Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xetras napisał:

PS.

Czy to astronomia?

Astrofizyka? 🙂
Fizyka relatywistyczna?
Kwantowa fizyka relatywistyczna?
Relatywistyczna teoria pól?
Do wyboru. 🙂

Edytowane przez A co tam

To tytuł zakładki bynajmniej nie astronomicznej tylko praktycznej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Teraz, xetras napisał:

To tytuł zakładki bynajmniej nie astronomicznej tylko praktycznej

Ukryta Zawartość

Sugerujesz, że powinienem nie karmić trolla, który tematy HiFi zaśmieca swoimi wyobrażeniami czym fizyka jest?

Ukryta Zawartość

Jednostkowe hobby (audio) i to jak kto je uprawia jest niestatystyczne

Nie podlega relatywizmowi a subiektyzmowi

To banał ale zapominany

Teraz, xetras napisał:

Jednostkowe hobby (audio) i to jak kto je uprawia jest niestatystyczne

Nie podlega relatywizmowi a subiektyzmowi

To banał ale zapominany

Relatywizm w tym wypadku dotyczył czegoś innego. Ale ok, niech będzie. Wybacz za zaśmiecanie.

Teraz, A co tam napisał:

Sugerujesz, że powinienem nie karmić trolla, który tematy HiFi zaśmieca swoimi wyobrażeniami czym fizyka jest?

Nie

To wolne forum

Autor od stycznia nic nie pisał a obecnie wrócił.

Ukryta Zawartość

Na ostatnich 2 stronach jest wymiana wpisów o autorze dociekań astronomicznych 

Ukryta Zawartość

Teraz, xetras napisał:

Nie

To wolne forum

Autor od stycznia nic nie pisał a obecnie wrócił.

Ukryta Zawartość

Cytując mnie, myślałem, że chcesz mi cos przekazać. Nie zrozumiałem co. Ale możliwe, że nigdy nie będzie mi dane zrozumieć. 🙂

Ukryta Zawartość

Coś dla audiofilów 😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba budofilów heh 

Jeszcze tylko okna, drzwi, pustaki, chodniki, asfalt, tvi narzędzia montowane na sprężynach l i wszędzie będzie cicho i spokojnie 

Edytowane przez raiwan
1 godzinę temu, raiwan napisał:

Chyba budofilów heh

"Budofile" nie mocują płyt g-k na sprężynkach, to dla osób chcących się maksymalnie dobrze odizolować od sąsiadów, myślę że w drugą stronę to też w jakimś stopniu działa, ale dobrze by było zobaczyć jakieś certyfikaty z badaniami takich mocowań, czyli jakieś pomiary 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

36 minut temu, Lech36 napisał:

"Budofile" nie mocują płyt g-k na sprężynkach, to dla osób chcących się maksymalnie dobrze odizolować od sąsiadów, myślę że w drugą stronę to też w jakimś stopniu działa, ale dobrze by było zobaczyć jakieś certyfikaty z badaniami takich mocowań, czyli jakieś pomiary 😉.

słyszałem żę spoko robi robotę ale czy na pewno to tego nie wiem.

Sporo roboty i raczej w grę wchodzi całkowita zmiana pomieszczenia aby wyeliminować problemy z sąsiadami lub odwrotnie. 

• 2 tygodnie później...

Elastyczne mocowanie płyt gk to uznana klasyka przecież jest. Standardem jest system resilient channel, jest tego sporo. Aczkolwiek te śrupki wyglądają obiecująco.

nagrywamy.com

Z tego co wiadomo, często stosuje się dedykowane rozwiązania budowlane w salach koncertowych filharmonii, tam często dochodzą nawet regulowane wg potrzeb absorbery, ekrany itp. To dowód na to, co tutaj część forumowiczów pisze, że odpowiednio dobrane pomieszczenie odsłuchowe to klucz do "sukcesu odsłuchowego". Wcale do tego nie trzeba audio za dziesiątki tysięcy złotych.

1 minutę temu, paww napisał:

Z tego co wiadomo, często stosuje się dedykowane rozwiązania budowlane w salach koncertowych filharmonii, tam często dochodzą nawet regulowane wg potrzeb absorbery, ekrany itp. To dowód na to, co tutaj część forumowiczów pisze, że odpowiednio dobrane pomieszczenie odsłuchowe to klucz do "sukcesu odsłuchowego". Wcale do tego nie trzeba audio za dziesiątki tysięcy złotych.

Hiend w lowendowej akustyce już słyszałem - jak moje lowendowe B&W zagrałoby w hiendowej akustyce?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak hajend. 

A z subwooferem AKTYWNYM to mogły by nawet zagrać jak ultra-hiend. Gdyby jeszcze zrobić pomiary do DSP Umikiem a nie mikrofonem kalibracyjnym od kd ... to kto wie? może jeszcze lepiej ...

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Jak hajend. 

Dźwięk wydobywający się z kolumn nie byłby jakiś wyrafinowany, za to bez zniekształceń dodanych przez akustykę - ciekawe.

2 godziny temu, szpakowski napisał:

A z subwooferem AKTYWNYM to mogły by nawet zagrać jak ultra-hiend. Gdyby jeszcze zrobić pomiary do DSP Umikiem a nie mikrofonem kalibracyjnym od kd ... to kto wie? może jeszcze lepiej ...

W zasadzie masz rację, ale o tym nie wiesz (śmiejesz się z własnego braku zrozumienia audio).

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

W zasadzie masz rację, ale o tym nie wiesz (śmiejesz się z własnego braku zrozumienia audio).

Wykaż mój błąd i brak zrozumienia audio ...

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Wykaż mój błąd i brak zrozumienia audio ...

W historii Forum grzebać nie będę tylko po to, by zaspokoić Twój kaprys,.ale jak tylko przedstawisz jakąś kuriozalną tezę, obiecuję ją sprostować.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

W historii Forum grzebać nie będę tylko po to, by zaspokoić Twój kaprys,.ale jak tylko przedstawisz jakąś kuriozalną tezę, obiecuję ją sprostować.

Szymuś, skoro wytykasz mi brak zrozumienia audio to bądź merytoryczny (tak bardzo lubisz jak coś jest merytoryczne) i przytocz popierające tę tezę przykłady moich wypowiedzi. Inaczej to możesz sobie dalej bajdurzyć i rzucać oszczerstwa ... 

W dniu 20.02.2024 o 13:08, Lech36 napisał:

Coś dla audiofilów 😉.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

28 minut temu, szpakowski napisał:

możesz

Mogę? Dziękuję.

28 minut temu, szpakowski napisał:

przytocz popierające tę tezę przykłady moich wypowiedzi

To niegrzecznie dopominać się o obiecankę.

14 minut temu, szpakowski napisał:

Niegrzecznie to szkalować kogoś bez twardych dowodów.

Więc tego nie rób. Nie będziesz zaczynać, to nie będziesz obrywać - proste?

Spoko Szymuś ...

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Więc tego nie rób.

😆😆😆... Szymon ale to ty zarzucasz mi brak zrozumienia audio ...

Dobra, skończmy to ... przecież nikt a już tym bardziej ja nie bierze ciebie na poważnie ...

Jesteś na tym forum jak swoistego rodzaju folklor ...

Jakiś czas temu pisałem na forum, że nie słyszę większej różnicy w jakości między muzyką puszczana z serwera z plików flac przez Tv a bezposrednio w Arcam amplitunerze...

Zmieniam zdanie, dziś zrobiłem wielkie oczy kiedy usłyszałem jaka przepaść w jakości 🙂

Wcześniej muzyki słuchałem na moich podłogowych kolumnach, w których mi ciągle coś nie pasowało i przeszkadzało. Mimo i tak dobrej jakości nie słyszałem większej różnicy w jakości, tylko jakieś tam szczegóły.

Od niedawna słucham muzyki na monitorach tej samej firmy i na tych samych glosnikach, w które władowałem jeszcze lepszej klasy elementy zwrotnicy niż w podłogowych. Na tych kolumnach teraz słyszę wyraźnie jaka jest spora różnica nawet nie wsluchujac się jakoś szczególnie. 

27 minut temu, raiwan napisał:

w które władowałem jeszcze lepszej klasy elementy zwrotnicy

Zmiana zwrotnicy na wysokiej jakości czyni cuda, z których większość osób nie zdaje sobie nawet sprawy, dźwięk staje się uporządkowany, łagodny, przestrzenny, nienatarczywy. Cieszę się, że ktoś to dostrzega.

47 minut temu, raiwan napisał:

Jakiś czas temu pisałem na forum, że nie słyszę większej różnicy w jakości między muzyką puszczana z serwera z plików flac przez Tv a bezposrednio w Arcam amplitunerze...

Zmieniam zdanie, dziś zrobiłem wielkie oczy kiedy usłyszałem jaka przepaść w jakości 🙂

Wcześniej muzyki słuchałem na moich podłogowych kolumnach, w których mi ciągle coś nie pasowało i przeszkadzało. Mimo i tak dobrej jakości nie słyszałem większej różnicy w jakości, tylko jakieś tam szczegóły.

Od niedawna słucham muzyki na monitorach tej samej firmy i na tych samych glosnikach, w które władowałem jeszcze lepszej klasy elementy zwrotnicy niż w podłogowych. Na tych kolumnach teraz słyszę wyraźnie jaka jest spora różnica nawet nie wsluchujac się jakoś szczególnie. 

Znowu chaos, czyli porównywałeś podłogówki z monitorami, w których zmieniłeś zwrotnice?

13 godzin temu, paww napisał:

Zmiana zwrotnicy na wysokiej jakości czyni cuda, z których większość osób nie zdaje sobie nawet sprawy

Najwyższą jakość oferują zwrotnice aktywne, ale cudów nie czynią 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi