Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, xajas napisał:

Sluchawki i odpowiedni wzmacniacz umozliwiajacy indywidualna korekcje (taki jak RME ADI)

No żartowałem!!
Humor,sarkazm i ironia....
Ale kto wie-może to będzie wyrok?
Kto wie,czego się dowiem??

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No żartowałem!!

Ojtam. Skoro pewne roznice slychac tylko gdy sie patrzy, to stopery dwa i sprawa zalatwiona. Jeszcze mi podziekujesz, jak opanujesz wzrokolokacje do 30 kHz wzwyz.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

No żartowałem!!

Ja np dowiedziałem się, że na EQ tym suwakiem po prawej mogę zjechać na maksa w dół i nie robi mi to żadnej różnicy, dopiero ten drugi coś tam subtelnie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Sluchawki i odpowiedni wzmacniacz umozliwiajacy indywidualna korekcje (taki jak RME ADI)

A to bardzo ciekawe urządzenie,które mam gdzieś tam w planach.Z tego co pamiętam ,podpowiedział mi to @przemak
Myślę,że godnie zastąpi mojego DAC

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja np dowiedziałem się, że na EQ tym suwakiem po prawej mogę zjechać na maksa w dół i nie robi mi to żadnej różnicy, dopiero ten drugi coś tam subtelnie.

Przestań!
Mieliśmy nikomu nie mówić!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Mozesz byc zaskoczony
mysle ze godnie zastapi mojego DACa

Wtedy mozesz go uzyc do korekcji akustyki pomieszczenia/glosnikow -> DRC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SnipImage.thumb.jpg.cb77c0de5dedfa56f386885569938519.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Mozesz go tez uzyc do korekcji akustyki pomieszczenia/glosnikow

Wiem:)

6 minut temu, xajas napisał:

Mozesz byc zaskoczony

Ukryta Zawartość

349595089_1457899688314129_9164790450109557984_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Tak to wyglada, jak sie nie czyta instrukcji obslugi

Nie mam.
Przeczytam.

A to ile kHz słyszymy to trzeba zrobić profesjonalne badanie słuchu, najlepiej po skierowaniu od lekarza otolaryngologa. 

Robiłem sobie domowy test z ciekawości i byłem ogromnie zaskoczony i zdziwiony, że nie słyszę już nic powyżej 12 kHz. Poszedłem zbadać słuch i nie mam żadnych  problemów ze słuchem. 

Przyjąłem, że to już głośniki, akustyka, słabe nagrania lub po prostu zakłócenia jakieś 

Edytowane przez raiwan

A wystarczylo uzyc sluchawek. Normalna z wiekiem utrata sluchu wzgledem wysokich czestotliwosci to tez nie jest problem ze sluchem.

Edytowane przez ProjectPi

12 minut temu, raiwan napisał:

A to ile kHz słyszymy to trzeba zrobić profesjonalne badanie słuchu, najlepiej po skierowaniu od lekarza otolaryngologa. 

Robiłem sobie domowy test z ciekawości i byłem ogromnie zaskoczony i zdziwiony, że nie słyszę już nic powyżej 12 kHz. Poszedłem zbadać słuch i nie mam żadnych  problemów ze słuchem. 

Przyjąłem, że to już głośniki, akustyka, słabe nagrania lub po prostu zakłócenia jakieś 

no jakieś 5 razy na forum mówiłem,ze najlepszym argumentem na twierdzenia będzie zamieszczenie swojego badania słuchu w gabinecie laryngologicznym.

temat tabu,z obu stron

Sorry,ale w twierdzenia o wybitnej rozdzielczości,separacji,górze,mikrodetalach i mikrodynamice,scenie,transjentach itp. u 60 latka nie wierzę.

Tak okolo tematu wciaz - we wspomnianych a zleconych przez otolaryngologa badaniach weryfikuje sie w ogole czestotliwosci kilkunastu kHz?

Tak. 

Jeżeli słabo słyszymy powyżej 10k Hz, zlecamy budowę kolumn z podbitym zakresem specjalistom z forum. Konstruktor sporo starszy od nas będzie przekonywał do lamp, strojenia na słuch w V, magii drzemiącej w wybranych przez niego elementach toru, technicznym graniu klasy D oraz sile galki balansu na częściową utratę słuchu w jednym uchu. 

Będzie Pan zadowolony.

Pamietaj, ze te jednostronne utraty sluchu nie musza dotyczyc calego zakresu pasma. Wtedy pokretlo balansu nie pomaga. Malo tego, mozesz miec utrate srednicy w lewym uchu a wysokich w prawym uchu.

Przyklad

Ukryta Zawartość

Jedyne rozwiazanie uwzgledniajace takie asymetryczne ananomalie to DSP
Do tego dochodzi fakt, ze laryngologa interesuje zakres 250-8000 Hz czyli zakres glosow, odpowiedzialny za zrozumienie mowy. A co jest „grane“ ponizej i powyzej?

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, iro III napisał:

Slayera i podobne słucha się - głośno i bardzo głośno, albo wcale.

Słuchanie metalu typu Slayer po cichu to jakiś oksymoron.

Po cichu to można sobie ambientu przed snem do poduszki 😉

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Obaj się zapewne załapiemy,więc żaden wstyd.

Słyszę równo (scena na środku, jak ruszę balans od razu słyszę przestawienie), nie mam na codzień szumów (chyba że odezwa się zatoki), a na górze mam ograniczenie do 14-15kHz. (moje testy ze słuchawkami). Robiłem kiedyś (z dobre 10 lat temu) badanie i było w normie, ale wyników nie mam już. Z tego co pamiętam badanie było chyba do 10 kHz. Warto nawet samemu pomierzyć z różnych testów. To badanie i tak polega na mowieniu kiedy zaczynamy słyszeć. No i z wiekiem głównie nam siada góra... więc może kiedyś np Focale czy AV będą w sam raz dla mnie, na razie mają jeszcze za dużo góry 😃

Jeszcze jedna ciekawostka - miałem przez rok Rme Adi 2fs dac. Przy używaniu go jako preamp jest możliwość bardzo precyzyjnego ustawienia loudness zgodnie z krzywymi Fletchera Munsona. Przy sciszaniu stopniowo podbija wysokie i niskie (regulachja w dB oddzielnie góra i dół, punkt startowy, itd). Mimo przetestowania różnych ustawień nigdy mi nie podszedł loudness... 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Słyszę równo (scena na środku, jak ruszę balans od razu słyszę przestawienie)..

W jaki sposob to sprawdziles? Jakim sygnalem?

Polecam ponownie ciekawy test na symetrie uszu.
Warto posluchac przez sluchawki i przez glosniki
Wystartujcie nastepujacy link i powoli zwiekszajcie czestotliwosc naciskajac ten kursor, poczawszy od 60Hz

Zakladam, ze wasz system (glosniki) gra symetrycznie, co wbrew pozorom wcale nie jest takie oczywiste (ponizej przyklad takiej asymetrii)

Ukryta Zawartość

Obserwujcie, czy zrodlo pozorne caly czas pozostaje po srodku

Ukryta Zawartość

Przyklad asymetrii systemu (nie uszu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, marcinmarcin said:

Mimo przetestowania różnych ustawień nigdy mi nie podszedł loudness...

A tu niedawno dowiedzieliśmy się, że konstruktorzy stroją swoje produkty wg tych krzywych.

I co dalej?

Edytowane przez bum1234
Można też zwyczajne odwrócić się plecami do systemu, by usłyszeć symetryczność uszu

W to nie wierze.

Jesli np odtworzysz pelnopasmowy pink noise i slyszysz go po srodku, to po odwroceniu plecami tez bedziesz go slyszec po srodku, ale to zadna gwarancja na to, ze masz symetryczne uszy. Poszczegolne asymetryczne pasma moga kompensowac ogolne/sumaryczne odczucie glosnosci stwarzajac wrazenie rownowagi.

I to jest wlasnie zgubne i to jest to, czego wiele osob nie jest swiadoma i nie zauwaza.

Okej, a moim zdaniem ten sygnał po srodku i pink noise wszystkiego nie pokaże.

Lepiej się sprawdzi muzyka, którą zna się na pamięć przy odwrócęniu się plecami.

Ale to moje doświadczenie asymetryczności uszu 😁

Która dodatkowo potwierdziłem w sposób amatorski apką do testowania słuchu. 

Na szczęście nie są to wielkie różnice 😋

Edytowane przez Ajothe

Rozumiem do czego zmierzasz. Musisz dokladnie zapamietac lokalizacje poszczegolnych instrumentow, grajacych w roznych zakresach czestotliwosci, i zlokalizowac ich „negatyw“ po odwroceniu.

Wyobrazam to sobie troche skomplikowanie, czy nasza pamiec jest na tyle precyzyjna, by te roznice w „negatywie“ rozpoznac

A tu niedawno dowiedzieliśmy się, że konstruktorzy stroją swoje produkty wg tych krzywych.

Pierwszy raz slysze o tym.
Gdzie sie tego dowiedzielismy?
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Słuchanie metalu typu Slayer po cichu to jakiś oksymoron.

Wystarczy przyjąć do wiadomości krzywe FM i uwzględnić komponując system. Gdy na moim systemiku gałka Volume na godz 10, to w zupełności wystarcza, i choć nie jest jakoś głośno, to rozp.dol jak ja koncercie.

40 minut temu, xajas napisał:

Zakladam, ze wasz system (glosniki) gra symetrycznie,

Wątpię. Takie zabaw mogą poskutkować błędnymi wnioskami bo akustykę pomieszczenia można uznać zawadę własnego słuchu. Jeśli już to na słuchawkach, ale i tu trzeba pamiętać, że choć symetrycznie, to nadal górki i doliny.

17 minut temu, xajas napisał:

Wystarczy zerknąć na charakterystykę małych kolumienek, które grać będą raczej cicho bo głośno nie będą w stanie: w 99% jest to v-ka. A później w recenzji czytamy "nie słychać podbicia basu", a dwa wersy dalej "zachwyca basem nawet przy niskiej głośności". Cud jakby ktoś loudness wcisnął.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdy na moim systemiku gałka Volume na godz 10, to w zupełności wystarcza, i choć nie jest jakoś głośno, to rozp.dol jak ja koncercie.

Byłeś kiedykolwiek na koncercie rockowym/ metalowym?

Albo dawno temu i pamięć zawodzi, albo koncert widziałeś, ale na YT.

18 minutes ago, xajas said:

Rozumiem do czego zmierzasz. Musisz dokladnie zapamietac lokalizacje poszczegolnych instrumentow, grajacych w roznych zakresach czestotliwosci, i zlokalizowac ich „negatyw“ po odwroceniu.

Wyobrazam to sobie troche skomplikowanie, czy nasza pamiec jest na tyle precyzyjna, by te roznice w „negatywie“ rozpoznac

Ano tu:

On 10/6/2023 at 8:11 PM, slawek.xm said:

konstruuję kolumny kształtując odpowiednio ich charakterystykę np przy wykorzystaniu zależności krzywych izofonicznych

....zresztą nie tylko ja

31 minut temu, xajas napisał:
41 minut temu, Ajothe napisał:
Można też zwyczajne odwrócić się plecami do systemu, by usłyszeć symetryczność uszu

Ukryta Zawartość

W to nie wierze.

Jesli np odtworzysz pelnopasmowy pink noise i slyszysz go po srodku, to po odwroceniu plecami tez bedziesz go slyszec po srodku, ale to zadna gwarancja na to, ze masz symetryczne uszy. Poszczegolne asymetryczne pasma moga kompensowac ogolne/sumaryczne odczucie glosnosci stwarzajac wrazenie rownowagi.

I to jest wlasnie zgubne i to jest to, czego wiele osob nie jest swiadoma i nie zauwaza.

Jest więcej problemów z tym bo odwracając się tyłem zaczynamy bardziej odbierać akustykę fal odbitych od ściany na którą wtedy patrzymy. Poza tym charakterystyka słyszenia wysokich tonów opada i juruś znów pisze anty audiofilskie głupoty

O wpływie bocznych ścian, cieniu głowy i uszu nie napiszę bo i tak juruś wie lepiej…

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minutes ago, ASURA said:

Jest więcej problemów z tym bo odwracając się tyłem zaczynamy bardziej odbierać akustykę fal odbitych od ściany na którą wtedy patrzymy. Poza tym charakterystyka słyszenia wysokich tonów opada i juruś znów pisze anty audiofilskie głupoty

O wpływie bocznych ścian, cieniu głowy i uszu nie napiszę bo i tak juruś wie lepiej…

Rafałku, głupoty to wypisuje kto inny, nie będę przez grzeczność wskazywał palcem.

Super kabel już przetestowany?

Nie?

No tak, jak zwykle głowa w piasek ....

• Pokaż nowe odpowiedzi