Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast jesli grupa 30 osob zgodnie wskazuje (przez glosowanie jak zakladam na kartkach bez sugerowania sie glosem grupy) jeden z trzech jako najlepeij grajacy niewiedzac ktory gra to po co pomiary

To jest niezbędne do właściwego zakończenia eksperymentu. Tak to tylko mamy wnioski z klubu dyskusyjnego. Raczej niewiele warte.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

to po co pomiary

no właśnie PO CO ? ( Perfect - jak ktoś pamięta )

Powtórze pytanie - po raz setny chyba , ale do tej pory nie dostałem odp

Skoro pmiary nie są potrzebne , a jedyny słuszny "narząd" to słuch , to .... dlaczego osoby które słyszą różnice między kablami , smieją sie z osób które usłyszały róznice po podłożeniu "deseczki" pod przedłużacz , skoro ... te drugie też nie zrobiły pomiarów , tylko uzyły tej samem metody "badawczej" - słuchu

:O

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Ale w pomiarach od dawna nic nie wychodzi

Dlaczrgo zatem 30 osob zgodnie wskazuje jeden kabel

Pomiary sa zle czy 30 osob sie myli

no właśnie PO CO ? ( Perfect - jak ktoś pamięta )

Powtórze pytanie - po raz setny chyba , ale do tej pory nie dostałem odp

Skoro pmiary nie są potrzebne , a jedyny słuszny "narząd" to słuch , to .... dlaczego osoby które słyszą różnice między kablami , smieją sie z osób które usłyszały róznice po podłożeniu "deseczki" pod przedłużacz , skoro ... te drugie też nie zrobiły pomiarów , tylko uzyły tej samem metody "badawczej" - słuchu

:O

Glupszego pytania juz sie nie dalo zadac

Dlaczego w takim razi ci co slysza kolumny smieja sie z tych ktorzy slysza wzmacniacze

Dlaczrgo zatem 30 osob zgodnie wskazuje jeden kabel

Dlaczego w takim razi ci co slysza kolumny smieja sie z tych ktorzy slysza wzmacniacze

A gdzie masz te 30 osób?

Już były robione takie zabawy w "który kabel lepszy", rozkład odpowiedzi zupełnie losowy.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Słuch ma swoje mierzalne granice i można je porównać z pomiarami sprzętu. Z takiego prostego porównania wynika wniosek, że słyszenie różnic w graniu kolumn jest oczywiste a słyszenie wpływu deseczek może być śmieszne. Taka wydawałoby się oczywistość...

A gdzie masz te 30 osób?

Już były robione takie zabawy w "który kabel lepszy", rozkład odpowiedzi zupełnie losowy.

A patrz tu wyjatkowo zgodnosc. O czym to swiadczy?

Tak tylko gdyby ktoś nie zauważył był to test kabli cyfrowych. Takie coś też mi chodzi po głowie, to nawet prostsze niż test analogowych. Dobry DAC, parę kabli i jazda. Pliki wynikające z przegrzania oraz różnicowe (czyli te, które i tak każdy sobie może zrobić) chętnie udostępnię. Czy jest ktoś w Poznaniu z dobrym DACem i dwoma różnie grającymi kablami cyfrowymi? Bym wpadł na pół godzinki, przyniósł piwo własnej roboty i przy okazji przegrał sygnał przez dwa kabelki? Anyone?

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

nie bardzo rozumiem

skoro pmiary są bleeee i jedymy słuszny werdykt , to ten "ze słuchu", toooo .... dlaczego dyskredytować kogoś kto "usłyszał" róznice w kolorze obudowy kolum ?

co prawda "pomiary" nie wyykazały różniec , aleee ....

po co pomiary

skoro on słyszy

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

po co pomiary

skoro on słyszy

Moim zdaniem pomiary robi się po to, żeby weryfikować odsłuchy. Jeżeli pomiary nie potwierdzają odsłuchów, to gdzieś został popełniony błąd.

I jeszcze dalej - jeżeli pomiary sugerują brak słyszalnego wpływu, to należy wymagać sformalizowanych testów (np. ABX, ABC/HR) jako dowodu słyszalności zjawiska.

Moim zdaniem pomiary robi się po to, żeby weryfikować odsłuchy

nie o to mi chodzi

kolega Biniek stwierdził że pomiary są niepotrzebne, jedyny właściwy werdyk to taki na słuch

no to pytam - dlaczego "słyszący" kable , podwaza kogoś kto słyszy podstawke pod przedłuzacz Przecież metoda "pomiarowa - słuch - została zastosowana ta sama

to dlaczego "moje słyszenie" jest lepsze od "słyszenia innych" ?

no , dlaczego ?

nie o to mi chodzi

kolega Biniek stwierdził że pomiary są niepotrzebne, jedyny właściwy werdyk to taki na słuch

no to pytam - dlaczego "słyszący" kable , podwaza kogoś kto słyszy podstawke pod przedłuzacz Przecież metoda "pomiarowa - słuch - została zastosowana ta sama

to dlaczego "moje słyszenie" jest lepsze od "słyszenia innych" ?

no , dlaczego ?

To jeszcze raz zebys zrozumial

Nie twierdze ze pomiary sa be bo nez nich np swiat pro audio by nie istnial

Twierdze jedynie ze pomiary nie wykazuja roznic w przeciwienstwie do amatorskich testow abx ktory wkleilem dlatrgo pomiary w przypadku kabli sa psu na bude bo i tak niczego nie wykaza

Edytowane przez biniek

Twierdze jedynie ze pomiary nie wykazuja roznic w przeciwienstwie do amatorskich testow abx

no ale przeciez ja o tym właśnie pisze

pomiary podstawki pod przedłużacz nic nie wykazały - jest grono osób które usłyszało róznice i są zadowoleni

czym sie oni róznia od "słyszących" kable ?

Jesli to grono udowodni te zaslyszane roznice w podobnym tescie to tylko pogratulowac sluchu

Pewnie roznia sie jeszcze wieksza wrazliwoscia na roznice niz ci co slysza kable hehe ;)

I nie daje to Tobie nic do myślenia?

A były w tamtym eksperymencie pomiary?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Uwazam ze nie wiadomo co czym i jak mierzyc zeby roznice wykazac ot taki paradoks

To może spytaj się jakiegoś fachowca z tej dziedziny, ale nie audiofila bo tych odpowiedzi są już znane. Oczywiście w przypadku kabli parametry mogące wpłynąć na jakość brzmienia były określone w różnych wątkach tym też. Chyba że nauka jeszcze czegoś o kablach nie wie. Niestety dociekliwi audiofile nie zainteresowali się prezentowanymi tu na przykładach zjawiskami, które mogą w trakcie niefachowego wykonywania porównania zaburzyć wynik końcowy. Te zjawiska nie mają nic wspólnego z kablami więc badacz je pomija. To niestety źle świadczy o jakości badacza ;-).

Edytowane przez Lech36

Jak ja się cieszę, że jestem głuchy i nie słyszę różnicy między kolumnami za 35 kzl a moimi ze śmietnika... ;-)

To zbędna radość, bo brakuje Ci głębi odczuwania wrażeń. Coś jakby słuchać tylko z ograniczoną dynamiką sygnału. :-)

Gość

(Konto usunięte)

brakuje Ci głębi odczuwania wrażeń

Dzius, przyjacielu...uwierz mi, odczucia mam na należytym poziomie... ;-)))

A z dynamiki mojego systemu jestem wręcz dumny...zawałem można skończyć, nawet na skompresowanych do bólu nagraniach Death Metalu...

Czy jest ktoś w Poznaniu z dobrym DACem i dwoma różnie grającymi kablami cyfrowymi? Bym wpadł na pół godzinki, przyniósł piwo własnej roboty...

Piwo własnej roboty? Już słyszę kable cyfrowe, jeszcze tylko przeprowadzka do Poznania.

.... dlaczego dyskredytować kogoś kto "usłyszał" róznice w kolorze obudowy kolum ?

No właśnie, dlaczego? Przecież była tu linkowana poważna firma, która dobieła najlepiej brzmiący lakier do listwy zasilającej.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z artykuły czytam, że była spora grupa osób, a zdecydowana większość z nich w różnym stopniu usłyszała różnicę w jakichś cyfrówkach...jak to można prawidłową zinterpretować?

a) słyszeli różnicę między kablami

b) nie słyszeli różnicy między kablami

c) słuch nie jest doskonały

d) bez pomiarów nie da się tego stwierdzić

No właśnie, dlaczego? Przecież była tu linkowana poważna firma, która dobieła najlepiej brzmiący lakier do listwy zasilającej.

Są jeszcze poważniejsze "firmy" np. te, które walą nalepki na bezpieczniki topikowe po 0,50 zł i starają się opchać taką metodę pod nazwą "Spectrum Tunneling" :)

I rzecz jasna tylko bardzo osłuchany audiofil co przewalił dziesiątki klocków i kolumn (a słuchając muzyki rzadko wie co to za instrument aktualnie gra, ale to szczegół) możne głośno powiedzieć "NIE WIEM JAK ALE TO DZIAŁA!"

Z artykuły czytam, że była spora grupa osób, a zdecydowana większość z nich w różnym stopniu usłyszała różnicę w jakichś cyfrówkach...jak to można prawidłową zinterpretować?

Psychologia tłumu.

To nie był tłum...

Wystarczą 3 osoby: jeden kozak usłyszy, drugi przydupas potwierdzi, a trzeci sam przed sobą nie będzie chciał wyjść na idiotę i też usłyszy. Jak hest tłum, to nie ma znaczenia, czy jest różnica.

a tak a propos różnic w brzmienie kabli cyfrowych i chęci testów podczas degustacji piwa warzonego we własnym zakresie

taki test juz został zrobiony

wpis 61 - pierwszy od góry

ale niestety toooo.... techniczny bełkot, no i ... "pomiary nie są potrzebne"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczą 3 osoby: jeden kozak usłyszy, drugi przydupas potwierdzi, a trzeci sam przed sobą nie będzie chciał wyjść na idiotę i też usłyszy. Jak hest tłum, to nie ma znaczenia, czy jest różnica.

Rozumiem, że nie jesteś przekonany, bo zbyt wiele osób, ale sam byś zaczął słyszeć cyfrówki pod warunkiem bycia jedną z trzech osób.

• Pokaż nowe odpowiedzi