Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Taki kaseciak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich po latach 😉

Widzę, że temat żyje, co bardzo mnie cieszy, chociaż ludzie już w większości inni.

Ja ostatnio wróciłem do moich decków po latach różnych problemów i na nowo odkrywam urok tego dźwięku. Niestety kolekcja bardzo ucierpiała przez upływ czasu i brak używania. Działa bez zarzutów mój ulubieniec Sony TC-K555ESII, ale już Pioneer CT-939mk2 ma do wymiany paski (a może i coś więcej), CT-757 nie przewija, Sony TC-K850ES też paski, Akai GX-75mk2 nawet nie otwiera kieszeni 😉 Będzie co robić w długie zimowe wieczory.

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo przyjemności z analogowego dźwięku.

Witam wszystkich po latach
Widzę, że temat żyje, co bardzo mnie cieszy, chociaż ludzie już w większości inni.
Ja ostatnio wróciłem do moich decków po latach różnych problemów i na nowo odkrywam urok tego dźwięku. Niestety kolekcja bardzo ucierpiała przez upływ czasu i brak używania. Działa bez zarzutów mój ulubieniec Sony TC-K555ESII, ale już Pioneer CT-939mk2 ma do wymiany paski (a może i coś więcej), CT-757 nie przewija, Sony TC-K850ES też paski, Akai GX-75mk2 nawet nie otwiera kieszeni  Będzie co robić w długie zimowe wieczory.
Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo przyjemności z analogowego dźwięku.
Ta kieszeń w Akai to jakaś zmora tych modeli.

Godzinę temu, GB napisał:

Ta kieszeń w Akai to jakaś zmora tych modeli.

U mnie wystarczyła wymiana smarowania, ale widzę że jest mały problem z przewijaniem , szczególnie przy końcu kasety, ślizga się kółko idlera ... myślicie,  że wymiana gumki poprawi sprawę ? Może za słabo dociska ?

Edytowane przez carlos med
Godzinę temu, carlos med napisał:

U mnie wystarczyła wymiana smarowania, ale widzę że jest mały problem z przewijaniem , szczególnie przy końcu kasety, ślizga się kółko idlera ... myślicie,  że wymiana gumki poprawi sprawę ? Może za słabo dociska ?

Na początek wyczyść oponkę, np patyczek do uszu zmoczony płynem do czyszczenia głowic. Jeżeli będzie poprawa to warto zaopatrzyć się w płyn do czyszczenia i regeneracji gumy i porządnie wyczyścić i zakonserwować gumkę. Jeżeli nie pomoże to wymiana oponki.

Wojtek

28 minut temu, Uszyk napisał:

Ja używam preparatu "Nowa guma". Czasami pomocny jest "Boll" polecany przez Kasjela.

Czyściłem IPA trochę pomogło, dzięki za wskazówki preparatów. 

• 2 tygodnie później...

Dobry wieczór.

Ja z szybkim i może dziwnym pytaniem do Kolegów.

Czy cena 60 euro za Aiwa AD- F810 (pudełko, miła Pani sprzedająca 😀, kartonik) - jest ceną akuratną?

Deck w ślicznym stanie - 50 kilometrów ode mnie, ale jakoś dam radę.

Mam już kilka, ale prócz Technicsa 245 - dreigłovitzen jeszcze nie mam.

A chcę.

Dzięki.

21 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Dobry wieczór.

Ja z szybkim i może dziwnym pytaniem do Kolegów.

Czy cena 60 euro za Aiwa AD- F810 (pudełko, miła Pani sprzedająca 😀, kartonik) - jest ceną akuratną?

Deck w ślicznym stanie - 50 kilometrów ode mnie, ale jakoś dam radę.

Mam już kilka, ale prócz Technicsa 245 - dreigłovitzen jeszcze nie mam.

A chcę.

Dzięki.

60€ to chyba na części...

4 minuty temu, carlos med napisał:

60€ to chyba na części...

No... Może i tak...

Ale on jest prawie nowy (a oko mam, choć noszę okulary) - i działa przepiękne. Podobno.

Ja tylko pytam, czy warto za tę cenę.

Dziękuję.

7 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

No... Może i tak...

Ale on jest prawie nowy (a oko mam, choć noszę okulary) - i działa przepiękne. Podobno.

Dziękuję.

Jeśli musi być Aiwa to chyba lepiej dołożyć i kupić Aiwa AD-F880.  Chociaż w tak wiekowych konstrukcjach obecny stan techniczny jest najważniejszy moim zdaniem. 

14 minut temu, carlos med napisał:

Jeśli musi być Aiwa to chyba lepiej dołożyć i kupić Aiwa AD-F880.  Chociaż w tak wiekowych konstrukcjach obecny stan techniczny jest najważniejszy moim zdaniem. 

Nie musi być Aiwa 😀.

Ja tylko pytam, czy to ma sens?

Przecież i ja pamiętam, jak "sto lat temu" Smok leżał i czekał na kupujących - w co drugim sklepie.

Wtedy miałem pierwszy orgazm.

jak pudełko i ładny to pewnie ze bierz, b.dobra cena, zrobisz przegląd i sprzedaż za 600e, jak nie teraz to kiedyś na pewno 😉

Edytowane przez yesther
10 minut temu, yesther napisał:

jak pudełko i ładny to pewnie ze bierz, b.dobra cena, zrobisz przegląd i sprzedaż za 600e, jak nie teraz to kiedyś na pewno 😉

No,  a za 300€ na pewno 😉

W dniu 21.12.2023 o 20:26, Bezlitosna Niusia napisał:

Jeśli zarabiasz na zachodzie to super cena za bardzo ładny stan i z  kartonem . Jak widzę wołają więcej  na portalach zachodnich.

W dniu 21.12.2023 o 21:18, yesther napisał:

Ciekawostką jest, że wcale go nie mam zamiaru sprzedawać 😀. Niech sobie leży, czeka i będzie.

A w zasadzie... On mi jest wcale niepotrzebny. 

Chłopaki na Forum mnie znają od lat - zbieram bezdomne kotki z ulicy, ratuję je, leczę i oddaję innym dobrym ludziom.

A stare klocki hifi - trzymam w przyzwoitym stanie, temperaturze i wilgotności - w piwnicy.

Cholera wie, po co mi to😀.

Pozdrawiam.

3 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A stare klocki hifi - trzymam w przyzwoitym stanie, temperaturze i wilgotności - w piwnicy.

Nie wystarczy je trzymać.Trzeba je używać!

Panowie ostał się ktoś jeszcze z dostępem do HiFiengine? Miałbym prośbę o jedną serwisowke, a już mnie zablokowali i nie można nowych kont tworzyć 😞

W dniu 29.12.2023 o 22:54, yesther napisał:

Panowie ostał się ktoś jeszcze z dostępem do HiFiengine? Miałbym prośbę o jedną serwisowke, a już mnie zablokowali i nie można nowych kont tworzyć 😞

Niestety, u mnie to samo. Podobno, gdyby coś publikować to dostęp byłby zachowany. Tak zrozumiałem.

W sumie w razie czego można ogarnąć go bez serwisówki, wszystko w miarę ładnie opisane na płycie w tej Yahama KX-10, ogólnie bardzo fajny deck, zbudowany świetnie, 3 głowice, auto kalibracja i play trim, na dodatek w małej formie jak ktoś potrzebuje (jak ja obecnie), jedyny minus to oczywiście brak widoku na kasetę no ale coś za coś. Deck jeszcze do wyjęcia za parę stówek, a nie tysiące. Mój egzemplarz dotarł praktycznie nie używany, bez żadnego serwisu w&f 0,06%, poziomy i azymut idealne, gra bardzo ładnie, zostawiam w kolekcji i polecam.

• 8 miesięcy później...

Temat, mam nadzieję jeszcze żyje. Mam prośbę. Serwisuję magnetofon kolegi JVC CD-S200. Jest to zabytek z roku 1976. Nie mam serwisówki, a magnetofon ma zbyt niski poziom wyjściowy . Magnetofon ma być sprzedany razem z amplitunerem JVC JR-S300. Kolega jest chory i w tragicznej sytuacji finansowej i chcę mu pomóc. Dlatego bardzo proszę o pomoc w przywróceniu tego sprzętu do pełnej sprawności .

• 3 tygodnie później...

Tak z ciekawości.

Jest jakiś model magnetofonu dwukasetowego wyróżniający się jakością dźwięku oraz niezawodną pracą, powiedzmy porównywalny pod względem odtwarzania i zapisu z deckami serii Sony ES?

Tak przy okazji wspomnę, ze mam dwukasetowy magnetofon Pioneer kupiony przeze mnie w drugiej polowie lat 90-tych, który nieco przeczy temu że jak dwie kasety to z automatu g...no. Magnetofon ma Dolby B/C/S/HX-Pro, autokalibrację Super Auto BLE XD oraz system FLEX działający przy odczycie. Brzmienie bardzo przyzwoite i nadal sprawny jeszcze na oryginalnych paskach i podzespołach.

• Pokaż nowe odpowiedzi