Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc zasadność wydania 5K za kable głosnikowe i oczekując poprawy brzmienia przy zestawie kolumn wartym 5K jest niepowazna.

Jak ktoś ma pieniążki i chce wydać to czemu nie. To jego sprawa i jego hobby. Na pewno przyrost jakościowy dźwięku najbardziej zaobserwujemy w kablach 0-1000 zł.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Przecież nie dla audio.

Nie obraź się, naprawdę to nie zlośliwość. Ale podejmując dyskusje na poziomie Twojego rozumowania:

zapewne jest jest tutaj tylko z Twojego powodu.

Jak kiedys zmusisz sie by ruszyc swoje szanowne 4 litery i udac się na jakąs sensowną impreze muzyczną zrozumiesz, że to o czym piszesz jest tak dalekie od naturalnego brzmienia, tak dalekie od swiata muzyki i tak dalekie od tego, by nazywac się znawca dobrego brzmienia jak Koluszki daleko leżą od Paryża….a może i Illinois.

Jak ktoś ma pieniążki i chce wydać to czemu nie. To jego sprawa i jego hobby. Na pewno przyrost jakościowy dźwięku najbardziej zaobserwujemy w kablach 0-1000 zł.

Tak. Pełna zgoda. Jestem za tym by kupowac to, co nam daje frajdę., ale jestem przeciwnikiem robienia z tego jedynie słusznej drogi by "wiedzieć", "znać się", "mieć swiadomość" i mieć"prawo głosu".

Nikomu nie odmawiam prawa do posiadania, sam lubię dobrze wykonane kable wysokiej klasy. Juz to kiedys pisałem - posiadanie jak w moim przypadku kabli na poziomie neiejdnego wzmacniacza sredniej klasy (cokolwiek to znaczy) nie upowaznia mnie wyrazania opinii, że to daje naturalne brzmienie lub robi ze mnie znawce z automatu czym jest dobre, naturalne brzmienie.

Czym jest dobre brzmienie i naturalne - to inna droga. Na początek obycia muzycznego, nie sprzetowego.

Kazdy uzytkownik komputera ma swiadomosc uzytkowa tego sprzetu, nie oznacza to z automatru, że staje się informatykiem.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Jak kiedys zmusisz sie by ruszyc swoje szanowne 4 litery i udac się na jakąs sensowną impreze muzyczną zrozumiesz, że to o czym piszesz jest tak dalekie od naturalnego brzmienia, tak dalekie od swiata muzyki i tak dalekie od tego, by nazywac się znawca dobrego brzmienia jak Koluszki daleko leżą od Paryża….a może i Illinois.

Muszę ciebie zmartwić. Przez ostatnie 20 lat byłem na kilkudziesięciu koncertach począwszy od Gabriela, Watersa, Springsteena, Simple MInds, Faithless, Pata Metheny, po Rolling Stones, AC/DC, Fan Lovin Criminals, Stranglers, Pretenders, Rush i wiele innych.

Dlatego pisanie w takich tematach nie ma sensu. Zawsze jest to samo. Jedni atakują drugich i nic z tego nie wychodzi. Nie ma nawróconych techników i nawróconych ortodoksyjnych audiofilii. Każdy ma swoją piaskownicę w której się bawi.

Edytowane przez daris666

Ze względu na wymienione wyżej zalety tych systemów czasem można dowiedzieć się więcej o testowanym sprzęcie niż na klasycznym HiFi.

Co na przykład ?

Muszę ciebie zmartwić. Przez ostatnie 20 lat byłem na kilkudziesięciu koncertach począwszy od Gabriela, Watersa, Springsteena, Simple MInds, Faithless, Pata Metheny, po Rolling Stones, AC/DC, Fan Lovin Criminals, Stranglers, Pretenders, Rush i wiele innych.

Nie zmartwiłes mnie - rozradowałes moje serce. A teraz zastanów się jak to się ma do tego o czym piszesz w temacie "naturalnego brzmienia", bezpieczników, kabli i innych bzdur.

Który to bezpiecznik czy kabel zasilający zblizył Cię do naturalnego brzmienia gitary?! Lub uzyskania naturalnego wokalu (bez różnicy, męskiego czy żeńskiego)

I to chyba wyjasnia wszystko.

Dlatego pisanie w takich tematach nie ma sensu. Zawsze jest to samo. Jedni atakują drugich i nic z tego nie wychodzi. Nie ma nawróconych techników i nawróconych ortodoksyjnych audiofilii. Każdy ma swoją piaskownicę w której się bawi.

A ta piaskownica zowie się "mity". Więc o mitach pisząc powinnismy chyba miec prawo wyrazania swoich poglądów bez obawy, że Salonik się "obraża". Prawda?

A ta piaskownica zowie się "mity". Więc o mitach pisząc powinnismy chyba miec prawo wyrazania swoich poglądów bez obawy, że Salonik się "obraża". Prawda?

Oczywiście ale w tej piaskownicy własnie wszyscy się bawią i łopatkami tłuką. Tylko nic z tego nie wychodzi. No może poza tym, że jakiś odsłuch się szykuje, zawsze coś.

Edytowane przez daris666

Oczywiście. Tylko nic z tego nie wychodzi. No może poza tym, że jakiś odsłuch się szykuje, zawsze coś.

Bo ciężko zrozumieć chyba, że nikt nie podważa zakupu "bajerów" audio.

Tylko podważa się opisywanie tego co się kupuje jako "dobrego wyboru by uzyskac naturalne brzmienie".

By była jasność sprawy, nie czepiam się posiadania.

Są ;)

Ja jestem konserwatywnym melomanem. I nie ma takich "mocy", by zamienic się na konserwatywnego audiofila.

;)

Bo ciężko zrozumieć chyba, że nikt nie podważa zakupu "bajerów" audio.

Tylko podważa się opisywanie tego co się kupuje jako "dobrego wyboru by uzyskac naturalne brzmienie".

By była jasność sprawy, nie czepiam się posiadania.

Ja tam nie chce nawet neutralnego brzmienia :) Ciepłe z wyraźnym wokalem to moje klimaty :)

Edytowane przez daris666

Ja jestem konserwatywnym melomanem. I nie ma takich "mocy", by zamienic się na konserwatywnego audiofila.

;)

Mówisz, że masz dość dobre kable. Jak uważasz, w którym miejscu zakupów przekroczyłbyś linię i został audiofilem. Wiesz niektórzy nie słyszą różnic w kolumnach i dla nich możesz już być audiofilem.

Jak wejść do salonu,chciałem se tylko poczytać,obiecuję że słowa nie napisze

Wyślij mi liścia z Twojego avatara to załatwię.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Mówisz, że masz dość dobre kable. Jak uważasz, w którym miejscu zakupów przekroczyłbyś linię i został audiofilem. Wiesz niektórzy nie słyszą różnic w kolumnach i dla nich możesz już być audiofilem.

Właśnie to samo chciałem napisać... Co to są dobre kable dla Ciebie? Solidnie wykonane i tylko tyle?

A skąd ta teoria ? Podaj źrudło.

A kable, na przykład sieciowe. O to wciąż toczą się spory.

- Wolę się nie wypowiadać na ten temat (śmiech). Mam do tego podejście czysto inżynierskie. (…) Ja mam na przykład jeden taki komplet kabli, który nie chce dobrze grać bez podstawek. Ale wiem dlaczego – mają luźną żyłę sygnałową w środku i jak leżą na podłodze to zbierają wibracje.

Jedna z wielu wypowiedzi, w tym przypadku Wiktor z Haiku Audio

A kable, na przykład sieciowe. O to wciąż toczą się spory.

- Wolę się nie wypowiadać na ten temat (śmiech). Mam do tego podejście czysto inżynierskie. (…) Ja mam na przykład jeden taki komplet kabli, który nie chce dobrze grać bez podstawek. Ale wiem dlaczego – mają luźną żyłę sygnałową w środku i jak leżą na podłodze to zbierają wibracje.

Jedna z wielu wypowiedzi, w tym przypadku Wiktor z Haiku Audio

Jadłem obiad !!! Chcesz żebym się udusił !!! :)

Właśnie to samo chciałem napisać... Co to są dobre kable dla Ciebie? Solidnie wykonane i tylko tyle?

Dobry kabel DLA MNIE to taki, który:

- zapewnia bezpieczne połączenie pomiędzy wzmacniaczem, a kolumnami

- o odpowiednim przekroju w stosunku do mocy wzmacniacza

- podoba mi się jego konfekcja (lubię rzeczy ładnie wykonane. Pisze piórem wiecznym i z czystej przyjemności używam Caran d'ache Leman. A to nie znaczy, że nie potrafię pisać tańszym piórem)

Tak, są kable głośnikowe lepsze i gorsze. Głośnikowe potrafią zmieniac sygnaturę brzmienia. I nigdzie tego nie podważyłem.

Natomiast pisze o kablach zasilajacych prądowych i bezpiecznikach. bo to temat o mitach.

Nie ma nawróconych techników i nawróconych ortodoksyjnych audiofilii

Są jak najbardziej :)

Najlepszym przykładem nawróconego audiofila jest XYZPawel

Za niebawem ja będę albo nawrócony, albo odzyskam słuch :D

Jestem na krawędzi pomiędzy jedną a drugą filozofią, i pozostała mi jedna jedyna niewiadoma odnośnie tych rzekomych brzmień wzmacniaczy.

Muszę posłuchać wysokiej klasy systemu hi-fi, systemu high-end i w tych systemach poprzepinać wzmacniacze, odtwarzacze CD i DAC'i.

Jak coś tam usłyszę - nie będę się wstydzić przyznać do błędu i cofnąć wszystkie moje argumenty o braku możliwości rozróżnienia po dźwięku w/w elementów toru audio.

Ludzka rzecz - mylić się.

A jak nie usłyszę niczego o czym się tu pisze w ślepych testach ABX (i nie usłyszą to inni uczestnicy spotkania), to sorki - żadne argumenty o moim braku doświadczenia, bądź o tym, że mam za słaby sprzęt nie będę traktować na serio, jako kontrargumenty że wzmacniacze różnią się dźwiękowo bo ktoś tam niby je słyszy :)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Natomiast pisze o kablach zasilajacych prądowych i bezpiecznikach. bo to temat o mitach.

To mnie pocieszyłeś. Szukałem od jakiegoś czasu dobrej sieciówki. Chyba przestanę szukać. Kurcze tylko te oryginalne chińskie takie brzydkie :(

To jaką kupić żeby nie przepłacić a żeby bylo ładnie ?

A jak inzynierowie uwazaja, ze kabelki, sieciowki i przerozne voodoo nie maja, bo nie moga miec wplywu na dzwiek, a audiofile - szczegolnie hi-endowcy twierdza, ze tak, bo slysza, to komu wierzyc ???

A ja jestem inżynierem i twierdzę, że mogą i mają wpływ. Taka to prawda inżynierska jest. :)

I co mi Pan zrobi?

Każdy wierzy w to, czego nie jest w stanie sobie sam wyobrazić. Braki w poznaniu zatępuje się wiarą, którą potem próbuje się udowadniać testami ABX, ..., ktore, tak naprawdę, z testami ABX nie miały nic wspólnego.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Kable zasilające... przyznam szczerze że w moim systemie niestety nie testowałem żadnych wypasionych kabli zasilających ale z chęcią pojechałbym do kogoś kto mi pokaże tą różnicę pomiędzy zwykłym a hi-endowym kabelkiem sieciowym chciałbym po prostu sam to usłyszeć. Jest ktoś z okolic trójmiasta kto chciałby zaprezentować mi swój zestaw i wspomniane wcześniej kabelki? Bardzo jestem ciekaw tego doświadczenia.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

To mnie pocieszyłeś. Szukałem od jakiegoś czasu dobrej sieciówki. Chyba przestanę szukać. Kurcze tylko te oryginalne chińskie takie brzydkie :(

Zrób sam.

Jakie cechy np?

Daj i mi tego doświadczyć, i wpadnij do Lutka że swoim torem słuchawkowym.

Niech sam się przekonam o tych cechach DAC'ów w przekazie z HD600 :)

Tak tylko nieśmiało zaznaczę, że HD600 to raczej ciemne słuchawki, skutecznie maskujące wady nagrań.

Muzyki na czynniki pierwsze to one nie rozkładają, choćbyś nie wiem jak bardzo je lubiał.

To są słuchawki o imho referencyjnej tonalności, wręcz wzorowe w swojej kulturze grania, ale nie nadadzą się na odsłuch w studio.

Nie są rozdzielcze i analityczne.

Jakie więc cechy DAC'ów usłyszałeś na nich?

Dudnienie na basie od małego współczynnika tłumienia? Brak mocy do wystarczającego ich wysterowania? :)

Widzę BeatX, że Ty masz wyrobione zdanie, szkoda zatem Twojej pozy w sprawie poszukiwań "prawdy". Wydaje mi się, też że pomyliłeś HD600 z HD650, które rzeczywiście mają pewien swój "własny pogląd" na dźwięk, choć akceptowalny.

Prawie każdy dobry wzmacniacz słuchawkowy ma wystarczająco niską dla nich impedancję wyjściąwą by je skutecznie tłumić oraz wydajność prądową i wystarczającą moc. Wnioski, o których piszesz to chyba tylko z wtykania ich do nieodpowiednich dziurek. Słusznie zauważyłeś, że mają wzorową tonalność i nie są analityczne. Analityczność to zła cecha, często wynika z konkretnych złych cech technicznych urządzeń i często nie powoduje, że widzimy więcej niż jest w materiale muzycznym, a jedynie uwypukla pewne rzeczy. Może to też być czesto ekfekt zamierzony bo sa takie obszary gdzie to jest wskazane. Są za to wystarczająco rozdzielcze. Jak to mało do rozóżnienia DACA to AKGQ701 - tylko nie pisz znowu o jakiś ich problemach:-). Moim zamiarem nie jest Tobie dawać czegoś doświadczyć. Też nie bardzo mam ochotę jakoś dłużej uczestniczyć w dyskusji, której cel chyba jest zupełnie inny niż poznawczy. Uważam, że w całym tym watku i na forum jest już wystarczająco dużo tropów by na nich podstawie, o ile rzeczywiście ma się jakieś chęci przekonia się o czym, pójść tymi tropami i przekonać sie:-), a jeżeli chodzi o to by bić pianę na forum, to trzeba znaleść innych towarzyszy rozmowy, bo moje skromne circa 500 postów to za mało i nie zamierzać jakoś istotnie tej liczby powiększać:-)

Edytowane przez Zwykły Drut

Dla rozluźnienia.

Dziś przez przypadek odkryłem super album.

W sumie nie moje klimaty ale album b. Ciekawy i super nagrany. Może komuś się też spodoba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zaczynamy to samo.

Tak, przyjmuję do wiadomości, że sieciówka gra i bezpiecznik też.

Podobno wiatr wiejący ze południa ma mniejszą zawartość tlenu niż ten z północy. Coś, ktoś nawet udowadniał to założeniami, że powodem tego są owce i kozice górskie.

Nie chce mi się tłuc tematu i udowadniać rzeczy, które wszyscy wiedzą, lecz niektórzy nadal mają swoje teorie.

Mam pytanie…po co więc cała bateria układów elektronicznych we wzmacniaczach, które ten prąd otrzymany tak dalece zmieniają w końcowym efekcie?

Jak rozumiem jak wlejesz wodę do zwykłej rury z jednej strony i wylejesz z drugiej - będzie inna pod warunkiem, że na rurce napiszesz "ultra hyper filter".

I to tyle w tym temacie kabli zasilających.

Edytowane przez MrArkowski

• Pokaż nowe odpowiedzi