Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy kable grają? Oceniać nie bedę. Cały problem polega na tym, że złotouchy po usłyszeniu kabla sam siebie uznaje za audiofia, a z tego uznania uzurpuje sobie specjalne prawa, a głucholcom narzuca nakazy i zakazy, choć najczęsciej jest laikiem, dyletantem i ignorantem.

Najlepszy przykład to spokojnie, który w rzeczowej odpowiedzi doszukał się wywyższania. Skoro rzeczowa odpowiedź jest wywyższaniem, to co nie jest: milczenie gdy kablofil coś palnie, przytakiwanie, wniosek o usunięcie z Forum własnego konta...?

-----

No cóż, musiałbyś samego siebie.

Z 2+2=4 wynika, że 2+2≠5, a z uznania rzeczowego przedstawienia własnego zdania za "wywyższani się", że aby się nie wywyższać należy...

Następnym razem zanim coś napiszesz zastanów się co z tego wynika.

Ciężko skomentować ten słowotok. Sam pyta, sam sobie odpowiada... Sam sobie rady daje... W jego świecie jest mistrzem świata.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Doprawdy piękna. Pokazuje do czego prowadzi zbytnia ufność w swoje możliwości analityczne 😄

Pokazuje że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Wyciagnąłem naukę.

23 minuty temu, spokojnie napisał:

Ciężko skomentować...

Wiem, zbyt trudne. Po prawdzie nie spodziewałem się, że zrozumiesz co wynika z mojego wpisu, skoro nie rozumiesz co wynika z Twoich własnych.

23 minuty temu, spokojnie napisał:

Wyciagnąłem naukę.

Raczej pogrążasz się we własnej nieporadności. Bo im bardziej starasz się wykazać własną rację, tym lepiej widać gdzie błąd popełniasz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Ciężko skomentować ten słowotok. Sam pyta, sam sobie odpowiada... Sam sobie rady daje... W jego świecie jest mistrzem świata.

Właśnie sprowadził Cię do swojego poziomu i pokonał doświadczeniem. Witaj w klubie!

Fabryczne zworki z jakiegoś tam stopu, łączące Pre-out z Main-in.

Mit czy hit? Zamieniać na odcinki przewodu z lepszymi wtykami RCA lutowane cyną z dodatkiem złota?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Mit czy hit? Zamieniać na odcinki przewodu z lepszymi wtykami RCA lutowane cyną z dodatkiem złota?

Dla lepszego samopoczucia, czemu nie 😉 

5 godzin temu, Piopio napisał:

to co pisze szymon1977 to jeden wielki bełkot bez ładu i składu

Kolejny argumentuje brakiem zrozumienia. A to tylko kilka faktów w prostym ciągu wynikowo skutkowym.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wiem, zbyt trudne. Po prawdzie nie spodziewałem się, że zrozumiesz co wynika z mojego wpisu, skoro nie rozumiesz co wynika z Twoich własnych.

Raczej pogrążasz się we własnej nieporadności. Bo im bardziej starasz się wykazać własną rację, tym lepiej widać gdzie błąd popełniasz.

Uspokój się, ochłoń. Aż tak bardzo Cię nie przeczołgałem żebyś musiał tyle czasu to przeżywać. Twardy bądź :)

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Właśnie sprowadził Cię do swojego poziomu i pokonał doświadczeniem. Witaj w klubie!

Nie czuję się sprowadzony do jego poziomu. Ten rodzaj pokrętnej logiki, życzeniowego myślenia i poplątania przyczyn ze skutkami jest mi obcy. Raczej zmęczony jestem użeraniem się z dzieciakiem. Ale co poradzić? Nie będę się starał tak jak dotychczas merytorycznie i racjonalnie odpowiadać na jego wpisy, bo jak widać to walenie głową w ścianę i nic do niego nie dociera. Wybaczcie więc Panowie, że nie tylko on ale i ja będę Was męczył swoimi komentarzami, jednak nie zostawię insynuacji bez chociażby symbolicznej odpowiedzi. Nie jest to miłe ani dla mnie ani dla Was, ale dopóki będzie mnie zaczepiał, dopóty będę reagował. 

5 minut temu, spokojnie napisał:

...nie zostawię insynuacji bez chociażby symbolicznej odpowiedzi.

Merytoryczna wypowiedź to wg Ciebie "wywyższanie", zadanie pytania to wg Ciebie "insynuacja" - czekamy na więcej.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Merytoryczna wypowiedź to wg Ciebie "wywyższanie", zadanie pytania to wg Ciebie "insynuacja" - czekamy na więcej.

Tak, wypowiedź xajas była merytoryczna. Twoje pytanie było insynuacją.

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

Rozłączyć. Zrobić mostek na płytce. Te kilka centymetrów ścieżek lub przewodów do gniazd RCA zniweczy całą poprawę po wymianie na zworki ze złota. Bo niby złote, a skromne przecież...

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

4 hours ago, Tajitsu said:

Mit. Dźwięku lepszego nie uzyskasz a uzyskasz dużo mniej trwałe połączenie.

4 godziny temu, Tajitsu napisał:

Zamieniać na odcinki przewodu z lepszymi wtykami RCA lutowane cyną z dodatkiem złota?

Ja miałem zworki z czystego srebra 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Ja miałem zworki z czystego srebra 😉 

Tylko nie mów, że ogołociłeś szkatułkę małżonki i przetopiłeś precjoza u złotnika 😉

jaki efekt soniczny?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

14 godzin temu, Yankes napisał:

Czyli Kodeks Karny.

Mała szkodliwość czynu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 godzin temu, danadam napisał:

Na tyle na ile rozumiem:

• spokojnie zarzucił xajas'owi, że się wywyższa,
  • w wyobrażeniu szymon1977'a to najwyraźniej implikuje sugestię, że xajas ma "odczuwać niższość", więc się zapytał (może żeby się upewnić?),
  • w wyobrażeniu spokojnie nie ma ani śladu takiej implikacji, więc się teraz dopytuje skąd to pytanie i gdzie on kiedy pisał, że ktoś ma "odczuwać niższość".

No i tak sobie odbijają piłeczkę od wczoraj:

A kiedy serial o tym kreca? Bo scenariusz pasuje na te Wenezuelskie 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

A kiedy serial o tym kreca? Bo scenariusz pasuje na te Wenezuelskie 😉

Raczej do Netflixa ... 😉 

Oni lubią robić filmy o różnych odchyleniach od normy

Edytowane przez szpakowski
Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Tylko nie mów, że ogołociłeś szkatułkę małżonki i przetopiłeś precjoza u złotnika 😉

jaki efekt soniczny?

Kupiłem od Sonus Oliva 😉 

Zamontowałem zworki w kolumnach i nie testowałem 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

jaki efekt soniczny?

Scena, czarne tło, audiofilski plankton, mikrodynamka... wylosuj coś sobie.

-----

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

.

Czasem zdarza Ci się zamiescić post bez błędów rzeczowych i logicznych, a także bez zaczepek i ataków personalnych. Brawo!

21 minut temu, szymon1977 napisał:
2 godziny temu, szpakowski napisał:

.

Czasem zdarza Ci się zamiescić post bez błędów rzeczowych i logicznych, a także bez zaczepek i ataków personalnych. Brawo!

To Ci się udało 😉

Czarne tło, to jest to!

20 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jeśli szanowni koledzy na takiej młócce rozprawiają na temat subtelnych zmian dotyczących wpływu zegara kabelków czy też różnic w brzmieniu przetworników, to j nie mam pytań 🙂

30 minut temu, jurek1 napisał:

Jeśli szanowni koledzy na takiej młócce rozprawiają na temat subtelnych zmian dotyczących wpływu zegara kabelków czy też różnic w brzmieniu przetworników, to j nie mam pytań 🙂

Proszę przeczytać o co dokładnie chodziło. Przecież nikt nie szuka kurzu na strunach w tym koncercie 😉 .
Osobiście to nie jest w moim guście.
Ale o gustach sie nie dyskutuje.

1 minutę temu, Yankes napisał:

Poszkodowanych mogą być grube tysiące.😁

I tak się do tego nie przyznają, audio szlachectwo zobowiązuje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale to chyba oczywiste, że biegłym w Sądzie powinien być ktoś, kto słyszy kable a nie ich nie słyszy!?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale to chyba oczywiste, że biegłym w Sądzie powinien być ktoś, kto słyszy kable a nie ich nie słyszy!?

Znajomego ze złamanym kręgosłupem na komisji badał okulista....może w sądach być podobnie.😉

De gustibus non est disputandum

8 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Osobiście to nie jest w moim guście.

Wszystkie gatunki muzyczne są dobre, ale każdy trzeba puścić we właściwym miejscu i właściwym czasie.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wszystkie gatunki muzyczne są dobre, ale każdy trzeba puścić we właściwym miejscu i właściwym czasie.

Ale na " pogotekę " mnie nie namówisz 🙂

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jasne, tyle że w niektórych gatunkach mowa o separacji instrumentów i "czarnym tle" nie ma sensu bo wymagają one dużego wzmocnienia, a wtedy wszystkie smaczki i niuanse przestają być słyszalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi