Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Lech36 napisał:

Wiem, o jakości dźwięku decyduje tylko słowo pisane w opiniach na forum 😉.

nie, ale część opinii bywa trafna... 😄 a pomiary w audio generalnie można sobie wsadzić 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, ASURA napisał:

To Ty piszesz bzdury i się podparłeś wykresem z górą charakterystyki na 100Hz pisząc że to jest dobre…

To nie są bzdury tylko fakty. Wzmacniacze basowe mają właśnie taką charakterystykę, pasmo poniżej 60Hz jest nieegzystentne. Do tego ten pomiar jest przy aktywnym korektorze ustawionym na zero. Pasywna gitarowa korekcja nawet ustawiona na zero ma uśmiech dyskoteki. Możesz sobie pisać, faktów nie zmienisz. Masz jakieś inne pomiary, argumenty, czy tylko po prostu jak zwykle nie wiesz o czym piszesz? 

26 minut temu, ASURA napisał:

Dobre być może jest w Twoich produkcjach dla osób lubiących unc, unc,unc

Jeżeli ktoś chce mieć gitarę basową nagraną mikrofonem ze wzmacniacza, to tak będzie. King Crimson, Pink Floyd, Budgie... Ale co tam, wiesz lepiej. 

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

To nie są bzdury tylko fakty. Wzmacniacze basowe mają właśnie taką charakterystykę, pasmo poniżej 60Hz jest nieegzystentne. Do tego ten pomiar jest przy aktywnym korektorze ustawionym na zero. Pasywna gitarowa korekcja nawet ustawiona na zero ma uśmiech dyskoteki. Możesz sobie pisać, faktów nie zmienisz. Masz jakieś inne pomiary, argumenty, czy tylko po prostu jak zwykle nie wiesz o czym piszesz? 

Jeżeli ktoś chce mieć gitarę basową nagraną mikrofonem ze wzmacniacza, to tak będzie. King Crimson, Pink Floyd, Budgie... Ale co tam, wiesz lepiej. 

Fajnie że się podpierasz znanymi kapelami ale co tam u Ciebie Twoja teoria z prozą życia, jakieś światowe turnee się kroi?

p.s. Podbite pasmo na 60Hz jest u mnie passe

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Fajnie że się podpierasz znanymi kapelami ale co tam u Ciebie Twoja teoria z prozą życia, jakieś światowe turnee się kroi?

Czyli brak argumentów i wycieczki osobiste. Klasyka. Nie spodziewam się więcej. 

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Czyli brak argumentów i wycieczki osobiste. Klasyka. Nie spodziewam się więcej. 

Czego się spodziewasz? wymądrzasz tu się że gitara podczas nagrania może być podbita ale to oczywista oczywistość i wizja grającego artysty a my tu jesteśmy na audiostereo.pl a nie na dźwięk.org i pasmo ma być jak najbardziej liniowe co by każdy gatunek muzyki poprawnie a nawet wzorcowo odtworzyć

2 minuty temu, ASURA napisał:

co by każdy gatunek muzyki poprawnie a nawet wzorcowo odtworzyć

Nawet ten niepoprawnie i niewzorcowo nagrany?

Oczywiście bez eq i innych bleeee regulacji?

Aha, zapomniałem o "korekcjach" kabelkami i podstawkami...

Zaiste, dziwny jest ten (audiofila) świat.

9 minut temu, ASURA napisał:

Czego się spodziewasz? wymądrzasz tu się że gitara podczas nagrania może być podbita ale to oczywista oczywistość i wizja grającego artysty a my tu jesteśmy na audiostereo.pl a nie na dźwięk.org i pasmo ma być jak najbardziej liniowe co by każdy gatunek muzyki poprawnie a nawet wzorcowo odtworzyć

Nie rozumiesz. Masz jakiś problem z tym podbiciem, a ten pomiar ilustruje nie oczywiste podbicie tylko pasmo przenoszenia zestawu basowego. Niewygodne ale prawdziwe. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, iro III napisał:

Nawet ten niepoprawnie i niewzorcowo nagrany?

Oczywiście bez eq i innych bleeee regulacji?

Aha, zapomniałem o "korekcjach" kabelkami i podstawkami...

Tak, dobre audio ma odtworzyć 99% spieprzonych nagrań jako spieprzone! a nie tak jak to np. zrobił tani magnetofon na 9,5cm /s że poprawił Dzieci rewolucji TRex-a i to bardzo fajnie zaczeło grać.!!!

Taki np. Slade to kochałem wręcz słuchać u kolegi na zwalniającym ZK120 a później na CD nie dało się tego słuchać…

2 minuty temu, przemak napisał:

Nie rozumiesz. Masz jakiś problem z tym podbiciem, a ten pomiar ilustruje nie oczywiste podbicie tylko pasmo przenoszenia zestawu basowego. Niewygodne ale prawdziwe. 

Nie wiem w 250Watowych monoblokach Audiomatusa w klasie D tego nie miałem tym bardziej w 650Watowych Jeffach Rowlandach również ale także w 43 lata temu robionym 45Watowym robionym wzmacniaczu podobnie, tylko kurna przed zakupem trzeba…słuchać

Ale Ty tego nie rozumiesz że nie kupuje się robaczywych owoców

Tyle i aż tyle

p.s. kolumny zawsze miałem liniowe

6 minut temu, ASURA napisał:

Nie wiem w 250Watowych monoblokach Audiomatusa w klasie D tego nie miałem tym bardziej w 650Watowych Jeffach Rowlandach również ale także w 43 lata temu robionym 45Watowym robionym wzmacniaczu podobnie, tylko kurna przed zakupem trzeba…słuchać

Ale Ty tego nie rozumiesz że nie kupuje się robaczywych owoców

Tyle i aż tyle

A w mojej toyocie mam 70kW mocy, jakieś 250W nie robi na mnie wrażenia. Ty nie widzisz, że piszesz bzdury i nie na temat? Widzisz, tylko nie masz odwagi żeby się wycofać. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

A w mojej toyocie mam 70kW mocy, jakieś 250W nie robi na mnie wrażenia. Ty nie widzisz, że piszesz bzdury i nie na temat? Widzisz, tylko nie masz odwagi żeby się wycofać. 

Ja w mojej CRV-ce to mam Konie Mechaniczne, nic mi te Twoje kila waty nie mówią

1 minutę temu, ASURA napisał:

Ja w mojej CRV-ce to mam Konie Mechaniczne, nic mi te Twoje kila waty nie mówią

Czyli widzisz bzdury ale odwagi cywilnej nie masz, o zwykłej przyzwoitości nie wspominając. 

nagrywamy.com

Miksowanie utworu polega między innymi na wycinaniu różnych częstotliwości poszczególnych instrumentów, by zrobić miejsce reszcie.

Jakby połączyć poszczególne beż takiego zabiegu to byłaby totalna kaszana. 

Jakbyście z takiego miksu wielu instrumentów grających razem usłyszeli wyodrębniony jeden to byście zdębieli jak jest poucinany i płaski 😁

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

nie, ale część opinii bywa trafna... 😄 a pomiary w audio generalnie można sobie wsadzić 😉

Jeżeli lubisz taką ekspresję dotyczącą pomiarów to działaj 😉

38 minut temu, iro III napisał:

Świat w ogóle jest dziwny a ten audiofilski w szczególności 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, Ajothe napisał:

Miksowanie utworu polega między innymi na wycinaniu różnych częstotliwości poszczególnych instrumentów, by zrobić miejsce reszcie.

Jakby połączyć poszczególne beż takiego zabiegu to byłaby totalna kaszana. 

I tak i nie. Generalnie najpierw jest instrumenty i aranżacja. W orkiestrze Mozart nic nie wycinał ani nie miksował a gra. Odpowiednia aranżacja i odpowiednie wykorzystanie odpowiednich instrumentów to podstawa. Potem sobie można wycinać albo nie, ale zespoły grające bez nagłośnienia w klubach jakoś jednak brzmią. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Jakbyście z takiego miksu wielu instrumentów grających razem usłyszeli wyodrębniony jeden to byście zdębieli jak jest poucinany i płaski 😁

A to inna sprawa 😉

nagrywamy.com

36 minut temu, ASURA napisał:

tak jak to np. zrobił tani magnetofon na 9,5cm /s że poprawił Dzieci rewolucji TRex-a i to bardzo fajnie zaczeło grać.!!!

Taki np. Slade to kochałem wręcz słuchać u kolegi na zwalniającym ZK120 a później na CD nie dało się tego słuchać

A, no tak, to wiele wyjaśnia, o Twoich "wzorcach brzmienia".

To było kiedyś, "wzorce" jednak zrobiły stempel na "dna".

A dziś?

podstawka pod listwę...i już.

Dużo łatwiej ale drożej.

Grunt że spieprzone nagranie bez kosztownego remasteru da sie "naprawić" do levelu "wzorzec" 

Niech Moc bedzie z Tobą!

W sprawie nacinania 1/4...

Jak można przeczytać tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mniejsza prędkość daję pewne korzyści, przy 17k jest jakiś problem z głowicą, więc przy 1/2 robi się 8,5k i po problemie.

Jednak pojawia się problem korekcji i to, że przy 1/4 z 60 Hz zrobi się 15, a to podejrzewam byłby nie lada problem...

W każdym razie jest mało istotne, bo w dalszej części pojawia się dopiero interesująca informacja, że można ripować vinyle z mniejszymi prędkościami i podobno poprawia to jakość...zakładając, że vinyl to lepsza jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 minut temu, J.Jerry napisał:

zakładając, że vinyl to lepsza jakość.

To chyba oczywiste, tak jak to że jakość TV analogowej jest lepsza od jakości TV cyfrowej 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, iro III napisał:

A, no tak, to wiele wyjaśnia, o Twoich "wzorcach brzmienia".

To było kiedyś, "wzorce" jednak zrobiły stempel na "dna".

A dziś?

podstawka pod listwę...i już.

Dużo łatwiej ale drożej.

Grunt że spieprzone nagranie bez kosztownego remasteru da sie "naprawić" do levelu "wzorzec" 

Niech Moc bedzie z Tobą!

Nic nie naprawiam, nagranie TRexa było spieprzone ale w tamtych czasach na tamtym słabszym sprzęcie nie było tego słychać

Wtedy z muzyków np. przed szereg z jakością nagrania wyszedł Jimi Hendrix uruchamiając w NY studio nagraniowe Electric lady Land. Jego nagrań tam zrealizowanych słucha się z przyjemnością zarówno na sprzęcie z tamtej epoki jak i na obecnym High Endzie

Nie wszyscy muzycy w swoich początkach kariery mieli dojście do takich dobrych jak BBC studiów nagrań jak choćby Pink Floyd stąd z nagrań z tamtej epoki ale i podobnie w naszych współczesnych czasach jazgot wali po uszach...

Po prostu wdrażam na każdym etapie w torze solidne zasilanie żeby każde wpięte w tor urządzenie miało każdy potrzebny mikrowat dostarczony na wczoraj. To ma niesamowity wpływ na jakość odtwarzania barwy-królowej brzmienia gdyż w domenie czasowej wszystko płynnie bez zatorów schodzi z toru i o to w solidnym audio chodzi

Tyle i aż tyle

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak można przeczytać tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mniejsza prędkość daję pewne korzyści, przy 17k jest jakiś problem z głowicą, więc przy 1/2 robi się 8,5k i po problemie.

Z tym że w płytach quadrofonicznych zapisywane jest pasmo nawet do...Hz 🙂 

Poszukaj sobie

Zmniejszenie prędkości taśmy a za tym problem z odczytem przez głowice z taśmy magnetycznej najniższych częstotliwości rozwiązano poprzez  wirujące na bębnie głowice podobnie jak w magnetowidach video tylko że w tych drugich zapis na taśmie był skośny w postaci prążków

Za tym że dużej studyjnej spokojnie można było z prędkością przesuwu taśmy zejść do 1/4 bo głowice wirujące względem taśmy się szybciej przemieszczały

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Następny DAC z pomiarami bliskimi rekordowych z firmy SMSL, cena jeszcze nie jest znana, ale wszystko wskazuje że też może być sensacyjna o ile na finiszu jakiś księgowy nie doda audio narzutu:

Ukryta Zawartość

Widziałem, ale nie ma tej jakości na wyjściu słuchawkowym. Przy 20mW/33 Om jest 0,8V THD -112dB

U mnie przy 20mW przy RL=100 mam 1,4V i zniekształcenia h2-87dB która jest dominująca i to najwyraźniej psuje mi dźwięk, jest słyszalna różnica na słuchawkach - to ten mój wzmacniacz mocy w budowie.

W ten sposób pewnie określę od ilu dB zniekształcenia nie wpływają na brzmienie.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Dodatkowo zamiast fascynować się chińczyzną to lepiej już wziąć jakiś interfejs profesjonalny

Z fajnych interfejsów to coś widziałem w promocji w okolicach 2,5k z programami, DSP, wtyczkami symulującymi znane preampy...minus wymagają włączonego komputera i wpływają na brzmienie jak się tego chce...trzeba dużo eksperymentować.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Widziałem, ale nie ma tej jakości na wyjściu słuchawkowym. Przy 20mW/33 Om jest 0,8V THD -112dB

U mnie przy 20mW przy RL=100 mam 1,4V i zniekształcenia h2-87dB która jest dominująca i to najwyraźniej psuje mi dźwięk, jest słyszalna różnica na słuchawkach - to ten mój wzmacniacz mocy w budowie.

W ten sposób pewnie określę od ilu dB zniekształcenia nie wpływają na brzmienie.

Kup sobie 3,5Watowego słuchawkowego Passa i problem z słuchawkami Ci  zniknie 

Jak jakieś urządzenie choćbybDAC jest do wszystkiego to jest do niczego

Jeszcze nie słyszałem tak dobrego dźwięku z dziurki słuchawkowej co by nie trzeba było szukać osobnego wzmacniacza słuchawkowego...

33 minuty temu, J.Jerry napisał:

W sprawie nacinania 1/4...

Jak można przeczytać tu

Ukryta Zawartość

Jednak pojawia się problem korekcji i to, że przy 1/4 z 60 Hz zrobi się 15, a to podejrzewam byłby nie lada problem...

W każdym razie jest mało istotne, bo w dalszej części pojawia się dopiero interesująca informacja, że można ripować vinyle z mniejszymi prędkościami i podobno poprawia to jakość...zakładając, że vinyl to lepsza jakość.

Jest half speed mastering a płyty kwadro były nacinanie z prędkością mniejsza 2,7 raza. Reszta to wymysły, a przykładu nie ma, bo umarli. No jasne. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

30 minut temu, ASURA napisał:

Poszukaj sobie

Nie jestem za bardzo w temacie winyli.

A może podasz jako przykłady parę tytułów zrobionych na 1/4 prędkości?

14 minut temu, ASURA napisał:

Jeszcze nie słyszałem tak dobrego dźwięku z dziurki słuchawkowej co by nie trzeba było szukać osobnego wzmacniacza słuchawkowego...

Trzeba sobie stawiać wyzwania. Mam parę wzmacniaczy słuchawkowych, więc to nie problem. Wzmacniacz do kolumn też może mieć małe zniekształcenia, że będzie dobry do słuchawek.

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Nie jestem za bardzo w temacie winyli.

Super!

ale poszukaj sobie płyt kwadrofonicznych zapisanych w systemie dyskretnym i nijak nie idzie tego dobrze wyryć bez zmniejszania tak drastycznego prędkości zapisywania przez rylec

27 minut temu, J.Jerry napisał:

Znalazłem, że cd 4 to rozwiązanie przestarzałe i że stosowali 1/2 prędkości.

Rozumiem że sam nic nie znajdziesz?

CD4 to drogie ale dobre rozwiązanie gdzie wkładki do gramofonów musiały mieć pasmo rzędu minimum 45kHz specjalny drogi szlif igły która musiała mieć niski nacisk rzędu 1-0,8grama a w związku z tym mocno odizolowane od podłoża hasis obudowy. Taki gramofon już widziałem i słuchałem w 1976roku jego hasis było zawieszone a raczej pływało w specjalnym oleju. Nie widziałem póżniej takiej konstrukcji, gramofon był sprowadzany z Francji.

Muzyka grała na 150m2 wysokim na 7 metrów poddaszu. Od tamtego momentu zachorowałem na High End i całe lata nie było to TO, coś tam bardziej sensownego zaczynało się pojawiać dopiero po 1989roku czyli po 10 latach od najlepszego okresu dla vinylu

Dobrze rozumiesz, jak mnie coś interesuje to nie oddelegowuję innym pracy bo raz czy pare razy są grzeczni dla drugiej strony

5 minut temu, ASURA napisał:
47 minut temu, J.Jerry napisał:

Rozumiem że sam nic nie znajdziesz?

Dobrze rozumiesz

Jak ma znaleźć, jak nie znajdzie? 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Jak ma znaleźć, jak nie znajdzie? 😉

Czego nie ma w internecie tego nie ma, vinyle od 30 lat mam w pudłach a taśmy na małej studyjnej z nagraniami z innych super winyli z głupoty i modzie na CC się pozbyłem-mea culpa, mea.......,...

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Czego nie ma w internecie tego nie ma, vinyle od 30 lat mam w pudłach a taśmy na małej studyjnej z nagraniami z innych super winyli z głupoty i modzie na CC się pozbyłem-mea culpa, mea.......,...

Napisałeś bzdurę jako argument w odpowiedzi na mojego posta. Nie masz odwagi, żeby się przyznać do pomyłki, przejęzyczenia, cokolwiek? Teraz brniesz w wycieczki personalne i jest faktycznie coraz trudniej po prostu napisać prawdę. Na taśmach z nagraniami z winyli nie będzie żadnych dowodów, może w książkach, Urbańskiego też masz w pudłach? Bo ja na półce:

Ukryta Zawartość

To jak, masz jaja czy nadal będziesz kręcił i kłamał? 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Napisałeś bzdurę jako argument w odpowiedzi na mojego posta. Nie masz odwagi, żeby się przyznać do pomyłki, przejęzyczenia, cokolwiek? Teraz brniesz w wycieczki personalne i jest faktycznie coraz trudniej po prostu napisać prawdę. Na taśmach z nagraniami z winyli nie będzie żadnych dowodów, może w książkach, Urbańskiego też masz w pudłach? Bo ja na półce:

Ukryta Zawartość

To jak, masz jaja czy nadal będziesz kręcił i kłamał? 

Jak byś w wcześniejszych moich postach poczytał to byś w nich więcej znalazł niż u profesora Urbańskiego gdzie wyjaśniam jak z taśmy 4 krotnie zwolnionej odczytać 7,5 Hertzów o czym Urbański w 1978roku nie wiedział, no bo 11250Hz do wyrycia na płycie matce teoretycznie nie powinno być problemem ale... przy 76,2cm/s opisz mi jak się na taśmie zapisuje 30Hz bo o ile pamiętam to już 40Hz z racji za dużej prędkości nośnika magnetycznego względem głowicy magnetofonowej  najniższe częstotliwości się niekorzystnie zapisują

Jak byś miał okazję słuchać winyla zapisanego w systemie dyskretnym CD4 to zwróć uwagę na jakość najniższego basu który przypomnę zapisano przy dużej studyjnej i wyjaśni Ci się też w głowie dlaczego na winylu zapisywano najniższy bas w mono i co było tego fizyczną faktyczną przyczyną przy zapisie taśmy 76,2cm/s do sporządzenia matrycy matki winyla a nie tym co opisywałeś w swoich innych postach

Nie ma za co...

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ASURA napisał:

Jak byś w wcześniejszych moich postach poczytał to byś w nich więcej znalazł niż u profesora Urbańskiego gdzie wyjaśniam jak z taśmy 4 krotnie zwolnionej odczytać 7,5 Hertzów o czym Urbański w 1978roku nie wiedział, no bo 11250Hz do wyrycia na płycie matce teoretycznie nie powinno być problemem ale... przy 76,2cm/s opisz mi jak się na taśmie zapisuje 30Hz bo o ile pamiętam to już 40Hz z racji za dużej prędkości nośnika magnetycznego względem głowicy magnetofonowej  najniższe częstotliwości się niekorzystnie zapisują

Jak byś miał okazję słuchać winyla zapisanego w systemie dyskretnym CD4 to zwróć uwagę na jakość najniższego basu który przypomnę zapisano przy dużej studyjnej i wyjaśni Ci się też w głowie dlaczego na winylu zapisywano najniższy bas w mono i co było tego fizyczną faktyczną przyczyną przy zapisie taśmy 76,2cm/s do sporządzenia matrycy matki winyla a nie tym co opisywałeś w swoich innych postach

Nie ma za co...

Czyli nie masz jaj. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi