Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Adi777 napisał:

Myślę, że niewiele osób tak robi, jeśli w ogóle.

Czytając wpisy niektórych userów mam pewne wątpliwości ... 😉

Dlaczego "techniczność" miałyby być równoznaczna z niesłuchaniem muzyki? Równie dobrze można by napisać o audiofilach, że nie słuchają muzyki, tylko sprzętu.

🤔

Edytowane przez Adi777

Poetyckie piśmiennictwo używane przez recenzentów w jakimś High Fidelity do opisania brzmienia, w szczelności gdy opisywane są walory brzmieniowe kierunkowych koszulek termokurczliwych lub bezpieczników, powodują gęsią skórkę. Bajki dla obłąkanych. „Wypełnienie”, którego użył szpakowski, wcale jednak śmieszne i bezsensowne być nie musi. Trudno jest słowami opisać jak coś brzmi. Jak ktoś już zauważył, trzeba użyć jakichś choćby slangowych pojęć, albo do czegoś porównać to brzmienie. Ja to wypełnienie rozumiem i porównuję, nie wiem czy kolega szpakowski to ma na myśli, do funkcji krycie i wypełnienie w PS. Można dzięki temu zmniejszyć procentowo efekt krycia i wypełnienia i tak może dźwięk odtwarzać kiepski zestaw. Dobry profesjonalny monitor graficzny jest niezbędny podobnie jak dobry zestaw audio, żeby był w stanie wyświetlać paletę barw w przestrzeni AdobeRGB. Oczywiście prawidłowo, a nie marketingowo, gdzie przy biurowych monitorach za 1000zł jest nalepka 100% AdobeRGB. Także nawet przy dobrym nagraniu, bez dobrego sprzętu stereo, jak w przypadku kiepskich monitorów, dźwięk będzie „kolorowo” blady i nie wypełniał przestrzeni w pomieszczeniu pełną paletą barw dźwięku. Takim kolokwializmem trochę to opisałem, ale tak to rozumiem. 

Porównania z innymi dyscyplinami bywają ryzykowne. 

Rozumiem o czym napisałeś. W grafice pokrycie jak najbardziej jest jednym z podstawowych atrybutów. Może odnosić się np. do ilości pigmentu... pokrycia (przesłonięcia) warstw...

W akustyce nie ma pokrycia. Wrzucenie większej ilości "pigmentu" w przestrzeń oznacza większą moc. W przybliżeniu to pokrycie byłoby proporcjonalne do mocy akustycznej. Gdyby nie było proporcjonalne to środowisko byłoby nieliniowe. W jakimś tam stopniu zresztą jest. Tak rozumiane pokrycie jest domeną tylko mocy akustycznej. Żadnego związku z jakością sprzętu... bo podkręcić można i dobry i zły sprzęt.

Inne rozumienie wypełnienia; jako gęstość pozornych źródeł dźwięku jest bliższe intuicji. Dobra scena z dobrze rozmieszczonymi instrumentami, wokalami... Ale to domena głównie masteringu... Owszem sprzęt musi umieć odtworzyć tę scenę. Ważna jest tu akustyka środowiska.

No i kontara do tych rozważań. A jeśli na scenie jest tylko jeden solista i scena jest nad wyraz uboga. Albo słuchamy mono i nie ma sceny...

Pojęcie jest mało praktyczne w wymianie informacji między słuchaczami. Każdy rozumie inne atrybuty. No, ale to bredzenie ałdiofilskie ma dawać dużo treści a żadnej informacji... 

Edytowane przez Grzegorz7
6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

No, ale to bredzenie ałdiofilskie ma dawać dużo treści a żadnej informacji... 

To spróbuję jeszcze po audiofilsku ... odwołując się do obrazowego porównania ...

Brak wypełnienia można porównać do picia rozcieńczonego wina ... pijesz takie codziennie i jesteś z tego zadowolony, uznajesz to za normę. Jednak kiedy spróbujesz nierozcieńczonego wina, dopiero wtedy czujesz w pełni jego smak, aromat czy nawet widzisz jego normalną barwę ... Doznajesz olśnienia ... kurcze to tak może smakować wino? Kur.... dlaczego ja całe życie piłem jakieś popłuczyny bez smaku i aromatu ... ?

I jeszcze bardziej po audiofilsku: kurcze dlaczego sprzęt z dobrym wypełnieniem tyle kosztuje? Za hiend się niestety płaci mój kochany audiofilu ...

Nie przypisywałbym wypełnionego dźwięku jedynie dla hajendu 😋

Jak jest wszystko  w miarę optymalnie to masz wypełniony dźwięk za kilka tysi 😁

SMSL VMV A2 czy Sabaj A30A grają właśnie z wypełnieniem 😉 Soczyście. Polecam.

Zapraszam do tematu o SMSL VMV A2.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, szpakowski napisał:

Za hiend się niestety płaci mój kochany audiofilu ...

Owszem, płaci się. 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile byś musiał zapłacić za mój sprzęt...

Ale zostawmy. 

A propos tego rozcieńczonego wina. Popłuczyny to popłuczyny. Niby co rozcieńczasz w akustyce? Wpuszczasz więcej powietrza do salonu? Nie zmieści się.

Po prostu słuchasz na słabym sprzęcie skoro masz takie dylematy. Słaby to znaczy nie mającym równowagi tonalnej. O zbyt małej mocy,... Słuchasz słabych wydawnictw. Na to skazani jesteśmy wszyscy ale niektórzy tego nie rozumieją i doszukują się problemów w sprzęcie..

tak se czytam i proponuję spojrzeć na brak wypełnienia biorąc pod uwagę tylko cechy sprzętu

dolki na charakterytyce , brak pelnego pasma audio a z dugiej strony cechy wzmacniaczy , typu zbyt mala moc lub wydajność prądowa do wysterowania kolumny, wzmaki grające głównie środkiem pasma , czy "suche " źródła a dopiero na ostatnim miejscu jeszcze jakość nagrania

wg mnie wszystkie te elementy mają wpływ na subiektywne poczucie wypełnienia dźwięku

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile byś musiał zapłacić za mój sprzęt...

Za darmo bym nie chciał ...

18 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Niby co rozcieńczasz w akustyce?

Jakiej akustyce? Wypełnienie to cecha sygnału począwszy od źródła przez wzmacniacz na kolumnach które potrafią to odpowiednio odtworzyć ... 

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Po prostu słuchasz na słabym sprzęcie skoro masz takie dylematy.

Jakie dylematy? Nie mam rzadnych dylematów, przynajmniej jeżeli chodzi o audio ....

7 minut temu, slawek.xm napisał:

tak se czytam i proponuję spojrzeć na brak wypełnienia biorąc pod uwagę tylko cechy sprzętu

Jeżeli nagranie jest przynajmniej przyzwoite to masz rację, to kwestia sprzętu. 

5 minut temu, bum1234 napisał:

Niech żyje pacułolizm!

😄

na którejś wystawie gadalem z wystawcą i powiedziałem , że dla mnie ten system to dźwięk wystawy akurat Pacuła zdjęcia robił ... wystawca go poprosil o podejście i powiedział mu , że pan Sławek uznal system za dźwięk wystawy 🙂 🙂 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

takie deklaracje to dopiero po odsłuchu systemu

Z wpisów wnioskuję, że Grzegorz nie ma pojęcia co to jest "wypełnienie" ... może założenie nieco na wyrost ale  na tej podstawie zakładam, że jego system gra pewnie bez należytego wypełnienia ... więc po co mi taki sprzęt ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Z wpisów wnioskuję, że Grzegorz nie ma pojęcia co to jest "wypełnienie" ... może założenie nieco na wyrost ale  na tej podstawie zakładam, że jego system gra pewnie bez należytego wypełnienia ... więc po co mi taki sprzęt ... 

czasem jest tak , że ciężko jest przelożyć opis slowny na dźwięk , którego się słucha

i to bardzo dobrze rozumiem tym bardziej , że nie mam zdolności do kwiecistych opisów i używania audiofilskiej poezji

a co do sprzętu ... to kolumny jakie prezentował na szerokopsmowcu nawet jak bym dostal w prezencie to od razu zostałyby rozszerzone o tweeter 🙂

Te audiofilskie kwieciste opisy sprawiają, że wszystko gra tak samo i kazdy element toru ma dokładnie taki sam wpływ na dźwięk 😁 

.....no i oczywiście każdy jeden opisywany przypadek jest najlepszy.

Nudne to jak 150. 

18 minut temu, bum1234 napisał:

No cóż, bez komentarza .....

a te Daytony , które polecałem kupileś w końcu?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Te audiofilskie kwieciste opisy sprawiają, że wszystko gra tak samo i kazdy element toru ma dokładnie taki sam wpływ na dźwięk 😁 

.....no i oczywiście każdy jeden opisywany przypadek jest najlepszy.

Nudne to jak 150. 

w recenzjach najlepsze jest to co między wierszami

albo suplementy recenzji drukowane na ostatniej stronie

w takim dodatku np Kisiel nie zostawia suchej nitki na recenzowanym produkcie .... ale w głównej recenzji zazwyczaj jest powściągliwy

czasem też używa znaków interpunkcyjnych dla określenia "lepszości" jednej kolumny nad drugą jak np w którejś recenzji B@W

19 minut temu, slawek.xm napisał:

a co do sprzętu ... to kolumny jakie prezentował na szerokopsmowcu nawet jak bym dostal w prezencie to od razu zostałyby rozszerzone o tweeter 🙂

... nic więcej nie pokażę. A szkoda bo gały by Ci wyszły... 🙂

18 minut temu, Grzegorz7 napisał:

... nic więcej nie pokażę. A szkoda bo gały by Ci wyszły... 🙂

pokazać , nie pokazać to tylko dobra wola , ewentualnie chęć pochwalenia się własnym fajnym układem

a co do zdziwienia które sugerujesz to coraz rzadziej mnie już coś dziwi

dziś zobaczyłem kolumny w których widać wysoki status materialny właściciela i komplety brak pomysłu na dobry dźwięk

poza tym naprawdę nigdy nikomu niczego nie zazdrościłem 🙂

20 minut temu, slawek.xm napisał:

nie mam zdolności do kwiecistych opisów i używania audiofilskiej poezji

I całe szczęście, przynajmniej można się z Tobą dogadać.

18 minut temu, slawek.xm napisał:

czasem też używa znaków interpunkcyjnych dla określenia "lepszości" jednej kolumny nad drugą jak np w którejś recenzji B@W

Jescze jedna kropka na temat B&W to inaczej będziemy rozmawiać 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jescze jedna kropka na temat B&W to inaczej będziemy rozmawiać 🙂

muszę zacytować byś zrozumiał o co chodzi 🙂

"Testowaliśmy kilka lat temu 803 D. Były wyśmienite. Bez trzykropka, bez wykrzyknika. Testowaliśmy kilka miesięcy temu 805 Diamond. Były wyśmienite! Słuchałem na firmowych pokazach 800 Diamond. Były wyśmienite... Czy już umiemy się porozumiewać? Teraz miałem do wyboru: Wyśmienite! Albo wyśmienite. Albo... wyśmienite... A to jest różnica.

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

...

To co mówisz nie jest bez znaczenia!

-----

7 godzin temu, kangie napisał:

Jesteście elitą elit, ale pachnie to żenadą na kilometr.

Jest oczywiście wielu audiofilów, którzy zasługują na najwyższy szacunek za wiedzę, doświadczenie i pasję. Ale ktoś o zerowej wiedzy nt hi-fi, kto z premedytacją neguje wszystko, co mu się z widzimisię rozmija, a odstawia guru tekstami typu "ja słyszałem to wiem, a Wy nie wiecie bo nie słyszeliście" to nie żadna elita elit, a dwunożna żenada, która nie zasługuje na więcej niż "a po moim ogródku biegają unicorny, a Ty nie zobaczysz bo Cię na grilla nie zaproszę"

-----

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

na którejś wystawie gadalem z wystawcą i powiedziałem , że dla mnie ten system to dźwięk wystawy akurat Pacuła zdjęcia robił ... wystawca go poprosil o podejście i powiedział mu , że pan Sławek uznal system za dźwięk wystawy 🙂 🙂 🙂

I co na to imć Pacuła, odpowiedział wierszem?

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, szymon1977 napisał:

-----

I co na to imć Pacuła, odpowiedział wierszem?

powiedział, że zapamięta

w sumie to była bardzo humorystyczna sytuacja 🙂

18 minut temu, Ajothe napisał:

Wyśmienite to wybitnie nieaudiofilskie określenie! ...

Kisiel jest bardziej inżynierem niż audiofilem

dlatego w kwestiach technicznych bardzo dobrze się z nim rozmawia

Pacuła potrafi się zapętlić i upajać własną poezją Kisiel jest logiczny i bardzo rzadko przesadza a jeśli już wznosi się na wyżyny gloryfikacji to stara sie mocno argumentowac swoje zachwyty

poza tym jak kazdy audiofil ma swoje upodobania i maja one wplyw na jego wybory

ale nie mozna mu odmowic ani wiedzy technicznej ani doświadczenia konstruktorskiego ani osluchania z najlepszymi systemami na świecie

12 minut temu, slawek.xm napisał:

...jest bardziej inżynierem niż audiofilem

Ale to się nie wyklucza - wprost przeciwnie, prawdziwy audiofil powinien znać, rozumieć i szanować wiedzę naukową nt audio. Jak ktoś tu się z własnym widzimisię ponad wiedzą naukową unosić próbuje, to pi.da nie audiofil, zwykły dyletant, który drogie hi-fi kupił... czasem nawet nie kupił a tylko gdzieś tam, coś tam, kiedyś tam podsłuchał i kozaka teraz odstawia. Nie znoszę pozerów!

Teraz, szymon1977 napisał:

Ale to się nie wyklucza - wprost przeciwnie, prawdziwy audiofil powinien znać, rozumieć i szanować wiedzę naukową nt audio. Jak ktoś tu się z własnym widzimisię ponad wiedzą naukową unosić próbuje, to pi.da nie audiofil, zwykły dyletant, który drogie hi-fi kupił... czasem nawet nie kupił a tylko gdzieś tam, coś tam, kiedyś tam podsłuchał i kozaka teraz odstawia. Nie znoszę pozerów!

naprawdę większość ma gdzieś technikę i podkreśla , że liczy się tylko to co słyszą

podobie jak jedeb z nich tlumaczyl , ze do jazdy samochodem nie musi znać jego budowy

drugi nie wiedział , że lampa to element aktywny, trzeci nie umiał wymienić bezpiecznika

itd itp nie mówiąć już o takich sprawach jak dopasowanie impedancyjne klocków czy dobór wzmacniacza do posiadanych kolumn a bez tej wiedzy trudno o złożenie dobrego systemu

Bo audiofilizm to forma sportu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi