Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Po prostu pokazują możliwości techniczne sprzętu bez voodoo.

Po prostu utwierdzają Cię w błędnym przekonaniu, że jakość dźwięku zależy wyłącznie od wielkości zniekształceń.

3 minutes ago, szpakowski said:

Po prostu utwierdzają Cię w błędnym przekonaniu, że jakość dźwięku zależy wyłącznie od wielkości zniekształceń.

A powiedz mi gdzie Lech coś takiego napisał?

Poproszę o dokładny cytat.

Dla przypomnienia chodzi o takie zdanie: "jakość dźwięku zależy wyłącznie od wielkości zniekształceń"

Wytłuszczenie moje dla zaznaczenia o co mi chodzi 🙂

A druga sprawa. Kto z ASR tak twierdzi?

Też poproszę o dokładny, bezpośredni cytat.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Jakbyś czytał moje wpisy to nie doszedłbyś do takiego prymitywnego wniosku, ale cóż nikiforzy są wśród nas.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy
3 minuty temu, paww napisał:

Próbuję złapać wątek ale co jest ten asr, bo brzmi to, przynajmniej dla mnie, tajemniczo? 

Alcoholic-Smoke Reduction 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 minut temu, paww napisał:

Próbuję złapać wątek ale co jest ten asr, bo brzmi to, przynajmniej dla mnie, tajemniczo? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Już myślałem że to jakiś nowy system w audio albo nawet sztuczna inteligencja 

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Lech36 napisał:

Jakbyś czytał moje wpisy to nie doszedłbyś do takiego prymitywnego wniosku, ale cóż nikiforzy są wśród nas.

Przyznaję, już od dawna nie czytam, zbyt nudne są. Ciągle piszesz to samo powołując się na pomiary zniekształceń z ASR ... 

2 godziny temu, paww napisał:

Już myślałem że to jakiś nowy system w audio albo nawet sztuczna inteligencja

Ty nie myśl tyle, bo głowa rozboli.

Nie słyszałeś nigdy o wzmacniaczach ASR (Emitter) , no z tym nazwa portalu asr dla ogarniętego może być trochę myląca, ale że w ogóle nic?

6 minut temu, iro III napisał:

Ty nie myśl tyle, bo głowa rozboli.

Nie słyszałeś nigdy o wzmacniaczach ASR (Emitter) , no z tym nazwa portalu asr dla ogarniętego może być trochę myląca, ale że w ogóle nic?

Nie słyszałem nigdy 

2 hours ago, szpakowski said:

Przyznaję, już od dawna nie czytam, zbyt nudne są. Ciągle piszesz to samo powołując się na pomiary zniekształceń z ASR ... 

Widać, że jesteś bardzo jednostronny i albo czytasz wpisy Lecha nieuważnie i niestarannie, albo ich nie rozumiesz.

Prosiłem o dwa cytaty. Odpowiedzi brak. Wnioskuję zatem, że nie możesz ich znaleźć, bo ich, co było łatwe do przewidzenia nie ma.

Przeproś zatem Lecha za nieuprawniony niczym wniosek.

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Przeproś zatem Lecha za nieuprawniony niczym wniosek.

Chyba Ci się coś pomerdało ... Przeprosić? Za co? Za to, że Lech przy byle okazji wkleja te pseudo-pomiary z ASR? Nie obraziłem Lecha więc nie mam go za co przepraszać. A przez to swoje nagminne wciskanie wszystkim pomiarów z ASR sam daje do zrozumienie jak wielką wagę mają dla niego te pomiary. 

Edytowane przez szpakowski
3 minutes ago, szpakowski said:

Za co? 

Za błędną interpretację jego wpisów. Nigdzie nie napisał, że jakość sprzętu zależy wyłącznie od poziomu zniekształceń nieliniowych. Jest to wyłącznie twoja sugestia. Błędna.

Uważasz, że to w porządku?

To po pierwsze.

A po drugie, odnośnie:

7 minutes ago, szpakowski said:

pseudo-pomiary z ASR? 

Dlaczego piszesz pseudo pomiary? Bo nie są zgodne z audiofilską wizją świata, która powiedzmy wprost, jest sprzeczna z, łagodnie mówiąc, zdrowym rozsądkiem?  

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Dlaczego piszesz pseudo pomiary? Bo nie są zgodne z audiofilską wizją świata, która powiedzmy wprost, jest sprzeczna z, łagodnie mówiąc, zdrowym rozsądkiem?  

Jakie pomiary oddają stopień separacji instrumentów, barwę instrumentów, realizm wokali ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Uważasz, że to w porządku?

Brałem pod uwagę ogólny przekaz jego wpisów a ostatnio tak się uczepił tych pomiarów, że z góry można założyć że przekłada do nich ogromną wagę. Czy wyłącznie tego nie wiem ale pisze prawie wyłącznie o pomiarach z ASR. 

7 minut temu, bum1234 napisał:

Dlaczego piszesz pseudo pomiary?

Przecież ten portal to istna agencja reklamowa chińszczyzny ... 

Oczywiście nie mam nic przeciwko pomiarom ale pomiarom robionym w odpowiednim momencie, czyli na etapie projektowania sprzętu. Pomiarom wykonywanym przez ludzi którzy mają o tym pojęcie i potrafią wyciągnąć konstruktywne wnioski i wdrożyć je w życie. 

Pomiary robione na ASR to już sztuka dla sztuki, czyli pomiary dla pomiarów ...

9 hours ago, szpakowski said:

Czy wyłącznie tego nie wiem ale pisze prawie wyłącznie o pomiarach z ASR. 

Skoro nie wiesz, to nie pisz takich rzeczy.

9 hours ago, Piopio said:

Jakie pomiary oddają stopień separacji instrumentów, barwę instrumentów, realizm wokali ?

Żadne. Są to subiektywne pojęcia nie mające miary. Mało tego nie posiadają one ścisłej definicji. Bo cóż to jest realizm wokali albo stopień separacji instrumentów? 

Wzorzec brzmienia nie istnieje, więc trudno mówić o jakiejś obiektywnej metodzie porównania.

Natomiast wpływ różnych elementów systemu na sygnał  można obiektywnie zbadać.

To są rzeczy tak oczywiste, że aż wstyd o nich pisać. 😄

17 godzin temu, Lech36 napisał:

ASR na szczęście przywraca wielu do rzeczywistości.

A tyle dalej o promocji badziewia chińskiego 😂 szkoda że te kilka wybranych przez nich kryteriów do pomiaru nie ma nic wspólnego z jakością i promuje sprzedaż szajsu na całym świecie głuchym pseudotechnicznym

10 godzin temu, szpakowski napisał:

Przecież ten portal to istna agencja reklamowa chińszczyzny ... 

Niektórzy tego nie widzą, ani nie słyszą jak ten szajs gra... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Skoro nie wiesz, to nie pisz takich rzeczy.

Dobrze, już nie będę. Rozmowa z Lechem o audio sprowadza się do tego samego co rozmowa z Tobą o kablach. Łagodnie to ujmując temat rzeka 😉

55 minut temu, tedi02 napisał:

No totalne muły,

Daj spokój, przestań już tylko o sobie, nie jesteś tu (nawet z samokrytyką) najważniejszy.

57 minut temu, tedi02 napisał:

jak na tym można cokolwiek ,rozróżnić. 

Mniej pij, częściej chadzaj do laryngologa, np. takie zwykłe przepłukanie uszu, sprawi, że już więcej takich głupot, nawet nawalony nie napiszesz.

• Redaktorzy
6 minut temu, iro III napisał:

[...]częściej chadzaj do laryngologa, np. takie zwykłe przepłukanie uszu, sprawi, że[...]

Można samemu. Ciepła (letnia) woda, po dwa wtryski na ucho i jest git. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, czy tu biją?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 minut temu, kangie napisał:

Można samemu. Ciepła (letnia) woda, po dwa wtryski na ucho i jest git. 😉

Ukryta Zawartość

Może też być zapalenie ucha.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

Może też być zapalenie ucha.

Byłem u laryngolożki. Robiła czyszczenie ucha córce. Też chciałem sobie przeczyścić. Podarowała nam strzykawkę i powiedziała, że sam mogę to zrobić. Użyłem wody filtrowanej.

18 godzin temu, szpakowski napisał:

Ty też przecież piszesz to samo i do tego nie wstydzisz się wyciągać fałszywe wnioski na podstawie nieudolnie zrobionych porównań odsłuchowych. Na pomiary ASR warto się powoływać bo są one bardzo dokładne i obrazują świetnie jakość techniczną sprzętu. Zwróć uwagę że ASR testuje za każdym razem coś innego więc powoływanie się na ich pomiary trudno jest zaliczyć do powtarzania się, chyba że w audio hobby obowiązuje inny rodzaj logiki nie opartej na wiedzy i nauce.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A tyle dalej o promocji badziewia chińskiego

Wysyłajcie do badania polski wspaniały hi-end na pewno Amir go przetestuje, będziecie mieć przynajmniej wiarygodne porównanie z "chińskim badziewiem". Możecie wysyłać również każdy inny sprzęt audio zwłaszcza taki który jest otoczony jakąś legendą.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 godzin temu, szpakowski napisał:

nie wiem

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Skoro nie wiesz

Nic nie wskurasz, niewiedza i brak zrozumienia audio to jego jedyne argumenty. On istnieje na Forum tylko dlatego, że nic z tego nie pojmuje.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, iro III napisał:

Na jakiej planecie żyjecie, że nie słyszeliście dotad o najlepszej integrze na tej planecie?!

Ukryta Zawartość

Daj spokój, @iro III jaja se robię. Chociaż ten z mojego linku ma na pewno szersze pasmo przenoszenia 😉  .
O wzmacniaczach słyszałem, ale musiałbym wymienić meble 😉 .

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, bum1234 napisał:

Wzorzec brzmienia nie istnieje, więc trudno mówić o jakiejś obiektywnej metodzie porównania.

a o asr nie słyszałeś? przeciez o to jest cały cyrk z Lechem ,ze on kazdy aspekt brzmienia odnosi do pomiarów ASR , poza tym o używanie takiego terminu jak zniekształcenia nieliniowe nie podejrzewał bym Lecha , bo najpierw musiałby sprawdzic definicję 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi