Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  165 członków

Fezz Audio Klub
IGNORED

Klub Fezz Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem juz się nie odzywać ale... Cary Audio jest akurat szczytowym przykładem niechlujstwa w montażu. I o tym wiadomo nie od dzis, te fotki sa znane. I w życiu bym takiego klocka nie kupił. I to nie jest tez żadnym wytłumaczeniem dla niechlujstwa innych producentów. To jest troche tak, ze nawet najtańszy rower z mikrokeszu po wyjechaniu ze sklepu jeździ bez zarzutu. Do czasu.

Pcb można wytrawic porządnie, przyciąć porzadnie, przymocowac porządnie (nie mówiąc juz o montażu przestrzennym w tego typu klockach), luty mogą wyglądać zupełnie inaczej itd itd. Nie twierdze ze to nie gra, ale te zdjęcia wyglądają pod wieloma względami bardzo "tanio". Ja bym się nimi nie chwalił jak juz to ktoś przede mną zauważył...

Powodzenia.

EOT

Raz piszesz że wygląda "nieporządnie" innym razem że zbyt "tanio". Skoro Cary Audio jest takim antyprzykładem wykonania, to dlaczego jest kupowany? Nie rozumiem Cię. Dla mnie jako użytkownika Luny ten temat jest zamknięty.

Tak patrzę, czytam i nie mogę uwierzyć. O co tu właściwie chodzi?

Moim zdaniem w wersji produjcyjnej nie ma się do czego przyczepić.

Przypomina mi się hejt jaki odchodził na inne polskie marki. Mam na myśli choćby Lampizatora, któremu dzisiaj ludzie za granicą składają hołd lenny a ceny sprzętu jego produkcji sięgają kilkudziesięciu tysęcy złotych.

Następny przykład Pylon. Och, jakie oni złe kolumny robią. Tak bardzo złe, ze są teraz największym polskim producentem kolumn.

Kto i jaki ma cel w dyskredytacji naszych rodzimych firm, które rozwijają się, wyjeżdżają na największe imprezy targowe, inwestują w nowe konstrukcje, dają ludziom zatrudnienie, płacą podatki w Polsce.

Nie pojmuję tego.

Edytowane przez mack10

Ku mojemu zdziwieniu podniósł się wielki rumor na temat wnętrza przedprodukcyjnej wersji wzmacniacza Fezz Audio Titania.

Na szybko otworzyłem wzmacniacz właśnie wygrzewający się w naszym laboratorium i wykonałem zdjęcie :

https://www.dropbox.com/s/ew1bxxd07gtk0l7/titania%20inside.jpg?dl=0

Mam nadzieję, że rozwieje to wszelkie wątpliwości dotyczące jakości produktów naszej firmy.

Dziękuję za zdjęcie. Pozwoliłem zakreślić sobie kilka niezgodności.

570fff22b994539a3c05362518e138cf_1462920474.jpg

Potwierdza Pan tylko, że jest wykonany tak samo jak w egzemplarzu przedprodukcyjnym, czyli bardzo słabo i niechlujnie.

Nie chodzi o samo ułożenie przewodów, ale o brak padów na pcb dla przewodów i łączenie ich z nóżkami elementów. Zastosowanie pcb po to, aby później robić proste błędy? Nie rozumiem... Zasilacze anodowe z wysokimi napięciami montowane na dwóch śrubkach? Gdzie łączy się przewód ochronny z obudową? PCB służy po to, aby elementy w powietrzu nie wisiały skoro nie muszą.. Po co dostawiać 1-2cm kabelek na pcb, skoro można było dotrawić ścieżkę? Nie chcę tu przywoływać norm IPC, bo nawet nie określono w jakiej klasie normy buduje się wzmacniacze.

Dobry projekt pcb rozwiązałby tu bardzo dużo problemów, łącznie z zaoszczędzeniem czasu lutowania samych komponentów. A koszt dwustronnej pcb na prawdę jest niższy niż trawienie samemu pcb...

W sumie to po wnętrzu dalej zastanawiam się czy to jest montaż przestrzenny czy jednak na pcb, bo widać laminat...

a z czego kolego ty jestes nie zadowolony patrząc na to zdjecie?według mnie wszystko jest ok

Tobie kolego wszystko pasuje od początku po mimo przedstawienia konkretnych argumentów. Mam wrażenie, że Twoje konto jak i kolegi stereolady powstało tylko na potrzeby promowania marki. Takie zabiegi są weryfikowane w bardzo prosty sposób.

Każdy może mieć swoje zdanie,jeśli dla Ciebie ważniejsze są wnetrzności niż jakość dzwięku to ok,Tak jak pisałem wcześniej,luna ma jeszcze mniej w środku,a gra cudownie,porównywałem ją z różnymi wzmacniaczami z tej półki cenowej a nawet droższej i większość miała wiecej elementów w środku,ale co z tego...??? grały słabiej! Nie ma takiej reguły,że wzmacniacz który ma wiecej napchane w bebechy bedzie grał lepiej, jeśli jesteś takich fachowcem to powinieneś to wiedzieć.

W całej negatywnej dyskusji na temat wzmacniaczy nie chodzi o brzmienie, bo to się broni. Słuchałem wzmacniacza i nie mogę mu nic w tej kwestii zarzucić. No może trochę większe nadzieje miałem co do potencjału transformatorów w stosunku do konkurencji, ale to już kwestia podejścia autora projektu.

ale... tu chodzi także o bezpieczeństwo w użytkowaniu. Sam osobiście bałbym się takiego wnętrza. Tym bardziej, że zasilanie anodowe jest wyższe niż napięcie w gniazdku.

Aby pokazać Państwu jak powinny wyglądać w środku wzmacniacze budowane na bazie montażu przestrzennego, zapraszam to obejrzenia konkurencji z Krakowa:

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=307638#p307638

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=299859#p299859

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dziękuję za zdjęcie. Pozwoliłem zakreślić sobie kilka niezgodności.

570fff22b994539a3c05362518e138cf_1462920474.jpg

Potwierdza Pan tylko, że jest wykonany tak samo jak w egzemplarzu przedprodukcyjnym, czyli bardzo słabo i niechlujnie.

Nie chodzi o samo ułożenie przewodów, ale o brak padów na pcb dla przewodów i łączenie ich z nóżkami elementów. Zastosowanie pcb po to, aby później robić proste błędy? Nie rozumiem... Zasilacze anodowe z wysokimi napięciami montowane na dwóch śrubkach? Gdzie łączy się przewód ochronny z obudową? PCB służy po to, aby elementy w powietrzu nie wisiały skoro nie muszą.. Po co dostawiać 1-2cm kabelek na pcb, skoro można było dotrawić ścieżkę? Nie chcę tu przywoływać norm IPC, bo nawet nie określono w jakiej klasie normy buduje się wzmacniacze.

Dobry projekt pcb rozwiązałby tu bardzo dużo problemów, łącznie z zaoszczędzeniem czasu lutowania samych komponentów. A koszt dwustronnej pcb na prawdę jest niższy niż trawienie samemu pcb...

W sumie to po wnętrzu dalej zastanawiam się czy to jest montaż przestrzenny czy jednak na pcb, bo widać laminat...

Tobie kolego wszystko pasuje od początku po mimo przedstawienia konkretnych argumentów. Mam wrażenie, że Twoje konto jak i kolegi stereolady powstało tylko na potrzeby promowania marki. Takie zabiegi są weryfikowane w bardzo prosty sposób.

W całej negatywnej dyskusji na temat wzmacniaczy nie chodzi o brzmienie, bo to się broni. Słuchałem wzmacniacza i nie mogę mu nic w tej kwestii zarzucić. No może trochę większe nadzieje miałem co do potencjału transformatorów w stosunku do konkurencji, ale to już kwestia podejścia autora projektu.

ale... tu chodzi także o bezpieczeństwo w użytkowaniu. Sam osobiście bałbym się takiego wnętrza. Tym bardziej, że zasilanie anodowe jest wyższe niż napięcie w gniazdku.

Aby pokazać Państwu jak powinny wyglądać w środku wzmacniacze budowane na bazie montażu przestrzennego, zapraszam to obejrzenia konkurencji z Krakowa:

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=307638#p307638

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?p=299859#p299859

A ty kolego razem z Makim dziwnym trafem wspominacie o Krakowskiej manufakturze,z Krakowa jesteście...

Ja jestem zadowolony bo słycham muzyki przez kolumny, a nie jak wy przez środek wzmacniacza,zastanawiam się jak wygladają wasze odsłuchy...zdjęta obudowa,zachwyty nad rozmieszczeniem elementów,ocena jakości podzespołów i lutów...oczywiście przy potencjetrze skręconym maksymalnie w lewo bo najmniejszy poziom głośności mógłby zakłócić wasze zachwyty.Jeśli wy słuchacie przez oglądanie to już wasza sprawa i współczuje, bo tracicie czas zamiast posłuchać sobie dobrej muzyki.Jeśli wykonanie wzmacniacza się nie podobo to macie do tego święte prawo,mi to nie przeszkadza w słuchaniu muzyki.

Przypomnę jeszcze tylko ,że to dopiero drugi wzmacniacz tej firmy, zaczynają na poważnie tworzenie wzmaków i może wszystko nie jest zrobione idealnie,ale dajmy im trochę czasu a napewno dopracują wnętrze.

Edytowane przez Domin01

Nie jestem z Krakowa i nie mam nic wspólnego z manufakturą, której linki z budowy wkleiłem.

Wybacz, ale wydając ponad 4kzł chciałbym, żeby wzmacniacz nie tylko grał, ale też wyglądał w środku zrobiony firmowo a nie przez przedszkole. Dalej nie rozumiesz, że kwestie przeze mnie poruszone mogą być niebezpieczne dla życia i zdrowia. Może jak raz Cię kopnie dobrze prąd to zrozumiesz o czym się pisze i Twoje zachwyty nabiorą pokory.

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A ty kolego razem z Makim dziwnym trafem wspominacie o Krakowskiej manufakturze,z Krakowa jesteście...

Jestem z Białegostoku, a sprzęt mam z Krakowa. Ten projekt jest powszechnie znany na triodzie. Wystartujecie z swoimi właśnie tam, dowiecie tego i owego.

O moje odsłuchy się nie martw.

Ty za to sprawiasz wrażenie jakbyś nie widział w życiu porządnie zaprojektowanego i wykonanego sprzętu od środka. Do tego nie wiedział co to kąt prosty i miał problemy ze wzrokiem. Lub, co bardziej prawdopodobne, udzielał (nazwijmy to) wsparcia producentowi.

Juz na zakończenie: do brzmienia tych klocków NIC nie mam, gdyż zwyczajnie ich nie słuchałem. Nie podoba mi sie projekt i o tym tu rozmawiam, gdyby ktoś od kilku stron nie zauważył. Nikt mi nie wciśnie ze "w środku nie ma się do czego czepić"

Pozdrawiam

AM.

Edytowane przez Maki

Nie jestem z Krakowa i nie mam nic wspólnego z manufakturą, której linki z budowy wkleiłem.

Wybacz, ale wydając ponad 4kzł chciałbym, żeby wzmacniacz nie tylko grał, ale też wyglądał w środku zrobiony firmowo a nie przez przedszkole. Dalej nie rozumiesz, że kwestie przeze mnie poruszone mogą być niebezpieczne dla życia i zdrowia. Może jak raz Cię kopnie dobrze prąd to zrozumiesz o czym się pisze i Twoje zachwyty nabiorą pokory.

Rozumiem twoją troskę o zdrowie,ale bez przesady...

Panowie może zakończmy ten spór w ten sposób...

jeżeli chodzi o brzmienie...za te pieniądze nie ma zastrzeżeń a nawet można powiedzieć że jest lepiej niż dobrze

jeżeli chodzi o wykonanie....Fezz Audio powinno większą uwagę do tego aspektu przyłożyć

proszę nie odbierać moich słów jakobym chciał dokopać firmie Fezz Audio

nie o to chodzi...to jest nowa firma z naszego podwórka i powinno się jej kibicować ;-)

i też tak robię....ale każdy może mieć swoje uwagi

Edytowane przez Miroslav1

Jestem z Białegostoku, a sprzęt mam z Krakowa. Ten projekt jest powszechnie znany na triodzie. Wystartujecie z swoimi właśnie tam, dowiecie tego i owego.

O moje odsłuchy się nie martw.

Ty za to sprawiasz wrażenie jakbyś nie widział w życiu porządnie zaprojektowanego i wykonanego sprzętu od środka. Do tego nie wiedział co to kąt prosty i miał problemy ze wzrokiem. Lub, co bardziej prawdopodobne, udzielał (nazwijmy to) wsparcia producentowi.

Juz na zakończenie: do brzmienia tych klocków NIC nie mam, gdyż zwyczajnie ich nie słuchałem. Nie podoba mi sie projekt i o tym tu rozmawiam, gdyby ktoś od kilku stron nie zauważył. Nikt mi nie wciśnie ze "w środku nie ma się do czego czepić"

Pozdrawiam

AM.

Dla Ciebie każdy klient ,który jest zadowolony z posiadanego sprzętu i wyraża swoje opinie na forum jest wsparciem dla producenta?... Jeśli nie podoba Ci się środek wzmacniacza to załóż sobie wątek "nie podoba mi się środek wzmacniaczy fezz audio"i tam wylewaj swoje żale
Dla Ciebie każdy klient ,który jest zadowolony z posiadanego sprzętu i wyraża swoje opinie na forum jest wsparciem dla producenta?... Jeśli nie podoba Ci się środek wzmacniacza to załóż sobie wątek "nie podoba mi się środek wzmacniaczy fezz audio"i tam wylewaj swoje żale

Nie byłoby tematu, gdybys z tym Krakowem nie wyskoczył. Widzisz to? Po co takie teksty?

Poza tym nie każda uwaga krytyczna to hejt. Ja znam ograniczenia swojego sprzętu. A Ty?

Nie chce dalej spierać się w tym temacie.

Życzę powodzenia w dalszych projektach, a jezeli daja one przyjemność ze słuchania muzy - to chyba to jest najwazniejsze.

Pozdrawiam

AM

Nie byłoby tematu, gdybys z tym Krakowem nie wyskoczył. Widzisz to? Po co takie teksty?

Poza tym nie każda uwaga krytyczna to hejt. Ja znam ograniczenia swojego sprzętu. A Ty?

Nie chce dalej spierać się w tym temacie.

Życzę powodzenia w dalszych projektach, a jezeli daja one przyjemność ze słuchania muzy - to chyba to jest najwazniejsze.

Pozdrawiam

AM

Tak znam ograniczenia bo mam możliwość porównania Luny do Jadisa i88 u kolegi Miroslav1
Gość

(Konto usunięte)

Panowie i Panie :) Myślę, że zbliżające się odsłuchy i Mirka Andrejuka (Acoustic Lab) rozwiją wszystkie wątpliwości co do jakości dźwięku.

Liczę, że Titania będzie killerem w swoim przedziale cenowym a i nie tylko w swoim. Oby tylko miała godne źródło i dobre kabelki :)

Nie omieszkam zdać relację i ciekaw jestem odbioru innych uczestników zbliżającego się odsłuchu.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Panowie i Panie :) Myślę, że zbliżające się odsłuchy i Mirka Andrejuka (Acoustic Lab) rozwiją wszystkie wątpliwości co do jakości dźwięku.

Liczę, że Titania będzie killerem w swoim przedziale cenowym a i nie tylko w swoim. Oby tylko miała godne źródło i dobre kabelki :)

Nie omieszkam zdać relację i ciekaw jestem odbioru innych uczestników zbliżającego się odsłuchu.

Ja już słyszałem titanie i jest killerem w tej cenie. Nie ma co rozwiewać u mnie :)

rozwiewać

rozwiją :) - tak napisał zapewne rozwinął by było gramatyczniej ;)

rozwiją

przepraszam Panowie - ale nie mogłem się powstrzymać :)

na odsłuchach także będę, rozmowa z doświadczonymi ałdiofilami to dla mnie czysta przyjemność

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Gość

(Konto usunięte)

"rozwiją - rozwieją",

głodny zjadłem literkę. ;) z pośpiechu i nieuwagi.

Musicie mi wybaczyć. Jak nie, trudno będę musiał z tym żyć :)

p.s.

Waluch nie bądź taki poprawny ;)

Info dla kibicujących marce Fezz (i Pylon)- artykuł podsumowujący ich wspólny udział w targach w Monachium na stronie www.Infoaudio:

http://www.infoaudio.pl/artykul/577,fezzaudio-titania-oraz-pylon-audio-na-wystawie-w-monachium

Dzisiaj testuje IC Fezza,póki co pozytywne wrażenia,ale za szybko,żeby coś wiecej napisac, niech dobrze się zgra z systemem i zrobie porównanie z Wile Rock,który jest dla mnie najlepszym IC, gra u mojego kolegi w zestawie hi-end jadis i88 + harbeth 40.1

Info dla kibicujących marce Fezz (i Pylon)- artykuł podsumowujący ich wspólny udział w targach w Monachium na stronie www.Infoaudio:

http://www.infoaudio.pl/artykul/577,fezzaudio-titania-oraz-pylon-audio-na-wystawie-w-monachium

Na zdjęciu nie widzę głównego inżyniera.

Tak czy inaczej Fezz i Pylon to Polski Hi-End, gdzie Azjaci są zafascynowani realizmem.

Gość

(Konto usunięte)

Dzisiaj testuje IC Fezza,póki co pozytywne wrażenia,ale za szybko,żeby coś wiecej napisac, niech dobrze się zgra z systemem i zrobie porównanie z Wile Rock,który jest dla mnie najlepszym IC, gra u mojego kolegi w zestawie hi-end jadis i88 + harbeth 40.1

I jak tam testy? Możesz coś napisać?

litości tylko nie to.Każda opinia jest ważna i te pozytywne i te negatywne bo inaczej robi się słodki nie istotny wątek w którym wszyscy sobie spijają z dzióbków.

I jak tam testy? Możesz coś napisać?

Pierwsze wrażenia to napewno naprawde szeroka scena ,kawałek on the run z płyty The Dark Side of the Moon ,tam przebiegający w głębi koleś biegł na całej szerokości mojego pokoju.

Napewno zauważyłem złagodzenie wysokich tonów ,przy kawałku time z tej samej płyty przy głośnym odsłuchu te zegary potrafią dać po uszach,tu były wyraźniej łagodniejsze.

To tak na gorąco pierwsze wrażenia, kabelek trochę pogra w systemie wygrzeje się i wtedy zrobię bezpośrednie porównanie z Wile Rock

Pierwsze wrażenia to napewno naprawde szeroka scena ,kawałek on the run z płyty The Dark Side of the Moon ,tam przebiegający w głębi koleś biegł na całej szerokości mojego pokoju.

Napewno zauważyłem złagodzenie wysokich tonów ,przy kawałku time z tej samej płyty przy głośnym odsłuchu te zegary potrafią dać po uszach,tu były wyraźniej łagodniejsze.

To tak na gorąco pierwsze wrażenia, kabelek trochę pogra w systemie wygrzeje się i wtedy zrobię bezpośrednie porównanie z Wile Rock

Proszę nie pisać o treści zapisanej płyty o tej jednej, tylko ogólnie np Grechuta itp.

Proszę nie pisać o treści zapisanej płyty o tej jednej, tylko ogólnie np Grechuta itp.

napisałem że to pierwsze wrażenia, a porządne porównanie zrobię jak kabelek się wygrzeje na kilku gatunkach muzycznych

napisałem że to pierwsze wrażenia, a porządne porównanie zrobię jak kabelek się wygrzeje na kilku gatunkach muzycznych

Z mojego doświadczenia, jeśli świeże kabelki, to możemy porozmawiać o brzmieniu za 500 godzin, w jednej konfiguracji, nie zmiennej w łączach, impedancja układu musi się ułożyć.

Więc proszę nic nie sugerować, bo to może zaszkodzić wszystkim, producentowi i e,w nabywcom.

Z mojego doświadczenia, jeśli świeże kabelki, to możemy porozmawiać o brzmieniu za 500 godzin, w jednej konfiguracji, nie zmiennej w łączach, impedancja układu musi się ułożyć.

Więc proszę nic nie sugerować, bo to może zaszkodzić wszystkim, producentowi i e,w nabywcom.

Ja nic nie sugeruje poprostu opisuje moje odczucia,o które zostałem jeszcze zapytany :) od tego chyba są kluby,aby wymieniać swoje uwagi,oceniać dany produkt swoimi subiektywnymi odczuciami. A propo wygrzewania kabli to te 500godzin to troche przesadziłeś,ja słyszałem ,że 200godzin to już max na wygrzanie danego kabla w zależności od producenta.

Ja nic nie sugeruje poprostu opisuje moje odczucia,o które zostałem jeszcze zapytany :) od tego chyba są kluby,aby wymieniać swoje uwagi,oceniać dany produkt swoimi subiektywnymi odczuciami. A propo wygrzewania kabli to te 500godzin to troche przesadziłeś,ja słyszałem ,że 200godzin to już max na wygrzanie danego kabla w zależności od producenta.

Popytaj Albedo

A co trzeba wygrzewać w takim kablu, bo nie za bardzo rozumiem...? Jakieś voodoo się tu zaczyna przez tworzyć...

ja różnice miedzy kablami słyszę odrazu lub nie słyszę wcale,ale jak napisał Azus jest coś w tym,że po jakimś czasie użytkowania danego kabla w danym systemie zgrywa się on z całością i gra lepiej lub gorzej(jak długi czas tego wygrzania to tu można dyskutować) Są to subtelne różnice ,ale do wychwycenia na ciężkich kawałkach,które oczywiście znamy na pamięć:)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.