Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, przemak napisał:

No, trafi się taki sprzęt co nie chce grać. Słaby sprzęt, przeczulone zabezpieczenia albo to słuchanie nie było "dość ciche" 😉

nie , wg mnie radiatory na tranach były za małe i kratka wentylacyjna uboga i bardzo szybko się gotował

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli sluchałeś ich wszystkich i porównywałeś z pasywnymi odpowiednikami to możesz tak pisać

Są rzetelne testy na YT. Wierzę niezależnym testerom bo ich spostrzeżenia zazwyczaj zgadzają się z moimi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co za problem zmierzyć peak prądu?

Ustawia się wzmacniacz na moc np. 100W 0dB, włącza muzykę i oczekuje peaku prądu. Normalnie ma być 5A, jeśli będzie 10A to oznacza pracę przy 1 Om, bo P=1*10*10=100W 1 Om, P=4*5*5=100W 4 Om

Ciekawe porównanie pomiarowe dwóch kabli głośnikowych, oczywiście z niewiarygodnego ASR 😉:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

że nie da się idealnie odwzorować pasywnych filtrów w zwrotce aktywnej

Da się, ale po co to robić? Chyba należy dążyć do podnoszenia jakości a nie jej zmniejszania.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

50 minut temu, Lech36 napisał:

Ciekawe porównanie

A w czym jest ciekawe? Wynik takich pomiarow jest znany, zanim zostana opublikowane. To gdzie ciekawosc?

btw
Tak z ciekawosci, wsparles choc raz swojego guru? Tyle dobra robi...

image.png.e6a191c70b640d15275558f724ad8b7d.png

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

A w czym jest ciekawe? Wynik takich pomiarow jest znany, zanim zostana opublikowane. To gdzie ciekawosc?

Ciekawy bo obala mity opisywane przez audiofilów jakie to "zmiany" "usłyszeli" po wymianie kabli. Nie jest to ciekawe tylko dla wierzących w swoją rację, tych nie przekonają żadne pomiary porównawcze.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Lech36 napisał:

Ciekawy bo obala mity opisywane przez audiofilów jakie to "zmiany" "usłyszeli" po wymianie kabli. Nie jest to ciekawe tylko dla wierzących w swoją rację, tych nie przekonają żadne pomiary porównawcze.

znakomicie opisales własna postawę... niestety 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

znakomicie opisales własna postawę... niestety

Mnie pomiary ASR przekonują, ale widać innych nie.

26 minut temu, Lech36 napisał:

Test pokazuje że nie ma istotnych różnic mierzalanych o czym audiofile wiedzą od 30 lat. Natomiast nadal nie wiadomo dlaczego na przykład taki Furutech u2F brzmi tak bardzo inaczej niz Flatline Red Down. POWTARZAM - zamiast tracić czas na czytanie wyników pomiarow trzeba iść do dobrego dystrubutora i poprosić o prezentację bardzo drogiego kabla głośnikowego vs. na przykład jakis standardowy kabel KLOTZ. No chyba , że ktos jest już w tym wieku, że ma słaby słuch... 

TUX

11 minut temu, TUX napisał:

...trzeba iść do dobrego dystrubutora i poprosić o prezentację bardzo drogiego kabla głośnikowego vs. na przykład jakis standardowy kabel KLOTZ...

Nie trzeba, wystarczy pójść do działu Start i poczytać, na czym "słyszą" początkujacy kablofile - sory kolego, ale argument "masz za słaby system" nie istnieje, bo jak ktoś ma wystarczająco  bujną fantazję to "usłyszy" na wszystkim.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, TUX napisał:

POWTARZAM - zamiast tracić czas na czytanie wyników pomiarow trzeba iść do dobrego dystrubutora i poprosić o prezentację bardzo drogiego kabla głośnikowego vs. na przykład jakis standardowy kabel KLOTZ. No chyba , że ktos jest już w tym wieku, że ma słaby słuch... 

Powtarzam, zamiast snuć różne domysły o zmianach wprowadzanych przez przewody dobrze by było zainteresować się innymi zjawiskami wpływającymi na postrzeganie brzmienia które nie są związane ze sprzętem jak wykazują pomiary. Niestety wszelkie wszelkie wskazówki w tym temacie trafiają na dziwny opór ze strony tych którzy powinni być zainteresowani z czego biorą się słyszane przez nich różnice pomimo tego że pomiary nie wskazują na możliwość ich zaistnienia. To nie jest kwestia słuchu, nawet tacy z uszkodzonym słuchem potrafią wykryć różnice to kwestia poważnego zastanowienia się nad zauważonym zjawiskiem. 

To zrób, pokaż jak to się robi...czy tylko potrafisz komuś kazać udowadniać twoje tezy?

Nie ma sensu porównywać pomiarów z odsłuchem.

W ogóle trzeba zmienić metody pomiarowe jak mają być alternatywą dla odsłuchu - niech pomiary dają taki sam efekt jak odsłuchy.

Jest jedna z korzyść pomiarów - można się pochwalić, jaki to niebywale super sprzęt bez słuchania.

31 minut temu, J.Jerry napisał:

To zrób, pokaż jak to się robi...czy tylko potrafisz komuś kazać udowadniać twoje tezy?

Zrobili to raz w Wielkopolsce w słynnym teście. Po co mam się powtarzać?

33 minuty temu, J.Jerry napisał:

W ogóle trzeba zmienić metody pomiarowe jak mają być alternatywą dla odsłuchu

To ciekawe, masz jakieś propozycje w tej kwestii?

40 minut temu, Lech36 napisał:

dobrze by było zainteresować się innymi zjawiskami wpływającymi na postrzeganie brzmienia które nie są związane ze sprzętem jak wykazują pomiary. Niestety wszelkie wszelkie wskazówki w tym

Jestem z wykształcenia inżynierem i od tego właśnie zacząłem moją przygodę audio 30 lat temu - od próby opierania się na parametrach i zrozumienia zjawisk. Ale im więcej sprzętu słyszałem tym coraz więcej słyszałem zjawisk trudnych do wytłumaczenia. Dlatego zaintetesowałem się psychoakustyką i zacząłem robić ślepe testy. Niektóre z tych testów wskazywały na brak różnic , a niektóre z testów dawały szokujące efekty np. słyszalność wpływu kabla cyfrowego spdif. Problem w tym, że próbowałem rozmawiać na ten temat z kilkoma elektronikami i ŻADEN z nich nie potrafił podac uzasadnienia na przykład dlaczego dwa wzmacniacze o doskonałych parametrach tak bardzo różnią się brzmieniem. Dlatego stałem się audiofilem , bo audiofil na otwartą głowę i słucha , a nie teoretyzuje. 

TUX

1 minutę temu, TUX napisał:

Dlatego stałem się audiofilem , bo audiofil na otwartą głowę i słucha , a nie teoretyzuje

Audiofil ma może i otwartą głowę, ale ta otwarta głowa nie pozwala mu jakość w lokalizacji przyczyn słyszenia różnic w trakcie porównań. To trochę dziwne, zwłaszcza jak ktoś jest inżynierem. Na ASR nikt nie teoretyzuje, tam się mierzy i wyciąga wnioski. 

38 minut temu, Lech36 napisał:

Na ASR nikt nie teoretyzuje, tam się mierzy i wyciąga wnioski. 

Tylko że te wnioski są NIC nie warte z mojego punktu widzenia , czyli osoby która jest zainteresowana wysoką jakością brzmienia. Dopóki żadem mądrala techniczny nie wytłumaczy dlaczego kabel Furutech u2F tak bardzo różni sie brzmieniem od Nordost Red Dawn to znaczy, że te pomiary są nic nie warte. Żaden techniczny mądrala nie był mi w stanie wyjaśnić dlaczego tak bardzo różnią się brzmieniem wzmacniacze Audionet SAM od Accuphase 550. Taka jest prawda - techniczni mądrale mało co wiedzą o wysokiej jakości brzmienia. Problem w tym, że ci wszyscy techniczni mądrale z jakiegoś powodu nie są w stanie zadać sobie trudu aby posłuchać sprzętu wysokiej klasy w dedykowanym pomieszczeniu z przygotowaną akustyką ... jakby bali się, że to co usłyszą zburzy ich wiarę w parametry. 

TUX

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Ciekawe porównanie pomiarowe dwóch kabli głośnikowych, oczywiście z niewiarygodnego ASR 😉:

Ukryta Zawartość

I co z tego? Sam czytałem takie bzdury i słuchałem latami muzyki z g... nego kabla. Kabelek za 250zl zmienil całkowicie brzmienie systemu. I mam w całkowitym poważaniu fakt że Amir tego nie umie zmierzyć...

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

53 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ciekawy film, czemu umieściłeś go w tym wątku? Bardziej pasowałby do wątku o kolumnach aktywnych w zakładce hi-end? Oczywiście tu też jest O.K. Podoba mi się.

40 minut temu, slawek.xm napisał:

sponsor?

od 16,30 masz następny argument

"potrzebujemy 60 wat tak naprawdę a wzmacniacz ma tych watow 300"

Ale to jest oczywiste i o tym właśnie piszę. Już była tu dyskusja o poziomach odsłuchu, wyszło, że ja słucham głośno albo bardzo głośno. Dlatego się nie powtarzam, bo pisałem, że mam mocno przewymiarowane wzmacniacze w stosunku do zestawów głośnikowych. To są prywatne sprawy więc mało istotne, ale istotne jest to, co podkreślam - współczynnik kształtu sygnału muzycznego. On powoduje wiele niejasności, a największą jest to, że moc sygnału muzycznego jest mniej więcej rząd wielkości mniejsza od mocy sygnału sinusoidalnego o takiej samej amplitudzie, co oznacza, że z jednej strony jak chcemy mieć zestawy wysterowane mocą (i uzyskać odpowiadającą temu głośność wynikającą ze skuteczności itp) np. 10W to musimy mieć wzmacniacz conajmniej 100W, a z drugiej jak ktoś pisze, że słucha cicho i z pomiarów SPL i przeliczenia skuteczności wychodzi mu moc poniżej wata, to wzmacniaczem o mocy 1W tej mocy nie uzyska - a to jest powszechne przekonanie. Śmiejecie się z @xajas że ma dużą moc wzmacniaczy, a tu się okazuje, że jednak dobrze. Zresztą dwu czy trzykrotnie większa moc wzmacniaczy niż głośników to standard np. w nagłośnieniu - wszyscy mi tu zarzucają podejście "pro", ale jak w tym pro jest coś co się podoba, to ja już niby o tym nie wiem i trzeba mnie uświadomić 😉 

To jest dokładnie przeciwny biegun tego, o czym dyskutowaliśmy - Ty sugerujesz, że najlepszy jest wzmacniacz o mocy 100W który "na żądanie" może oddać prawie kilowat, tylko to żądanie raczej nie wystąpi. To ja wybieram wyższą moc i normalny dla tej mocy prąd wyjściowy. Wychodzi w praktyce na to samo, tylko ja mam headroom napięciowy i prądowy a Ty tylko prądowy 😉 

Zresztą Arek w tym ustępie trochę przesadza, bo owszem, badziewne zestawy aktywne mają marne wzmacniacze, ale są też normalne zestawy z dużymi mocami wzmacniaczy. On gra w innej lidze niż "m-audio do tysiąca za parę" ale też nie cała konkurencja jest w lidze "do tysiąca za parę".

nagrywamy.com

Teraz, marcinmarcin napisał:

I co z tego? Sam czytałem takie bzdury i słuchałem latami muzyki z g... nego kabla. Kabelek za 250zl zmienil całkowicie brzmienie systemu. I mam w całkowitym poważaniu fakt że Amir tego nie umie zmierzyć...

A może to Ty nie umiesz przeprowadzić prawidłowo porównania? Zastanawiałeś się czasem nad taką wersją?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

A może to Ty nie umiesz przeprowadzić prawidłowo porównania? Zastanawiałeś się czasem nad taką wersją?

😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

😂

Nie ma się co śmiać, to częsty przypadek wśród audio hobbystów.

16 minut temu, przemak napisał:

Zresztą Arek w tym ustępie trochę przesadza, bo owszem, badziewne zestawy aktywne mają marne wzmacniacze, ale są też normalne zestawy z dużymi mocami wzmacniaczy.

A jakiej mocy używa w kanale tonów wysokich? W APS Trinity jest na górze zdaje się 200W 😉.

W innym temacie też poruszono problem niskiej impedancji...podobno wielgachne głośniki z wielkimi cewkami mają tak wielką indukcyjność, że jak się te głośniki odpowiednio połączy daje to takie przesunięcie, że impedancja spada do niemożliwie niskich poziomów. Dobra wiadomość jest taka, że w zwykłych głośnikach zwykle stosowanych w kolumnach takie coś nie wystąpi...z 4 Om zrobi się 3, z 8  Om 5-6.

Najlepiej zrobić kolumnę 8 Om.

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, Lech36 napisał:

A może to Ty nie umiesz przeprowadzić prawidłowo porównania?

ludzie Ci tłumaczą , że slyszą zmiany ... wielu słyszy a Ty normalnie jak z tego dowcipu "zdejmę spodnie wyciągnę gumę i zrobię procę " 🙂

22 minuty temu, Lech36 napisał:

A jakiej mocy używa w kanale tonów wysokich? W APS Trinity jest na górze zdaje się 200W 😉.

Chyba 80W. Chyba, bo Arkowi należy się zjebka za stronę internetową, ja to załatwię 😉 

Z tym, że w trinity też palce maczał, także ten 😉

nagrywamy.com

43 minuty temu, TUX napisał:

Problem w tym, że ci wszyscy techniczni mądrale z jakiegoś powodu nie są w stanie zadać sobie trudu aby posłuchać sprzętu wysokiej klasy w dedykowanym pomieszczeniu z przygotowaną akustyką ... jakby bali się, że to co usłyszą zburzy ich wiarę w parametry. 

W ogóle się tego nie boją, to jest tylko inna strona medalu, jedni sobie kupią hiend i to automatycznie jest referencja, a inni kupią coś z parametrami hiend i to też jest referencja...dalej już metody są podobne na wykazanie swojej racji.

• Pokaż nowe odpowiedzi