Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś lubi mieć twarz metr od głośników to czemu nie ...

Bzdura, odleglos twarzy od glosnikow nie zalezy od ich wielkosci. Jak wsadzisz do pomieszczenia 3x3 monitory wielkosci pudelka po butach to tez nie usiadziesz 5 metrow od glosnika
5 minut temu, xajas napisał:

Bzdura, odleglos twarzy od glosnikow nie zalezy od ich wielkosci. Jak wsadzisz do pomieszczenia 3x3 monitory wielkosci pudelka po butach to tez nie usiadziesz 5 metrow od glosnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty może nie, ale ja bym się czuł inaczej mając metr przed twarzą pudełko po butach ... inaczej sporych rozmiarów szafkę z Ikei ... 😉

24 minuty temu, xajas napisał:

Powtorze sie, te wszystkie dyskusje na ten tema sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Zasadnicza rozbieżność w naszym podejściu do tematu polega na tym, że Ty z góry zakładasz, że będziesz obie opcje napędzał tymi swoimi marnymi wzmacniaczami i rozbudowywał system do granic absurdu ... mz lepsza jest prostota: dobry wzmacniacz i odpowiednio dobrane do pomieszczenia kolumny ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasadnicza rozbieżność w naszym podejściu do tematu polega na tym, że Ty z góry zakładasz, że będziesz obie opcje napędzał tymi swoimi marnymi wzmacniaczami i rozbudowywał system do granic absurdu ... mz lepsza jest prostota: dobry wzmacniacz i odpowiednio dobrane do pomieszczenia kolumny ...

Nadal bzdura.

Nasza zasadnicza roznica polega na tym ze ja tu nie motam i nie szukam wymowek. Ja nie zakladam zadnych wzmacniaczy, ani marnych i superduper. Ja zakladam koncepcje/zasade dzialania. A ta jest niezalezna od uzytych wzmacniaczy. Mowa byla o zestawach glosnikowych a nie jakosci wzmacniaczy.

Co to jest „odpowiednio dobrane do pomieszczenia kolumny“?
Do duzego duze, do sredniego pudelka po butach a do malego radio kuchenne?
28 minut temu, xajas napisał:

Ja zakladam koncepcje/zasade dzialania. A ta jest niezalezna od uzytych wzmacniaczy.

Jest zależna od jakości użytych wzmacniaczy, do momentu gdy tego nie zrozumiesz nadal będziesz mnożył byty ponad konieczność ... 

Np. ...

2 godziny temu, xajas napisał:

Do kwartetow smyczkowych 2.4 to bylby overkill

A tak montujesz te swoje szafki z Ikei, podpinasz pod kiepskie wzmacniacze i niedosyt nadal występuje ... co zresztą mnie nie wcale dziwi ...

Edytowane przez szpakowski

2 minuty temu, xajas napisał:

Widze ze za skomplikowane

Niech Ci będzie, że tak ... 

Edytowane przez szpakowski

A jeszcze kilkadziesiąt stron wstecz ktoś przekonywał, że jeśli komuś brakuje basu niech sobie skorzysta z pokrętła bass. Teraz już to nie działa? Potrzebny jest subwoofer? Co się zmieniło od tamtej chwili? Z kolei, jeśli ktoś ma wzmacniacz bez pokrętła bass, może kupić „basową” sieciówkę. Uwielbiam ten wątek. Jakże ja się cieszę, że z żadnych z ww. sposobów nie muszę korzystać, mimo że żadnych basowych potworów nie posiadam 🙂

Edytowane przez audiofon
2 godziny temu, xajas napisał:

Te wszystkie dyskusje na temat tego czy subwoofer do stereo sie nadaje, albo to roznicowanie miedzy pelnopasmowym zestawem i subwooferem albo zestawem do malych pomieszczen a subwooferem do duzych pomieszczen to totalny bezsens

Ukryta Zawartość

Przyklad

Tak wyglada pelnopasmowy 3-drozny zestaw

IMG_2121.thumb.jpg.ce5ebb0b5f628390c12b958ee7759fd2.jpg

A tak wyglada „normalny“ zestaw uzupelniony o subwoofer

IMG_2120.thumb.jpg.f16287175b2e7748e4a96fdf98c3c757.jpg

W jednym i drugim wypadku, modul subbasowy jest IDENTYCZNY i identycznie sterowany/zgrywany. Ale zgodnie z lokalna „audiofilska“ propagana, to pierwsze jest OK, a to drugie to syf i proteza.

Gdzie jest roznica?

Co za bzdury

Ukryta Zawartość

Tak wyglada pelnopasmowy zestaw zintegrowany

IMG_2116.thumb.jpg.fe1073e190fedac86bd666f4c758f551.jpg

A tak wyglada „normalny“ zestaw uzupelniony o subwoofer

IMG_2117.thumb.jpg.3e2075ceec0c8a544bda95fb3bea0ce5.jpg

Iznowu w obu wypadkach modul subbasowy jest IDENTYCZNY i identycznie sterowany.

No to gdzie jest ta roznica?

Czy ten pierwszy bardziej nadaje sie do mniejszych pomieszczen, a ten drugi do wiekszych?

Powtorze sie, te wszystkie dyskusje na ten tema sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Te subbasy mają aktywne wzmacniacze? Czy wszystko obsługuje jeden wzmacniacz? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, szpakowski napisał:

bym się czuł inaczej mając metr przed twarzą pudełko po butach ... inaczej sporych rozmiarów szafkę z Ikei ..

Dlatego dwie szafy z Ikea rozłożyc można na dwa pudełka po butach i trzecie nieco większe, które przy okazji ukryje dodatkowe 200W wzmacniacza, co pozwoli metr przed twarzą mieć filigranowe 2x40W - tyle zalety estetyczne, technicznych nie ogarniesz.

-----

Godzinę temu, audiofon napisał:

Co się zmieniło od tamtej chwili?

Zupełnie inny przedmiot dyskusji: gałką bas podbijasz zakres, który już masz (100Hz), a subem uzupełniasz zakres, którego nie masz (np 30-60Hz).

-----

3 godziny temu, xajas napisał:

Te wszystkie dyskusje na temat tego czy subwoofer do stereo sie nadaje, albo to roznicowanie miedzy pelnopasmowym zestawem i subwooferem albo zestawem do malych pomieszczen a subwooferem do duzych pomieszczen to totalny bezsens

Dokładnie, na nie zazwyczaj są Ci, co o sub-ach nie mają pojęcia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szpakowski napisał:

Niech Ci będzie, że tak ... 

Jeden z kolegow opisywal wlasne doświadczenia z 4-way w konstrukcji stricte aktywnej

6 daców 6 wzmacniaczy ... i ciagle bylo cos nie tak

w koncu zlecil konstruktorowi kolumn ogarnięcie tematu

Piotrek zafundował mu zwrotnice pasywną i jeden wzmacniacz

naprawde róznice kolosalne słychac nawet na YT ...opis i filmy w klubie fatherPiO

4 godziny temu, xajas napisał:

W jednym i drugim wypadku, modul subbasowy jest IDENTYCZNY i identycznie sterowany/zgrywany. Ale zgodnie z lokalna „audiofilska“ propagana, to pierwsze jest OK, a to drugie to syf i proteza.

Gdzie jest roznica?

Jest bee, bo nie stoi jedno na na drugim, to zaraz mnie się kojarzy z tymi bocznymi kółkami... taka mentalność 🙂

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, szpakowski napisał:

Możliwe, nie słuchałem ... ale nie sądzę, że jest się czym za bardzo zachwycać ...

ja sluchałem , w skrócie kolumny dostają wartość dodaną , nie ma dla niego trudnego obciążenia

kiedyś umka z SR potwiedził moje zachwyty zreszatą recenzowali ten wzmak można poczytać

Edytowane przez slawek.xm

@slawek.xm  ja na prawdę nic nie mam przeciwko subwooferom, jeżeli konstruktor takich urządzeń ma na ten temat odpowiednią wiedzę i umiejętności to czemu nie?

Dla mnie wadą jest stosowanie Hypex'ów czy innych podobnych rozwiązań, na które w tym przypadku jesteśmy niejako skazani. Na takiej bazie nie bardzo da się skonstruować dobrze grający wzmacniacz. Na papierze wygląda to może świetnie tylko co z tego, skoro gra słabiutko? Z takich rozwiązań korzystają firmy oraz osoby które nie potrafią wykonać porządnego wzmacniacza i idą na łatwiznę. Owszem takie moduły mają swoje plusy w postaci niewielkich gabarytów (przez co łatwiej jest upchnąć to w obudowie) oraz stosunkowo dużą moc która daje złudne wrażenie dobrej jakości basu. Niestety bas jest kiepski, mało rozdzielczy, suchy i zupełnie brak mu wypełnienia. Może jest szybki i sprawia początkowemu słuchaczowi wrażenie dobrej kontroli i dynamiki ale co z tego skoro brzmi jakby ktoś kijem walił w kartonowe pudło ...

W budżetowym audio może ma to sens ponieważ trzeba iść na kompromisy ale jeżeli rozpatrujemy zagadnienie poprzez pryzmat dobrej jakości dźwięku i budżet nie ma aż tak dużego znaczenia to dla mnie jest to opcja nie do przyjęcia.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

ja sluchałem , w skrócie kolumny dostają wartość dodaną , nie ma dla niego trudnego obciążenia

kiedyś umka z SR potwiedził moje zachwyty zreszatą recenzowali ten wzmak można poczytać

Owszem widziałem te zachwyty na temat Mephisto "na" różnych forach ... bo czego się niby można spodziewać po odsłuchach wzmacniacza za 270tys?

Firmowe wzmacniacze jeżeli chodzi o brzmienie nie robią na mnie najmniejszego wrażenia ...

14 minut temu, szpakowski napisał:

Niestety bas jest kiepski, mało rozdzielczy, suchy i zupełnie brak mu wypełnienia. Może jest szybki i sprawia początkowemu słuchaczowi wrażenie dobrej kontroli i dynamiki ale co z tego skoro brzmi jakby ktoś kijem walił w kartonowe pudło ...

Instrumenty brzmią jakby ktoś walił w kartonowe pudło gdy w systemie brakuje zejścia, sub usuwa tę niedogodność a nie potęguje. Wystarczy z A na A+B przełaczyć na wzmacniaczu aby się przekonać.

15 minut temu, szpakowski napisał:

Z takich rozwiązań korzystają firmy oraz osoby które nie potrafią wykonać porządnego wzmacniacza i idą na łatwiznę.

Straszne bzdury piszesz. Hypex Ncore i Purifi to najlepsze co się zdarzyło w audio od lat. To znakomicie brzmiące rozwiązania. Chyba nie słyszałeś tych końcówek.

Ja miałem możliwość porównania Rose RA180 kontra końcówka mocy za 150K zł. 

Rose bezapelacyjnie zagrał lepiej. Do jego brzmienia nie można mieć żadnych uwag. Natomiast końcówka mocy za 150K była ospała i mało rozdzielcza. W porównaniu z Rose. 

Porównywałem też NAD M10v2 z lampą na 300B za 36K. Owszem wokale z lampy były lepsze ale całościowo NAD bronił się dzielnie. Tak, długo by się zastanawiać czy dopłacić te +20K do 300B.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

25 minut temu, szpakowski napisał:

Dla mnie wadą jest stosowanie Hypex'ów czy innych podobnych rozwiązań, na które w tym przypadku jesteśmy niejako skazani. Na takiej bazie nie bardzo da się skonstruować dobrze grający wzmacniacz. Na papierze wygląda to może świetnie tylko co z tego, skoro gra słabiutko? Z takich rozwiązań korzystają firmy oraz osoby które nie potrafią wykonać porządnego wzmacniacza i idą na łatwiznę. Owszem takie moduły mają swoje plusy w postaci niewielkich gabarytów (przez co łatwiej jest upchnąć to w obudowie) oraz stosunkowo dużą moc która daje złudne wrażenie dobrej jakości basu. Niestety bas jest kiepski, mało rozdzielczy, suchy i zupełnie brak mu wypełnienia. Może jest szybki i sprawia początkowemu słuchaczowi wrażenie dobrej kontroli i dynamiki ale co z tego skoro brzmi jakby ktoś kijem walił w kartonowe pudło ...

W budżetowym audio może ma to sens ponieważ trzeba iść na kompromisy ale jeżeli rozpatrujemy zagadnienie poprzez pryzmat dobrej jakości dźwięku i budżet nie ma aż tak dużego znaczenia to dla mnie jest to opcja nie do przyjęcia.

zgadzam się

ale można moduł basowy napędzić dobrym wzmacniaczem w klasie AB

zresztą  biamping może dać znakonite wyniki

a stąd już tylko krok do aktywnej zwrotki dla woofera

.... podobnie jak w subie 🙂

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, slawek.xm napisał:

zgadzam się

A co masz do Hypexa ? Słyszałeś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

ze względów ideologicznych nie trawię klasy D

starsze konstrukcje mnie nie zachwyciły a nowsze ... jak wyżej

taka fobia 🙂

Jeden z kolegow opisywal wlasne doświadczenia z 4-way w konstrukcji stricte aktywnej
6 daców 6 wzmacniaczy ... i ciagle bylo cos nie tak

Nie dziwota, ze cos bylo nie tak.

2 x 4-way strikte aktywne to 8 kanalow.
6 dacow i 6 wzmacniaczy to o 2 daci i 2 wzmacniacze za malo!

Ktos, kto nie umie dodac 4 + 4 nie powinien zabierac sie za majstrowanie zestawow. Ani aktywnych ani pasywnych. Powinien sobie kupic gotowce
4 minuty temu, slawek.xm napisał:

ze względów ideologicznych nie trawię klasy D

starsze konstrukcje mnie nie zachwyciły a nowsze ... jak wyżej

taka fobia 🙂

Radzę się przemóc i posłuchać. To przyszłość audio. 

Nowe konstrukcje to zupełnie inne granie niż parę lat temu. Przepaść. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Ale po co? Bardziej pudełkowaty bas z subem na hypexie czy bez suba?

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Można ... ale to są zbędne dodatkowe koszty oraz niepotrzebne komplikacje z których zapewne zdajesz sobie sprawę ...

Jeżeli mamy na prawdę dobry wzmacniacz to bez problemu ogarnie całe pasmo. Przy jakiś wyjątkowo trudnych kolumnach można ewentualnie zastosować dwie końcówki ...

Najlepsze są proste rozwiązania.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale po co? Bardziej pudełkowaty bas z subem na hypexie czy bez suba?

Pudełkowy bas na Hypexie to wielka bzdura. Tak mówię Ci co nie słyszeli Hypexa. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Pudełkowy bas na Hypexie to wielka bzdura. Tak mówię Ci co nie słyszeli Hypexa. 

Zrobiłem kiedyś ankietę nt sub-a w stereo: ze wszystkich co byli na nie tylko jeden miał z subem w stereo do czynienia, reszta to był zabobon, podobny do uskutecznianego tutaj. Pudełkowacenie basu przez sub bo na hypexie? Jaja!

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zrobiłem kiedyś ankietę nt sub-a w stereo: ze wszystkich co byli na nie tylko jeden miał z subem w stereo do czynienia, reszta to był zabobon, podobny do uskutecznianego tutaj.

A Ty masz suba do kolumn?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Piopio napisał:

Radzę się przemóc i posłuchać. To przyszłość audio. 

Nowe konstrukcje to zupełnie inne granie niż parę lat temu. Przepaść.

tylko jesli zasilanie bedzie liniowe

przetwornica wg mnie jest do bani i nic tego nie zmieni

niestety mamy teraz ekologię jako religię i zasilacze liniowe beda tylko w najlepszych konstrukcjach za przysłowiowy pierdylion złociszy

a przeciętnego audiofila na to stac nie bedzie dlatego degradację odtwarzania bedzie napędzał rynek

proste dsp tanie impulsowki i cała recepta na audio ,ktorą propaguje sie juz od dłużeszego czasu na tym forum rowniez np przez xajasa czy Lecha

niestety ja jestem z tego pokolenia ktore jeszcze czegos od audio wymaga

i nawet jesli Wilson Audio przeszlo juz na ciemna strone mocy robiac kolumny tylko do 40 hz i wychodzac z założenia , ze dla małego odsetka tego co poniżej nie ma sensu robic szerzej grających kolumn to ja uważam to za skandal i glupotę

ale taka wlaśnie jest przyszłość obcinanie pasma i dynamiki w nagraniach kolumny z trudem siegające 40hz i wzmacniacze D klasowe dla każdego Kowalskiego

a to wszystko za niebotyczne kwoty w imię ekologii i "nowoczesnych technologii"

i ok jak komus to pasuje i nawet sie podoba to to jego sprawa jego wybór i gust lub brak alternatywy

ja osobiscie stawiam veto 🙂

8 minut temu, daris666 napisał:

A Ty masz suba do kolumn?

To co ja mam a czego nie mam  nie wywróci faktów do góry nogami (mam mały subik, małe kolumienki i mały wzmacniaczyk).

-----

5 minut temu, slawek.xm napisał:

ale taka wlaśnie jest przyszłość obcinanie pasma i dynamiki w nagraniach kolumny z trudem siegające 40hz i wzmacniacze D klasowe dla każdego Kowalskiego

No ale większość Forum to audio-Kowalscy (choć niektórzy maja wybujałe o sobie wyobrażenie), klasa D jak znalazł.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

To co ja mam a czego nie mam  nie wywróci faktów do góry nogami (mam mały subik, małe kolumienki i mały wzmacniaczyka).

Logitech czy coś innego? 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi