak i podstawkowe skrzyneczki nigdy nie będą hi-endowe, bo nawet w obrębie danej serii u tego samego producenta występują modele wyższe, większe i mocniejsze, które oferują więcej. I jakby co to im będzie bliżej do hi-endu.

Natomiast konstrukcje aktywne mogą być (i są) jak najbardziej hi-endowe, tylko jakieś 10x większe od monitorów.

6 minut temu, konradskala napisał:

Natomiast konstrukcje aktywne mogą być (i są) jak najbardziej hi-endowe, tylko jakieś 10x większe od monitorów.

Duża konstrukcja aktywna może się składać z monitora aktywnego i aktywnego suba też z rynku PRO. Potrzebna wtedy tylko będzie aktywna zwrotnica 4 kanałowa do rozdzielenia dołu od całej reszty. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

10 godzin temu, soundchaser napisał:

Aktywne monitory studyjne nie mogą być hi-endowe, bo z definicji nie służą do słuchania muzyki, tylko do pracy w studiu.

A czego oni tam w trakcie pracy w studiu sluchaja? Pink Noise?

Generelnie czy to aktywne czy pasywne, czy ze zwrotnicą na zewnątrz, czy nie - kolumny muszą być duże.

Małe, dwudrożne skrzynki nigdy nie będą w hi-endzie.

3 minuty temu, xajas napisał:

A czego oni tam w trakcie pracy w studiu sluchaja? Pink Noise?

Słuchają tego, czego muszą. Może inaczej: muszą słyszeć takie rzeczy, żeby z tego studia wyszło takie coś, co da się posłuchać w domu.

8 minut temu, konradskala napisał:

Generelnie czy to aktywne czy pasywne, czy ze zwrotnicą na zewnątrz, czy nie - kolumny muszą być duże.

Małe, dwudrożne skrzynki nigdy nie będą w hi-endzie.

A Sonus Faber Extrema?

• Pokaż nowe odpowiedzi