Skocz do zawartości
IGNORED

Czy masz w domu HI-END, a jeśli tak, to dlaczego to już HI-END jest?

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem fanem metalu i tych wymienionych przez Ciebie rodzajów.Ale kupiłem sobie jedną płytę Metalliki,tę czarną.Słuchalem kiedyś fragmenty na sprzęcie średniej klasy.I miałem wrażenie,że słucham ścianę dźwięku.zamazane brzmienie.A na Rowlandzie usłyszałem szczegóły,każdy instrument oddzielnie,a nawet niuanse dźwiękowe.Mam klasykę rocka na winylach z epoki i na lampie Audio Reaserch i na cyfrze Rowlanda brzmi ona fantastycznie.

Plumkanie to nie jest jazz.Plumkanie to elektro właśnie,muzyka klubowa,ambient itp.Np. we free jazzie jest dużo więcej energii i dynamiki niże we wszystkich hip hopach.Nie mówiąc o big bandach.

to do numika

"Plumkanie to elektro właśnie,muzyka klubowa,ambient itp.Np. we free jazzie jest dużo więcej energii i dynamiki niże we wszystkich hip hopach."

Najgorzej jak się wszystko pomiesza.

Mam kilkuletnią średnią półkę i szczerze mówiąc, nawet jakbym miał np. 200k, skupiłbym się na dobrym dobraniu średniej półki w przedziale do 30k. Nieustanne wymiany mnie znudziły. Eksperymenty na poziomie np. DAC owszem, globalnie - nie.

Jak wyżej, jednak uważam, że na tą średnią półkę trzeba mieć 55k (licząc po cenach katalogowych).

Ładna średnia wyszła ... ciekawe kto tak zaniża ? ;)

To rzeczywiście mało precyzyjne. Odniosłem się do postu MROK, Biorąc pod uwagę tytuł to skłaniałbym się do kwoty 150k.

Sprecyzuj ... co to za "średnia półka"?

55k to "średnia półka" hi-fi?

150k za hi-end ze średniej półki?

Już było tu napisane wiele na temat wyceny sprzętu hi end. Dla każdego to coś innego. Tak zawsze było i będzie. Dla mnie precyzjniej odpowiadając na pytanie, cena 55k to przedsionek hi end a podana kwota 150k to już dla mnie hi end. Opieram się na konkretnych słuchanych zestawach. Odpowiadając jaki sprzęt, powiem tak, różne kombinacje Octave i Dynaudio. Lubię takie granie.

Jasno trzeba powiedzieć, że półka budżetowa kończy się dopiero gdzieś przy cenie 3000 zł za kable, a 20 tysięcy za jeden element zestawu. Średnia półka to dziś przynajmniej 200 tysięcy euro. Nie ma co się oszukiwać.

półka budżetowa kończy się dopiero gdzieś przy cenie 3000 zł za kable

Metr kabla, kable głośnikowe, XLRy?

Średnia półka to dziś przynajmniej 200 tysięcy euro

Za używane rozumiem 200.000 EUR? Czyli jak kupię te używane F. Utopia, to będę miał tylko średnią półkę. Dla mnie bez sensu, to już lepiej i dorzucić i mieć HI-END, inaczej nigdy nie wyrwę się ze średniej półki.

... zabieram Tidal w telefonie i głośniczek GO JBL, ale jazda.

Ciekawe jakich aspektów muzyki zabraknie Ci na tym sprzęcie? Oprócz mocy rzecz jasna...

Gdyby tak koledzy mogli scharakteryzować czego z kompozycji muzycznej nie da się na tym usłyszeć. Powtarzam kompozycji muzycznej a nie jakichś mglistych przestrzeni, średnic...

Średnica jest akurat OK, brakuje niskich rejestrów. Jednak uważam że jest to genialne urządzenie. Nie wyobrażam sobie wczasów bez muzyki, przynajmniej do śniadania, obiadu i kolacji :) Pozdrawiam wszystkich i lecę na samolot.

Pozazdrościć, ja za jakiś czas dopiero czarny piasek, laguny i prawdziwy Hi-End firmy natura - jako że prawdziwy to bezcenny.....

Jak średnia półka zaczyna się od 200.000 EUR, to ja mam budżetówkę entry level :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ktoś ma Harlaya - inna kasa, ale to motorowy Hi-End :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ciekawe jakie ma kable?

Czy na przykład na takim, ze sklepu "1001 drobiazgów", wężyku do paliwa tak samo pojedzie... i czy nadal będzie to Harley D...?

Harley Davidson i audio hi-end to podobne światy - chodzi o produkt, poczucie elitarności, sposób myślenia, styl życia... Jakość jazdy i jakość dżwięku nie mają z tym nic wspólnego. Ile hi-endów, tyle wzorów - w sensie liczebnikowym oczywiście.

Parker's Mood

Harley Davidson i audio hi-end to podobne światy - chodzi o produkt, poczucie elitarności, sposób myślenia, styl życia...

Znaczy się, Harley to taki Hi-End dla ubogich? ;)

Tak, ale trzeba mieć kasę.

Nie ma kasy-nie ma Hi_END,

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Fox, przestań trollować - pojechał byś do innych audiofili i liznął byś trochę hi-enda :)

Na Harleyu? To za daleko...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.