Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, toptwenty napisał:

Na próbę zamiast pre/bufora zastosowałem na wejściu lampowy preamp o wysokiej Zout. Nie dało się słuchać - brum i wrzask zamiast muzyki. 

Brum? Znaczy przydźwięk sieciowy? Bo o wrzask to nawet nie pytam, żeby się nie dowiedzieć 😉 Chyba chodzi o brak dołu... W każdym razie mało danych. Generalnie wzmacniacz odwracający sterowany ze źródła o wyższej impedancji wyjściowej ma po prostu mniejsze wzmocnienie, co może przekładać się na słabą stabilność. Uważam, że tego typu końcówki muszą mieć na wejściu bufor (niektóre mają zresztą), najlepiej symetryzujący, czyli ina/ssm - problemy znikają.

nagrywamy.com

6 godzin temu, toptwenty napisał:

Zwyczajne niedopasowanie impedancyjne, a może również napięciowe. 

To musisz się zdecydować, bo według Twoich teorii dopasowanie impedancyjne jest dopasowaniem napięciowym. Na poparcie podajesz co prawda linki które mówią co innego, ale tym gorzej dla faktów 😉

nagrywamy.com

9 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co do suba... Gdzieś w głębi serca bliżej mi do dużej średnicy niż dużego skoku membrany 🙂

Za to mała membrana mocno skacząc fajnie wygląda.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, przemak napisał:

To musisz się zdecydować, bo według Twoich teorii dopasowanie impedancyjne jest dopasowaniem napięciowym. Na poparcie podajesz co prawda linki które mówią co innego, ale tym gorzej dla faktów 😉

Napięcie wyjściowe sygnału z tego lampowego preampa było za wysokie dla tej końcówki. Stąd niedopasowanie napięciowe, wrzask i brum.

Mówiąc krótko - okropne przesterowanie.

54 minuty temu, toptwenty napisał:

Napięcie wyjściowe sygnału z tego lampowego preampa było za wysokie dla tej końcówki. Stąd niedopasowanie napięciowe, wrzask i brum.

Dopasowanie impedancyjne, napięciowe i prądowe - i to dowolnie definiowane, i poprawnie i "kolokwialnie" - nie ma żadnego związku z poziomem sygnału.

nagrywamy.com

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Za to mała membrana mocno skacząc fajnie wygląda.

Miałem kolumny z małymi głośnikami i dużym skokiem membrany a nawet chłodzonymi cewkami 😉 . Jak już mi się przestało podobać mocne skakanie to zauważyłem, że i granie też mi się nie podoba. Dużej membranie jednak łatwiej wytworzyć ciśnienie akustyczne.

Godzinę temu, przemak napisał:

Dopasowanie impedancyjne, napięciowe i prądowe - i to dowolnie definiowane, i poprawnie i "kolokwialnie" - nie ma żadnego związku z poziomem sygnału.

Żadnego.😁

35 minut temu, toptwenty napisał:

Żadnego.😁

Ano tak. Gdyby dopasowanie zależało od sygnału, to by było zmienne i np. w przerwach między utworami tor byłby niedopasowany. 

nagrywamy.com

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

ale sygnał zależy od dopasowania 🙂

To logiczne. Ale tylko w tą stronę. A pisaliśmy (@toptwenty też) o zjawisku przeciwnym.

nagrywamy.com

11 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Miałem kolumny z małymi głośnikami i dużym skokiem membrany a nawet chłodzonymi cewkami 😉 . Jak już mi się przestało podobać mocne skakanie to zauważyłem, że i granie też mi się nie podoba. Dużej membranie jednak łatwiej wytworzyć ciśnienie akustyczne.

Czyli co: przy tym samym wzmacniaczu, większa memrana ale o mniejszym skoku pozwoli subowi aktywnemu niżej zejść lub zagrać głośniej?

1 godzinę temu, przemak napisał:

A pisaliśmy (@toptwenty też) o zjawisku przeciwnym.

Proszę mnie z Panów dyskusji wyłączyć. 

W każdym razie, ja nie pisałem tego samego co @przemak.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czyli co: przy tym samym wzmacniaczu, większa memrana ale o mniejszym skoku pozwoli subowi aktywnemu niżej zejść lub zagrać głośniej?

To zbytnie uproszczenie. Aplikacja głośnika też jest ważna. Można zbudować fajnego suba z małym głośnikiem i fatalnego z ogromnym.

I znów aktywne monitory które urzekają pomiarami i tylko 6,5 cala na dole. Oczywiście nie mogą być dobre,ale 😉......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...po uzupełnieniu od dołu czymś rozsądnym i może być perfekcyjnie. Niestety dosyć drogo, ale nazwa firmy zobowiązuje do głębszego sięgnięcia do kieszeni. Niestety układ aktywny mało popularny w polskich kręgach audiofilskich.   

P.S. Mogą też mieć końcówki klasy D a to już dyskwalifikacja w pewnych kręgach tkwiących w przeszłości 😉.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

39 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To zbytnie uproszczenie.

Chodzi mi o podstawę podstaw, a nie analizę konkretnego przypadku. Czyste teoretyzowanie.

A wpraktyce? Skoro przeróbka 2way 1x6,5 na  2,5way 2x6,5 robi robotę, to nawet dołożenie do 2way 1x6,5 suba 1x6,5 o dużym skoku z dodatkowyn 200W robotę zrobi jeszcze lepszą.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

porównująć głośniki subowe zawsze bierz pod uwagę Vd czyli iloczyn powierzchni membrany i wychylenia liniowego

32 minuty temu, slawek.xm napisał:

porównująć głośniki subowe zawsze bierz pod uwagę Vd czyli iloczyn powierzchni membrany i wychylenia liniowego

Czy jeśli iloczyn wyjdzie taki sam, to charaktrystyka głośników będzie zbliżona?

A może jednak mały głośnik o dużym skoku ma coś co odróżnia go od dużego o małym skoku?

A może mały głośnik o dużym skoku np poprzez możliwość wsadzenia do mniejszej obudowy daje większe możliwości modyfikacji charakyerystyki suba?

55 minut temu, szpakowski napisał:

Znowu ... 😄😄😄

Żebyś wiedział! Znowu nie tylko nie zrozumiesz odpowiedzi ale nawet pytania.

@szymon1977

Teoretycznie czy duży głośnik czy mały z dużym skokiem nie powinno mieć znaczenia. Ale jest fizyka którą trudno oszukać. Duży skok to problemy z liniowością na skrajach wychylenia (trzeba duże/podwójne magnesy), problematyczne zawieszenie itp. Ale mniejsza masa drgająca czyli lepsza kontrola.
Duża membrana to mały skok, cewka w równiejszym polu magnetycznym, większa masa membrany, niższy rezonans, mniejsza kontrola membrany itd.

Jednak to wszystko zależy od technologii i adaptacji głośników. 

Duży może więcej 😉 

Wszystko to moje myśli i mogą być niezgodne z prawdą 🙂.

Tu jest chyba dyskusja na nurtujący Cię problem :

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Duży skok to problemy z liniowością na skrajach wychylenia (trzeba duże/podwójne magnesy), problematyczne zawieszenie itp. Ale mniejsza masa drgająca czyli lepsza kontrola.
Duża membrana to mały skok, cewka w równiejszym polu magnetycznym, większa masa membrany, niższy rezonans, mniejsza kontrola membrany itd.

nieprawda 🙂

porównaj sobie  np https://akustyk.com.pl/k/238/niskotonowe

i https://akustyk.com.pl/p/56/78/scan-speak-23w4557t02

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nieprawda 🙂

porównaj sobie  np

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ja to czułem 😁

Tak maja różną masę membran to odzwierciedla rezonans.
Nie wspominając o efektywności 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Duży może więcej

Zgadza się, ale czy w domowych warunkach potrzeba "więcej"? Kto z nas potrzebuje osiągać SPL na poziomach ponad 105dB z miejsca odsłuchu? Przy mniejszych wymaganiach dotyczących SPL można rozważać różne opcje bardziej korzystne pod względem architektury, bardziej "słupkowate" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, ale czy w domowych warunkach potrzeba "więcej"? Kto z nas potrzebuje osiągać SPL na poziomach ponad 105dB z miejsca odsłuchu? Przy mniejszych wymaganiach dotyczących SPL można rozważać różne opcje bardziej korzystne pod względem architektury, bardziej "słupkowate" 😉.

To tak jak z samochodami. Po co komu więcej jak 100km w zwykłej osobówce do codziennego przemieszczania się. Mimo to zdarzają się sytuacje gdy 300km się przydaje.

Tu nie chodzi o robienie dyskoteki czy koncertu w domu.

Tak spytam jakiej mocy masz wzmacniacze ?

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak spytam jakiej mocy masz wzmacniacze ?

W systemie "analogowym" są trzy wzmacniacze na ZG o mocy 200W/4 (140/8) a w systemie "cyfrowym" (tym z DSP) są trzy wzmacniacze zewnętrzne po 400W/4 (210W/8). System "studencki" ma fabryczne wzmacniacze na TDA 120W/4 po trzy na ZG, dwa równoległe w sekcji niskiej i jeden w sekcji wysokiej.

17 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tu nie chodzi o robienie dyskoteki czy koncertu w domu.

Czasem lubię posłuchać koncertu z BD lub DVD z głośnością charakterystyczną dla koncertów w najlepszym miejscu odsłuchu. Potrzeba do tego żeby ZG bez słyszalnych zniekształceń był w stanie odtworzyć muzykę z poziomem poziomem 108-112 dB SPL w miejscu odsłuchu. Dwa moje zestawy mieszczą się w tych widełkach przy mojej odległości od ZG. Oczywiście najczęściej słucham dosyć cicho. 

6 minut temu, Lech36 napisał:

W systemie "analogowym" są trzy wzmacniacze na ZG o mocy 200W/4 (140/8) a w systemie "cyfrowym" (tym z DSP) są trzy wzmacniacze zewnętrzne po 400W/4 (210W/8). System "studencki" ma fabryczne wzmacniacze na TDA 120W/4 po trzy na ZG, dwa równoległe w sekcji niskiej i jeden w sekcji wysokiej.

Jaki procent tych mocy wykorzystujesz do codziennego normalnego słuchania?

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jaki procent tych mocy wykorzystujesz do codziennego normalnego słuchania?

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ma być czysty dźwięk przy poziomach przy których zdarza mi się słuchać najgłośniej. Ocena jest wg mojego słuchu czyli subiektywna.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ma być czysty dźwięk przy poziomach przy których zdarza mi się słuchać najgłośniej. Ocena jest wg mojego słuchu czyli subiektywna.

To samo dotyczy kolumn. Nie codziennie słucham tak, że podłoga drży ale jak chcę by kamienie w nerkach ruszyło to ma to zrobić bez nadwyrężania się 😉. Dużemu głośnikowi będzie to łatwiej osiągnąć. 

• Pokaż nowe odpowiedzi