Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, slawek.xm napisał:

no cóż, jesteś dumny , ze swojego systemu

Dumny? Aż tak to nie, ale zadowolony owszem, a ukrywać co posiadam nie widzę powodu.

-----

12 minut temu, audiofon napisał:

...negacje lamp, winyli, klocków czy kolumn określanych przez producenta, recenzenta czy samego użytkownika jako Hi-End.

Że co!? Przeczytaj choć taz to, co komentujesz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Tu jest ich pełno, w zasadzie to główny argument wielu userów uważających się za auduofili. Na szczęście jest kilka osób, którym nie przeszkadza, że mam budżetowe Onkyo i B&W. Choć był i jeden taki buc, co domagał się usunięcia mojego systemu ze stopki bo twierdził, że jest to prowokacja, którą celowo i świadomie nakręcam awantury na Forum. Są i tacy, co też nie mają, ale uważają się za lepszych bo słyszeli... tak jakbym ja nie słyszał.

No to już podłość, żeby komuś przeszkadzało na czym się słucha. Dotyczy to zarówno posiadaczy wyższej klasy audio gratów jak i tych budżetowych. Ja uwielbiam swój Audi A4 B6 i mam gdzieś czy ktoś uważa go za archaizm. Jest wygodny, a komfort jazdy lepszy niż w niektórych dużo nowszych i droższych samochodach. 

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem. Wiem za to, że po wsadzeniu gąbek w BR ubyło tego, co dla mojego kaprysu było zbyt dużo, a po dokupieniu suba przybyło tego, co do mojego kaprysu brakowało.

Sub w stereo jest jak boczne kółka w rowerze, niby pomagają ale jednak bardziej przeszkadzają 🙂 🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

5 minut temu, daris666 napisał:

Sub w stereo jest jak boczne kółka w rowerze, niby pomagają ale jednak bardziej przeszkadzają 🙂 🙂

Ubiegnę szymona1977. Nie wie kolega o czym mówi 🙂

Sub w stereo jest jak boczne kółka w rowerze, niby pomagają ale jednak bardziej przeszkadzają

Tu sa duze boczne kolka. Na pewno przeszkadzaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4208.thumb.jpg.31383dafdbe504068efa8895bbe3bdbe.jpg

Czy jechales juz kiedys z dobrymi bocznymi kolkami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dziękuję. Ktoś gdzieś kiedyś coś takiego pisał, że jak się zatka BR, to powietrze zamiast wylatywać się spręża i... nie pamiętam, a może to ma odwrót było?

W obudowie z otworem blisko jego rezonansu dźwięk będzie wytwarzał w zasadzie sam otwór, a drgania membrany głośnika będą niewielkie, głośnik przy tej częstotliwości rezonansowej otworu będzie miał komfortowe warunki pracy.

Można więc powiedzieć, że głośnik w obudowie z otworem ma lepsze warunki pracy niż w zamkniętej, bo w okolicach rezonansu br zostaje odciążony od dużej amplitudy drgań przez ten rezonator, a powyżej zaczyna zachowywać się jakby był w obudowie zamkniętej.

Nie jest jednak tak pięknie ponieważ poniżej rezonansu br głośnik zacznie zachowywać się prawie jakby był bez obudowy, jego przetwarzanie z uwagi na przeciwfazę otworu będzie bardzo niskie, a jego drgania bardzo duże, co naraża go oczywiście na jego uszkodzenie.

5 minut temu, xajas napisał:

Tu sa duze boczne kolka. Na pewno przeszkadzaja

Ukryta Zawartość

IMG_4207.thumb.jpg.2f754c02b06f581cf1a58f3a9c388492.jpg

IMG_4208.thumb.jpg.31383dafdbe504068efa8895bbe3bdbe.jpg

Czy jechales juz kiedys z dobrymi bocznymi kolkami?

Pisałem o systemie 2+1. Myślałem że to oczywiste 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, daris666 napisał:

To jest nieprawda 🙂

1 godzinę temu, daris666 napisał:

Oczywiste. 2 boczne kolka +  1 w srodku 😉

Na powaznie, z jednym to tez funkcjonuje

Powtorze pytanie:

Czy jechales juz kiedys z dobrymi bocznymi kolkami (albo z jednym)?

Jesli tak, z jakimi?

2 godziny temu, audiofon napisał:

No to już podłość, żeby komuś przeszkadzało na czym się słucha. Dotyczy to zarówno posiadaczy wyższej klasy audio gratów jak i tych budżetowych.

Jest tu takich kilku, co uważają się za audiofilów, drwią z wartości mojego systemu, a sami mają z tej samej klasy cenowej.

2 godziny temu, audiofon napisał:

Ubiegnę szymona1977. Nie wie kolega o czym mówi 🙂

O tak, zdecydowanie nie wie.

9 minut temu, xajas napisał:

Oczywiście, że tak, tylko nie należy oczekiwać więcej niż się zapłaciło.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest tu takich kilku, co uważają się za audiofilów, drwią z wartości mojego systemu, a sami mają z tej samej klasy cenowej 

Szymon. Takich znam wielu. W doopie był, goowno widział, ale jak go posłuchać to lepiej zapytać gdzie nie był i czego nie widział. Będzie szybciej. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Oczywiste. 2 boczne kolka +  1 w srodku 😉

Powtorze pytanie:

Czy jechales juz kiedys z dobrymi bocznymi kolkami (albo z jednym)?

Jesli tak, z jakimi?

Jeżdżę tylko hujanogą, ale jak znam życie zaraz wyskoczycz z jakimś leżącym rowerkiem czy coś 🙂 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, daris666 napisał:

czasem bywa 2+2 a czsem 2+4 lub więcej 🙂

ogólnie matematyka jest do bólu logiczna i jednoznaczna .... niestety w audio nie ma tak dobrze ... jak to ze wszystkim w audio  🙂 🙂 🙂

23 minuty temu, daris666 napisał:

Jeżdżę tylko hujanogą, ale jak znam życie zaraz wyskoczycz z jakimś leżącym rowerkiem czy coś 🙂 🙂

a pisałeś, że na motocyklu 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ogólnie matematyka jest do bólu logiczna i jednoznaczna .... niestety w audio nie ma tak dobrze ... jak to ze wszystkim w audio  🙂 🙂 🙂

a pisałeś, że na motocyklu 🙂

Teraz remontuję skrzynię bo mi trójka wyskakuje 🙂

16 minut temu, slawek.xm napisał:

... bywa, że czasem wystarczą porządne duże kolumny napędzone dobrym wzmacniaczem z dobrym źródłem ...

Edytowane przez szpakowski
Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, szpakowski napisał:

... bywa, że czasem wystarczą porządne duże kolumny napędzone dobrym wzmacniaczem z dobrym źródłem ...

Jesli konstruujesz pelnopasmowe kolumny to i tak  musisz dac woofer nisko schodzący

to tak jakbys suba montował w tej samej obudowie co reszte pasma

2+2 daje podobną możliwość jeszcze lepiej gdy suby sa podstawkami monitorow

a problemy ze zgraniem tego w całość sa bardzo podobne do konstruowania kolumn bez oddzielnego suba

jedyną przewagą tworzonego od nowa projektu jest dobor odpowiednich glosników i stworzenie całości bryły wg wlasnej estetyki

Dlatego nie odrzucałbym połączenia dwoch subów z monitorami jako znacznie gorszego rozwiązania

27 minut temu, slawek.xm napisał:

Dlatego nie odrzucałbym połączenia dwoch subów z monitorami jako znacznie gorszego rozwiązania

Ależ ja nie odrzucam takiego rozwiązania ... twierdzę jedynie, że pełnopasmowa kolumna napędzona dobrym wzmacniaczem jest wystarczająca w większości pomieszczeń odsłuchowych. Problemem nie jest zejście kolumn ale jakość prezentowanego basu. 

16 minut temu, szpakowski napisał:

Problemem nie jest zejście kolumn ale jakość prezentowanego basu. 

Ale jak chcesz uzyskać dobrą jakosć basu, gdy na 100Hz /+3dB, a na 50Hz/-3dB?

16 minut temu, szpakowski napisał:

pełnopasmowa kolumna napędzona dobrym wzmacniaczem jest

... jest 2x droższa niż mały wmacniaczyk, małe monitorki i mały subik. Jeśli coś krytykować, to warto się zastanowić, co można mieć w zamian.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

zle skonstruowane kolumny też maja ten problem 🙂

Oczywiście ... ale chyba łatwiej zszyć pasmo w kolumnach na etapie konstruowania i podpiąć to pod dobry wzmacniacz niż łączyć gotową już kolumnę z subem na kiepskim  wzmacniaczu? 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Oczywiście ... ale chyba łatwiej zszyć pasmo w kolumnach na etapie konstruowania i podpiąć to pod dobry wzmacniacz niż łączyć gotową już kolumnę z subem na kiepskim  wzmacniaczu? 

to juz jest kwestia oceny konkretnego przypadku i co dla kogo jest kiepskie

jesli dla mnie jedyny wzmacniacz ktory moge nazwac dobrym to Gryphon Mephisto

to 99%wzmacniaczy uzywanych przez innych to złom 🙂

12 minut temu, szpakowski napisał:

U mnie podłogówki zawsze sprawiały problemy z basem (buczenie, dudnienie) - sub to tylko dwie gałki, bas jest szybki i miękki. Może to dlatego, że sub nie stoi tam gdzie baza stereo i omija problematyczne akustycznie miejsce? A może dlatego, że na samo 30-60Hz mam 200W wzmacniacza?

Jeżdżę tylko hujanogą, ale jak znam życie zaraz wyskoczycz z jakimś leżącym rowerkiem czy coś

Dokladnie

Latwiej wymienic jakich jeszcze nie budowalem, niz te ktore budowalem

Oczywiscie, bywa ze nawet radjo kuchenne wystarcza. To wszystko kwestia wymagan i tego, czego sie slucha. Do kwartetow smyczkowych 2.4 to bylby overkill
14 minut temu, slawek.xm napisał:

to juz jest kwestia oceny konkretnego przypadku i co dla kogo jest kiepskie

... a co ja na to poradzę, że mam wysokie wymagania? 😉 

jesli dla mnie jedyny wzmacniacz ktory moge nazwac dobrym to Gryphon Mephisto

Możliwe, nie słuchałem ... ale nie sądzę, że jest się czym za bardzo zachwycać ...

to 99%wzmacniaczy uzywanych przez innych to złom 🙂

Może nie złom ale ...

Dla mnie 99% firmowych wzmacniaczy biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena to jawne oszustwo ... zwłaszcza tych Hiendowych ...

Edytowane przez szpakowski
twierdzę jedynie, że pełnopasmowa kolumna napędzona dobrym wzmacniaczem jest wystarczająca w większości pomieszczeń odsłuchowych.

Co to ma wspolnego z pomieszczeniem? Pelnopasmosc jest niezalezna od pomieszczenia
16 minut temu, xajas napisał:

Co to ma wspolnego z pomieszczeniem? Pelnopasmosc jest niezalezna od pomieszczenia

Rozsądny człowiek ze wzgędu na jej gabaryty nie wsadzi pełnopasmowej kolumny do 10m² ... tak samo mając do dyspozycji 80m² można się pokusić o zestaw głośnikowy znacznie większych gabarytów niż kolumna pełnopasmowa ... 

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Ale za tymi 99% stoją firmy i konstruktorzy...

Widocznie to nie wystarcza ...

Teraz, xajas napisał:

Dlaczego? Jesli znajdzie na to miejsce

Ukryta Zawartość

Jak ktoś lubi mieć twarz metr od głośników to czemu nie ... 😉

Ukryta Zawartość

Te wszystkie dyskusje na temat tego czy subwoofer do stereo sie nadaje, albo to roznicowanie miedzy pelnopasmowym zestawem i subwooferem albo zestawem do malych pomieszczen a subwooferem do duzych pomieszczen to totalny bezsens

Przyklad

Tak wyglada pelnopasmowy 3-drozny zestaw

Ukryta Zawartość

A tak wyglada „normalny“ zestaw uzupelniony o subwoofer

IMG_2120.thumb.jpg.f16287175b2e7748e4a96fdf98c3c757.jpg

W jednym i drugim wypadku, modul subbasowy jest IDENTYCZNY i identycznie sterowany/zgrywany. Ale zgodnie z lokalna „audiofilska“ propagana, to pierwsze jest OK, a to drugie to syf i proteza.

Gdzie jest roznica?

Co za bzdury

Tak wyglada pelnopasmowy zestaw zintegrowany

IMG_2116.thumb.jpg.fe1073e190fedac86bd666f4c758f551.jpg

A tak wyglada „normalny“ zestaw uzupelniony o subwoofer

IMG_2117.thumb.jpg.3e2075ceec0c8a544bda95fb3bea0ce5.jpg

Iznowu w obu wypadkach modul subbasowy jest IDENTYCZNY i identycznie sterowany.

No to gdzie jest ta roznica?

Czy ten pierwszy bardziej nadaje sie do mniejszych pomieszczen, a ten drugi do wiekszych?

Powtorze sie, te wszystkie dyskusje na ten tema sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi