Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Magia wydawałoby się. Można wytłumaczyć zasadę działania tego urządzania? Można. Lecz kiedy słuchającego kabli zapytasz na jakiej zasadzie kabel zmienia barwę brzmienia, o scenach, planach już nie wspomnę, masz wroga. 

Ukryta Zawartość

W dniu 26.04.2023 o 20:06, Kostucha napisał:

Pianiści w westernach to byli twardziele nawiasem mówiąc. Tak mi się wydaje. Wnioskuję z obejrzanych filmów. Ci przygrywający dla gości saloonowych 🙂

Kiedy filmy z gatunku western kręcili? Jakich czasów dotyczyły? Tych nieznanych filmowcom. American dream.

Mi to się wydaje że ci od krów i rewolwerowcy raczej życiowego bluesa snuli i to nie na pianinie a może?) na gitarkach zajumanych meksykańskim mariachi. Może też nie bluesa ale rubaszno biesiadne ballady: folk, country, bluegrass...

"Folk tradycyjny grany był na różnych, na ogół łatwo dostępnych instrumentach, takich jak gitara, bandżo, flet prosty, instrumenty perkusyjne, rzadziej skrzypce czy akordeon. Spełniając funkcję muzyki tanecznej, folk mógł być instrumentalny, lecz zwykle towarzyszył mu śpiew."

Ukryta Zawartość

Te pianina raczej dopiero w XX wieku wstawili do karczm, 'post office' lub: 'saloon' na potrzeby filmu.

Poza tym to automaty mogły tam grać (jeśli chodzi o XIX wiek).

Ukryta Zawartość

Dygresja:

Asura ze Sławek.xm nie robią podorywek ani orki głębokiej na działkach i mają jak mają. Kostucha wyskakuje z wnioskowaniem na  anachronizmie. Ale jaja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

11 minut temu, xetras napisał:

Kostucha wyskakuje z wnioskowaniem na  anachronizmie. Ale jaja!

Pewnie, że jaja. 95% moich komentarzy w tym wątku to zabawa. Niby o czym tu pisać. Mogę nawet napisać, że ludzie rzucali kamieniami do dinozaurów … i co? 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Magia wydawałoby się. Można wytłumaczyć zasadę działania tego urządzania? Można. Lecz kiedy słuchającego kabli zapytasz na jakiej zasadzie kabel zmienia barwę brzmienia, o scenach, planach już nie wspomnę, masz wroga. 

tylko dlatego , że wiedza z tego zakresu to level master

Godzinę temu, xetras napisał:

Sławek.xm nie robią podorywek ani orki głębokiej na działkach

który jasnowidz Ci tak nagadał? 🙂

W dniu 27.04.2023 o 03:05, Kostucha napisał:

basista pewnie by wyjaśnił, dlaczego np. 5 strun wybierze zamiast czterech

Jeszcze i fretless i arco (granie smykiem) z rozmaitości artykulacyjnych często bywają.

Polecam hasło i z niego cytat:

"double bass is usually strung with four heavy strings pitched E1–A1–D–G; a fifth string is occasionally added—in jazz band basses, at the top of the register to allow high notes to be played more easily"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.04.2023 o 11:56, iro III napisał:

Ja tu jestem od iro-nizowania 

Przy okazji:

'Író' to po węgiersku - pisarz.

Korzystałem z kompendium niepotrzebnej wiedzy i teraz już to wiem.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

który jasnowidz Ci tak nagadał? 

🙂

Czyżbyś starał się dotleniać glebę? Wiadomo- grunt to grunt.

Ojej ale kocopoły...

Aha - glifosaty to zabójstwo i za ich użycie powinien być kryminał. Albo co najmniej pluton egzekucyjny 🙂

Ojej ale kocopoły...

W każdym razie zamiast raundapa podorywka i przerywka lub jakieś tam inne wynalazki agronomiczne powinno się zalecać.

Okadzanie może?

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, xetras napisał:

Czyżbyś starał się dotleniać glebę? Wiadomo- grunt to grunt.

Ojej ale kocopoły...

Aha - glifosaty to zabójstwo i za ich użycie powinien być kryminał. Albo co najmniej pluton egzekucyjny 🙂

Ojej ale kocopoły...

W każdym razie zamiast raundapa podorywka i przerywka lub jakieś tam inne wynalazki agronomiczne powinno się zalecać.

Okadzanie może?

część mojego areału jest w dzierżawie i jest solidnie uprawiana

sady i park są tylko koszone

druga posiadłość podobnie

więc nie konfabuluj tylko zapytaj jesli nie wiesz 🙂

O szkodliwe zalecanie użycia glifosatu chodzi a nie o to co kto ma. Poza tym to OT.

Gość

(Konto usunięte)

Ty @przemak nie gap się, bo widzę że przeglądasz temat. Zostałeś wytypowany do kąpieli Audio Stereo. Na basie będziesz grał. Przeczytaj parę postow wstecz to się dowiesz o co chodzi. Ja jakem Piwo Jasne ci mówię 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, xetras napisał:

O szkodliwe zalecanie użycia glifosatu chodzi a nie o to co kto ma. Poza tym to OT.

skoro glifosat jest tematem audio mitów... 🙂

i tak używam raz do roku

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

wiedza z tego zakresu to level master

Szczerze mówiąc to jeśli chodzi o potwierdzenie grania kabli nie spotykam treści, które możnaby określić słowem "wiedza". "Doświadczenie" owszem, ale "wiedza"? Nie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Ty @przemak nie gap się, bo widzę że przeglądasz temat. Zostałeś wytypowany do kąpieli Audio Stereo. Na basie będziesz grał. Przeczytaj parę postow wstecz to się dowiesz o co chodzi. Ja jakem Piwo Jasne ci mówię 

Ja gram tylko jeden rodzaj muzyki. Musicie się dostosować. 

nagrywamy.com

Jazz?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, przemak napisał:

Ja gram tylko jeden rodzaj muzyki. Musicie się dostosować. 

Albo dostosujesz sie do króla instrmentow albo bakówkę zmienisz na cymbalkim. On tu piszczalkami rzadzi.

Gdzieś kiedyś oglądałem występ stolców z górolomi. Jeden instrument miał trzy klucze. Jeśli dobrze zrozumiałem, kiedy na koniec wymieniali kto na czym grał, był to jakiś „basek tyrolski”.

Sąsiad mój po wychyleniu kilku głębszych przygrywał sąsiadce na gitarze z jedną struną od liny stalowej. Zostali małżeństwem 🙂

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

jeśli chodzi o potwierdzenie grania kabli nie spotykam treści, które możnaby określić słowem "wiedza". "Doświadczenie" owszem, ale "wiedza"? Nie.

Mhm.

Odnośnie terminu: "granie"  to raczej samograj. Co więcej istnienie w/w terminu wcale nie zależy od przedmiotu objętego terminem.

Czyli to nikomu niepotrzebne to doświadczenie o tzw. "kablach"(Zależy od opisu a nie od przedmiotu).

1 minutę temu, xetras napisał:

Odnośnie terminu: "granie"  to...

...użyłem go w potocznym znaczeniu forumowym.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

...użyłem go w potocznym znaczeniu forumowym.

Kiedy ja sam go używam to w  cudzysłowiu i kursywą. 

Bo i jest czysto potoczny jak i te kuriozalne "kable", ale to polemika i ten styl przeważa. 

Niby to forum techniczne ale juzerzy uskuteczniają głównie wieloznaczne metafory (oraz awantury) 🙂

Wiem, że z dystansem zagadnienie traktujesz.

Ja dla odmiany od Twojego stylu zaznaczam odrębność swojego podejścia.

Pzdr.! 

PS.

Temat regularnie i zbyt często wraca:

Ankiety

Ukryta Zawartość

25 03 2023

Ukryta Zawartość

14 09 2018

Ukryta Zawartość

22 11 2017

Ukryta Zawartość

2011

(Zbyt często, bo pomija istotę, że to zaledwie składnik  systemu audio a są ważniejsze elementy niż "kabel")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

2 godziny temu, xetras napisał:

Temat regularnie i zbyt często wraca:

...

(Zbyt często, bo pomija istotę, że to zaledwie składnik  systemu audio a są ważniejsze elementy niż "kabel")

Powiem tak: gdyby kablofile ze zmian na granicy percepcji nie robili sprawy życia i śmierci, a ze słyszenia kabli wyznacznika statusu, to sprawa nie budziłaby tyle kontrowersji. 

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Powiem tak: gdyby kablofile ze zmian na granicy percepcji nie robili sprawy życia i śmierci, a ze słyszenia kabli wyznacznika statusu, to sprawa nie budziłaby tyle kontrowersji. 

Obiektywnie patrząc ,to ty wpisami na temat ,,grania ,,kabli ,robisz  sobie sprawę życia i śmierci. 😁  Że ci się tak chce.....

Jakby nie było słychać różnicy to by się kable nie produkowały i nie sprzedawały w setkach tysięcy sztuk... Do tego producenci i miłośnicy audio przestali by szukać nowych lepszych rozwiązań. Pesymistom powinno to trochę dać do myślenia. 

Edytowane przez raiwan
10 minut temu, raiwan napisał:

ego producenci i miłośnicy audio przestali by szukać nowych lepszych rozwiązań.

Ilu z tych producentów ma własne piece do wytopu metali by tworzy ć własne stopy? Bez tego to o czym tu rozmowa w ogóle? Bo jakie innowacje można zrobić kupując gotowe druty z huty czy z hurtowni? A już najśmieszniejsi są domowi DIY wykonawcy kabli. Jakie taki ktoś ma zaplecze techniczne?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Sportowe auta warte dziś miliony budowali miłośnicy motoryzacji w... Stodole... Bez profesjonalnych sprzętów i narzędzi, bez własnego pieca itd... Też z gotowych blach i elementów produkowanych u podwykonawców... Co to ma w ogóle do rzeczy? 

W przypadku kabla materiał żył ma raczej zasadnicze znaczenie. Reszta jest mało istotna przy napięciach, częstotliwościach i innych parametrach jakie mamy w audio. Co innego setki MHz czy dziesiątki czy także setki kV. Wtedy są konkretne problemy.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 minut temu, raiwan napisał:

Jakby nie było słychać różnicy to by się kable nie produkowały i nie sprzedawały w setkach tysięcy sztuk... Do tego producenci i miłośnicy audio przestali by szukać nowych lepszych rozwiązań. Pesymistom powinno to trochę dać do myślenia. 

Masz rację. To daje do myślenia. Setki tysięcy sztuk. Kopalnie miedzi nie nadążają, żeby surowca do produkcji audio kabli dostarczyć 🙂

To jeszcze surowiec najwyższej jakości musi być. Obróbka cieplna w hutach normy wyśrubowane. Tak. To audio kabel przecie z tego będzie produkowany. Najważniejsze w audio są kable. Jeszcze pewnie maksymalnie 1 na 10 do dalszej precyzyjnej obróbki, a reszta na zwykle kable elektryczne. Dżisus. Druty potęgą przemysłu audiofilskiego. 😲

Na całe szczęście wszystkich miłośników dobrego brzmienia, elektroniki dla audio nie produkują tacy jak wy 😁 

Życzę powodzenia z kobietami skoro uważacie, że drut najważniejszy i cała reszta nie ma znaczenia 😅

Udanej majówki 

• Pokaż nowe odpowiedzi