Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejszy jest ruch a nie pozycja. :)

W audio ruch powoduje słyszalne zmiany.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bez ruchu nie ma audio.

To zależy w której domenie audio zarejestrujesz ruch. Ruch potrafi wprowadzić w błąd. W audio oczywiście.

A kto nie porucha ten nie wie.

To nie o taki ruch chodzi ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dźwięk to ruch powietrza. Unieruchamiając membrany w uszach cała energie idzie w ciepło i dlatego nic nie słychać. Można przegrzać mózg tylko.

Bez ruchu nie ma nic. Pustka i śmierć.

Dźwięk to ruch powietrza. Unieruchamiając membrany w uszach cała energie idzie w ciepło i dlatego nic nie słychać. Można przegrzać mózg tylko.

Bez ruchu nie ma nic. Pustka i śmierć.

Powinieneś wyjąć watę z uszu lub może woskowe korki skoro masz unieruchomione membrany. Wiesz chyba ci moi znajomi co nie słyszeli dzwonka telefonu i dzwonka do drzwi maskowanych głośną muzyką musieli tak mieć.

Bez ruchu nie ma nic.

Z ruchem słyszymy ciągłe zmiany. To oczywiście nic złego, ale jak się to ciągle wiąże tylko ze sprzętem to już się wypada zaniepokoić.

Wiesz chyba ci moi znajomi co nie słyszeli dzwonka telefonu i dzwonka do drzwi maskowanych głośną muzyką musieli tak mieć.

Ty jeszcze masz jakichś znajomych?

Tak ciągle publicznie podkreślasz, że Twoi koledzy audiofile to tacy tępi i głupi. Kurczę, ja bym z kolegi tak publicznie się nie nabijał.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Tak ciągle publicznie podkreślasz, że Twoi koledzy audiofile to tacy tępi i głupi. Kurczę, ja bym z kolegi tak publicznie się nie nabijał.

Jak się nie słyszy, to wyobraźnia pracuje bez punktu odniesienia i za wszelka ceną szuka czegoś co ten brak zastąpi :)

Masz jakieś dziwne skojarzenia. Sądzisz, że jak ktoś czegoś nie usłyszał to należy tego kogoś klasyfikować jako "tępego i głupiego" ? Tych moich kolegów uważam za bardzo inteligentnych. Nigdy bym ich nie odważył zakwalifikować do tych w/w określeń ani nawet do kategorii głuchych tak jak mnie tu niektórzy kwalifikują. No ale oczywiście ci co mnie tu tak klasyfikują pewnie do moich kolegów się nie zaliczają. Może tyko kolegów po hobby.

Jak się nie słyszy, to wyobraźnia pracuje bez punktu odniesienia i za wszelka ceną szuka czegoś co ten brak zastąpi

To własnie u audiofila robiącego niepoprawne technicznie odsłuchowe testy porównawcze wyobraźnia intensywnie pracuje bez punktu odniesienia.

Edytowane przez Lech36

Masz jakieś dziwne skojarzenia. Sądzisz, że jak ktoś czegoś nie usłyszał to należy tego kogoś klasyfikować jako "tępego i głupiego". Tych moich kolegów uważam za bardzo inteligentnych. Nigdy bym ich nie odważył zakwalifikować do tych w/w określeń ani nawet do kategorii głuchych tak jak mnie tu niektórzy kwalifikują. No ale oczywiście ci co mnie tu tak klasyfikują pewnie do moich kolegów się nie zaliczają. Może tyko kolegów po hobby.

To własnie u audiofila robiącego niepoprawne technicznie odsłuchowe testy porównawcze wyobraźnia intensywnie pracuje bez punktu odniesienia.

Robiłem sobie jaja, ale teraz piszę poważnie. Sposób w jaki o nich piszesz i przedstawiasz ich w określonych sytuacjach i wyciąganych przez nich wnioskach, doprowadził mnie do takich a nie innych spostrzeżeń. Jeżeli to tylko ja się pomyliłem w tym odbiorze, to przepraszam.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Robiłem sobie jaja, ale teraz piszę poważnie. Sposób w jaki o nich piszesz i przedstawiasz ich w określonych sytuacjach i wyciąganych przez nich wnioskach, doprowadził mnie do takich a nie innych spostrzeżeń. Jeżeli to tylko ja się pomyliłem w tym odbiorze, to przepraszam

Nie tylko ty. Juz Lechowi pisałem dokładnie to samo kiedyś.

A właśnie, że u tłuszczy :)

Jeżeli to tylko ja się pomyliłem w tym odbiorze, to przepraszam.

O.K.

To naprawdę bardzo fajni ludzie można z nimi rozmawiać całymi godzinami o audio i nie tylko. Przy kontrowersjach dotyczących jakichś specyficznych tematów po prostu je omijamy a nawet jak je się porusza w dyskusji to bez nadęcia i próby przekonania drugiej strony za wszelką cenę. Przekonanie zawsze musi mieć mocną podstawę. W przypadku sprzętu audio ta podstawa to technika tego sprzętu i związki tej techniki z otoczeniem oraz osobą słuchacza.

A właśnie, że u tłuszczy :)

Jak uważasz, że u "tłuszczy" to niech będzie, że u tłuszczy ;-).

Ja już skończyłem moje poszukiwania. Cieszę się muzyką. Brzmienie systemu, który skompletowałem mnie satysfakcjonuje.

Następny ewentualny krok naprzód jest niestety bardzo drogi. To zestaw MBL ... ;-) Może kiedyś ...

Nie idź tą drogą...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Wlasnie wrocilem z kolejnej sesji w studiu. Wrzuce wieczorem nagrywke na dwoch roznych kablach glosnikowych :) reszta elementow identyczne. Mozna sie zdziwic a argumentu technicznego na to nie ma

Fox, to nie ten avatar ;)

Nie mam czasu na ciągłe zmiany:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Wlasnie wrocilem z kolejnej sesji w studiu. Wrzuce wieczorem nagrywke na dwoch roznych kablach glosnikowych :) reszta elementow identyczne. Mozna sie zdziwic a argumentu technicznego na to nie ma

Z ciekawości zapytam, co i jak nagrywaliście na kablach głośnikowych?

Edytowane przez hafis

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Klasyka czyli gitary reampowane z tych samych sciezek i nagrywane na mikrofon shure sm58

Byly dwa kable glosnikowe pomiedzy wzmacniaczem a kolumna. Oba brzmia inaczej. Zreszta jak bede mial te probki to wstawie. Roznice sa ewidentne

Gość

(Konto usunięte)

Klasyka czyli gitary reampowane z tych samych sciezek i nagrywane na mikrofon shure sm58

Byly dwa kable glosnikowe pomiedzy wzmacniaczem a kolumna. Oba brzmia inaczej. Zreszta jak bede mial te probki to wstawie. Roznice sa ewidentne

Biniu...dawaj na chmurę...będziemy testować...w audio nie ma moim zdaniem pewników...tanio, drogo, ciepło, zimno...nie tędy droga...zawsze można u kogoś dostać kubeł zimnej wody na łeb...

Pozdro

Edytowane przez Gość

siemanko :)

ponizej plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

procedura i uzyty sprzęt:

reamp sciezki nagranej w linię

gitara ESP Eclipse z aktywnym układem EMG

kable instrumentalne Planet Waves

Wzmacniacz Peavey 5150

Kolumna Marshall 1960

mikrofon Shure SM58

Sala 30m2 z profesjonalnie wykonaną akustyką

emulator Amplitube

dwa kable głośnikowe - Proel i Planet Waves

nie potrzeba tu robić żadnego "prawidłowo technicznie przeprowadzonego porównania" bo różnice są ewidentne i niepodważalne

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek84

Tu słychać ewidentną zmianę dźwięku.

Który z kabli tak mulił?

Tzn, który podłączony był jako drugi?

ponizej plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemysław_51508

różnice były duze bo jeden 8m drugi 0,5m

być może duże znaczenie miało to że jeden był ekranowany (8m) drugi nie

ciekawe było to że wymiana wzmacniaczy o podobnym charakterze brzmienia (Krank i Peavey) dawała mniejsze zmiany niż te kable :)

edit sory zamiast planet waves był monster

Edytowane przez biniek84

mulący jest bardziej planet waves

Z definicją, co kto uważa za zmulenie też róznie u ludzi bywa. Dla mnie np. zmulenie to wynik spowolnienia, które skutkuje przeciążeniem dołu w stosunku do góry, aż do momentu uzyskania efektu grząskiego mułu ;)

Natomiast w tym przypadku powiedziałbym, ze druga częśc jest skrzecząco zniekształcona z utratą wybrzmień. Jazgotliwie.

Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi