Skocz do zawartości
IGNORED

czy B&W to slabe produkty?

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Moze seria 8xx lepsza, ale nie mialem okazji testowac.

No to tak na prawdę nie znasz bowersa,bowers to osiemsetki,wszystko poniżej to czasem mniej lub bardziej udane konstrukcje,z tych bardziej udanych : wspomniane powyżej CDM1se,to w dużej mierze zasługa tego monitora-dość popularnego kiedyś,o wysokiej estetyce wykonania,dobrze brzmiącego a przede wszystkim niezbyt drogiego,że B&W zyskało zwolenników w niższych pułapach cenowych.Miałem w domu CM1 i to nie jest takie ostatnie granie,słyszałem gorzej brzmiące i znacznie droższe.

l'enfant sauvage

wspomniane powyżej CDM1se,to ...

warto wg mnie jeszcze wspomnieć o jego następcy cdm1 nt, który chyba niewiele ustępował 805-ce nt, a miał tą zaletę, że był o połowę tańszy

Tytuł tematu z założenia jest mocno tendencyjny;)

Tu proszę,w najbardziej renomowanych studiach nagraniowych nie korzysta się z Dynaudio,Harbeth'a czy JmLab:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Tu proszę,w najbardziej renomowanych studiach nagraniowych nie korzysta się z Dynaudio,Harbeth'a czy JmLab:

Skoro tak twierdzisz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie dlatego mamy takie gowniane realizacje ;-)

żartowałem, zasłużona firma i dobrze ze jest.

Dobra riposta :) Firma na pewno zasluzona, ale nie mozna opierac wszystkiego na serii 8xx, bo tylko nielicznych stac na taki zakup. Z moich doswiadczen z B&W zawsze wygrywaly inne glosniki w tej samej kategorii cenowej. Moze i kolosy z serii 8xx sa wybitne, ale ile osob ma na nie miejsce w domu...

Skoro tak twierdzisz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups... :-)

Sly..."one za blisko sciany stoja. To nie moze dobrze grac." :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Sting i Gabriel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro tak twierdzisz...

Tylko się przekomarzam;)

Z tego wynika,że Utopie też nie wnoszą od siebie zbyt dużo-tylko takie kolumny mogą być narzędziem dźwiękowca.Poza tym gdyby Abbey Road chciałoby wymienić Bowersy na Focale to i tak by tego nie zrobiło,raz:koszty (tam jest kilkanaście par 800D i 805N),dwa: w najsłynniejszym brytyjskim studio ma być made in UK;)

l'enfant sauvage

Skoro tak twierdzisz...

To tylko studia masteringowe, sly30. To nie ma nic wspólnego z monitorowaniem dżwięku podczas sesji nagraniowych. Zamiast tych wszystkich audiofilskich rozterek, powinieneś sobie właśnie takie studio sprawić i poprawiać na hi-endowo gotowe już nagrania. Kto wie, może byłbyś spełniony? Uważam, że to super zabawa i jak najbardziej nauka oraz nowe doświadczenia.

Zakładam, że procentowo tylko nieliczne studia posiadają h-endowy sprzęt. Nawet w tych słynnych jak Avatar, Clinton... nie używa się wypasów głośnikowych - to chyba nie o to chodzi? Pierwszeństwo w brzmieniu ma zawsze wykonawca, i to on o tym głównie decyduje. Jak będzie brzmiał ciemno i płasko, to pewnie nagranie też będzie ciemne i płaskie, nawet po nieco jaśniejszym miksie - tak to widzę. Wydaje mi się, że w monitorach studyjnych najważniejszymi cechami są liniowość, neutralność i przeżroczystość danego zestawu, chociaż jak zwykle w takich przypadkach, najważniejszy jest człowiek i jego wiedza z doświadczeniem.

Parker's Mood

Juz interesu z tego nie będzie, stron gdzie na zamówienie płyty czy pojedyncze ulubione utwory zrobią mastering jest mnóstwo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy

Ukryta Zawartość

ceny maja jak siemasz, a potem z mp3 fruwa po internecie hi res

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę się zmartwiłem czytając tu wpisy że Bowersy to słabe kolumny, ponieważ właśnie zamówiłem 685 S2 do mojego Pioneera SX-N30. Bazowałem na opiniach innych ludzi. No cóż, jaka jest prawda to się okaże jak przyjdą. Wygrzeję je jeszcze przez 100 godzin i wtedy będę mógł powiedzieć czy to był dobry zakup.

Trochę się zmartwiłem czytając tu wpisy że Bowersy to słabe kolumny, ponieważ właśnie zamówiłem 685 S2 do mojego Pioneera SX-N30

Nie martw się. Słuchaj muzyki. B&W to jedna z najlepszych firm w branży na rynku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

B&W to dobre kolumny. Tylko należy dobrze dobrać elektronikę, by czerpać radość z muzyki :)

Właśnie tak...każdy element audio układanki musi być skrupulatnie dobrany i "zgrany"...bez tego można sobie pomarzyć o "audiofilskich emocjach"...

Trochę się zmartwiłem czytając tu wpisy że Bowersy to słabe kolumny, ponieważ właśnie zamówiłem 685 S2 do mojego Pioneera SX-N30. Bazowałem na opiniach innych ludzi. No cóż, jaka jest prawda to się okaże jak przyjdą. Wygrzeję je jeszcze przez 100 godzin i wtedy będę mógł powiedzieć czy to był dobry zakup.

B&W to dobre głośniki. Myślę, że będziesz zadowolony.

B&W to dobre głośniki. Myślę, że będziesz zadowolony.

Mam nadzieję że tak będzie :) Chętnie bym się wybrał na odsłuchy różnych kolumn ale moje liche zdrowie nie pozwala mi na wyjście z domu, więc poniekąd bazuję na testach i opiniach innych osób. Mam nadzieję że do końca tygodnia przyjdą moje B&W i jak tylko będę mógł to podzielę się z Wami moimi wrażeniami :) Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Mam nadzieję że tak będzie :) Chętnie bym się wybrał na odsłuchy różnych kolumn ale moje liche zdrowie nie pozwala mi na wyjście z domu, więc poniekąd bazuję na testach i opiniach innych osób. Mam nadzieję że do końca tygodnia przyjdą moje B&W i jak tylko będę mógł to podzielę się z Wami moimi wrażeniami :) Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Miłego słuchania w takim razie:)

l'enfant sauvage

• 2 tygodnie później...

Ja się meczę ze swoimi 603 s3 już 14 chyba rok.

Zakup w ciemno oparty na opiniach i pobieżnym osłuchu generalnie nieudany. Prosze mnie nie linczować za brak odsłuchu bo karę w postaci słabego dźwięku cały czas odbywam.

No cóż - należało było rozpocząć kupno systemu na nowo (podpięte do Marantza 6000OSE -cheap shit za 1000zł w tamtych czasach) i szybo sprzedać ale inne priorytety na wydawanie kasy zawsze były.

Jako że wzmacniacz Maranza od jakiegoś czasu zaczął się psuć, postanowiłem rozpocząć wymianę systemu od znalezienia wzmacniacza do moich kolumn z nadzieją że w przyszłości znajdę do niego lepsze kolumny.

Przyniosłem do domu.

Roksana Kandy2 , Atolla in100 , creeka 50a, NAD 356BEE.

Z moimi BW takie mam obserwacje.

roksan - nie zauważłem różnicy w stosunu do Marantza.. hym

Atoll - j.w.

Creek - cuuuuudo.. No nareszcie dźwięk nabrał smaczków, odklejał się od kolumn, muzykalność, nóżka chodziła, drive był i chciało się słuchać i słuchać, cicho czy głośno - było super. Banan na gębie. Żona też zauważyła że jest ładnie więc to nie tylko moja obserwacja.

NAD - też nieźle, lepiej niż Kandy i Atoll. Wyraźniej jednak gorzej niż Creek.

Wniosek - 603 nie potrzebują dużo prądu a przynajmniej nie o same waty chodzi. Creek "raptem" tylko 55 watt .. Dwa pierwsze dwa razy więcej i zupełnie nie zgrały się z tymi kolumnami.

Nie takie najgorsze te BW jednak. Potrzebują jednak zgrania i chyba ciążko znaleźć odpowidni wzmacniacz do nich...

Przyniosę jeszcze może ze dwa inne modele. Jeszcze nie wiem jakie. Może Rotel ?

Na razie Creek zwyciązca chociaż NAD dużo tańszy..

pozdr

Tomek

Przyszły w piątek moje bowersy 685 S2. Mam je podpięte pod Pioneer SX-N30. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Teraz je wygrzewam i muszę powiedzieć że z każdą godziną grania słychać jak dojrzewają, nabierają muskulatury, stereo się poszerza. Jestem pod wrażeniem a to dopiero początek wygrzewania. O końcowym efekcie będę mógł się wypowiedzieć po stu godzinach wygrzewania, ale póki co jest świetnie.

1piotr13 gratuluję zakupu i życzę wielu, wielu godzin czerpania radości ze słuchania muzyki.

Wkurzające jest to jak użytkownicy tego forum jadą po Bowersach. Firm produkujących głośniki są setki, a B&W jest tylko jedną z nich. Każdy ma w swojej ofercie słabsze i lepsze produkty. Jak czytam, że Bowersy są nie do słuchania lub że dają po uszach - to się zastanawiam jaki sprzęt owi użytkownicy sprzedają, tak sprzedają i piszę to świadomie. Głośniki są jednym z elementów toru audio i jego złe zgranie powoduje, że całość gra źle. Nie uważam, by głównym winowajcą były głośniki.

Dla mnie B&W jest jedną z lepszych firm produkujących głośniki i swojego zdania nie zmienię. Pewnie da się znaleźć, kupić lepsze, ale pisanie że Bowersy to szajs - to już przesada i to ogromna.

Wszystkim życzę czerpania wyłącznie radości ze słuchania muzyki.

Przyjaciel jakies 15 lat temu kupil B&W CDm7NT (chyba dobrze pamietram symbol) i kupil NADa C350 i C541i. Wtedy przywozilo sie z Niemiec aby bylo tanio. I powiem, ze to ciagle fajnie gra. Nawet mu co jakis czas przypomina, zeby nie zmienial bo jak wylozy teraz na nowy sprzet 20KPLN czy wiecej to nie bedzie zadowolony.

Mozne sprzet zle zlozyc i psioczyc na glosniki lub wzmak.

Wkurzające jest to jak użytkownicy tego forum jadą po Bowersach. Firm produkujących głośniki są setki, a B&W jest tylko jedną z nich. Każdy ma w swojej ofercie słabsze i lepsze produkty

ale czym sie denerwowac, przeciez kazdy moze miec swoje zdanie.

najwazniejsze sa przeciez indywidualne preferencje a nie teksty na forum. mozna je traktowac jako pomoc, ale nie jako wyznacznik, co mam sluchac albo nie.

ludzie jada tez po bumboksach, mp3 itd. ale majac do wyboru sluchanie interesujacej mnie muzyki w gorszej jakosci i gorszym sprzecie, czy czynnej, ktora nie bardzo mnie pasjonuje, za to na sprzecie lepszym to wybor jest przeciez oczywisty.

to wszystko ma sprawiac przyjemnosc mi przede wszystkim

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.