Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Lech36 napisał:
2 godziny temu, volmaster napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś się z kabla wysypało. 

Może to był kabel węglowy 😉?

Zestaw małego chemika? Nie to zestaw do zrobienia kabla sieciowego DIY 🙂

comment_1648235971xxHzKZsXkTA1kchbfVpYyh.thumb.jpg.4bac997404a83642e1d65fe1456ee41f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Stereotyp lampowego brzmienia też pewnie ma swoje widełki, lampa to element w dużej mierze mechaniczny, widełki są dla takich konstrukcji normalne. 

parzyste harmoniczne mają przewagę w układach SE

w P-P często się znoszą dlatego przewagę mają harmoniczne nieparzyste

inaczej też wygląda rozklad harmonicznych jeśli elementem wzmacniającym jest trioda a inaczej jak jest pentoda

pentowa w stopniu wzmocnienia rownież generuje wyższe nieparzyste harmoniczne w stosunku do parzystych ale taki uklad też może brzmieć bardzo dobrze

ja używałem w analogu pentody EF50

jak chcesz zobaczyć jak grają mogę Ci wyslać dobraną parę do zrobienia pre

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

taki uklad też może brzmieć bardzo dobrze

Lecha nie przekonasz ... 

Jest zapewne przyzwyczajony do brzmienia kolumn aktywnych i wzmacniaczy D-klasowych ... czyli bezbarwnego brzmienia bez wypełnienia, nudnego i chudego ale pewnie super wypadającego w pomiarach ... 😉

brzmienia kolumn aktywnych i wzmacniaczy D-klasowych ... czyli bezbarwnego brzmienia bez wypełnienia, nudnego i chudego

To jest wypowiedz, ktora 100%-owo oddaje sens tytulu tego watku

Trafiles w dziesiatke
2 godziny temu, xajas napisał:

Trafiles w dziesiatke

Jak zwykle nie trafiłeś ... 

To, że mam lampę a nie trawię D-klasy i zestawów aktywnych jeszcze o niczym nie świadczy. Najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem to tranzystor ... ani lampa, ani tym bardziej D-klasa się do tego nie zbliży ... 

Jak mawia klasyk: byt określa świadomość ... Twoja jest zgoła inna niż moja i tego nie zmienię ... dlasze nasze dywagacje uważam za bezsensowne.

Najlepszy wzmacniacz jaki słyszałem to tranzystor ... ani lampa, ani tym bardziej D-klasa się do tego nie zbliży ... 
Jak mawia klasyk: byt określa świadomość ....

Klasyk mowi: never say never.
Moze malo slyszales. Moich nie slyszales
1 minutę temu, xajas napisał:

Klasyk mowi: never say never.
Moze malo slyszales. Moich nie slyszales

Ukryta Zawartość

Co Ty tam wiesz ... w nogach śpisz ... 😉

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tomek4 napisał:

Czy to jest coś takiego jak po lewej? Wygląda na symetryczne.

Ukryta Zawartość

Nie wiem, co tam pokazujesz, ale widzę, że niezbyt jasno napisałem, to rozszerzę. Chodziło mi o to, że np. stopa, czyli coś takiego:

bd1.thumb.PNG.be0e77c32268b1ef70177f9eb52d64c0.PNG

ma w uproszczeniu składowe ataku w okolicach 3-10kHz i wyżej (to poszarpanie na początku), ma składową podstawową rzędu 50-70Hz i ma też obwiednię. której podstawowa częstotliwość wynosi kilka Hz. Ten dźwięk zatem na analizatorze wszystkie te składowe powinien pokazać. Każdy dźwięk rzeczywisty i wygenerowany ma obwiednię, czyli jest przez jakiś wolnozmienny przebieg zmodulowany, czyli najniższe subakustyczne składowe ma (w małych ilościach, ale od czego elektronika). I teraz pytanie - najniższa składowa od obwiedni to jest dźwięk czy nie? Przecież człowiek 5-7Hz nie słyszy. Bez podcięcia tego dołu membrany będą pompować powodując spadek headroomu a słychać tego nie będzie, bo niby jak. Ale jeżeli całość nagrania zostanie mocno przesterowana - w masteringu czy przez dużą głośność odtwarzania czy pierdzący subwoofer - to ta składowa zostanie wzbogacona w harmoniczne, a trzecia, w tym przypadku najsilniejsza harmoniczna 7Hz to już 21Hz, a to już pasmo słyszalne. Czy te 21Hz jest w brzmieniu tej stopy? Nie. A w nagraniu jest. Nawet jak brutalnie to odfiltrujemy a potem zastosujemy jakąś nieliniową obróbkę (chociażby kompresor) to znów zmodulujemy cały sygnał wolnozmienną składową. A na końcu jak jakikolwiek plik z muzyką z bębnami puścimy na analizator, to okaże się, że analizator nadal te składowe 5Hz pokazuje. Są czy ich nie ma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Cześć. Mam pytanie i od razu przechodzę do tego wątku. Proszę tylko o jedno. Nie urodziłem się wczoraj i wiem jak funkcjonują fora dyskusyjne. Nowy i w takim wątku to na pewno klon albo troll. Jeśli ktoś tak uważa, proszę mnie zignorować. To forum znam, bo śledzę od wielu lat.

Pytanie dotyczy streamera. Konkretnie iFi ZEN Stream. Muzyki słucham z MacBooka, a streamuję z aplikacji Applowskiej Muzyka, TIDAL lub Deezer. Spotify pomijam, bo słyszę przewagę jakości dźwięku tych niby Hi-Fi nad 320k ze Spotify Premium. Koleś przesiada się na Roon i za symboliczną cenę chce mi odsprzedać klucz do Audirvany+. Widziałem to u niego. Spodobał mi się ten player. 
Jako że zbliżają się urodziny, chciałem kupić sobie jakiś streamer. Jak piszą, komputer jako streamer to urządzenie uniwersalne. Niby nie jest to streamer audio, dedykowany do zestawu stereo, ale w kwestii aktualizacji ma przewagę nad streamerami, bo tych z kolei producent nie będzie z takich czy innych powodów zbyt długo aktualizował. 
A teraz najważniejsze i najgorętsze w tym wątku. Jakość dźwięku. Mimo prawdopodobnych problemów z dostępem aktualizacji, jakość dźwięku ze streamera byłaby lepsza niż z komputera?
Powtórzę. Żaden troll, żaden klon, żadna prowokacja. Naprawdę zastanawiam się nad zakupem streamera do 2K, ale jeśli jakość dźwięku vs z komputera ma być minimalnie lepsza lub żadna, to chyba lepiej sobie odpuścić tę zachciankę. Coś ktoś może mi doradzić i rozwiązać ten problem? 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
46 minut temu, audiofon napisał:

Cześć. Mam pytanie i od razu przechodzę do tego wątku. Proszę tylko o jedno. Nie urodziłem się wczoraj i wiem jak funkcjonują fora dyskusyjne. Nowy i w takim wątku to na pewno klon albo troll. Jeśli ktoś tak uważa, proszę mnie zignorować. To forum znam, bo śledzę od wielu lat.

Pytanie dotyczy streamera. Konkretnie iFi ZEN Stream. Muzyki słucham z MacBooka, a streamuję z aplikacji Applowskiej Muzyka, TIDAL lub Deezer. Spotify pomijam, bo słyszę przewagę jakości dźwięku tych niby Hi-Fi nad 320k ze Spotify Premium. Koleś przesiada się na Roon i za symboliczną cenę chce mi odsprzedać klucz do Audirvany+. Widziałem to u niego. Spodobał mi się ten player. 
Jako że zbliżają się urodziny, chciałem kupić sobie jakiś streamer. Jak piszą, komputer jako streamer to urządzenie uniwersalne. Niby nie jest to streamer audio, dedykowany do zestawu stereo, ale w kwestii aktualizacji ma przewagę nad streamerami, bo tych z kolei producent nie będzie z takich czy innych powodów zbyt długo aktualizował. 
A teraz najważniejsze i najgorętsze w tym wątku. Jakość dźwięku. Mimo prawdopodobnych problemów z dostępem aktualizacji, jakość dźwięku ze streamera byłaby lepsza niż z komputera?
Powtórzę. Żaden troll, żaden klon, żadna prowokacja. Naprawdę zastanawiam się nad zakupem streamera do 2K, ale jeśli jakość dźwięku vs z komputera ma być minimalnie lepsza lub żadna, to chyba lepiej sobie odpuścić tę zachciankę. Coś ktoś może mi doradzić i rozwiązać ten problem? 🙂

Najlepiej zrobisz pożyczając sobie streamer na testy, u mnie zanim zacząłem mataczyć w ustawieniach laptopa ifi grało całkiem podobnie. 

Godzinę temu, audiofon napisał:

Kup sobie izolator USB Topping HS01. Dźwięk z komputera będzie taki sam jak ze streamera. Bez izolatora dźwięk z komputera jest gorszy ze względu na zakłócenia elektryczne na magistrali USB.

Jedynym rozsądnym streamerem za 2K jest iFi Zen Stream. Ma Tidal Connect co jest moim zdaniem niezbędne.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, slawek.xm napisał:

jak chcesz zobaczyć jak grają mogę Ci wyslać dobraną parę do zrobienia pre

Propozycję doceniam, ale nie będę eksperymentował z lampami, jestem zwolennikiem możliwie małych zniekształceń a lampy mi tego nie oferują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Najlepiej zrobisz pożyczając sobie streamer na testy, u mnie zanim zacząłem mataczyć w ustawieniach laptopa ifi grało całkiem podobnie. 

Trochę nie rozumiem. Korzystasz z tego iFi, czy zwróciłeś po przetestowaniu, bo grało podobnie? 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Kup sobie izolator USB Topping HS01. Dźwięk z komputera będzie taki sam jak ze streamera. Bez izolatora dźwięk z komputera jest gorszy ze względu na zakłócenia elektryczne na magistrali USB.

To już tańsze rozwiązanie i o aktualizacje martwić się nie trzeba.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Lech36 napisał:

Propozycję doceniam, ale nie będę eksperymentował z lampami, jestem zwolennikiem możliwie małych zniekształceń a lampy mi tego nie oferują.

no popatrz a grałes na takich w swoim systemie czy może asr testował EF50?

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

no popatrz a grałes na takich w swoim systemie czy może asr testował EF50?

Wiedziałem, że nie skorzysta ... lampy na ASR słabo wypadną w pomiarach ...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Wiedziałem, że nie skorzysta ... lampy na ASR słabo wypadną w pomiarach ...

sam nie umialby zaaplikować a wstydziły się prosić o pomoc

znam tylko trzech użytkowników grających ta tej pentodzie , ja Machnik i yasioo

a to naprawdę ciekawa lampa i z długą historią

poza tym posiada możliwość regulacji wzmocnienia za pomocą swojej siatki

https://www.dos4ever.com/EF50/EF50.html

57 minut temu, slawek.xm napisał:

a to naprawdę ciekawa lampa i z długą historią

Sławku z całą sympatią dla lamp ... sam gram obecnie na el84 ... jednak dobry tranzystor to jest dopiero to ... zagra lepiej niż lampa, (jednak bez jej wad), że o d-klasowych suchotnikach nie wspomnę ... 

Z dwojga złego oczywiście zawsze wybiorę dobrą lampę niż d-klasę ...

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, szpakowski napisał:

od jakiegoś czasu próbuję hybrydy , wzmocnienie napięciowe na lampce -wtórnik prądowy na mosfetach

15 minut temu, szpakowski napisał:

Sławku z całą sympatią dla lamp ... sam gram obecnie na el84 ... jednak dobry tranzystor to jest dopiero to ... zagra lepiej niż lampa, (jednak bez jej wad), że o d-klasowych suchotnikach nie wspomnę ... 

A znasz Hypex Ncore czy Eigentakt Purifi ? Jak dla mnie to już jest dojrzałe granie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, slawek.xm napisał:

od jakiegoś czasu próbuję hybrydy , wzmocnienie napięciowe na lampce -wtórnik prądowy na mosfetach

Wywal potka z toru będzie dużo lepiej ...

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szpakowski napisał:

Wywal potka z toru będzie dużo lepiej ...

mam tylko trzystopniowy dzielnik rezystorowy ... bez regulacji już probowalem ale kompromis jakiejkolwiek regulacji wzmocnienia muszę mieć

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

... bez regulacji już probowalem ale kompromis jakiejkolwiek regulacji wzmocnienia muszę mieć

Chodziło mi o wywalenie z toru potencjometru głośności a nie całkowitą rezygnację z regulacji wzmocnienia ...

Gość

(Konto usunięte)

Chodziło mi o wywalenie z toru potencjometru głośności a nie całkowitą rezygnację z regulacji wzmocnienia ...

chętnie poznam Twoj pomysl na regulację glosności

• Redaktorzy

Ale ja nie chcę się nim dzielić ... 😉

Tajemnicę do grobu chcesz zabrać?!? ;D

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi