Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

cała złożoność fal dźwiękowych mieszających się ze sobą w pomieszczeniu, zredukowana jest do jednego parametru, czyli głębokości rowka. Podobnie jest w pliku WAV, tylko zamiast głębokości rowka, mamy jedną wartość liczbową z zakresu 16bit co 1/44100s.

No nie,głębokośc to jedno,ale jeszcze na boki rowek jest wytłoczony.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, Ajothe napisał:

Aaaa, myślałem że piszecie tutaj o fali akustycznej 🙂

Tak, o fali akustycznej, ale cząsteczka lecąca od głośnika do ucha to Twoj pomysł.

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

To która cząsteczka w końcu opisuje ten dźwięk? Ta ze środka czy ta z obrzeży przetwornika? 

W rozważaniu idealistycznym dowolna, w praktyce uśrednienie ich wszystkich oraz cząsteczek obudowy kolumny, itd, itp...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, bum1234 napisał:

Tak sobie czytam te rozważania o cząsteczkach i mam nadzieję, ża są one traktowane z przymróżeniem oka, bo jeśli nie .....

???? 

Tutaj są sami wybitni naukowcy fizycy, masz jakieś pytanie?! 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No nie,głębokośc to jedno,ale jeszcze na boki rowek jest wytłoczony.

Dlatego poprawiłem na patefon i mono 🙂

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Tak, o fali akustycznej, ale cząsteczka lecąca od głośnika do ucha to Twoj pomysł.

Przecież wrzuciłem definicję fali akustycznej, która jest efektem drgań cząsteczek, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. 

Może coś jeszcze mi wmówisz? 🙂

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

Czy wszystkie cząsteczki na całej długości fali akustycznej ok. 6m czyli w całym pomieszczeniu będą drgały z tą amplitudą w tym samym kierunku

W idealnej sytuacji - tak.

Rozne beda zwroty drgan poszczegolnych czasteczek, podchodzac do tematu wektorowo troche, ze wzgledu na rozne czestotliwosci / fazy.

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

To jaki wniosek z tego? Ja za stary jestem na matematykę. !00Hz = 2,3um. To dwuton 100 Hz plus 50 Hz będzie wytwarzała cząsteczka drgająca z amplitudą ok.2,3um ale o innej trajektorii tzn. wzbogaconej o 50Hz czyli 2,3um góra - dół i jeszcze trochę w bok czy jak? 

Tak, jak w Twoich przebiegach fali, ktore zarazem wykreslaja przebieg drgan zrodla, co do zmian amplitudy w czasie.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Tak sobie czytam te rozważania o cząsteczkach i mam nadzieję, ża są one traktowane z przymróżeniem oka, bo jeśli nie .....

To co, świat Ci się do góry nogami wywróci?

28 minut temu, mamun napisał:

W autoaudio atywibrują elementy sprężyste zawieszenia.

"Antywibrują"?
To jakies nowe zjawisko?
Antywibracja?

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Przecież wrzuciłem definicję fali akustycznej, która jest efektem drgań cząsteczek, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. 

Może coś jeszcze mi wmówisz? 🙂

Wkleileś - czy przeczytałeś? A jeśli przeczytałeś - czy zrozumiałeś? Nie, skoro wmawiasz innymi pisanie o cząsteczce poruszającej się od głośnika do ucha.

Edytowane przez szymon1977

.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

"Antywibrują"?
To jakies nowe zjawisko?
Antywibracja?

Nie żartuj, że nie masz kierunkowych podkładek antywibracynnych pod każdym sprzętem audio....

Teraz, szymon1977 napisał:

Wkleileś - ale czy przeczytałeś? A jeśli przeczytałeś - zrozumiałeś? Raczej nie, skoro wmawiasz innymi pisanie o cząsteczce poruszającej się od głośnika do ucha.

Tobie szczególnie 😀

1 minute ago, szymon1977 said:

To co, świat Ci się do góry nogami wywróci?

Nic z tych rzeczy. Tylko tak sobie myślę, że ciśnienie, temperatura i podobne wielkości są opisywane statystycznie i rozważanie w tym kontekście zachowania pojedynczej cząstki nie ma sensu. 

16 minut temu, mamun napisał:

Marzy Ci się lewitujące? Wyobraź sobie jaką wspaniałą jakość dźwięku miałyby lewitujące wzmacniacze. Nie jest to nawet pieśń przyszłości. Można ustawić wzmacniacz na magnesie zwróconym tym samym biegunem do magnesu na stoliku.

tak,mozna.
ale wibracje tez sie przenoszą wskutek drgan powietrza,dzięki czemu słyszymy dzwięk.
Trzeba byłoby taki wzmacniacz w prózni umieścić.
No i zasilacz bezprzewodowo,bo przez kabel tez wibracje sie przenoszą.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie bardzo rozumiem, o co pytasz. Po mojemu - drgania zrodla, czastki tam, pierwszej przyczyny

Kształt fali jest zależny od fazy składowych częstotliwościowych dwutonu. Wprowadzając opóźnienie między składowymi zmieni się kształt fali. Żeby zmienić opóżnienie w czasie potrzeba dwóch źródeł drgań. Jedna cząstka drgająca dwutonem tego nie zrobi. Potrzebne są dwie. Zatem dwie drgające w tym samym czasie z tą samą częstotliwością ale lekko oddalone od siebie zmienią kształt fali. Idąc cząstka za cząstką od głośnika do mikrofonu otrzymamy tą samą falę o tym, samym kształcie? 

Na marginesie kształt może się różnić ale wypełnienie f może być takie samo. Barwa się nie zmieni. Zatem czy jedna cząstka może opisać ruchem dźwięk skoro kształt fali może być różny? 

1 minute ago, MariuszZ. said:

Na marginesie kształt może się różnić ale wypełnienie f może być takie samo. Barwa się nie zmieni. Zatem czy jedna cząstka może opisać ruchem dźwięk skoro kształt fali może być różny? 

5 minutes ago, bum1234 said:

Tylko tak sobie myślę, że ciśnienie, temperatura i podobne wielkości są opisywane statystycznie i rozważanie w tym kontekście zachowania pojedynczej cząstki nie ma sensu. 

Zjawiska akustyczne w gazach też opisywane są statystyką.

16 minut temu, mamun napisał:

Marzy Ci się lewitujące? Wyobraź sobie jaką wspaniałą jakość dźwięku miałyby lewitujące wzmacniacze. Nie jest to nawet pieśń przyszłości. Można ustawić wzmacniacz na magnesie zwróconym tym samym biegunem do magnesu na stoliku.

W domu mam podłogę z płytek, nie czuć wibracji. Drga mebel i przez to dopiero wzmacniacz. Do tego przy normalnej  głośności i powietrze drga. Nie wiem jak i po co w ogóle są te antywibranty wszystkie skoro nie da się uniknąć wibracji. Jak dam głośniej w miarę to czuje nawet uderzenia basu... 

Antywibracja to podstawa dobrej jakości dźwięku. W czasopismach audio są całe strony odsłuchów podstawek lub stolików. Grający stolik. Bez gratów można się nacieszyć wspaniałym brzmieniem.

1 minutę temu, MariuszZ. napisał:

Zatem czy jedna cząstka może opisać ruchem dźwięk skoro kształt fali może być różny? 

Tak, po prostu to co na nieruchomym rysunku bardziej po lewej, cząsteczka zarejestruje  nieco później.

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Chodzi mi o to, że przed czym one chronią skoro głośniki wibrują i poruszają powietrze, które to uderza w elektronikę i tak czy siak ona jest skazana na wibracje. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba elektronika w drugim pomieszczeniu a głośniki we właściwym, odsłuchu. 

Przecież jak głośniki stoją na kolcach to te dgrania z obudowy za przenoszone na podłogę w minimalnym stopniu. Jeżeli drga dalej to już tylko przez ruch powietrza 

Edytowane przez raiwan
6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Można podwiesić na sprężynkach. 

2 minuty temu, raiwan napisał:

Nie rozumiesz o co mi chodzi.

Dobrze rozumiem, dlatego ironizuję. 

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba byłoby taki wzmacniacz w prózni umieścić.

Wzmacniaczom przeszkadzają wibracje!?

To może luty trzeba w nich poprawić? 😳

5 minut temu, raiwan napisał:

Przecież jak głośniki stoją na kolcach to te dgrania z obudowy za przenoszone na podłogę w minimalnym stopniu

no kolce nie tłumia drgan wogóle

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak, po prostu to co na nieruchomym rysunku bardziej po lewej, cząsteczka zarejestruje  nieco później.

Rozbiłeś mnie rejestracją przez cząsteczkę później tego co po lewej. Czyli wcześniej? Ale to ma być w jednym czasie. Widmo prążkowe dotyczy jakiegoś wąskiego wycinka w czasie. Idę na spacer zebrać myśli. Jeszcze się nie poddaję 😉 

1 minutę temu, iro III napisał:

nie,wystarczy kupić takie coś,i juz jest hiend:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 minuty temu, iro III napisał:

Wzmacniaczom przeszkadzają wibracje!?

Jak robisz pranie to możesz spokojnie słuchać stereo?! 

Po prostu "ultraszybka inżynieria anywibracyjna niweluje wykryte amplitudy drgań o rozmiarze mikronów"

Teraz, Ajothe napisał:

Jak robisz pranie to możesz spokojnie słuchać stereo?! 

To zalezy,w która strone pralka kręci.
jak w lewo-to nie.
Jak w prawo,mozna.
Kierunkowość ma znaczenie.

No i kabel od pralki,jak słaby,to po zawodach...

7 minut temu, MariuszZ. napisał:

Kształt fali jest zależny od fazy składowych częstotliwościowych dwutonu. Wprowadzając opóźnienie między składowymi zmieni się kształt fali. Żeby zmienić opóżnienie w czasie potrzeba dwóch źródeł drgań. Jedna cząstka drgająca dwutonem tego nie zrobi. Potrzebne są dwie. Zatem dwie drgające w tym samym czasie z tą samą częstotliwością ale lekko oddalone od siebie zmienią kształt fali. Idąc cząstka za cząstką od głośnika do mikrofonu otrzymamy tą samą falę o tym, samym kształcie? 

Zrodlo drga zgodnie z przebiegiem fali, troche jak pisak wykreslajacy encefalogram. Poniewaz predkosc fali w osrodku jest jakas tam i dla uproszczenia stala, przebieg fali w pewnym okresie uruchomi wiele czasteczek ktore beda przekazywac energie drgan do kolejnych. Gdyby zrobic migawke, wtedy uaktywnione czastki powietrza przypominalyby wzorem przebieg oryginalnej fali, bo rozne z nich bylyby w roznym miejscu w przestrzeni ze wzgledu na czas i amplitude.

14 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie rozumiem kontekstu wypelnienia. Ta jedna czastka to, znow, co na ksztalt wykreslania encefalogramu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi