Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Kostucha napisał:

Strzałki na kablach są drwiną ze słyszących. Producent znając doskonale ich opętanie na tym punkcie, śmieje się im w twarz. Widziałeś kiedykolwiek strzałki na kablach od urządzeń nie związanych z audio poza tymi, gdzie dla ułatwienia rozłożenia pęków kabli czy innych przyczyn takowe na kablach umieszczano? No, ale w domowym stereo przecie inne nieznane prawa fizyki obowiązują, 🙂

Jestem dokładnie tego samego zdania, bo pozostaje pytanie jak ten producent sprawdził że ten kierunek jest akurat właściwy, zmierzył? Nie, przecież to są rzeczy niemierzalne! Nauka jeszcze do tego nie dotarła 🙂

5 minut temu, spokojnie napisał:

Również jestem za tym żeby nie robić kabaretu z interesującej, choć donikąd prowadzącej dyskusji o tym co kto słyszy a czego nie, ale nie ja zacząłem kabaretowe wpisy o kurach, felgach i świeceniu w rurkę, tylko na nie zareagowałem. 

Poprzednio naprawdę z dobrego serca i życzliwie pisałem, że przyda się środowisku kablosceptyków taka osoba jak Ty, która wnosi do powtarzanych ciągle przykładów element humorystyczny. Bo dużo przyjemniej czyta się wpisy, które wywołują uśmiech niż te o porannym pierdzie innego kolegi. 

4 godziny temu, malikali napisał:

Jeszcze raz na spokojnie 😉 Po pierwsze, nie obrażam. „Beton, głuchol” itp. Po drugie. Po raz enty powtórzę, że nie siedzę w czyjejś głowie i nie wiem czy słyszy ktoś coś, czy nie. Kiedyś, sprzedając stare kolumny, podłączyłem stare kable do nowych kolumn, bo potem do tych nowych kupiłem nowe inne z konfekcją dla wygody przepinania. Jakbym słyszał jakąś tam zmianę, ale nie wnikałem dlaczego. Mogło być coś na rzeczy, a może tylko wrażenie. Dobrze wiesz jak łatwo zmylić ludzką percepcję i sprawić, żeby widzieć lub słyszeć coś, co w rzeczywistości tym nie jest, więc nie dociekałem. Iluzjoniści zarabiają dzięki temu. Jednak na takich pokazach nikt nie wierzy w czary, a jedynie zastanawia się, jak on to zrobił. Przy kablach ludzie takie zjawiska opisują, że Pacule dorównają, a nawet go przybijają czasami. I na koniec powiem Ci, że dobrze robiłeś, że nie reagowałeś, bo pajacować zacząłem tylko dlatego, bo ktoś nie dla żartów świstaki i jednorożce zaczął przywoływać do słyszenia kabli. Albo te „nigdy pewnie nie odsłuchiwałeś sieciówki jak aurę dźwiękowa potrafi stworzyć, wiec się nie wypowiadaj”. Wiec ja odparuję, czy będąc w saunie, gołą doopą na gorących kamieniach mam usiąść, bo inaczej nie przekonam się czy parzy 🙂 

Może już zakończmy to, bo są ciekawsze zjawiska do rozkminania. Bardziej przyziemne.

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, iro III napisał:

Skąd wiesz, że z Alaski?

Sam go sciąłeś? 😁

wszędzie siejesz defetyzm 🙂

pogratuluj koledze kawałka patyka i wszyscy będą szczęśliwi

43 minuty temu, iro III napisał:

Skąd wiesz, że z Alaski?

Sam go sciąłeś?

Top gitar z tego drewna powoduje, że z wiekiem jest coraz lepsze brzmienie instrumentu.

image.png.57f0f36835472cd524ade8a19e34c505.png

Sitka to miasto w Alasce.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

pogratuluj koledze kawałka patyka i wszyscy będą szczęśliw

Nie byłby to kawałek patyka gdyby był częścią jakiś ZG? Ale, że od gitary...🤔

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie byłby to kawałek patyka gdyby był częścią jakiś ZG? Ale, że od gitary...🤔

a co to za rożnica czego patyk jest częścią 🙂

patyk to patyk

ale są jeszcze bale jagodowe 🙂

16 minut temu, slawek.xm napisał:

patyk to patyk

Z tymi patykami to jest tak jak z kablami: jeden zagra pięknie a drugi.... nadaje się tylko na podpałkę. Niegdyś firma Gibson swoje najlepszy modele poddawała testom przez świetnych muzyków i tylko 10% szło do sprzedaży. Pozostałe natychmiast utylizowano.... wysoka cena Gibsonów to przede wszystkim jakość tych będących już w sprzedaży. Nasze zestawy audio słyszą tę różnicę... albo nie. 

6 godzin temu, JK49 napisał:

Świerk z Alaski jest nie do zastąpienia. Wiem bo mam.

Do instrumentów tak do audio nie koniecznie...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, JK49 napisał:

Z tymi patykami to jest tak jak z kablami: jeden zagra pięknie a drugi.... nadaje się tylko na podpałkę

To ciekawe, bo u mnie jeszcze zaden kabel nie zagral nie tylko, ze  pieknie, ale  nawet ani nawet odrobine inaczej.. A tyle juz odbylo sie tych testow - z tanimi, drogimi, bardzo drogimi....i nic  :-)

Edytowane przez Lutek
4 minuty temu, Lutek napisał:

To ciekawe, bo u mnie jeszcze zaden kabel nie zagral nie tylko, ze nie pieknie, ale  nawet ani nawet odrobine inaczej..

Nie wiem, nie znam się.... tylko cytuję. Tylko muzyka dla mnie się liczy w przyzwoitym brzmieniu. Muzyka była moim życiem a teraz emerytura więc jest czas na słuchanie jej.

5 godzin temu, JK49 napisał:

Niegdyś firma Gibson swoje najlepszy modele poddawała testom przez świetnych muzyków i tylko 10% szło do sprzedaży. Pozostałe natychmiast utylizowano.... wysoka cena Gibsonów to przede wszystkim jakość tych będących już w sprzedaży. 

Taaa... Z tą utylizacją 90% produkcji piszesz w dobrym wątku 😉

nagrywamy.com

12 godzin temu, JK49 napisał:

Z tymi patykami to jest tak jak z kablami: jeden zagra pięknie a drugi.... nadaje się tylko na podpałkę. Niegdyś firma Gibson swoje najlepszy modele poddawała testom przez świetnych muzyków i tylko 10% szło do sprzedaży. Pozostałe natychmiast utylizowano.... wysoka cena Gibsonów to przede wszystkim jakość tych będących już w sprzedaży. Nasze zestawy audio słyszą tę różnicę... albo nie. 

Selekty. 1 na 10? Ciekawe jak było ze Stradivariusami?

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Ciekawe jak było ze Stradivariusami?

Ktoś kiedyś tam - dawno temu miał pewnie takie skrzypki na sprzedaż, dorobił legendę i jest to co jest. A skoro już tylko kosztują to muszą być niezwykłe i...

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

8 godzin temu, przemak napisał:

Taaa... Z tą utylizacją 90% produkcji piszesz w dobrym wątku 😉

Miałem podobne przeczucie. 🙂

2 minuty temu, Misio38 napisał:

A skoro już tylko kosztują to muszą być niezwykłe i...

Niemalże jak Sansuje w audio 🤣

Gość

(Konto usunięte)

Organy Hammonda. Też nie są tanie. Przemak ty powinieneś wiedzieć. Na jakiej zasadzie one działają. Co jest źródłem dzwieku?  A tak to na AS prosi się o zakładkę o instrumentach muzycznych i ich zapisowi audio.

17 godzin temu, JK49 napisał:

Top gitar z tego drewna powoduje, że z wiekiem jest coraz lepsze brzmienie instrumentu.

image.png.57f0f36835472cd524ade8a19e34c505.png

Sitka to miasto w Alasce.

To jest gdzies okolo 4000 ojro. Zarobki w ue to tak mniej więcej 10 tysięcy ojro. Tak ze w Niemczech  nie powala. Za to przy wspanialym przeliczniku kursowym w Polsce i zarobkach , już tak.

Edytowane przez Wojtek 1959
Godzinę temu, Misio38 napisał:

Ktoś kiedyś tam - dawno temu miał pewnie takie skrzypki na sprzedaż, dorobił legendę i jest to co jest. A skoro już tylko kosztują to muszą być niezwykłe i...

są porównania najdroższych egzemplarzy z tańszymi i różnice słychać, a kosztują chore pieniądze bo są cenne 🙂 

• Redaktorzy
13 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Organy Hammonda. Też nie są tanie. Przemak ty powinieneś wiedzieć. Na jakiej zasadzie one działają. Co jest źródłem dzwieku?  A tak to na AS prosi się o zakładkę o instrumentach muzycznych i ich zapisowi audio.

Odrobinę wyręczę Przemaka. Ale tylko odrobinę. @przemak

Lampy elektronowe jako wzmocnienie, paski klinowe, ruch obrotowy. Tutaj Władysław Komendarek wyjaśnia "po chłopsku" o co tutaj biega.

Generalnie możnaby w wątku o instrumentach muzycznych wspomnieć o wirujących głośnikach Leslie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

18 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Proszę, piszesz i masz 🙂

Proszę o wpisy, merytoryczne, luźne, z humorem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Organy Hammonda. Też nie są tanie. Przemak ty powinieneś wiedzieć. Na jakiej zasadzie one działają. Co jest źródłem dzwieku? 

No jakt to co? Kola zebate. To grajaca „skrzynia biegow“!!

Cewki przed zebami obracajacego sie kola zebatego. Fantastyczne

Obejrzyj sobie widelo Barbary Dennerlein

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, kangie napisał:

Lampy elektronowe jako wzmocnienie, paski klinowe, ruch obrotowy. Tutaj Władysław Komendarek wyjaśnia "po chłopsku" o co tutaj biega.

Generalnie możnaby w wątku o instrumentach muzycznych wspomnieć o wirujących głośnikach Leslie.

Fura. Hammond byl z wykształcenia zegarmistrzem. Źródłem dźwięku w tych organach są kółka zębate o różnych ilośćiach zębów i średnicy wirujacych nad rdzeniami stalowyni cewek.  Taki patent. Tak jak w gitarze elektrycznej.

7 minut temu, kangie napisał:

Cena to jedno, weź to dźwigaj na koncert 😁 prawie 200kg..

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Cena to jedno, weź to dźwigaj na koncert 😁 prawie 200kg..

Specjalne podstawy na kółkach. Możesz „tańczyć” z gabarytem 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 minut temu, Tajitsu napisał:

Specjalne podstawy na kółkach. Możesz „tańczyć” z gabarytem 🙂

W teorii tylko, a w praktyce to tak pięknie nie wygląda 😁

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, Ajothe napisał:

W teorii tylko, a w praktyce to tak pięknie nie wygląda 😁

Do smarowania mechanizmu potrzebny jest specjalny olej.  Nie dość że ciężkie to kłopotliwe w utrzymaniu . Ludzie jednak wszystko zrobią dla dźwięku szlifierki przy starcie tego ustrojstwa.

Edytowane przez Wojtek 1959

Niegdyś Jankowi Stefankowi przy wyładunku z samolotu organy Hammonda upuszczono ze sporej wysokości na płytę lotniska. Leslie na szczęście nic się nie stało. Organy zostały przez Janka naprawione i przerobione na dwuczęściowe..... Polak potrafi.   

Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

A tak to na AS prosi się o zakładkę o instrumentach muzycznych i ich zapisowi audio.

Przyda się. Niektórzy np. nie wiedzą że słuchali muzyki na gramofonie, bo była tam tuba. Do upadłego jeden taki spierał się, że był to patefon 🙂
Może inaczej, gdyż patefon to też gramofon, ale już nie na odwrót, prawda? Tego nie wiedział spierający się ze mną. „Moja ciocia miała patefon, tylko igły trzeba zmieniać było”. 

Edytowane przez Kostucha

Co do kabli czy mają wpływ na brzmienie kolumn czy nie to ostatnio sam się przekonałem, że coś w tym jest. Pożyczyłem kable znajomemu, nie wiedziałem, czy już je podłączył czy nie. Puścił mi jakiś utwór i się zdziwiłem. Kolumny "grały" zupełnie inaczej, czysto i z mocnym basem. Pojawiła się też szeroka scena. 

Wcześniej miał podłączone na zwykłych kablach audio bo tak samo jest przekonany, że między kablami nie ma różnicy. Teraz sam przyznał, że jakaś tam różnica jest. 

Mowa tu o kablach o kilka razy droższych. 

Od tej pory ja już nie słucham tu wywodów pesymizmu audio Hi End. Też nie radzę sugerować się zdaniami hejterów dobrego audio, ważne co Wy słyszycie bo to Wasz sprzęt

5 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Do smarowania mechanizmu potrzebny jest specjalny olej.  Nie dość że ciężkie to kłopotliwe w utrzymaniu . Ludzie jednak wszystko zrobią dla dźwięku szlifierki przy starcie tego ustrojstwa.

W samochodzie bez oleju pojedziesz?

Współpracujące koła  zębate dobrane zgodnie ze sztuką zegarmistrzowską i nie tylko z materiałów o różnym współczynniku tarcia do tego dobry smar stały o niskiej gęstości np w klasie 00 i pociągną 4x dłużej niż na oleju..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi