Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Electa Amator I czy warto ?

feluś

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli Electa gra lepiej na górze i na średnicy niż Accordo to czapki z głów.

Jeżeli chodzi o bas to nie jest aż tak źle ale oczywiscie z takich małych przetworników cudów oczekiwać nie należy.

Ci co słuchali poprzednich konstrukcji Serblina twierdzą ,że Accordo graja zdecydowanie jaśniejszym i bardziej otwartym dzwiekiem .

Ale calosciowo są to świetne kolumny w swojej cenie.

Jareczku, Accordo grają zdecydowanie za jasno w stosunku do poprzednich konstrukcji Franco Serblina ale jesli ktoś lubi taki

dźwięk to czemu nie......Accordo mają niesamowitą przestrzeń na boki i w głąb sceny ale dźwięk potrafi już zamęczyć po 15 minutach słuchania.Tym monitorom przydałby się ciemny wzmacniacz który by zniwelował ich ostrość grania a wtedy mogło by

zagrać całkiem dobrze.

Electa 1 gra zdecydowanie lepiej na górze i średnicy od Accordo.

Jareczku, Accordo grają zdecydowanie za jasno w stosunku do poprzednich konstrukcji Franco Serblina ale jesli ktoś lubi taki

dźwięk to czemu nie......Accordo mają niesamowitą przestrzeń na boki i w głąb sceny ale dźwięk potrafi już zamęczyć po 15 minutach słuchania.Tym monitorom przydałby się ciemny wzmacniacz który by zniwelował ich ostrość grania a wtedy mogło by

zagrać całkiem dobrze.

Nie słuchałem Electy wiec może jest tak jak napisałeś.

Rozumiem ,że Accordo miałeś i porownywales u siebie stąd takie wnioski?

Ja słuchałem przez ostatnie 2 tygodnie różnych kolumn u siebie z różnymi wzmacniaczami i absolutnie nie napisalbym , że Accordo są męczące - wręcz przeciwnie.

Jedynie bas mógłby być lepszy ale calosciowo to są świetne monitory.

Babatular , proszę nie pisz więcej już takich farmazonów ( proszę )

Electa 1 ma świetną średnicę i dobrą górę ale basu ni w ząb nie ma nawet w ułamku tego co ma Extrema. Znajomy WALCZY

z Electą 1 od ROKU i nie może sobie poradzić z uwagi na ciągłe poszukiwania wzmacniacza który by sobie poradził z EA 1

Do EA 1 potrzebny jest bardzo mocny wzmacniacz 2 x 250 W/8 - wtedy EA 1 zagrają w pełni swoich mozliwości. Ja optuję za

Electą 2 która nie ma tak dobrego Esotara jak EA 1 ale ma zdecydowanie lepiej kontrolowany i głębszy bas .Miałem EA 1 przez

dwa miesiące i szybko zamieniłem na Extremy . Wtedy skończyły się wszelkie dolegliwości i braki jakiegokolwiek podzakresu pasma.

Środek jest przepiękny i mocno nasycony a bas taki jakiego nie ma w niejednej kolumnie podłogowej.

O Jezu a ty dalej swoje. Electy Amator 2 to słabe głośniki z tragicznym D2010.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Przywołaliście w dyskusji Extremy. To są genialne kolumny, lepsze niż Electa Amator Mk I i tym bardziej Mk II. No ale cena jest dwukrotnie wyższa a poza tym one stawiają niesamowite wymagania odnośnie wzmacniacza. To są takie kolumny, w których każda ilość prądu będzie pochłonięta jak gąbka. W zasadzie bez pieca rzędu 250-300W nie ma co do nich w ogóle podchodzić.

Odnośnie porównania Electa Amator Mk I z Accordo to one grają inaczej. Accordo brzmią lżej, z większym doświetleniem w wyższych rejestrach. Nie podejmuję się oceniać tego w kategoriach która jest lepsza a która gorsza, to zależy od indywidualnych preferencji.

Nie słuchałem Electy wiec może jest tak jak napisałeś.

Rozumiem ,że Accordo miałeś i porownywales u siebie stąd takie wnioski?

Ja słuchałem przez ostatnie 2 tygodnie różnych kolumn u siebie z różnymi wzmacniaczami i absolutnie nie napisalbym , że Accordo są męczące - wręcz przeciwnie.

Jedynie bas mógłby być lepszy ale calosciowo to są świetne monitory.

Accordo męczące....trzeba mieć słabe poczucie humoru żeby napisać o tych kolumnach że są meczące ;-)

tragicznym D2010

Nie nazwałbym tego głośnika aż tragicznym, ale to budżetowy Scan-Speak któremu bardzo daleko do topowego Dynaudio. Ba, uważam że już Vifa D19AD w dobrej aplikacji gra lepiej.

Poza tym jestem zdania że o wiele więcej zależy od jakości tweetera niż od jakości midwoofera.

zagrać całkiem dobrze.

Magnepan

Na Audio Show model Accordo tak wszystkich męczył że siedzieli przykuci do krzeseł i po prostu słuchali muzyki.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Magnepan

Na Audio Show model Accordo tak wszystkich męczył że siedzieli przykuci do krzeseł i po prostu słuchali muzyki.

Na AS za źródło ' robił ' magnetofon Revoxa lub Studera - czyli najlepszy analog jaki można sobie wymarzyć.

Na AS za źródło ' robił ' magnetofon Revoxa lub Studera - czyli najlepszy analog jaki można sobie wymarzyć.

U mnie za źródło robił Lumin i C8+ i jazgotu nie stwierdziłem ;)

Jakoś kilka lat temu Accordo też grały na AS wspaniale bez szpulowca.

Accordo męczące....trzeba mieć słabe poczucie humoru żeby napisać o tych kolumnach że są meczące ;-)

Może jak ktoś podłączy zły tranzystor to męczą:)

Jednak jestem pewien, iż w zakresie basu te monitory, nawet jak na monitory z niedużym wooferem niestety nie prezentują tak wysokiego poziomu jak powinny.

Kilka monitorów ze starszych serii od Sonus Faber bas prezentowało IMO lepiej niż robią to Accordo.

U mnie za źródło robił Lumin i C8+ i jazgotu nie stwierdziłem ;)

Jesli napędzałeś je Passem to tutaj widzę powód właściwego ( dobrego ) grania Accordo. Jakimi kablami połaczyłeś ? K - S ?

Jesli napędzałeś je Passem to tutaj widzę powód właściwego ( dobrego ) grania Accordo. Jakimi kablami połaczyłeś ? K - S ?

Cały tor oparty był na ... srebrnych kablach Siltecha.

Jak ktoś podłączy zły tranzystor to każde męczą default_tongue.png

Jeśli miałeś problem z napędzeniem Extremy trzeba było zapytać na forum czym należy je napedzić. Z mojego doświadczenia

najlepsze efekty soniczne napędzenia Extremy:

1.Audio Research VT 130 SE

2.Audio Research VT 150

3.Electrocompaniet AW 400 NADA

4.Electrocompaniet AW 600 NEMO - tu Extremy dosłownie fruwały po pokoju !!!

5.Goldmund 29

Uważaj, bo zaczynamy niebezpiecznie zbliżać się do tezy, że każdy tranzystor męczy;-)

Dobrze mówisz, większość tranzystorów jakieś 60 - 70 % rzęzi i męczy. Lampa wcale nie jest lepsza bo są modele które potrafią

zagrać jak tranzystor albo i lepiej.

Jeśli miałeś problem z napędzeniem Extremy trzeba było zapytać na forum

Chyba kpisz default_tongue.png

1.Audio Research VT 130 SE

2.Audio Research VT 150

3.Electrocompaniet AW 400 NADA

4.Electrocompaniet AW 600 NEMO - tu Extremy dosłownie fruwały po pokoju !!!

5.Goldmund 29

McIntosh 1,2kW i Jadis JA80 wystarczy?

Dla mnie Accordo to jest głośnik zbliżony i porównywalny klasą grania z pierwszymi Guarneri Homage i IMO jeden z najbardziej udanych monitorów Serblina.

Pewnym mankamentem jest ilość basu, ale jeśli ktoś preferuje bardziej dociążoną prezentację to wybiera inny monitor. Z tym, że nie będzie już tej magii średnicy i góry jak z Accordo, przynajmniej ja nie znam takiego monitora, który łączyłby prawidłowo te dwie cechy.

Jeśli sygnatura Accordo podoba się Jarkowi, to warto zagrać Ktemą.

Magnepan - jeśli chodzi o ten super analog ze szpulowca na wystawie to źródłem materiału na taśmie były utwory przegrywane ze zwykłego CD :-)

Nie w tym więc tkwi magia dobrego dźwięku. Moim zdaniem Jadis z produktami Serblina bardzo się lubią. Taki zestaw dla melomana :-)

Co do Electy Amator I to słuchałem jej w Artis Audio na Batorego z Jadisem Defy 7 i dla mnie było to zawsze ciut za ciemne granie. Pamiętam jak Mietek przełączył to potem na Thiele CS 2.2 a potem CS 2.3, to było wrażenie jakby ktoś okno otworzył. Jeśli ktoś lubi bardziej nowoczesne, otwarte brzmienie to Electy bym mu nie polecił. Accordo i Ktema powinny bardziej przypaść do gustu. Zresztą coś w tym jest, że w tym kierunku wyewoluowało brzmienie spod ręki Serblina. To były jego najnowsze i IMO najlepsze konstrukcje.

Chyba kpisz default_tongue.png McIntosh 1,2kW i Jadis JA80 wystarczy?

McIntosh nie ' gra 'i nie pasuje do SF Extrema a JA 80 jest ZA SŁABY. 60W z JA 80 dla Extrem to tylko dla pobudzenia średnich i wysokich tonów a co z basem ?

Kolega z południa miał Jadisa JA 80 i Extremy i też miał ból zębów z napędzeniem tych monitorów. Ale jak ktoś mówi że zjedzie

Polskę wzdłuż i wszerz na hulajnodze z motorkiem aby nasycić się widokami przyrody to też może mieć w tym satysfakcję.

Co prawda ekstremalną ale to już jest inna sprawa. Podobnie jest z osobami które startują do napędzenia EA 1 czy Extrem

ze 100W wzmacniaczem :-)))))))))

Moim zdaniem JA80 nie ogarnie prawidłowo basu na trudnych, niskoskutecznych głośnikach. Owszem zagra to ale bez prawidłowej kontroli.

Ostatnio Jadis wypuścił wersję JA80 na lampach KT150 i to już będzie inna bajka, sądząc po integrze i88.

Może w listopadzie się przekinamy...

Do Extrem to nawet i VT200 będzie zbyt słabe. Tu potrzeba czegoś w typie monobloków Reference 600/610/750.

Oj Tomasz, VT 200 to tak jak 300W - 400W z tranzystora więc nie ma najmniejszego problemu aby napędzić Extremy i gra

naprawdę wybornie , lampowo co najważniejsze, takiej średnicy jak z tego zestawu to prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.