Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Guru to pozytywna osoba.  Trochę masz racje - dla mniej wtajemniczonych tak ta wiedza wygląda, a po wielu latach są w stanie trochę z tej wiedzy zrozumieć.

Ja np rozumiem co raz więcej i bardzo się⁷ cieszę, gdy audiofile prawdziwi prostują moje durne wymysły.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie zdążyły się wygrzać...?

O tak.....niektóre zdążyły i grały świetnie, a niektóre nie zdążyły, więc grały tak sobie, a wszystkie za ciężkie pieniądze 😁

10 minut temu, J.Jerry napisał:

A w audio mogę sobie kupić coś dla rozrywki?

Oczywiście, ja kupuję tylko dla rozrywki. Możesz nawet kupić sobie sieciówkę pogłębiającą przestrzeń sceny muzycznej 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ktoś na Forum pyta, to nie po to, by zostać w błąd wprowadzony, a co kto w domu robi to jego sprawa. Może sobie nawet zamiast sieciówki rządek tysiąca audiofilskich bezpieczników ułożyć i uważać, że każdy jeden podniósł mu dźwięk o klasę, ale dopóki komuś nie poleca jako alternatywę suba na poprawę jakości basu to nie moja sprawa.

Jak ktoś chce zaoszczędzić, to masz racje.

Jak ktoś chce się pobawić w hiend, to nie masz racji.

8 minut temu, jurek1 napisał:

A u mnie ten sam mit od lat. Przychodzi sobota, i sprzęt gra perfekcyjnie, zarówno mnie jak i szanownej małżonce.

U mnie jest tak samo, łącznie z małżonką.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 minut temu, jurek1 napisał:

A u mnie ten sam mit od lat. Przychodzi sobota, i sprzęt gra perfekcyjnie, zarówno mnie jak i szanownej małżonce.

Jak to zmierzyć?

Jest kilka opcji 🤣

W sobotę jesteś zrelaksowany i mózg lepiej odbiera dźwięki.

W sobotę sąsiad stolarz jedzie na ryby i nie psuje prądu.

W sobotę stereo gra najdłużej i się najlepiej wygrzewa 😁

8 minut temu, Lech36 napisał:

Oczywiście, ja kupuję tylko dla rozrywki. Możesz nawet kupić sobie sieciówkę pogłębiającą przestrzeń sceny muzycznej 😉

Czyli w ten sposób można uznać zakup sieciówki dla rozrywki za rozsądny, bo za tym idzie szereg rozrywkowych korzyści.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jest kilka opcji 🤣

W sobotę jesteś zrelaksowany i mózg lepiej odbiera dźwięki.

W sobotę sąsiad stolarz jedzie na ryby i nie psuje prądu.

W sobotę stereo gra najdłużej i się najlepiej wygrzewa 😁

Ja mam sobotę od kilku lat, a mieszkam w takim miejscu że sąsiedzi pojawiają się z rzadka.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

U mnie jest tak samo, łącznie z małżonką.

Masz na to jakieś logiczne wytłumaczenie, oprócz śmieci z sieci?

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Czyli w ten sposób można uznać zakup sieciówki dla rozrywki za rozsądny, bo za tym idzie szereg rozrywkowych korzyści.

Jak najbardziej można, już od dawna reprezentuję taki pogląd, musiałeś to przegapić. Może być nawet sieciówka za 1 mln zł o ile sprawi to Tobie satysfakcję 😉

@J.Jerry

P.S. Poza tym bez sieciówki sprzęt może nie zagrać.

Edytowane przez Lech36

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Na takiej samej zasadzie jak kupienie nowych alufelg.
Kabel ma tą przewagę, że można go wyeksponować i słuchając patrzeć na niego... 🙂

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak najbardziej można, już od dawna reprezentuję taki pogląd, musiałeś to przegapić. Może być nawet sieciówka za 1 mln zł o ile sprawi to Tobie satysfakcję 😉

Dokładnie mam to samo zdanie. Sprzęt ma nam przynieść ogólną przyjemność z obcowania z nim. Jeśli komuś nowa "sieciówka" sprawia przyjemność to jest to wydatek jak najbardziej uzasadniony. Cena to tylko kwestia kogo na co stać...

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kabel ma tą przewagę, że można go wyeksponować i słuchając patrzeć na niego...

Ja tam chowam kable tak żeby były możliwie niewidoczne, ale często się to nie udaje.

15 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak ktoś chce zaoszczędzić, to masz racje.

Jak ktoś mówi, że ma problem, a innny zamiast rozwiązania wciąga go w zabawę w audiofila to już mam rację.

15 minut temu, J.Jerry napisał:

Jak ktoś chce się pobawić w hiend...

Ja do działu hiend nie wchodzę.

24 minuty temu, J.Jerry napisał:

Guru to pozytywna osoba.

Rzecz względna, płaskoziemcy też mają swoich guru.

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sprzęt ma nam przynieść ogólną przyjemność z obcowania z nim. Jeśli komuś nowa "sieciówka" sprawia przyjemność to jest to wydatek jak najbardziej uzasadniony.

Obcowanie z "sieciówką" - dobrze brzmi 😉.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ja tam chowam kable tak żeby były możliwie niewidoczne, ale często się to nie udaje.

Niektóre nie służą tylko do zasilania ale też do pokazania kumplom, są prawie jak dzieła sztuki niejednokrotnie z domieszką metali szlachetnych 😉 . Jak jest jeszcze widoczny napis informujący o tym to jak tu schować przed kumplami taki skarb😁

4 minuty temu, Lech36 napisał:

U mnie nie widać żadnego, z miejsca odsłuchu nawet 1mm

14 minut temu, Lech36 napisał:

musiałeś to przegapić. Może być nawet sieciówka za 1 mln zł o ile sprawi to Tobie satysfakcję 😉

Przegapiłem. Więc co byś powiedział, gdybym chciał sobie kupić parę drogich sieciówek?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

U mnie nie widać żadnego, z miejsca odsłuchu nawet 1mm

Mam systemy aktywne a to niestety zwiększa ilość kabli różnego rodzaju, ale za to ile może być radochy z eksperymentów z tymi kablami 😉.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Przegapiłem. Więc co byś powiedział, gdybym chciał sobie kupić parę drogich sieciówek?

😉 A muszę coś mówić?

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ktoś mówi, że ma problem, a innny zamiast rozwiązania wciąga go w zabawę w audiofila to już mam rację.

A może ktoś pyta o sieciówkę za 10k+ żeby ujawnić tzw. "gołodupców" dla zabawy?

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Czyżby złośliwość była drugim imieniem wielu audiofilów? 

P.S. "Gołodupiec" też ma prawo uprawiać audio-hobby.

Ja tam jestem tak głuchy że muszę widzieć kable, inaczej

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jak wzmacniacz kosztuje 100tyś to wstyd podłączyć go sznurówką za 10pln.
I tu bym pewnie sam kupił coś solidnego, porządnego. Niekoniecznie wierząc w wpływ na dźwięk.
Sam mam niefabryczny kabel zasilający do wzmacniacza 😉 

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wszystko zależy od wiedzy technicznej osoby używającej przewodów do połączeń. 

40 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Zacząłeś widzę łapać...

Ja to rozumiem, nawet w instrukcji mojego wzmacniacza jest napisane że musi pograć 40minut żeby brzmiał w pełni, ale wiesz ze targi trealy 3 dni?! 😁

25 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Niech się wstydzi ten co robi nie ten co widzi ... 😉

Czy ktoś z biorących udział w tej dyskusji posiada taki wzmacniacz ... ?

Ja nie mam, nikt się nie przyznał...i co dalej?

59 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Raczej nie chodzi o wstyd...prędzej cena wzmacniacza jest pretekstem do zakupu drogich kabli.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Ja nie mam, nikt się nie przyznał...i co dalej?

Też nie mam ... kabla za dychę tys też nie mam ... więc nie wiem jaki kabel pasuje do takiego wzmacniacza ... sam stosuje najzwyklejsze ... 

Poczekajmy ..  może ktoś się przyzna 😉

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

To niech burak z tego Forum wyp.dala.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

...co byś powiedział, gdybym chciał sobie kupić parę drogich sieciówek?

Dopóki byś komuś nie doradzał sieciówki na brak basu zamiast suba to nic, co najwyżej "haha" bym kliknął.

-----

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak wzmacniacz kosztuje 100tyś to wstyd podłączyć go sznurówką za 10pln

Wytłumacz to mojemu znajomemu 🙂

Panowie nie bądźcie tacy surowi... Porządnemu wzmacniaczowi należy się porządny kabel jak psu buda 😉 .

Ja w moim wymieniłem na taki własnej roboty, jest swoistym przerostem formy nad treścią ale miny kumpli bezcenne 🙂 .

Kosztował mnie 120pln + czas na wykonanie ... dla zobrazowania 😉

19 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Panowie nie bądźcie tacy surowi... Porządnemu wzmacniaczowi należy się porządny kabel jak psu buda 😉

Ba, ... wzmacniacz porządny więc i kabel być musi porządny ... 

Edytowane przez szpakowski
  • Pokaż nowe odpowiedzi