Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Takiego zjawiska nie da się zaobserwować. Oczywiście nikt nie broni nikomu obserwować, ale to strata czasu.

Bardzo taniutko i szybciutko...

Porównaj zwykły dyt za 5 zł/m /// 1mm2 z 4mm2 wpięty do wzmacniacza / złącza byle jakie ale może być Bals ( bo solidny i niedrogi).

Jeżeli chcesz w temat wejść głębiej rozpruj izolację zewnętrzną utrzymującą odległość pomiędzy żyłami i skręć żyły wokół własnej osi tak aby odległość przecięcia żył była około 5 cm...

Zaobserwuj zmiany na niskim podzakresie i je opisz ....żadnych pomiarów nie potrzeba. Słychać natychmiast.

Edytowane przez BOBSAPP

Oczywiście, te kaznodziejskie jednozdaniówki serwujecie w tym i w innych tematach każdemu, kto wykaże błędy w Waszym myśleniu.

Wasze dotychczasowe dociekania można podsumować w kilku słowach:

Skoro "prawidłowa procedura techniczna dla odsłuchowego testu porównawczego" ma charakter subiektywny, to dla reszty świata nie przedstawia ona żadnej wartości. To nic innego jak voodoo testera. Krótko mówiąc, masujecie tutaj swoją własną iluzję.

Z tej wypowiedzi widać, że w mroku średniowiecza jeszcze wiele czasu upłynie, nim jego mieszkańcy osiągną jako taki poziom zaawansowania technicznego.

Bardzo taniutko i szybciutko...

Porównaj zwykły dyt za 5 zł/m /// 1mm2 z 4mm2 wpięty do wzmacniacza / złącza bylejakie ale może być Bals ( bo solidny i niedrogi).

Jeżeli chcesz w temat wejść głębiej rozpruj izolację zewnętrzną utrzymującą odległość pomiędzy żyłami i skręć żyły wokół własnej osi w odległości przecięci około 5 cm...

Zaobserwuj zmiany na niskim podzakresie i je opisz ....żadnych pomiarów nie potrzeba. Słychać natychmiast.

Bogata wyobraźnia wszystko jest w stanie zagmatwać. Bez rodowanych wtyków i femtosekundowej precyzji zegara nie ma muzyki.

Potwierdzam w 100%, że ripy z vinyli oraz większość plików z netu, które tak na prawdę są "zrobione" z mp3 to mega szajs. To już dużo lepsze są normalne ripy z CD 16/44 ale zrobione bezpośrednio z płyty CD.

Pewnie i tak "ripy" z CD brzmią gorzej od oryginalnej płytki. Ale na buczącym sprzęcie nie da się odróżnić mp3 od wave ;)

A przecież z pewnością nie odróżnisz mp3 od wave nawet, jeśli twój sprzęt nie buczy.

Napisać można wszystko. Pojawiają się konkrety - następuje głuche milczenie.

Jednym słowem średniowieczny szamanizm.

Próbowałeś tych złącz ?

A próbowałeś skakać z samolotu bez spadochronu?

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Odpowiesz na dwa pytania, które Ci zadałem?

Opiszesz jak wyglądała procedura, która wg. Ciebie potwierdza słyszalny wpływ kabli sieciowych?

Gdzie "głusi" sami sobie przeczą?

Nie.

W pierwszej kolejności musiałbyś zrozumieć moje wcześniej przedstawione rozumowanie.

Gdybyś zrozumiał nie zadawałbyś takich pytań.

Nie ma sensu, bicie piany.

ps.

Zauważyłeś, że osoby, do których było skierowane nie drążą tematu?

ps2.

Nie używam epitetów/przezwisk, to nieuprzejme.

A dowodów na brak wpływu kabli na brzmienie jest mnóstwo.

Podaj chociaż jeden!

Milion $ czeka ;)

To zwykła demagogia i to pisana z premedytacją, bo wiadomo, że chodzi o oszusta.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Podaj chociaż jeden!

Proszę bardzo. Impedancja interkonektu ma pomijalną wartość w stosunku do impedancji urządzeń połączonych tym interkonektem.

Napisać można wszystko. Pojawiają się konkrety - następuje głuche milczenie.

Jednym słowem średniowieczny szamanizm.

Dokładnie tak mogę opisać odpowiedzi na moje posty w tym temacie. Pisałem szczegóły o słuchu ludzkim, wyżej o tym, jak jest istotny przy strojeniu i grze na instrumencie, a w odpowiedzi słyszę tylko, że brednie i żebym nie wymyślał. Ewentualnie milczenie. Niby grom ludzi tutaj posiłkuje się teorią i wiedzą, a gdy podam trochę teorii im na przekór, w ogóle nie podejmują merytorycznej dyskusji.

Proszę bardzo. Impedancja interkonektu ma pomijalną wartość w stosunku do impedancji urządzeń połączonych tym interkonektem.

To nie jest żaden dowód. To taki sam dowód jak kiedyś było oczywiste, że żadna maszyna cięższa od powietrza nie uniesie się w górę :)

Ne podasz żadnego dowodu, bo go nie ma, nie ma żadnego naukowego dowodu, że kable nie mają wpływu na dźwięk.

No właśnie ....przeczący twoim " teoriom "....

Otóż nie. Obrazków można wklejać miliony. Nie dowodzą niczego bo obraz, jak wiadomo nie przenosi dźwięku, ani też nie daje informacji co się dzieje z sygnałem urządzenia zasilanego poprzez takie wtyki jak pokazałeś. w związku z tym znowu mamy średniowiecze.

W średniowieczu, na targu pełno było osobników ze słoiczkami maści o cudownych leczniczych własnościach. Osobniki pokazywały te słoiczki i zapewniały wszystkich o skuteczności oferowanego specyfiku. Ty robisz dokładnie to samo ;D

To nie jest żaden dowód. To taki sam dowód jak kiedyś było oczywiste, że żadna maszyna cięższa od powietrza nie uniesie się w górę :)

W tym momencie trzeba ten "dyskurs" zakończyć, ponieważ druga strona nie rozumie prostych zależności i próbuje je podważyć zupełnie nieodpowiednim przykładem.

Zresztą nic w tym dziwnego bo przecież:

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dokładnie tak mogę opisać odpowiedzi na moje posty w tym temacie. Pisałem szczegóły o słuchu ludzkim, wyżej o tym, jak jest istotny przy strojeniu i grze na instrumencie, a w odpowiedzi słyszę tylko, że brednie i żebym nie wymyślał. Ewentualnie milczenie. Niby grom ludzi tutaj posiłkuje się teorią i wiedzą, a gdy podam trochę teorii im na przekór, w ogóle nie podejmują merytorycznej dyskusji.

Czekamy w takim razie na linki do stosownych prac.

Edytowane przez bum1234
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Otóż nie. Obrazków można wklejać miliony. Nie dowodzą niczego bo obraz, jak wiadomo nie przenosi dźwięku, ani też nie daje informacji co się dzieje z sygnałem urządzenia zasilanego poprzez takie wtyki jak pokazałeś. w związku z tym znowu mamy średniowiecze.

Przecież określasz brzmienie za pomocą wykresów to znaczy z obrazków.

Coś tu kręcisz...

Edytowane przez BOBSAPP

W tym momencie trzeba ten "dyskurs" zakończyć, ponieważ druga strona nie rozumie prostych zależności i próbuje je podważyć zupełnie nieodpowiednim przykładem.

Oczywiście, najlepiej zakończyć jak się napisało bzdury i nie chce się z tego wycofać z honorem.

To kuriozalna sytuacja, że domagasz się dowodów naukowych od drugiej strony, a sam piszesz bzdury nie mające nic wspólnego z metodologią naukową.

W średniowieczu, na targu pełno było osobników ze słoiczkami maści o cudownych leczniczych własnościach. Osobniki pokazywały te słoiczki i zapewniały wszystkich o skuteczności oferowanego specyfiku. Ty robisz dokładnie to samo ;D

Zresztą nic w tym dziwnego bo przecież:

A jakie Ty masz dowody ze się nie dzieje w przewodzie ? "jak wiadomo" ?

żądasz w kolo dowodów, jeszcze nie widziałem od Ciebie dowodów. te które ty znasz i się powołujesz dowodzą czego innego.

Bardzo proszę nie rób z siebie inteligentnego a "drugiej strony" debili, dlaczego ?, łatwo się domyślić.

Ne podasz żadnego dowodu, bo go nie ma, nie ma żadnego naukowego dowodu, że kable nie mają wpływu na dźwięk.

Dowodu może nie ma ale są za to bardzo silne przesłanki do tego by tak twierdzić.

Z bardzo prozaicznego powodu bardzo łatwo było by udowodnić że taki wpływ jest słyszalny i jak do tej pory nikt tego nie zrobił.

Więc o wiele bardziej prawdopodobnym jest brak takiego wpływu.

Akurat g... prawda :)

Gdyby tak było, to by nie buczało. :)

Edytowane przez jar1

Dowodu może nie ma ale są za to bardzo silne przesłanki do tego by tak twierdzić.

Z bardzo prozaicznego powodu bardzo łatwo było by udowodnić że taki wpływ jest słyszalny i jak do tej pory nikt tego nie zrobił.

Więc o wiele bardziej prawdopodobnym jest brak takiego wpływu.

Rozumiem Twój punkt widzenia i gdybyś rozmawiał ze mną na ten temat 20 lat temu, to bym Ci przyznał rację, byłem tego samego zdania. Wtedy też byłem przekonany, że również kable cyfrowe nie mają wpływu.

Zapewniam Cię jednak, że po usłyszeniu ogromnych różnic na własne uszy punkt widzenia zmienia się całkowicie. Piszę o ogromnych róznicach, bo takie mogą być jak się całe okablowanie zmienia z jednej skrajności w drugą. Najczęściej mamy do czynienia z małymi, ale z punktu widzenia dobrego systemu bardzo istotnymi zmianami.

Mnie nic nie buczy. Bez sygnalu w glośnikach cisza. To u Sly'a sprzęt buczy ;)

Nie ma znaczenia u kogo, chodzi o to, ze impedancja dla częstotliwosci poza zakresem słyszalnym ma znaczenie i to skutkuje słyszalnymi efektami.

Edytowane przez jar1

Oczywiście, najlepiej zakończyć jak się napisało bzdury i nie chce się z tego wycofać z honorem.

To kuriozalna sytuacja, że domagasz się dowodów naukowych od drugiej strony, a sam piszesz bzdury nie mające nic wspólnego z metodologią naukową.

Po pierwsze to nie ja stawiam tezę, że kable wpływają na brzmienie, a więc ciężar dowodu nie na mnie spoczywa.

Poza tym, jeśli nie zgadzasz się z tym co napisałem, uzasadnij to, ale nie przykładem samolotowym, tylko konkretnie wskaż błąd, który popelniłem.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Jak myślisz / czy maszyna wykazała jakie są konkretnie średnie tony w tym konkretnym modelu kolumn ?

Chodzi mi o cechy ocieplone - chłodne - neutralne / myślisz że ktokolwiek zaopiniuje ryzykując swoją karierę na podstawie tak dokładnych danych z maszyny ?Ja to wiem ale tylko po przesłuchaniu tych głośników.

Czy zaryzykuje brak odsłuchu i po pomiarach strzeli na pałę ?

113SP100fig3.jpg

113SP100fig4.jpg

113SP100fig5.jpg

113SP100fig6.jpg

113SP100fig7.jpg

113SP100fig8.jpg

Sprecyzuj proszę :)

Maszyna o której piszesz - dokonała analizy widma akustycznego kolumny, w konkretnym pomieszczeniu.

Dzięki tym pomiarom można dokładnie zaobserwować nierówności od założeń idealnej liniowości (brak podbarwień czy tłumień)

Wiadomo, że w ten sposób nikt nie będzie w stanie dowiedzieć się o brzmieniu średnich tonów.

Ale akurat kolumny, to różnią się od siebie znacznie - każda od każdej, bez konieczności jakiegokolwiek wyrównywania poziomów żeby te różnice usłyszeć gołym uchem.

Kontrowersje akurat sprawiają kable (i wszelkie audio-voodoo), przetworniki, wzmacniacze, odtwarzacze CD, czy odtwarzacze plików :)

Te ostatnie pomierzono niedawno.

Są pomiary, są dowody na to że przy zapewnieniu bitperfect tworzą dokładnie taki sam sygnał na wyjściu DAC.

No ale dowody w postaci wykresów na ekranie oscyloskopa są niemiarodajne, bo audiofil ma dokładniejszą aparaturę pomiarową - czyli własne uszy :)

Niedawno pisałem co o tym myślę, dlatego z lenistwa zacytuję sam siebie:

Sam zobacz jak jeden z " fachowców " popisał się swoją wiedzą....

Oczywiście zdążył dodać że jest w stanie całkowicie trafnie wstrzelić się w swój gust za pomocą wykresów przy zakupie słuchawek....

Edytowane przez BOBSAPP

Nie ma znaczenia u kogo, chodzi o to, ze impedancja dla częstotliwosci poza zakresem słyszalnym ma znaczenbie i to skutkuje słyszalnymi efektami.

Jak się wpuści smog elektromagnetyczny na odpowiednim poziomie to tak. Ale przecież na to są skuteczne metody. Oczywiście zawsze można zrobić tak, żeby ten wpływ się uwydatnił, wstawić jakąś lampę, udziwacznić impedancję wejściową. Ale nie rozmawiamy tu o celowym psuciu konstrukcji ;)

Wiem, że antena "wzmacnia" ale moje zdanie na ten temat jest odmienne od Twojego, o czym równie dobrze wiesz. Z tymi zakłóceniami jest podobnie jak z femtosekundowym zegarem do DACa. Trzeba znaleźć jakieś uzasadnienie dla rożnych "teorii". I takie jest w sam raz. A że nie ma w nim konkretnych danych ilościowych, to pestka, przecież i tak żaden audiofil się nie zorientuje o co chodzi ;)

Sam zobacz je jeden z " fachowców " popisał się swoją wiedzą....

Oczywiście zdążył dodać że jest w stanie całkowicie trafnie wstrzelić się w swój gust za pomocą wykresów przy zakupie słuchawek....

nie rozmawiamy tu o kolumnach, tylko o wpływie wtyków, ewentualnie kabli na brzmienie (przynajmniej z Tobą), więc to co wkleiłeś nie ma tu zastosowania.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

nie rozmawiamy tu o kolumnach, tylko o wpływie wtyków, ewentualnie kabli na brzmienie (przynajmniej z Tobą), więc to co wkleiłeś nie ma tu zastosowania.

Nie . Rozmawiamy o mitach....ale w tym wypadku " waszych "...

Edytowane przez BOBSAPP

Po pierwsze to nie ja stawiam tezę, że kable wpływają na brzmienie, a więc ciężar dowodu nie na mnie spoczywa.

Napisałeś, że są dowody naukowe na to że kable nie mają wpływu na brzmienie. To jest nieprawda. Dowodu nie podałeś tylko jakieś dywagacje o impedancji. W tym przypadku jeśli to Ty mówisz o dowodach, to Ty masz je wskazać. Ale tego nie zrobisz, bo takich dowodów nie ma.

Ale przecież na to są skuteczne metody.

Są jedynie metody ograniczające ten wpływ, lepiej lub gorzej. Nie ma mowy o eliminacji bo nie da się okroić rzeczywistości do marzeń. Każdy praktykujący inżynier zdaje sobie z tego sprawę.

To, ze nie da się zbudować układu z zapewnieniem zerowej impedacji w każdym miejscu masy jest oczywiste.

Edytowane przez jar1

Nie . Rozmawiamy o mitach....ale w tym wypadku " waszych "...

Co to znaczy "waszych"?

Pisząc to co piszę, piszę o swoich poglądach i nie reprezentuję nikogo.

Pytałeś mnie o rodowane wtyki. Skoro twierdzisz, że wplywają na brzmienie, to napisz dlaczego. Ale konkretnie. Podaj jakiś przyklad analizy ilościowej, która Twoje stanowisko uzasadnia.

Przeciez napisałem, że na razie dowodu nie ma. Ale z tego bynajmniej nie wynika teza przeciwna. Chyba, że ktoś nie potrafi logicznie myśleć, to może mu się tak wydawać.

Nie ma znaczenia u kogo, chodzi o to, ze impedancja dla częstotliwosci poza zakresem słyszalnym ma znaczenie i to skutkuje słyszalnymi efektami.

Nie słuchaj go. Wymyślił sobie bzdurę i sądzi że robi mi tym na złość, a mnie to lata co on wypisuje.U mnie nic nie buczy.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi