Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Kilometry wątków o kablach to zasługa kablosceptyków - oni mają najwięcej

do powiedzenia nie mając w temacie nic do powiedzenia.

Ta proporcja znalazła właśnie dokładne odzwierciedlenie:

jedna kwestia o tym, że są różnice i od razu 

trzy wypowiedzi, że nieprawda i się to się tylko wydaji 😉 

Ale już dawno się do tego przyzwyczaiłem ... taki folklor ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Kilometry wątków o kablach to zasługa kablosceptyków - oni mają najwięcej

do powiedzenia nie mając w temacie nic do powiedzenia.

Fakty przeszkadzają bujać w obłokach.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Matematyka matematyką, fizyka fizyką, tu są spory ontyczne raczej.

Że ontologiczny?

Edit. 
Faktycznie też może być. Sorki. 

Edytowane przez A co tam
2 godziny temu, bum1234 napisał:

Dodatkowo zwolennicy kablosłyszenia mają wsparcie producentów i sprzedawców.

Nie zapominaj o moderatorach 😉

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
I od razu pojawia sie dysonans poznawczy,oraz mesjanizm.
Potrzeba niesienia wiedzy i nawracania za każdą cenę.
A jakie nerwy przy tym.

🙂

Ale się uśmiałem, to jest dobre 😃🙂 i niestety trochę prawdziwe.

18 minut temu, paww napisał:

Ale się uśmiałem, to jest dobre 😃🙂 i niestety trochę prawdziwe.

Niestety?
Prawda to prawda.
Tu nie ma relatywizmu,rozwadniania,unikania.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Co Wy opowiadacie! Technologia wytworzenia audiofilskiego kabliszcza o wartości samochodu pochodzi z odległej galaktyki i była rozwijana przez tysiące lat 🙂

Mnie cały czas zastanawia pewna rzecz: przychodzi jeden z drugim na forum dyskusyjne, piszą coś i mają pretensje do trzeciego, że zamiast uznania przedstawił odmienne zdanie. A gdyby ta blog sobie założyć, gdzie zamiast dyskusji z osobami o odmiennych poglądach, lajki poparcia od fanów by zbierali? Albo poprosić Admina o dział "audiofilski", w którym z założenia byłby zakaz pisania osobom niezainteresowanym?

Ale nie, wojna musi trwać! W każdym wątku trzeba jak najprędzej polecić kabel, by móc później zwyzywać przedstawiającego racjonalne porady od głuchych, wytknąć mu brak wiedzy i doświadczena a najlepiej kasy, po czym zgłosić go modowi jako trolla.

1 minutę temu, mamun napisał:

Przeczytałem wczoraj o dociążaniu dźwięku poprzez fizyczne dociążenie urządzenia audio. Nie napisano czy kwietnikiem, czy płytką chodnikową. 

Wystarczy popytać doświadczonych kolegów. Dajesz płytę chodnikowa, a na to kwiat w doniczce. Jaki kwiat taki dźwięk 🙂

19 minut temu, Ajothe napisał:

Co Wy opowiadacie! Technologia wytworzenia audiofilskiego kabliszcza o wartości samochodu pochodzi z odległej galaktyki i była rozwijana przez tysiące lat 🙂

Mi się marzą interkonekty Nordost Odin. Jedyne 150 tysięcy za 0,6m. 

6 minut temu, mamun napisał:

Mi się marzą interkonekty Nordost Odin. Jedyne 150 tysięcy za 0,6m. 

W ślepym teście, na pewno byś ten kabelek od razu rozpoznał.🙃

De gustibus non est disputandum

7 minut temu, Yankes napisał:

W tym przypadku zagra nawet bez przewodów.

Zwrócić należy uwagę, że do słyszenie żaden test nie jest potrzebny, a te ślepe są najmniej wiarygodne i nie dowodzą niczego. Coś jak wariograf, któremu winny boi się poddać.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Albo poprosić Admina o dział "audiofilski", w którym z założenia byłby zakaz pisania osobom niezainteresowanym?

Skoro osoby są niezainteresowane to po co piszą?

Ale nie, wojna musi trwać! W każdym wątku trzeba jak najprędzej polecić kabel, by móc później zwyzywać przedstawiającego racjonalne porady od głuchych, wytknąć mu brak wiedzy i doświadczena a najlepiej kasy, po czym zgłosić go modowi jako trolla.

Jak to się mówi ... "świnia worek drze i jeszcze kwiczy" ...

Jeżeli ktoś prosi o polecenie jakiegoś kabla to chyba "osoby niezainteresowane" nie powinny zabierać głosu? Więc niech "osoby niezainteresowane" nie maja później pretensji za odpowiednią reakcję moderatora ...

Chyba, że "osoby niezainteresowane" tak naprawdę są zainteresowane tematem a raczej kolejną wojenką, bo przecież ... :

Ale nie, wojna musi trwać!

Orgarnij się Szymon, nie pisz tam gdzie cię nie chcą, nie będziesz miał pretensji jak ktoś cię potraktuje w sposób na jaki sobie zasłużyłeś ...

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

I właśnie dlatego, że rusza się po wypadkowej, to suma wszystkich dźwięków odbierana jest jako jedna fala (przez mikrofon przez ucho).

O.K. jako jedna fala 😉. O jakiej częstotliwości?

17 godzin temu, audioburak napisał:

Kilometry wątków o kablach to zasługa kablosceptyków

Jestem chyba kablosceptykiem, ale w wątkach o kablach ostatnio staram się nie zabierać głosu, choć czasem mam na to ochotę wobec bezkresu voodoo jaki ma tam miejsce 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

43 minuty temu, szpakowski napisał:

Jeżeli ktoś prosi o polecenie jakiegoś kabla to chyba "osoby niezainteresowane" nie powinny zabierać głosu?

Jeśli ktoś pyta o najlepszy śrubokręt do wkręcenia gwoździa, to chyba należy polecić mu młotek? Niestety, ale przedstawienie racjonalnego sposobu na rozwiązanie będącego przedmiotem dyskusji problemu, traktowane jest jako trolling i pozwolenie na pyskówkę, tylko dlatego, że wcześniej pojawił się kabel.

Więc niech "osoby niezainteresowane" nie maja później pretensji za odpowiednią reakcję moderatora ...

Dostałeś kiedyś bana za rzeczowe wypowiedzi na omawiane w wątku zagadnienia? Raczej nie, bo Tobie rzeczowe wypowiedzi na omawiane w wątku zagadnienia raczej się nie zdarzają. A jednak nadal tu jesteś.

A propos reakcji: za nieodpowiednią wypadałoby zostać przeproszonym, prawda?

nie pisz tam gdzie cię nie chcą,

To forum publiczne, jak komuś towarzystwo nie pasuje, to niech sam je opuści a nie wyprasza innych.

-----

32 minuty temu, Lech36 napisał:

O.K. jako jedna fala 😉. O jakiej częstotliwości?

Nie jest to fala prosta więc nie ma częstotliwości 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

16 godzin temu, bum1234 napisał:

oczywiście mówimy o kablosłyszących.

Oczywiście, że to folklor.

Jednak od czasu do czasu trzeba dać temu kontrę. Przypomnieć realia.

Tak choćby dla postrzegania forum na zewnątrz. Przecież mogą je czytać goście, osoby z zewnątrz nie potrzebują logowania. Nie mogą wchodząc tu widzieć jedynie "średniowiecza kabelkowego" 🙂 

19 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli ktoś prosi o polecenie jakiegoś kabla to chyba "osoby niezainteresowane" nie powinny zabierać głosu?

Potwierdzam. Przyznam, że bawią mnie niektóre opisy spektakularnych zmian wprowadzanych przez kable, ale to świat słyszących i „przedstawianie racjonalnych porad”, szczególnie od kogoś, kto tych „racjonalnych” porad udziela w prawie każdym wątku, nikogo nie interesują. Zamiast buszować w watkach o przewodach, można o nich tutaj pisać.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

prawie zgoda,choc podejrzewam,że nie chodzi o "lata" ,a o flaszki

8 minut temu, telesma napisał:

Potwierdzam. Przyznam, że bawią mnie niektóre opisy spektakularnych zmian wprowadzanych przez kable, ale to świat słyszących i „przedstawianie racjonalnych porad”, szczególnie od kogoś, kto tych „racjonalnych” porad udziela w prawie każdym wątku, nikogo nie interesują. Zamiast buszować w watkach o przewodach, można o nich tutaj pisać.

Co ciekawe,wiele osób słyszy "spektakularne zmiany" na wzmacniaczach za 3k,a nawet tanszych

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Skoro osoby są niezainteresowane to po co piszą?

Nie wypada mi przypominać,że "słyszący spektakularne zmiany" sami masowo chcą prostowac fakty w watkach,które ich nie dotyczą i którymi "nie sa zainteresowani"

także ten

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, telesma napisał:

Przyznamto świat słyszących i „przedstawianie racjonalnych porad”, szczególnie od kogoś, kto tych „racjonalnych” porad udziela w prawie każdym wątku, nikogo nie interesują.

Dopóki nie mówimy o jakimś dziale tematycznym, to każdy piszący ma takie samo prawo swoje poglądy na temat przedstawić, a każdy czytający zakładać, że żadnych poglądów nie usunięto. Tu poglądy odmienne traktowane bywają jako trolling, a "właściwe" uznawane za prawo do pyskówek. A jak kogoś coś nie interesuje, to niech sam gdzieś indziej idzie.

Tak przy okazji często czytam, jak to sceptycy rozwalają wątek nie pozwalając "audiofilom" dyskutować, w między czasie pada standardowy zestaw obelg (nie ma sluchu, nie masz doświadczenia, nie masz pieniędzy), po czy sceptycy są blokowani, a wśród "audiofili" zapada głucha cisza i wątek przepada.

19 minut temu, telesma napisał:

Zamiast buszować w watkach o przewodach, można o nich tutaj pisać.

Z zasady komentarz zamieszcza się tam, gdzie zamieszczono komentowane.

Edytowane przez szymon1977

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli ktoś pyta o najlepszy śrubokręt do wkręcenia gwoździa, to chyba należy polecić mu młotek?

A czy Ciebie ktoś pyta o zdanie w wątkach o przewodach? Rozumiem, jeśli ktoś założy temat z pytaniem, czy warto inwestować w droższe przewody i czy mają wpływ na brzmienie. Tak, to forum publiczne i masz prawo, a nawet jest miłe widziane podzielić się własną opinią na ten temat, ale gdzie wątek jest kierowany do grupy osób mających już wyrobione zdanie na jakiś temat, po co pchasz się ze swoimi racjami.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

w między czasie pada standardowy zestaw obelg (nie ma sluchu, nie masz doświadczenia, nie masz pieniędzy)

Zauważyłem i dlatego nie udzielam się w takich wątkach. 

2 minuty temu, telesma napisał:

ale gdzie wątek jest kierowany do grupy osób mających już wyrobione zdanie na jakiś temat, po co pchasz się ze swoimi racjami.

ktoś musi nieść kaganek oświaty
🙂

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak przy okazji często czytam, jak to sceptycy rozwalają wątek nie pozwalając "audiofilom" dyskutować, w między czasie pada standardowy zestaw obelg (nie ma sluchu, nie masz doświadczenia, nie masz pieniędzy), po czy sceptycy są blokowani, a wśród "audiofili" zapada głucha cisza i wątek przepada.

te wątki sa zakładane często po to,aby komentujacy potwierdzili i poparli zdanie zakładającego.
Wpisy kablosceptyków sa dla tych watków i audiofili jak woda.
bez nich,bez wroga audio,wątki same umierają.
Są nastawione na konfrontację.

45 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli ktoś pyta o najlepszy śrubokręt do wkręcenia gwoździa, to chyba należy polecić mu młotek?

Jeżeli ktoś pyta o kabel to wypada zaproponować mu kabel a nie młotek. 

tylko dlatego, że wcześniej pojawił się kabel.

W zasadzie zabierasz głos w temacie "tylko dlatego, że wcześniej pojawił się kabel" ... 

Dostałeś kiedyś bana za rzeczowe wypowiedzi na omawiane w wątku zagadnienia?

Nie, nie dostałem. Nigdy nie dostałem bana. Ty również nie dostajesz bana za rzeczowe wypowiedzi. Ty szymon nawet nie zdajesz sobie sprawy za co dostajesz bana te bany ... przykre ...

A jednak nadal tu jesteś.

Nie wiem dlaczego ty jesteś jeszcze na tym forum skoro jego tematyka cię nie interesuje. 

To forum publiczne, jak komuś towarzystwo nie pasuje, to niech sam je opuści a nie wyprasza innych.

Na forum jest kilkuset aktywnych użytkowników a zauważ, że problemy zawsze są z tobą ... Nie zastanawia cię, że to zawsze ty stwarzasz problem? Inni potrafią się dostosować ... Jeżeli jednostka nie potrafi się dostosować do zasad które panują w danej społeczności to jest tylko jedno wyjście. Zauważ nawet najbardziej wyrozumiali z wyrozumiałych stracili do ciebie cierpliwość ... 

27 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie wypada mi przypominać,że "słyszący spektakularne zmiany" sami masowo chcą prostowac fakty w watkach,które ich nie dotyczą i którymi "nie sa zainteresowani"

Fanatycy są po obu stronach barykady, nic na to nie poradzisz. Osobiście mam w nosie czy ktoś słyszy czy nie wpływ kabi. 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

A jak kogoś coś nie interesuje, to niech sam gdzieś indziej idzie.

Do widzenia.

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Jeżeli jednostka nie potrafi się dostosować do zasad które panują w danej społeczności to jest tylko jedno wyjście.

jakich zasad?
Że krytyke nazywa sie hejtem?
Że wypowiedzi nie popierające ewidentych czasami oszust sprzedarzowych są usuwane?
Że "słyszącym" pozwala się na wszystko-ataki personalne,wulgarne wypowiedzi-a drugiej stronie nie?

jeżeli kogoś razi to,że na forum publicznym mozna się wypowiedzieć-wystarczy załozyć kółko wzajemnej adoracji-i wpuszczać tylko swoich.
Taki klub audiofilski - miejsce wzajemnej adoracji i popierania się.

W dniu 13.04.2024 o 09:38, szymon1977 napisał:

Warto zauważyć, że o ile fale w pomieszczeniu są zjawiskiem złożonym

Obwiednia jest złożona, fale ją tworzącą nie są złożone.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

nawet znam jedno takie miejsce.
Blog Audioroby.

• Pokaż nowe odpowiedzi