Skocz do zawartości
IGNORED

HEGEL czy MF

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Bijecie piane o nijakości Musicala serii M a używek jak na lekarstwo mimo obecności na rynku 6-7 lat. Pierwsze w audioklanie od 2009. Używek hegla wszędzie pełno mimo o połowę krótszego stażu na rynku. To już o czymś świadczy !!!

U mnie M6i sprawdza się doskonale z wymagającymi ATC , niezależnie od głośności i repertuaru odtwarzanie całego pasma jest wzorowe. Ale to tylko moje bardzo skromne zdanie i nie będę starał się go narzucać nikomu.

Pozdrawiam

Nigdzie nie powiedzialem, że coś z Musicalem jest źle...bardzo dobre urządzenia...porównywać chyba możemy? Sam mam 2 sprawdzone urządzenia z tej stajni...I jestem bardzo zadowolony...

Pozdrawiam

Bijecie piane o nijakości Musicala serii M a używek jak na lekarstwo mimo obecności na rynku 6-7 lat. Pierwsze w audioklanie od 2009. Używek hegla wszędzie pełno mimo o połowę krótszego stażu na rynku. To już o czymś świadczy !!!

Tak. O popularności marki. Jeśli czegoś znacznie więcej się sprzedało, to i znacznie więcej pojawi się na rynku wtórnym. Poza tym większość tych Hegli na rynku wtórnym to egzemplarze ściągnięte z Norwegii, często "na handel", np. przy wykorzystaniu okazji typu wprowadzenie nowych modeli na rynek.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Tak. O popularności marki. Jeśli czegoś znacznie więcej się sprzedało, to i znacznie więcej pojawi się na rynku wtórnym. Poza tym większość tych Hegli na rynku wtórnym to egzemplarze ściągnięte z Norwegii, często "na handel", np. przy wykorzystaniu okazji typu wprowadzenie nowych modeli na rynek.

Nie zgodzę się. Poszukaj na rynku używanej Melodiki BL40. Rynek wchłonął olbrzymią ilość tych kolumn ale trafienie używki w normalnym stanie to nie lada wyzwanie. A te które się trafiają kosztują 500-600zł mniej niż nówka.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Ja też brzmienie melodiki bl 40 bardzo dobrze wspominam, może brakuje trochę góry, trochę rozdzielczości ale baaaardzo przyjemnie się ich słucha, fajne kolumny, żeby jeszcze poprawić ich wygląd to byłoby bardzo ok.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nie ujmujac nic tym kolumnom Trochę naciągane porównanie jednego produktu do całej gamy produktów Hegla . Idąc tą logiką kompakt cdp4 musi być zjawiskowo wybitny bo nie pojawia się na rynku wtórnym a trochę egzemplarzy się sprzedało .

Nie zgodzę się. Poszukaj na rynku używanej Melodiki BL40. Rynek wchłonął olbrzymią ilość tych kolumn ale trafienie używki w normalnym stanie to nie lada wyzwanie. A te które się trafiają kosztują 500-600zł mniej niż nówka.

Rynek norweski?

Ja lubie swojego MF za to ze nie wysusza dzwieku, nie splaszcza go, nie gra zbyt ostro, nie faworyzuje zadnego z zakresow no i lubie go za barwe dzwieku ktora wg mnie jest bardzo naturalna. Ostatnio slucham rocka i ciezszej muzy sporadycznie i do tego rodzaju mysle ze sa inne wzmaki ktore zagraja z wiekszym "wykopem" ale mi w moim systemie nie o to biega.

Lubie sluchac muzyki dlugo nie meczac sie a MF mi na to pozwala.

MF nie gra wszystkiego tak samo - roznicuje kiepskie i dobre realizacje i to do tego stopnia ze cczasem nie da sie niektorych sluchac.

• 4 tygodnie później...

Arie nawet z NADem tną po uszach

Pytam ponieważ od roku mam NAD C-356 ,który gra z Vivace XT3, ale czekam na Focale 936. Przy zakupie będę miał okazję przesłuchania ich z Heglem h80 i zastanawiam się czy dokupić porządnego DAC-a za jakiś 3k i zostać przy NAD , czy pójść w Hegla?

Pozdrawiam

Pytam ponieważ od roku mam NAD C-356 ,który gra z Vivace XT3, ale czekam na Focale 936. Przy zakupie będę miał okazję przesłuchania ich z Heglem h80 i zastanawiam się czy dokupić porządnego DAC-a za jakiś 3k i zostać przy NAD , czy pójść w Hegla?

Pozdrawiam

Hegel plus arie to moze byc rzeznia totalna na wysokich tonach.

Pozdrawiam

Powiem Ci, że mi się Arie spodobały jak słuchałem ich pare miesięcy temu. Ostatnio jak byłem na kolejnym odsłuchu Arie stały w pokoju odsłuchowym i postanowiłem je posłuchać po raz drugi jako następne kolumny po przesłuchaniu Triangli Antal EZ. Nawet pół minuty ich nie słuchałem. W porównaniu do Triangli nadają się do nagłaśniania wiejskiej potupaji. Od razu o nich zapomniałem.

Z nadem jeszcze da rady je słuchać ale jak odsłuchałem wersję 946 z Marantzem to już była sieczka. Jak już je kupiłeś to trzymaj NADa. Doda im basu, którego mają niewiele i przytemperuje je. Jak ich jeszcze nie kupiłeś to nie kupuj. Fakt, że są ładne i od razu wpadają w oko, ale słuchałeś ich?

Bijecie piane o nijakości Musicala serii M a używek jak na lekarstwo mimo obecności na rynku 6-7 lat.

W wypadku MF wiele zależy od towarzystwa (kolumn) i samego gustu. Swojego czasu spotkałem się z opinią, że bas MF przypomina odgłos salami rzuconej na skórzaną kanapę. No i? ;) Mi to nie przeszkadza.

Powiem Ci, że mi się Arie spodobały jak słuchałem ich pare miesięcy temu. Ostatnio jak byłem na kolejnym odsłuchu Arie stały w pokoju odsłuchowym i postanowiłem je posłuchać po raz drugi jako następne kolumny po przesłuchaniu Triangli Antal EZ. Nawet pół minuty ich nie słuchałem. W porównaniu do Triangli nadają się do nagłaśniania wiejskiej potupaji. Od razu o nich zapomniałem.

Z nadem jeszcze da rady je słuchać ale jak odsłuchałem wersję 946 z Marantzem to już była sieczka. Jak już je kupiłeś to trzymaj NADa. Doda im basu, którego mają niewiele i przytemperuje je. Jak ich jeszcze nie kupiłeś to nie kupuj. Fakt, że są ładne i od razu wpadają w oko, ale słuchałeś ich?

Jeszcze nie kupiłem. Umówiłem się , że po sprowadzeni do salonu przyjdę przesłuchać. Miał natomiast FA 926 i słuchałem z H 80, owszem grały bardzo wyraźnie ,czysto tylko bardzo wysoko aż za bardzo. Przyznam , miałem ze sobą NAD-a i wypadło lepiej , więcej było środka i obcięło trochę górę.Poza tym dźwięk zrobił się łagodniejszy co mi się spodobało. Właściciel poradził abym poczekał na model 936 bo więcej będzie basu i środka a brzmienie zrobi się przyjemniejsze . Oczywiści najlepiej byłoby gdyby wypożyczyli do domu ,ale to nierealne.Pytałem o tego H80 bo właściciel stękał, że NAD może być za słaby aby napędzić takie kolumny i dźwięk będzie do d...

Dzięki za kilka słów . Pozdrawiam

Pewnie będę miał nie lada problem, ale sądzę ,że do końca wakacji coś wybiorę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.