Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Kombinowanie tak, by dla tweetera było akurat tyle, ile jest dla midwoofera, po prostu mija się z celem.

Oczywiście, że nie ma sensu dążyć do tego, by do mid-woofera było tyle samo Wat, co dla gwizdka. Ta wiedza "ile energii trzeba" przy danym SPL i zakresach częstotliwości, jest po to, by dobrać optymalnie moc wzmacniaczy. Optymalnie może być np. 50W+70W ... ale może się też zdarzyć 60W+60W, lub 40W+80W.

Bywa, że producenci dla wygody dają np. 100W dla midfoofera + 100W dla gwizdka, pomimo, że ten wzmak od gwizdka, będzie się nudził.

Edytowane przez Kyle
28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac,a nie o kolumny.

aaaa,rozumiem,bez jaj,to może wstawić kanciastą skrzynkę do okrągłej obudowy szafki,tylko,że nie ma takich audio szafek😂

21 minut temu, Kyle napisał:

Oczywiście, że nie ma sensu dążyć do tego, by do mid-woofera było tyle samo Wat, co dla gwizdka

Oczywiście nie miałem na myśli tej samej mocy sensu stricte, a mocy wymaganej do osiągnięcia tej samej głośności.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie chodziło mi o równy podział mocy. Bardziej o to jak to wygląda z punktu technicznego kiedy się podłącza dwa głośniki osobno pod dwie końcówki a dwa pod jedną. Głośniki wezmą tyle mocy co są ograniczone przez zwrotnice? Chodzi mi o moc jak się rozprowadza kiedy są dwie osobne obudowy dla dwóch głośników w 2,5 way, jedna zwrotnica ma łącznie z głośnikiem 14 ohm, druga 6 ohm a na wysokim 14 ohm. Głośniki impedacją są wszystkie równe i mają po 6 ohm.

W praktyce jest tak, że kiedy dam wysoki i midwoofer pod jedną końcówkę a woofer pod drugą osobno to dominują bas ze średnimi i wysokie jakby w tle, jest lepsza kontrola basu, ładna średnica nawet. Kiedy podłączę woofer i midwoofer pod jedną końcówkę a wysokie pod drugą to znowu dominuje bardzo bas, później średni i na końcu wysokie. Kiedy znowu odłączę woofer i podłącze midwoofer i wysokie pod dwie różne końcówki to i średnica i wysokie dominują niewiele nad basem (co jest normalne 2 way) i są wszystkie zalety bi-amp, ale trochę dołu brak. 

Pytanie, czy jest sens kupować końcówkę mocy tylko dla woofera w kolumnach z możliwością regulacji stopnia wzmocnienia. Jak tak to klasy D, czy klasa AB jak w wzmacniaczu? 

Apropos rozklad mocy.

Podobno….

20-20.000Hz to 10 oktaw

Zalozmy ze wzmacniacz oddaje 100W

Na pierwsza oktawe 20-40Hz przypada 50% a na pozostale 40-20.000 Hz tez 50% (czyli 50W)

Na druga oktawe 40-80Hz znowu przypada 50% z tych pozostalych 50W czyli 25W

Na trzecia oktawe 80-160Hz znowu przypada 50% z tych pozostalych 25W czyli 12,5W

Itd.

Czyli na zakres 20-320Hz przypada prawie ze 90W

No to ile mocy potrzebujesz na tor wysokotonowy przy biampingu i podziale 2kHz?

Kilka Wat

Dlatego wszelkie dyskusje o przyroscie mocy przez biamping sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Na pierwsza oktawe 20-40Hz przypada 50% a na pozostale 40-20.000 Hz tez 50% (czyli 50W)

Tylko skąd masz info, że tak ta moc się rozkłada?

To skąd te wrażenie, że bas dominuje najbardziej kiedy to midwoofer i woofer są podłączone pod jedna końcówkę a kiedy pod dwie osobne to równo ze średnica? 

Zabiera moc średnicy na bas? 

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac-a nie kolumn.
W kolumnach jest to oczywiste przecież.

Może mieć wpływ pod warunkiem, że układ jest wrażliwy na zakłócenia a konstruktor nie uwzględni tego projektując rozmieszczenie poszczególnych elementów urządzenia jak i samej obudowy. Obudowa może również pełnić rolę swoistego ekranu. 

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac,

Pamiętaj że prąd idzie od masy, tylko elektrycy złośliwie zrobili odwrotnie 😉

Taka tradycja (że elektryk jest złośliwy) 🙂

Obudowa to czasem masa urządzenia.

Nie wiem czy na dźwięk ale na zasilanie ma wpływ.

(Ale że materiał i kształt?)

Zmyśla, wg mnie. Taka to jego prawda.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

59 minut temu, xajas napisał:

Apropos rozklad mocy.

Podobno….

20-20.000Hz to 10 oktaw

Na trzecia oktawe 80-160Hz znowu przypada 50% z tych pozostalych 25W czyli 12,5W

Itd.

Kilka Wat

Ukryta Zawartość

IMG_6673.thumb.jpg.d9c05aa1adeb5d45206cd4e5979b4357.jpg

Wszystko prawda, ale dla pewności zacząłbym od 40Hz jednak, bo mało jest nagrań ze znaczącą energią poniżej 40.

55 minut temu, Kyle napisał:

Tylko skąd masz info, że tak ta moc się rozkłada?

Ostatnio zamiast 3dB/okt przyjmuje się często 4 albo nawet 4,5dB, więc 3dB czyli szum różowy jest dobrym przybliżeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

@raiwan

Zadałeś strasznie skomplikowane pytanie, ale trzeba prosto odpowiedzieć. Zwrotnicę są przeważnie jako niezależne sekcje podłączane równolegle do ampa...bi...tri...amping...dlatego jest możliwy. No to czym więcej podłączysz tych sekcji, to Amp jest bardziej obciążany i może być to słychać.

Godzinę temu, xajas napisał:

Apropos rozklad mocy.

Podobno….

20-20.000Hz to 10 oktaw

Itd.

Kilka Wat

Ukryta Zawartość

IMG_6673.thumb.jpg.d9c05aa1adeb5d45206cd4e5979b4357.jpg

Ciekawe, ale dlaczego tak właściwie jest?

Wzmacniacz np. 10 w za cichy dla 20, za głośny dla 2000?

Dlaczego malutki głośnik tweetet uzupełnia wielkiego suba?

No i najlepsze - czy 10w przy 20 obciąża ampa tak samo jak 10 w przy 20k?

@raiwan

Zadałeś strasznie skomplikowane pytanie, ale trzeba prosto odpowiedzieć. Zwrotnicę są przeważnie jako niezależne sekcje podłączane równolegle do ampa...bi...tri...amping...dlatego jest możliwy. No to czym więcej podłączysz tych sekcji, to Amp jest bardziej obciążany i może być to słychać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, raiwan napisał:

To skąd te wrażenie, że bas dominuje najbardziej kiedy to midwoofer i woofer są podłączone pod jedna końcówkę a kiedy pod dwie osobne to równo ze średnica? 

Zabiera moc średnicy na bas? 

Są zgodne w fazie przy tym samym wzmacniaczu.

(nie wiem jak można zabrać moc w średnicy)

[Aha, zależy jaką moc - elektryczną czy akustyczną] 

Edytowane przez xetras
Dopisek

Wrażenie wynika z przyzwyczajenia, jak być powinno a jak nie więc o nim nic nie napiszę, bo każdy ma inne.

Godzinę temu, raiwan napisał:

kiedy pod dwie osobne to równo ze średnica? 

Wtedy jest mniej bo może "zabierać" 🙂

EOT? 

Uwaga:

Gdybanie o twoich wrażeniach to jest mniemanologia o tym: skąd coś może a co nie może?

Zewsząd lub znikąd.

Mniemanologia o wrażeniach to bajkopisarstwo, dlatego:

EOT

42 minuty temu, przemak napisał:

Wszystko prawda, ale dla pewności zacząłbym od 40Hz jednak, bo mało jest nagrań ze znaczącą energią poniżej 40.

Z mojej analizy wynika (Adobe Audition i odsłuchiwanie nagrania, z patrzeniem na analizator widma), że z energią poniżej 40Hz jest sporo nagrań (większość). Poniżej 30Hz to już mało (ciężko takie spotkać, ale są). Poniżej 20Hz to ekstremalnie mało (Mike Oldfield - Heavens Open - tutaj jest coś przy 18Hz). ... człowiek słyszy od 16Hz (wbrew utartej opinii o 20Hz).

Edytowane przez Kyle
2 minuty temu, Kyle napisał:

Z mojej analizy wynika (Adobe Audition i odsłuchiwanie nagrania, z patrzeniem na analizator widma), że z energią poniżej 40Hz jest sporo nagrań (większość). Poniżej 30Hz to już mało (ciężko takie spotkać, ale są). Poniżej 20Hz to ekstremalnie mało (Mike Oldfield - Heavens Open - tutaj jest coś przy 18Hz). ... człowiek słyszy od 16Hz (wbrew utartej opinii o 20Hz).

Energia może i jest, ale spada dość mocno. 

nagrywamy.com

Może inaczej: jest sporo nagrań (większość), gdzie szczyt sygnału znajduje się przy np. 37Hz. Czyli ewidentnie fala np. 37Hz.

Taki pierwszy przykład z brzegu: "Ava Max - Sweet But Psycho" - tutaj notorycznie fala się obsuwa, ze szczytem do 35Hz (szczyt tej fali znajduje się chwilami przy 35Hz - czyli pokazuje się tu wyraźne granie na max możliwego wysterowania przy 35Hz - nie jest to jakieś opadające zbocze fali, tylko pełne uderzenie/wysterowania/wierzchołek). Poniżej zrzut ekranu z chwili wystąpienia tego basu przy 35Hz z utworu "Ava Max - Sweet But Psycho":

ed65936436fd6.png

Edytowane przez Kyle
2 godziny temu, raiwan napisał:

W praktyce jest tak, że kiedy dam wysoki i midwoofer pod jedną końcówkę a woofer pod drugą osobno to dominują bas ze średnimi i wysokie jakby w tle, jest lepsza kontrola basu, ładna średnica nawet. Kiedy podłączę woofer i midwoofer pod jedną końcówkę a wysokie pod drugą to znowu dominuje bardzo bas, później średni i na końcu wysokie. Kiedy znowu odłączę woofer i podłącze midwoofer i wysokie pod dwie różne końcówki to i średnica i wysokie dominują niewiele nad basem (co jest normalne 2 way) i są wszystkie zalety bi-amp, ale trochę dołu brak. 

Pytanie, czy jest sens kupować końcówkę mocy tylko dla woofera w kolumnach z możliwością regulacji stopnia wzmocnienia. Jak tak to klasy D, czy klasa AB jak w wzmacniaczu? 

Szczerze mówiąc nie wiem, ale w Twoich kombinacjach może pomoże rezystorek przed terminalem kolumny, którym ściszysz wybraną sekcję.

4 godziny temu, Kyle napisał:

znaczna część energii dostarczona przez wzmacniacz do głośnika, zamienia się w głośniku na ciepło, a tylko część na ruch membrany.

Tak w skrócie:

40 razy więcej energii idzie na ciepło niż na dźwięk.

W tym liczeniu mocy dla oktaw coś nie gra.

Dla 320-640 wychodzi 3w, czyli 5w dla pasma 320-20000... przecież w trzy drożnej tam będą głośniki mające ze 60w plus woofer.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Szczerze mówiąc nie wiem, ale w Twoich kombinacjach może pomoże rezystorek przed terminalem kolumny, którym ściszysz wybraną sekcję.

Jak robi wieloamping, to zamiast rezystora, niech zmniejszy wzmocnienie wybranego wzmacniacza (wzgl. pozostałych).

Teraz, J.Jerry napisał:

W tym liczeniu mocy dla oktaw coś nie gra.

Dla 320-640 wychodzi 3w, czyli 5w dla pasma 320-20000... przecież w trzy drożnej tam będą głośniki mające ze 60w plus woofer.

W ogóle liczenie od 20Hz dla kolumny dwudrożnej, jest niepraktyczne, bo one jak zejdą do 40Hz -3dB to już święto lasu 😉 (tak, wiem, że istnieją takie, co schodzą i do 33Hz -3dB, ale to wyjątkowe wyjątki). No i nie wiedzieć czemu w takich Nubert Nu-Pro A300, które grają od tych 33Hz -3dB, dali na bas 100W jeśli dobrze pamiętam, a na gwizdek grający od 2200Hz ... tyle samo. Przy takich dysproporcjach, jakie sugeruje kolega, to już nie popisali się "wygodą", tylko wręcz "szaleństwem". Z tego powodu wydaje mi się to nieprawdopodobne.

27 minut temu, Kyle napisał:

Jak robi wieloamping, to zamiast rezystora, niech zmniejszy wzmocnienie wybranego wzmacniacza (wzgl. pozostałych)

👍🏻

Końcówki mocy mają jakąś wstępną regulację głośności, czy jakoś inaczej to się realizuje w bi-ampingu? Szczerze nie wiem.

Edytowane przez szymon1977

5 godzin temu, xajas napisał:

Energia nigdy nie ulega wytraceniu

Ukryta Zawartość

Energia niezamienna w fale akustyczną zamieniana jest w ciepło.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Kyle napisał:

Zmniejszasz poziom sygnału idącego do końcówki mocy i tym sposobem regulujesz głośność.

Czyli regulacja jest w przedwzmacniaczu?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To wykracza loza moje zainteresowania, ale gdzieś kiedyś czytałem o dwóch drogach, że mocy musi wystarczyć dla midwoofera, a dla tweetera zawsze wyjdzie ze sporym zapasem. Kombinowanie tak, by dla tweetera było akurat tyle, ile jest dla midwoofera, po prostu mija się z celem.

Spadek częstotliwości o oktawę to dwukrotny wzrost zapotrzebowania na energię przy liniowym przetwarzaniu

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli regulacja jest w przedwzmacniaczu?

Tak ale zwykle dzieje się to na potencjometrze ...część sygnału przekazywana jest przez rezystor nastawny do masy przy czym rzeczony rezystor nagrzewa się a jak mocno zależy od jego rezystancji

9 minut temu, expert napisał:

Tak ale zwykle dzieje się to na potencjometrze ...część sygnału przekazywana jest przez rezystor nastawny do masy przy czym rzeczony rezystor nagrzewa się a jak mocno zależy od jego rezystancji

Kak to działa rozumiem, tylko nie wiem gdzie taka regulacja się znajduje jeśli mamy amping: jest wstępna regulacja w końcówce czy w przedwzmacniaczu?

37 minut temu, Kyle napisał:

Jak robi wieloamping, to zamiast rezystora, niech zmniejszy wzmocnienie wybranego wzmacniacza (wzgl. pozostałych).

W ogóle liczenie od 20Hz dla kolumny dwudrożnej, jest niepraktyczne, bo one jak zejdą do 40Hz -3dB to już święto lasu 😉 (tak, wiem, że istnieją takie, co schodzą i do 33Hz -3dB, ale to wyjątkowe wyjątki). No i nie wiedzieć czemu w takich Nubert Nu-Pro A300, które grają od tych 33Hz -3dB, dali na bas 100W jeśli dobrze pamiętam, a na gwizdek grający od 2200Hz ... tyle samo. Przy takich dysproporcjach, jakie sugeruje kolega, to już nie popisali się "wygodą", tylko wręcz "szaleństwem". Z tego powodu wydaje mi się to nieprawdopodobne.

Nie ma spl, ale moc do kolumny idzie bez problemu, dlatego napisałem o muzyce od 20 Hz. Zgodnie z rozkładem mocy, gdyby monitor pracował od 80 musiałby mieć moc, jakby pracował od 20. Czy to nie jest zabawne?

A wyżej mocy może iść dużo więcej, bo ew. korekcją, realizację.

• Pokaż nowe odpowiedzi