Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale jak ktoś lisze, że nie słyszy, to na barykadzie jesteś pierwszy. Więc jak możesz mieć w nosie konflikt, który sam tworzysz, w który wszystkich dookoła wciągasz?

Coś ci się uroiło drogi kolego ... 

9 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz dokończyć/rozszerzyć? 

Miałeś wolne ostatnio chyba 😉

Po pierwsze fala zasadniczo nie musi być w ogóle okresowa, już nie wspominając, że nie musi być sinusoidalna. Ale dodatkowo obwiednia to nie jest to, o czym tu w ogóle można wspominać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

15 minutes ago, szymon1977 said:

Opiszę w skrócie: W to W, ale w tych W koledzy zmierzyli jednemu wzmacniaczowi moc z wymaganiami kasy A, a drugiemu pozwalając pracować w klasie AB, porównali i z dumą obwieszczają, że im porównanie nie wyszło, bo ten co ma mniej W, gra jakby miał więcej W. Ale gdy tłumaczę, że aby porównywać wartości liczbowe, to trzeba porównywanym przedmiotom zmierzyć to samo, czyli w przypadku wzmacniaczy ilość W w klasie A, to zbyt trudne.

Czyli klasyka. Mierzyć też trzeba potrafić 🙂

8 minut temu, szpakowski napisał:

Coś ci się uroiło drogi kolego ... 

W przeszłości grzebać nie będę - przyszłość pokaże 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

W przeszłości grzebać nie będę - przyszłość pokaże 🙂

Znowu bezpodstawne oszczerstwa z twojej strony ... jak zwykle zresztą ...

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Różne rzeczy widziałem przez te parę lat bytności na forum. Czasami jedni bardziej przeginają, czasami drudzy ... W sumie z grubsza wychodzi 1:1 

Nie.
To co stosujesz,to relatywizm.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Miałeś tam szansę się zrehabilitować - przeniosłeś problem tutaj, to tutaj się wykaż.

Sam się możesz wykazać udowadniając swoje wymysły 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

To co stosujesz,to relatywizm.

Nic nie stosuję. Nie interesuje mnie ten konflikt a każde negatywne zachowanie trzeba piętnować.

23 minuty temu, bum1234 napisał:

Pewnie ze klasyka ‐ Szymon wymyślił swoją teorię podawania mocy wzmacniacza i się jej dzielnie trzyma na przekór wszystkim przeciwnościom 😁

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Nic nie stosuję. Nie interesuje mnie ten konflikt a każde negatywne zachowanie trzeba piętnować.

zastosuj się zatem do własnego słowa:
image.png.4f6ccc754017d1d58b6a3001480b9430.png

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

38 minut temu, przemak napisał:

Miałeś wolne ostatnio chyba 😉

Po pierwsze fala zasadniczo nie musi być w ogóle okresowa, już nie wspominając, że nie musi być sinusoidalna. Ale dodatkowo obwiednia to nie jest to, o czym tu w ogóle można wspominać. 

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyjaśnienie.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

47 minut temu, szymon1977 napisał:

z punktowej perspektywy ucha czy mikrofonu, cala ta złożoność trójwymiarowych fal dźwiękowych, redukowana jest do ruchu jednej cząsteczki powietrza w jednym kierunku.

Czy aby na pewno da się zredukować? Fala dźwiękowa to upraszczając zaburzenie gęstości i ciśnienia ośrodka będącego zbiorem wielu cząsteczek. Jedna cząsteczka chyba nie da rady zmienić atrybutów fali tj. gęstości i ciśnienia. 

Czy ruch jednej cząsteczki wystarczy do określenia barwy dźwięku i stworzenia widma częstotliwości charakterystycznej dla danej barwy? Patrząc na spektogram ujrzymy kilka prążków częstotliwości. Czy jedna cząsteczka może zmieniać swoje położenie żeby odzwierciedlało kilka częstotliwości jednocześnie? Co z fazą tych częstotliwości? 

Co z głośnością dźwięku czyli natężeniem fali? Czy natężenie fali da się skorelować z amplitudą ruchu jednej cząsteczki czy raczej potrzebujemy zbioru cząsteczek? 

Z ciekawości pytam eksperta.

43 minuty temu, bum1234 napisał:

Pewnie.

Ale ile jeszcze mozna pofantazjowac o watach niczym Kelwiny w sporze ze stopniami Celsjusza, o naklanianiu klasy A do nasladowania AB, o wyszukiwaniu we wzmacniaczach jedynych slusznych zachowan klasy A, koniecznych pomiarowo, bo sie ktos tam bedzie dziwic, to juz inna historia.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

A wszystko dlatego, że gdyby spytać takiego zwolennika różnorodności watów o to, czym właściwie jest klasa A, gdzie ją można spotkać i dlaczego, to zaległoby wymowne milczenie ......

Oj tam. Klasa A to tryb zgodnosci montowany we wzmacniaczach dla celow pomiarowych, zeby waty sie mogly zgadzac.

51 minut temu, szpakowski napisał:

bezpodstawne oszczerstwa z twojej strony

Serio oczekujesz, że będę teraz grzebać po Forum, linkować tu wszystkie wątki, do których przyszedłeś tylko po to, by marudzić, że szymon1977 napisał? Nie będę.

44 minuty temu, szpakowski napisał:

każde negatywne zachowanie trzeba piętnować.

Zacznij od samobiczowania.

-----

46 minut temu, marcinmarcin napisał:

się możesz wykazać

Proszę bardzo:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

aby porównywać wartości liczbowe, to trzeba porównywanym przedmiotom zmierzyć to samo, czyli w przypadku wzmacniaczy ilość W w klasie A,

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Szymon wymyślił swoją teorię

Dla szymona1977 oczywiste jest coś, co Ciebie przerasta. Ale zamiast zrozumieć rzeczy proste, fajniej jest je zagmatwać, z błędnych obserwacji błędne wnioski wyciągnąć, na tej podstawie uznać się za guru, a z szymona1977 robić... a najlepsze jest to, że z premedytacją ignorujesz coś, co wydaje Ci się, że mi tłumaczysz 🙂

Edytowane przez szymon1977

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Czy ruch jednej cząsteczki wystarczy do określenia barwy dźwięku i stworzenia widma częstotliwości charakterystycznej dla danej barwy? Patrząc na spektogram ujrzymy kilka prążków częstotliwości. Czy jedna cząsteczka może zmieniać swoje położenie żeby odzwierciedlało kilka częstotliwości jednocześnie? Co z fazą tych częstotliwości? 

Co z głośnością dźwięku czyli natężeniem fali? Czy natężenie fali da się skorelować z amplitudą ruchu jednej cząsteczki czy raczej potrzebujemy zbioru cząsteczek? 

Oczywiście, że wystarczy obserwacja jednej "cząsteczki", czymkolwiek by była. W szczególności bzdurą jest to, co wyboldowalem. Podstaw sobie pod tą "cząsteczkę" membranę głośnika, może zrozumiesz jakie głupoty wymyślasz. 

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Oczywiście, że wystarczy obserwacja jednej "cząsteczki", czymkolwiek by była. W szczególności bzdurą jest to, co wyboldowalem. Podstaw sobie pod tą "cząsteczkę" membranę głośnika, może zrozumiesz jakie głupoty wymyślasz. 

Czemu glupota, szczegolnie gdy mowa o pierwszym zdaniu? W kazdym momencie owa czasteczka jest w polozeniu, ktore jest wyznaczane wypadkowa zsumowanych fal wedlug jednych, badz fala zlozona aka "dziwolag" wg drugich.

Gość

(Konto usunięte)

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Obwiednia_d%C5%BAwi%C4%99ku

Mam takie pytanie: uderzając w pustą strunę E1 (41,2 Hz) w gitarze basowej czy kontrabasie, praktycznie słyszymy harmoniczną 82,4 Hz? Ok.

Ale czy są tam dźwięki PONIŻEJ 41,2 Hz?

40 minut temu, MariuszZ. napisał:

Czy aby na pewno da się zredukować?

Tak, dokładnie tego dokonuje mikrofon.

42 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Czy ruch jednej cząsteczki wystarczy do określenia barwy dźwięku i stworzenia widma częstotliwości charakterystycznej dla danej barwy?

Tak, dokładnie tego dokonuje mikrofon.

42 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Patrząc na spektogram ujrzymy kilka prążków częstotliwości.

Nie, ujrzymy jeden wygibas będący sumą wszystkich częstotliwości.

12 minut temu, przemak napisał:

Podstaw sobie pod tą "cząsteczkę" membranę głośnika, może zrozumiesz jakie głupoty wymyślasz. 

Rozwiń bo mnie nie przekonałeś zarzucając głupotę. Membrana głośnika jest w innym układzie odniesienia. Ruch na jej powierzchni odzwierciedla elektryczno mechaniczny układ odniesienia czyli zmiany położenia i tak w tym układzie na powierzchni membrany ruch cząsteczki odzwierciedli w jakimś zakresie kształt fali. 

Fala dźwiękowa do której odnosił się nasz ekspert jest w innym układzie odniesienia. Upraszczajac przechodzimy ze zmieny położenia (układ ekektryczno mechaniczny) na zmiany gęstości i ciśnienia w układzie mechaniczno akustycznym, którego atrybutami jest nie tylko ruch ale ciśnienie i gęstość którego jedyną cząsteczką nie opiszesz.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak, dokładnie tego dokonuje mikrofon.

Wkładka elektretowa jeżeli o takim mikrofonie myślisz działa na zmiany ciśnienia powietrza więc nic się nie zmienia. Dalej pytam czy jedna cząsteczka może zdefiniować jego wartość. 

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, ujrzymy jeden wygibas będący sumą wszystkich częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Dwuton 19 + 20 kHZ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ProjectPi

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

zastosuj się zatem do własnego słowa:

Ukryta Zawartość

Mieszasz nieco zagadnienia ...

Chcesz mnie wykluczyć z ogólnej dyskusji odnośnie zachowania na forum tylko dlatego, że nie chcę się wypowiedzieć po żadnej stronie? 

Pozatym o nie zainteresowanych piszących pisał szymon, to nie moje słowa ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szpakowski
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Mieszasz nieco zagadnienia ...

Chcesz mnie wykluczyć z ogólnej dyskusji odnośnie zachowania na forum tylko dlatego, że nie chcę się wypowiedzieć po żadnej stronie? 

Mów i pisz co chcesz.
Nawet,jesli sobie zaprzeczasz.
Wolno.
To publiczne forum.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Ukryta Zawartość

Duoton 19 + 20 kHZ.

A to fajna piosenka jakaś jest? Nie znam 🙂

-----

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dalej pytam

A odpowiedzi już padły. Najłatwiej to zrozumieć na przykładzie płyty gramofonowej patefonowej mono: cała złożoność fal dźwiękowych mieszających się ze sobą w pomieszczeniu, zredukowana jest do jednego parametru, czyli głębokości rowka. Podobnie jest w pliku WAV, tylko zamiast głębokości rowka, mamy jedną wartość liczbową z zakresu 16bit co 1/44100s.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

14 minut temu, MariuszZ. napisał:

ciśnienie i gęstość którego jedyną cząsteczką nie opiszesz

Cisnienie to miara takiego czy innego, nazwijmy to, naporu czasteczki. Gestosc pewnego fragmentu przestrzeni zmienia sie wraz z pobytem/niebytem czasteczki w tej przestrzeni.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A to fajna piosenka jakaś jest? Nie znam 🙂

Mozesz nadrobic niewiedze, tym razem i dla odmiany.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

z premedytacją ignorujesz coś, co wydaje Ci się, że mi tłumaczysz 🙂

Poddałem się, ne da se... 🙃

10 minut temu, szpakowski napisał:

nie chcę się wypowiedzieć po żadnej stronie? 

Robiąc ofiary z agresorów nie jesteś neutralny.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi