Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Sam na to nie wpadłem, spotkałem się z opinią że drewniane nauszniki są lepsze 🙂

Drewno się pojawia coraz częściej, w tych drogich również 😋

23 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,ja pamietam to samo pod nickiem Audaudion.
Wszyscy to wiedzą.

Czy zauważył ktoś podobny sposób działania Audroc'a do innego naszego merytorycznego "kolegi" z forum? Czyli: najpierw napiszę jakąś bzdurę a potem będę oczekiwał, że mnie ktoś "naprostuje ... 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szpakowski napisał:

Czy zauważył ktoś podobny sposób działania Audroc'a do innego naszego merytorycznego "kolegi" z forum? Czyli: najpierw napiszę jakąś bzdurę a potem będę oczekiwał, że mnie ktoś "naprostuje ... 

ja zauważyłem 🙂

15 godzin temu, Tajitsu napisał:

”Jake and The Fatman”

„Married With Children”

Klasyka.
Jak Columbo

3 godziny temu, xajas napisał:

Popatrz z czego sa zrobione te topowe.
Czy drewno mozna tak precyzyjnie obrobic?
Stabilnosc, dlugowiecznosc drewna?

Tak,np drzewo oliwne

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Sam na to nie wpadłem, spotkałem się z opinią że drewniane nauszniki są lepsze
Drewno się pojawia coraz częściej, w tych drogich również

W ktorych?
Tak,np drzewo oliwne

Ktore sluchawki?
2 minuty temu, xajas napisał:

W ktorych?
Ktore sluchawki?

Nie ,że słuchawki,,tylko odpowiadałem na pytanie:

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy drewno mozna tak precyzyjnie obrobic?
Stabilnosc, dlugowiecznosc drewna?

Może i jakies robią,ja mam w domu pare przedmiotów z drzewa oliwnego 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

30 minut temu, xajas napisał:

W ktorych?
Ktore sluchawki?

Różne można przebierać 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Making of the Fostex TH900" nie widział?

Nie widzial ale slyszal. Najgorsze z wszystkich, ktore sluchalem. Nie chcial bym ich nawet za darmo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2804.thumb.jpg.551cf25d2c1108c782d3c3ac3cd78dd7.jpg

To same z tymi mniejszymi

IMG_2805.thumb.jpg.496ac744696b10f45feb42bce3cc0e23.jpg

A te wspomniane Denony to samo

IMG_2806.thumb.jpg.9ee09c5b13ff38397ba6bc73c2cd1436.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audeze tez wprowadza drewno:

Ukryta Zawartość

To wygląda na dizajnerską modę czy ma jakiś wpływ na dźwięk? Oto jest pytanie 😋

images?q=tbn:ANd9GcQt3gganNtObH_apT1dasM

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Ajothe napisał:

Drewno się pojawia coraz częściej, w tych drogich również

Tylko do konca nigdy nie wiesz czy ktos je zastosowal ze wzgledow dzwiekowych czy marketingowo-estetycznych 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

Tylko do konca nigdy nie wiesz czy ktos je zastosowal ze wzgledow dzwiekowych czy marketingowo-estetycznych 😉

Stąd pytanie o personalne doświadczenia 😁

W dniu 11.12.2023 o 20:55, Pseudodrummer napisał:

Klasyka.
Jak Columbo

Tak jest 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

20 godzin temu, xajas napisał:

Nie widzial ale slyszal. Najgorsze z wszystkich, ktore sluchalem. Nie chcial bym ich nawet za darmo

Ukryta Zawartość

ja za darmo bym wziął.
najwyżej bym sprzedał i kupił dobre jakieś.

Ukryta Zawartość

W dniu 12.12.2023 o 21:20, Pseudodrummer napisał:

ja za darmo bym wziął.
najwyżej bym sprzedał i kupił dobre jakieś.

No ba 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Pewnie już było, ale jako że akurat sam myślę o wejściu w DIY prostych kolumn to czy ktoś miał doświadczenie z wpływem materiału obudowy na dźwięk? 

Sklejka, mdf, hdf, drewno?

Dąb, buk, grab? 😁

13 minut temu, Ajothe napisał:

Dąb, buk, grab?

Aluminiowy odlew ciśnieniowy jak u np. Geneleca, pozwala uzyskiwać skomplikowane kształty i łatwo pozbywać się rezonansów własnych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No zwłaszcza w temacie DIY zajebisty pomysł 🤣

Ale to nie jest zakładka DIY a poza tym DIY musi wkraczać na nowe znane tylko zaawansowanym producentom obszary. Mam kolegę modelarza wyczynowego który robił sam do swoich modeli wyczynowe silniki co wydawało się praktycznie niemożliwe, zwłaszcza w w ubiegłym wieku. Odlewy formy do odlewów ciśnieniowych też potrafi sam robić, ale już przestał się tym interesować. Tak że DIY nie powinno znać ograniczeń, najwyżej będzie trochę mniej estetyczne od profesjonalnych produkcji 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ok, ale aluminium jest lepsze od drewna Twoim zdaniem? 

Moim zdaniem tak, bo można w zintegrowany sposób zrobić w takim odlewie żebra usztywniające, mocowania dla elementów wyposażenia wewnętrznego a przede wszystkim uzyskiwać łatwo kształty eliminujące rezonansy wewnętrzne i eliminację dyfrakcji krawędziowych. Można też spróbować w warunkach DIY obudowy z betonu, były takie przykłady w ubiegłym wieku. Czy to wnosi zdecydowany progres w jakości to już inna dyskusja. Pewnie jest tylko takim zaspokojeniem ambicji konstruktora.  

13 godzin temu, Tajitsu napisał:

No ba 🙂

Tak

W dniu 11.12.2023 o 16:41, Ajothe napisał:

Pytanie audio mit dla słuchawkowców:

Obudowa nauszników z drewna czy z plastiku?

Czy materiały z których wykonane są słuchawki mają znaczenie dla jakości dźwięku?

Głównie tylko jako ozdoba.

Głośnik w słuchawkach ma dawać dźwięk tylko w jedną stronę i w tym celu ma membrane dzwiekoszczelna z tyłu. Te obudowy drewniane mogą pogorszyć nawet cała sprawę bo mogą wzmacniać rezonans dźwięku z zewnątrz a chodzi o to, żeby od izolować jak najlepiej dźwięk od otoczenia. 

Tak przynajmniej ja to rozumiem

Tak poza tym to próbowała jakaś firma kiedykolwiek zbudować kolumny w plastikowych obudowach? Przynajmniej z tyłu. Chyba 2 cm plastiku mniej rezonuje jak drewno? 

Co do kolumn DIY, to niedawno spotkałem się ze zbrojonym betonem.

Też powinien być pozbawiony własnych rezonansów, a jakby jeszcze wziąć

profesjonalistę - zbrojarza z papierami, to by dopiero zagrało 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 minut temu, audioburak napisał:

Co do kolumn DIY, to niedawno spotkałem się ze zbrojonym betonem.

Też powinien być pozbawiony własnych rezonansów, a jakby jeszcze wziąć

profesjonalistę - zbrojarza z papierami, to by dopiero zagrało 😉 

Teraz nawet myślałem o tym

Zrobienie formy stratnej jest w pewnych przypadkach uproszczeniem konstruowania obudowy!

Na forum lata temu był kolega co takie ciężkie dwu drożne monitory z powodzeniem robił!

Jak ktoś nie jest miłośnikiem fornirów a lubi szybkie samochody to taka zewnętrzna polakierowana lakierem samochodowym obudowa może się podobać👌

Ciężar właściwy dwa razy większy od wysokiej klasy egzotycznego drewna, fakt do ciężaru właściwego złota mu daleko ale jest w cholerę tani!🫡

Oczywiście zbrojenie nie ma być tego typu jak na budowie tak że zbrojarzowi mówimy pa pa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Oczywiście zbrojenie nie ma być tego typu jak na budowie tak że zbrojarzowi mówimy pa pa

Po żmudnych poszukiwaniach przyczyn dzwonienia, możemy wewnątrz znaleźć butelkę po tanim winie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

45 minut temu, raiwan napisał:
W dniu 11.12.2023 o 16:41, Ajothe napisał:

Pytanie audio mit dla słuchawkowców:

Obudowa nauszników z drewna czy z plastiku?

Czy materiały z których wykonane są słuchawki mają znaczenie dla jakości dźwięku?

Głównie tylko jako ozdoba.

Głośnik w słuchawkach ma dawać dźwięk tylko w jedną stronę i w tym celu ma membrane dzwiekoszczelna z tyłu. Te obudowy drewniane mogą pogorszyć nawet cała sprawę bo mogą wzmacniać rezonans dźwięku z zewnątrz a chodzi o to, żeby od izolować jak najlepiej dźwięk od otoczenia. 

Tak przynajmniej ja to rozumiem

Źle rozumiesz, najlepsze nie produkowane moim zdaniem słuchawki dynamiczne których słuchałem (warte w obiegu wtórnym 8 tysięcy dolarów) miały obudowę z drewna egzotycznego ale.... to wszystko o czym piszesz zostało zniwelowane przez bardzo precyzyjne skomplikowane frezowania w środku obudowy

Zburzę jeszcze Twoją filozofię myślenia ale są bardzo dobre tzw otwarte słuchawki które promieniują dźwięk zarówno w stronę ucha jak i na zewnątrz począwszy choćby od słuchawek AKG K 702 których mam okazję używać

Troszkę się doucz nim będziesz takie radykalne tezy stawiał...

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Po żmudnych poszukiwaniach przyczyn dzwonienia, możemy wewnątrz znaleźć butelkę po tanim winie.

Każdy znajdzie to czego szuka, to po czym była ta butelka😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

17 minut temu, ASURA napisał:

Każdy znajdzie to czego szuka, to po czym była ta butelka

Nie wiem, mnie puste nie interesują 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi