Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

@xetras to spoko, mnie akurat na scenie zależy bo to lubię. Słuchawki są stereo bo przecież kanał lewy i prawy są niezależne 😄 tylko nie generują takiej głębi i pola przed słuchaczem....pewnie są takie co to potrafią.

Niektórym faktycznie niezalezy na scenie, byłem u gościa który ma hifi o wartości ok. 40k, a ustawione blisko siebie i w kącie.....słuchanie tego przypadku było rozczarowujące....

34 minuty temu, gerwazek napisał:

Ty miszczu wiesz doskonale, że przy pomocy desek, młotka i gwoździ.

raczej obecnie wkrętów i wkrętarek ale deski jak by nie patrzeć  nawet z różnych materiałów jednak zazwyczaj są nieodzowne 🙂

41 minut temu, xetras napisał:

Co do "Kasty pianistów" z Peerelu - autor chyba pierwotny przegadany tekst lekceważy (skoro go wykonuje w bardzo okrojonej wersji i tak też opublikowano nagranie). Koncertowy raban tym odkopanym utworem robią.

może Kazik wstydzi się pierwowzoru, choć to do niego niepodobne 🙂

18 minut temu, Ajothe napisał:

@xetras to spoko, mnie akurat na scenie zależy bo to lubię. Słuchawki są stereo bo przecież kanał lewy i prawy są niezależne 😄 tylko nie generują takiej głębi i pola przed słuchaczem....pewnie są takie co to potrafią.

1.

W słuchawkach wszystko jest bliżej i lokalizacja np. przód - tył , góra - dół (względem słuchania bez słuchawek) właściwie nie ma znaczenia. Lewo prawo też jest inne.

Pewien model przypomniałem sobie:

Słuchawki - dual mono

Stereo wymaga dostępu obu uszu do obu źródeł dźwięku.

[Temat porównań był wielokrotnie omawiany na forum]

2.

Ustawieniem w pomieszczeniu  można kompletnie pozbawić się umiejętności kreowania sceny (czyli syntetyzowania "dziania się" odległych wrażeń dźwiękowych).

Moją uwagę angażuje bardziej analityczna forma odbioru - czyli słuchawkowa.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To nie takie proste jak się niektórym wydaje, to muszą być deski okrętowe. 

na pokład jachtu najlepsza buczynowa sklejka

a na ożebrowanie  kadłuba dębina 🙂

Edytowane przez slawek.xm
14 minut temu, slawek.xm napisał:

🙂

może Kazik wstydzi się pierwowzoru, choć to do niego niepodobne 

🙂

W jakimś koncertowym wykonaniu* zmasakrował, czyli przyspieszył "Venom" (jad) (tzw. "Piosenka młodych wioślarzy").  Pewnie nadal jest ta zagoniona i absurdalna wersja, gdzieś na jutiub.

Na pewno emocjonalnie je traktuje.

Odnalazłem tamto wydarzenie wątpliwej rangi dla koneserów jakiegokolwiek brzmienia - jest pod tytułem:

Kult - Piosenka młodych wioślarzy (hardcore) [Riviera 1986]

(Dużo dzikiej energii na to można zmarnować).

Edytowane przez xetras
Poprawka, dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

raczej obecnie wkrętów i wkrętarek ale deski jak by nie patrzeć  nawet z różnych materiałów jednak zazwyczaj są nieodzowne 🙂

Wątpię, żeby mistrzuniu wiedział w którym kierunku ustawić obroty, żeby gwintowany łącznik wkręcić. 

7 minut temu, slawek.xm napisał:
36 minut temu, xetras napisał:

Faktycznie Szymon poprawił - "prawie" byłoby lepsze.

Dziwię się wielce, że jeszcze ktokolwiek  bierze jego wpisy na poważnie ... tym bardziej dziwię się Tobie, bo miałem Cię za rozsądnego człowieka ...

Teraz, gerwazek napisał:

Wątpię, żeby mistrzuniu wiedział w którym kierunku ustawić obroty, żeby gwintowany łącznik wkręcić. 

a ja myślę , ze mistrzunia nie doceniasz 🙂

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Dziwię się wielce, że jeszcze ktokolwiek  bierze jego wpisy na poważnie ... tym bardziej dziwię się Tobie, bo miałem Cię za rozsądnego człowieka ...

audiofile i rozsądek? 🙂 🙂 🙂

ja tam na punkcie audio  mam pierdolca i to do kwadratu

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

a ja myślę , ze mistrzunia nie doceniasz 🙂

W tym przypadku jak ulał pasuje cytat z Einsteina odnośnie wielkości wszechświata ...

5 minut temu, slawek.xm napisał:

ja tam na punkcie audio  mam pierdolca i to do kwadratu

I za to Cię Sławku najbardziej lubię 👍🏻

12 minut temu, gerwazek napisał:

To wydaje się być oczywiste, ale nie. Domyślam się również skąd taki pomysł.

No wiesz, 9 dniowa kariera... itd.

Ok, rozumiem. Nie drążę 😉

Jaki kto jest wiemy.

Panowie, dajcie spokój. Eskalacja nie pomoże 😉

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Panowie, dajcie spokój. Eskalacja nie pomoże 😉

Przypominam wszystkim, że funkcja "ignoruj" działa prawidłowo. 

17 godzin temu, jurek1 napisał:

Bo na koncerty to się w okularach chodzi 🙂

A rozbieżność lokalizacyjną na koncercie kiedykolwiek dostrzegłeś? Np. zespół na scenie w dolnej części hali a nagłośnienie podwieszone wysoko nad sceną, to ostatnio dosyć często spotykany układ stałego wyposażenia nagłaśniającego w salach koncertowych. Dźwięk dochodzi z innego kierunku niż położenie muzyków go wytwarzających. Okulary tu nic nie pomogą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Potwierdzam, nie krępuj się.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

A rozbieżność lokalizacyjną na koncercie kiedykolwiek dostrzegłeś? Np. zespół na scenie w dolnej części hali a nagłośnienie podwieszone wysoko nad sceną, to ostatnio dosyć często spotykany układ stałego wyposażenia nagłaśniającego w salach koncertowych. Dźwięk dochodzi z innego kierunku niż położenie muzyków go wytwarzających. Okulary tu nic nie pomogą.

Pamiętam czasy organizowania dyskotek w szkole. Kolumny nisko= w połowie sali już ludziska tak wytłumili, że praktycznie nic nie było słychać. Powiesiliśmy najwyżej jak się dało, to dało pożądane efekty i nawet można było ciszej grać.

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pamiętam czasy organizowania dyskotek w szkole. Kolumny nisko= w połowie sali już ludziska tak wytłumili, że praktycznie nic nie było słychać. Powiesiliśmy najwyżej jak się dało, to dało pożądane efekty i nawet można było ciszej grać.

Najlepszy dźwięk jaki słyszałem na jednej z sal koncertowych z takim wyposażeniem podwieszanym wysoko usłyszałem na koncercie na którym zespół ustawił swoje nagłośnienie, które było na wysokości muzyków i do tego było wysokiej jakości. Dźwięk był naprawdę świetny w przypadku tych co korzystali z wyposażenia sali dźwięk był całkowicie "dd". 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Potwierdzam, nie krępuj się.

Oczywiście nie chodziło mi o Ciebie tylko o "wiadomego" delikwenta ...  

Btw , ja korzystam ...

31 minut temu, szpakowski napisał:

Oczywiście. Trzeba być jednak świadomym, że ukrywanie przed samym sobą niewygodnych komentarzy nie sprawia, że ich nie ma. Owszem, tak możesz zbudować przekonanie o posiadaniu racji,  podczasz gdy wszyscy wokół wiedzą, że jej nie masz.

Forum jest po to, aby zostać wyprowadzonym z błędu, a nie się w nim utwierdzać. Dlatego ja "ignora" nie stosuję i wypowiedzi oponentów czytam. Nawet Twoje, choć zawartosć merytoryczna nie przekracza 1%

Pozdrawiam.

-----

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

mistrzunia nie doceniasz 🙂

Mówi się miszczunia 🙂

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Mówi się miszczunia 🙂

chciałem Cię jednak trochę docenić wszak dyskusja byla o Twoich możliwościach

a wiem, że coś tam sam kombinujesz w różnych tematach a ja takich ludzi którzy sami coś próbują zrobić bardzo cenię

10 godzin temu, xetras napisał:

Scena nie zależy w ogóle od sprzętu a od słuchacza i pomieszczenia

Nonsens nawet gdyby "w ogóle" zamienić na "prawie". 

Wystarczy podłączyć jedną z kolumn "w przeciwfazie" i masz receptę na gitarę szerokości pokoju. Jeżeli wzmacniacz nie będzie miał równego wzmocnienia dla obydwóch kanałów lub sztucznie (np balans?) je zróżnicujemy, tzw scena będzie w krzakach. Skoro sprzęt nie ma znaczenia, to może można używać różnych końcówek mocy dla lewego i prawego kanału? Można również użyć dsp do zabawy i wtedy to już "prawie" albo nawet "w ogóle" w dowolny sposób skomponuje się scenę. 

Jest jasne, że źródła są pozorne a mózg jest oszukiwany, ale przez sprzęt i pomieszczenie...

21 minut temu, slawek.xm napisał:

coś tam sam kombinujesz w różnych tematach

Ja przede wszystkim staram się zrozumieć, a nie ograniczać do "to jest cacy" a "to jest be". Aktualnie jestem przed pierwszym pomiarem REW. Wątku nie założyłem, ale zainicjowałem jego powstanie, więc zgodnie z Twoją poradą.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

A Ty w ogóle masz jakieś poczucie humoru? czy takie bardziej niemieckie 🙂

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wątku nie założyłem, ale zainicjowałem jego powstanie, więc zgodnie z Twoją poradą.

jak go czytam to rozpacz mnie ogarnia

podstawowy błąd to łączenie pokoju z kolumnami

to jest leczenie dżumy cholerą

Edytowane przez slawek.xm
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Jeszcze kilka minut a dojdzie mój pierwszy wykres i głupkowate pytania 🙂

29 minut temu, jurek1 napisał:

A Ty w ogóle masz jakieś poczucie humoru? czy takie bardziej niemieckie 🙂

Oczywiście że mam, takie amerykańskie 😉

29 minut temu, slawek.xm napisał:

Jak się ta rozpacz objawia?

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie produkuję tylko robię na własny i rodziny użytek wędliny również

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz może córkę na wydaniu? Lubię swojskie wyroby 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi