Skocz do zawartości
IGNORED

STX Electrino 150 czy RLS Deimos II

bebzun

Rekomendowane odpowiedzi

U siebie w domu miałem elarra II, Callisto IV, oberon II

Pomijając roznice wynikające z samej budowy to cecha wspólna tych kolumn jest muzykalność , dość szeroki spot sweet i niezbyt duża wrażliwość na ustawienie. ( tzn. całkiem fajne efekty uzyskuje sie już po "pobieżnym ustawieniu, oczywiście dokładne/dobre ustawienie gwarantuje znacznie lepsze efekty)

Myślę że Deimosy bedą podobne. Ważna sprawa - wszystkie 3 Rlsy które miałem tworzą scenę na linii kolumn i za nią. Nie ma wypychania dźwięku "na twarz"

Dla mnie RLS będzie ciekawszą propozycją.

RLS nie znam i nie słyszałem, ale mam Electrino 250 i jestem zadowolony. 150-tki to ta sama technologia i brzmienie. Fajne,równe granie. Niektórzy tutaj twierdzą, że efekciarskie i podbarwione, ale nie traktowałbym tego specjalnie jako zarzut. Słucham sporo rocka i jestem uśmiechnięty od ucha do ucha. W elektronice sprawdzają się jeszcze lepiej.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Radzę posłuchać RLS Deimos II i oczywiście Electrino 150 dla porównania. Potencjał to nie wszystko, bo jeszcze ważne jest know-how, a tego produktom RLS odmówić nie można. Dla mnie Deimosy to granie na dużo wyższym poziomie niż Electrino i nie będę szacował o ile wyższe. Wiem natomiast na 100%, że potencjał nie ma w tym przypadku nic do rzeczy - nawet jeśli miała by to być różnica 10 krotna.

Słabe porównanie bo rls ma najtańsze głośniki z serii peerless i vifa/ scan speak discovery, więc do mercedesa mu daleko.

spróbuję podważyć wiarygodność Twojego wpisu i ośmielę się napisać, że peerlees HDS (taki występuje w deimosach) nie jest najtańszym głośnikiem tego producenta.

Czy w kolumnach tylko o same głośniki chodzi?

W którym miejscu dobrze pisze?

Poniżej masz link do specyfikacji RLS Deimos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy wg Ciebie HDS również jest najtańszym głośnikiem Peerlees?

Ukryta Zawartość

Kultura i klasa brzmienia RLS Deimos II jest nieosiągalna dla STX Electrino 150.

Słuchając obu kolumn odniosłem wrażenie, że ten model STX został wykonany jako partner dla posiadaczy zepsutych wzmacniaczy, tzn. zamulaczy a RLS dedykował swoje kolumny do wzmacniaczy o dobrej klasie brzmienia.

STX przy RLS to grzechotnik wspomagany bumboxem.

Na zdjęciach tego nie widać ale w bezpośrednim porównaniu wykonanie obu kolumn też wywołuje odmienne wrażenia. RLS budzi szacunek a STX wątpliwości jeśli postawimy je obok Deimosów. STX wyglądają znośnie do czasu jak nie porówna się ich bezpośrednio z RLS.

Jeśli będziesz mieć możliwość porównania na swoim sprzęcie skorzystaj koniecznie bo nic nie zastąpi Twojego osobistego odsłuchu.

Filut - Adamie najęty :)

porównywanie RLS Deimos z STX Electrino 150 nie ma sensu gdyż

1. STX wyprzedza takiego garażowaca jak RLS pod każdym względem i porównywanie tych modeli jest tylko przykładem jak można wyprodukować coś taniego i lepszego od zdecydowanie droższych RLS.

2. STX produkuje głośniki w Polsce

a firma RLS montuje chińskie głośniki więc dyskutować absolutnie już nie ma sensu. (............)

3. STX jest na rynku od 25 lat a RLS od może 7 - tu również nie ma sensu porównywać.

4. Porównaj zasięg technologiczny STX z RLS w tym konkretnym porównaniu, i tu się powtórzę -STX jest lata przed garażowcami.... kropka.

spróbuję podważyć wiarygodność Twojego wpisu i ośmielę się napisać, że peerlees HDS (taki występuje w deimosach) nie jest najtańszym głośnikiem tego producenta.

Faktycznie, w kolumnach siedzi HDS.

Czy w kolumnach tylko o same głośniki chodzi?

Na pewno mogą być po części wykładnikiem tego, czy kolumna może zagrać dobrze. Oczywiście najlepsze głośniki można spieprzyć ich aplikacją i zwrotnicą, ale nie o to chodzi.

Z mojej strony, porównanie nie ma sensu, bo po prostu są w innej kategorii cenowej.

Na zdjęciach tego nie widać ale w bezpośrednim porównaniu wykonanie obu kolumn też wywołuje odmienne wrażenia.

Mogę się z tym zgodzić, ale nigdy kolumna za 1300zł nie będzie wykonana tak jak za 3850zł (cena z ceneo). Przynajmniej nie powinna.. :)

STXy są wykonane z laminowanego mdfu, RLSy fornirowane.

W kategorii RLSów to raczej wolałbym postawić i porównać Akkus monolith S.

Jaki budżet w ogóle na te kolumny ? :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Filut - Adamie najęty :)

1. STX wyprzedza takiego garażowaca jak RLS pod każdym względem i porównywanie tych modeli jest tylko przykładem jak można wyprodukować coś taniego i lepszego od zdecydowanie droższych RLS.

a firma RLS montuje chińskie głośniki więc dyskutować absolutnie już nie ma sensu. POWTÓRZĘ RLS MONTUJE CHIŃSKIE GŁOŚNIKI I JAK BĘDZIESZ SZCZEKAŁ TO NAPISZĘ TO 1000 RAZY NA TYM I INNYCH FORACH !!!

3. STX jest na rynku od 25 lat a RLS od może 7 - tu również nie ma sensu porównywać.

4. Porównaj zasięg technologiczny STX z RLS w tym konkretnym porównaniu, i tu się powtórzę -STX jest lata przed garażowcami.... kropka.

A porównywałeś (odsłuch) chociaż tą "garażową" konstrukcję do STX? Z Twojego emocjonalnego wpisu wynika, że jesteś wielkim fanatykiem STX.

A mógłby kolega coś więcej nt tej "lepszości" napisać...?

a firma RLS montuje chińskie głośniki więc dyskutować absolutnie już nie ma sensu. POWTÓRZĘ RLS MONTUJE CHIŃSKIE GŁOŚNIKI I JAK BĘDZIESZ SZCZEKAŁ TO NAPISZĘ TO 1000 RAZY NA TYM I INNYCH FORACH !!!

Ostatnio czytałem test NEREIDA II i z tego co widziałem siedzą tak przetworniki duńskie Scan Speak.

Na stronie RLS podają, że powstali 1991 roku.

Nie wiem jak grają te RLS, dużo zależy od projektu, ale tę vifkę na górze słuchałem w paru aplikacjach i w sumie mi się podobała.

STXy grają dobrze, jak się spojrzy na cenę to cholernie dobrze, ale to nie do końca ta półka.

Może porównać np. do FX300 albo neutrino, wtedy jest spora szansa że RLSy dostaną baty, pomimo tego że cenowo dalej sporo taniej.

Porównujmy jabłka do jabłek...

Moje jest najmojsze ;)

Nic nie zastąpi odsłuchania obydwu kolumn z własnym wzmacniaczem.

Może okazać się że STXy bedą dla kogoś lepsze a może RLS y?

Taki wpis jaki zaprezentował angina ... rozczula :)

Ehhh... gdyby to wszystko było takie oczywiste i proste , to człowiek wszedłby do pierwszego lepszego marketu i kupił raz na zawsze zestaw od firmy z największym "zasięgiem technologicznym" i miał tą całą resztę garażowców w...

Trochę się w to audio już bawię, i bawi mnie bardzo ocenianie sprzętu po tym, jakie elementy są użyte do produkcji. Jest masa firm wykorzystująca tanie komponenty i uzyskująca fenomenalne efekty. I odwrotnie.

Znam kilka konstrukcji Jerzego Rokoszewskiego, wszystkie, które słyszałem są bardzo dobre albo wybitne. Tylko że ludzie nie kierują się często w swoich wyborach brzmienie a wyglądem, marką i medialnym szumem. RLS to świetne głośniki, które biją te STX na głowę. Trzeba tylko mieć odwagę ich posłuchać i powiedzieć sobie: liczy się dla mnie tylko dźwięk.

RLS grają bardzo żywym, witalnym dźwiękiem, bardzo przejrzystym, dającym doskonały wgląd w nagranie. A przy tym nie są jazgotliwe i nie szatkują muzyki na sieczkę jak większość tanich i pseudorozdzielczych kolumn. Jesli nie potrzebujesz dużo basu to zwróć uwagę na minimonitorki Callisto IV, tu masz recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te maluchy graja naprawdę dużą skalą dźwięku, fenomenalnie. Nie bój się monitorów - w 23 metrach zagrają jak znalazł.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RLS to świetne głośniki

RLS to bardzo przereklamowane głośniki, Słuchałem kilku konstrukcji w salonie Audiopunkt w Warszawie. Jednym słowem tak jak wyżej napisał angina chińskie głośniki w fornirowanej obudowie za ponad 3tyś to mocna przesada. Pisanie że RLS wzruca Scan speak a nie chińskie głośniki jest kłamstwem, gdyż Scaan speak produkował głośniki w Chinach ale to może nadaje się na oddzielny wątek.

RLS to bardzo przereklamowane głośniki, Słuchałem kilku konstrukcji w salonie Audiopunkt w Warszawie. Jednym słowem tak jak wyżej napisał angina chińskie głośniki w fornirowanej obudowie za ponad 3tyś to mocna przesada. Pisanie że RLS wzruca Scan speak a nie chińskie głośniki jest kłamstwem, gdyż Scaan speak produkował głośniki w Chinach ale to może nadaje się na oddzielny wątek.

Einzero uściślij jakich kolumn RLS słuchałeś i z czym porównywałeś, że wnioski takie, a nie inne? Zgodzę się z tym, że może nie wyglądają jak szczyt marzeń, przetworniki też nie top, top, no ale dobrego dźwięku to nie można im odmówić.

Jest mi obojętne gdzie są produkowane głośniki Scan speak. Nawet nie wiem czy to prawda, że są robione w Chinach. Z tego co widziałem to na przetwornikach jest made in Denmark. Ważne żeby były dobre. Co w Chinach nie da się nic sensownego wyprodukować? To już nie te czasy, że Chińczycy robili tylko badziewia. Wiele dużych renomowanych firm produkcje w Chinach i jeśli kontrolują poziom jakości to nie ma w tym nic złego. Nic nie mam do STX-a, ale bez przesady na nich świat się nie kończy. Jakoś nie podzielam zafascynowania serią Electrino.

Jest mi obojętne gdzie są produkowane głośniki Scan speak. Nawet nie wiem czy to prawda, że są robione w Chinach. Z tego co widziałem to na przetwornikach jest made in Denmark

Scan speak był robiony w Chinach a próba wmawiania że to nie ma znaczenia jest delikatnie mówiąc ściemnianiem. To oznacza że RLS może mieć chińskie głośniki w swoich kolumnach. Poniżej link do bardzo znanego sklepu z głośnikami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Scan speak był robiony w Chinach a próba wmawiania że to nie ma znaczenia jest delikatnie mówiąc ściemnianiem.

Gdybyś zechciał pokusić się jeszcze o małe porównanie chińskiego Scan speak'a, które są wg Twojej wiedzy montowane w RLS'ach do Stx'a, tak w kilku krótkich zdaniach...

jest wiele miejsc gdzie można poczytać o negatywnych konsekwencjach przeniesienia produkcji do chin przez Scan Speak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.