Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację miałem u siebie trzy wersie XLR i powiem że każda wnosiła dużą poprawę, szczególnie ostatnia. Pytanie czy Pan Witkowski może wymyślić coś jeszcze???? Życze mu powodzenia bo tak jak piszesz to że gra to na poziomie kabelków za około 10kzł to olbrzymi sukces!

Myślę , że to raczej powinno sie nazywać sensacją bo osobiscie nie znam drugiego podobnego przypadku by kabelek za niecałe 2 tys zł grał jak cała reszta kosztująca 5-6 razy tyle. I zastanawiającym jest nadal fakt że żaden z fachowców nie chce tego sprawdzic na łamach prasy. Panie Pacuła, Rachwald czy Panie Stryjecki, mamy coś polskiego o tak wysróbowanej relacji ceny do jakosci jaką te przewody demonstrują i żaden z Panów nie jest tym zainteresowany? A by było jeszcze bardziej pikantnie , to donoszę , że wszystkie przewody jakie produkuje Pan Sylwester Witkowski są na tak wysokim poziomie. Dlaczego żaden z Was się tym nie zainteresuje?

Kolega Iceman wiarygodnie opisał brzmienie Tary, którą dobrze znam. Przypuszczam, że równie wiarygodnie opisał te Wile. Z jego opisu nie wynika to co twierdzi Dyzman69. W kablach nie jest tak, że różnice między niezłym a bardzo dobrym są kolosalne. Te różnice są ale najczęściej objawiają się w niuansach. To, że Tara daje lepszą przestrzeń i bardziej zwarte brzmienie niż analityczne jak Wile też dobrze świadczy właśnie o Tarze Labs. Poprzednia wersja Tary nie przemawiała do mnie, ale wersja EX jest bardzo dobra. I te 2 niuanse czyli odrywanie się dźwięku od kolumn i muzykalny przekaz całości muzyki to właśnie ta różnica między kablem bardzo dobrym, a niezłym. Z tego co pisze kolega Iceman to kable Wile są całkiem ok, całkiem niezłe, ale twierdzenie, że są to wybitne kable klasy do 15000zł jest chyba znaczącym nadużyciem. Wszystko jest też kwestią tego co kto słyszał i jakie ma doświadczenie w ocenie dobrego okablowania. Często jest tak, że ktoś mniej doświadczony zachwyci się jakimś okablowaniem, a w miarę lat i w miarę doświadczenia zaczyna preferować okablowanie, którego kiedyś nie wziął by do ręki. Wybitne kable też trzeba umieć docenić. Na to potrzeba lat doświadczeń. Wiem to po sobie.

Nikt tu nie twierdził , że IC gra jak najlepsze kabelki z przedziału 15 tys zł. Jesli dobrze pamietam to kwalifikowałem je do przedziału 10 tys zł , moze troche wyżej i test Icemana zdaje się tylko to potwierdzać. Poza tym już samo zakwalifikowanie przewodu WILE który kosztuje 900 zł do przedziału 10 tys zł swiadczy chyba nie o tym ze kabelek ten jest całkiem niezły czy nawet bardzo dobry . Takie rzeczy jak do tej pory sie nie zdarzały więc mowimy o wydarzeniu , o sensacji na rynku przewodów. Jak chcesz oceniać te kable naprawdę rzetelnie to biorąc pod uwage ich cenę powinno Ci zabraknąć okreslenia na to jak są dobre. Skoro radzą sobie w porównaniu z Tarą która kosztuje ponad 14 tys zł ( radzą sobie tzn nie są gorsze , bo nie muszą przecież byc lepsze i nikt o zdrowych zmysłąch tego nie oczekuje) tzn , że w przedziale do powiedzy około 10 tys są bardzo dobre , przy czym kosztuja 10 razy mniej:)

Nazywaj sobie to jak chcesz . I widać , że nie rozumiesz co ludzie , nie tylko ja , tutaj pisują . Jeżeli dla Ciebie kabelek który kosztuje 900 zł gra na poziomie kabli za 10 tys jest co najwyżej dobrym kabelkiem to , wybacz, uważam , że jesteś niespełna rozumu.A ja nigdzie nigdy nie twierdziłem ze ten kabel zagra lepiej niz np taka TARA .

Poza tym ciaglę czekam na ocenę wersji XLR bo coś czuję po kosciach , że w tej wresji są jeszcze lepsze od RCA , choć moze się mylę. Takie mam przeczucie.

Ale to jest twoja interpretacja. Kabli słuchałem w życiu bardzo dużo. Od średnich do najlepszych jakie są na rynku. I jakieś tam doświadczenie w tym mam. Wiem też jedno...w temacie kabli nie ma żadnych sensacji ani wielkich odkryć. Są kable lepsze i gorsze ale sensacji i cudów o jakich piszesz nigdy nie było, nie ma i pewnie nie będzie choć tu pewności mieć nie można. Co do cen to kable z USA są bardzo drogie przez cło, vat i drogą spedycję. Tym bardziej teraz gdy dolar dochodzi do 4pln.

Ale są też inne znacznie tańsze kable z Europy i potrafią świetnie zagrać w wielu systemach.

Wszystko jest też kwestią tego co kto słyszał i jakie ma doświadczenie w ocenie dobrego okablowania. Często jest tak, że ktoś mniej doświadczony zachwyci się jakimś okablowaniem, a w miarę lat i w miarę doświadczenia zaczyna preferować okablowanie, którego kiedyś nie wziął by do ręki. Wybitne kable też trzeba umieć docenić. Na to potrzeba lat doświadczeń. Wiem to po sobie.

Gratuluje doświadczenia i profesjonalizmu , którego nie potwierdza jednak Twoje podejscie do tego tematu. To ile trzeba kabli przelecieć by byc wiarygodnym w takiej sytuacji? Albo może należałoby zapytać , jakich kabli? Edytowane przez dyzman69

Ale co w moim podejściu nie potwierdza mojego osłuchania? To, że nie chcę brać tych kabli na odsłuch? Nie chcę bo właśnie mam w tym temacie spore doświadczenie i wiem czego można się po nich spodziewać. Nie uważam, że są złe. Wręcz przeciwnie, mogą być całkiem niezłe, ale nie sądzę by były wybitne. I dlatego szkoda mi na to czasu, szczególnie, że na razie nie szukam żadnego nowego okablowania.

Edytowane przez sly30

Czy kilkadziesiąt konstrukcji z czego ponad połowa z przedziału 2-5 tys zł ale również kilka konstrukcji kosztujących blisko 10 tys zł lub troche wiecej , pozwala na to bym mógł zabierać głos w tej sprawie i czy moje wnioski i spostrzeżenia bedą wtedy wystarczająco wiarygodne? I tych kilkadziesiąt konstrukcji oznacza bardziej 30-40 niż 80-90:) I mówie tu o kabelkach które miałem okazję wpinać w moje urzadzenia , w domu.

Pewnie domyślasz się, że w przemyśle kablarskim jest wiele ściemy. Kable które mają cenę u nas ok 5000zł to są tak na prawdę kable na poziomie polskich kabli za ok 1500zł. Po prostu import czegoś z zachodu wiąże się ze znacznymi kosztami, a to podbija cenę.

Gratuluje doświadczenia i profesjonalizmu , którego nie potwierdza jednak Twoje podejscie do tego tematu. To ile trzeba kabli przelecieć by byc wiarygodnym w takiej sytuacji? Albo może należałoby zapytać , jakich kabli?

Rafał wyluzuj ta polemika nie ma sensu to personalna walka z Tobą nie mająca nic wspólnego z kabelkami WILE.

Jaka walka? Bzdura. Wiem, że miło jest myśleć iż wydało się kwote X, za którą kupiło się coś wartego 10X ale w życiu tak nie jest. To tylko myślenie życzeniowe.

Nie mówię o osłuchaniu. Znów nie bardzo rozumiesz co się do Ciebie piszę Sly. Nie znam Cię i nie wiem czyś osłuchany czy nie. O braku profesjonalizmu i rzetelnosci z Twojej strony ,świadczy postawa jaką obrałes tu od samego poczatku jak i wszystko co napisałeś potem. Dobitnie swiadczy też o tym to , że nie potrafisz nazwać po imieniu takiej sytuacji gdy przewód za 900 zł gra na równi z takimi za 10 tys , co w twojej ocenie nazywasz najwyżej że są niezłe lub całkiem niezłe , tudzież są OK . Czyli co , głosnikowy Metamorphosis za 20 tys tez jest niezły bo gra jak inne za 40-50 tys ? Czy by być w Twoich oczach wyśmienitym musiałby przy swojej cenie zagrac jak kabel za milion? Wybacz ale w moich oczach nie jesteś zbyt wiarygodny jesli chodzi o wiedzę w temacie audio czy w ogóle jesli chodzi o szerokorozumianą fachowosc. Nawet jesli przesłuchałeś tysiące kabelków i sprzetów to i tak masz problem z ich klasyfikacją i rzetelną oceną. Nie żebym się czepiał. Takie mam odczucia czytając Ciebie.

Pewnie domyślasz się, że w przemyśle kablarskim jest wiele ściemy. Kable które mają cenę u nas ok 5000zł to są tak na prawdę kable na poziomie polskich kabli za ok 1500zł. Po prostu import czegoś z zachodu wiąże się ze znacznymi kosztami, a to podbija cenę.

To proszę podaj lepsze krajowe kabelki w tej cenie?

Rozumiem , że Iceaman kupił TARĘ za 14 tysi no i ma teraz kabelek który mozna kupic w pierwszym lepszym salonie za 1500 zł tyle ze z polskim logo:) Nie kompromituj się bardziej , proszę:)

To proszę podaj lepsze krajowe kabelki w tej cenie?

Nie wiem czy lepsze bo nie słuchałem Wile, ale np polski IC Equilibrium Turbine ma cenę ok 2700zł za wersję XLR i gra nie gorzej niż niektóre za 2-4x więcej. Mam takie 2 i jestem zadowolony. Co do zasilających to np Enerr Magic Gate za ok 4500zł jest lepszy niż niektóre zachodnie za znacznie więcej. Tak bywa gdy porównujemy ceny polskich produktów z zachodnimi.

Jaka walka? Bzdura. Wiem, że miło jest myśleć iż wydało się kwote X, za którą kupiło się coś wartego 10X ale w życiu tak nie jest. To tylko myślenie życzeniowe.

Jak widać jesteś niereformowalny. Wiele juz osob to tutaj napisało a Ty dalej swoje. Ok rozumiem . Jesteś uparty , nawet testy Cie nie przekonają , których w dodatku nie chcesz zrobic . mNiejsza o to . Nie interesuje mnie to jakie masz na ten temat zdanie.

Rozumiem , że Iceaman kupił TARĘ za 14 tysi no i ma teraz kabelek który mozna kupic w pierwszym lepszym salonie za 1500 zł tyle ze z polskim logo:) Nie kompromituj się bardziej , proszę:)

Nic takiego nie napisałem. Tara Labs The 0.8EX to już bardzo klasowy kabel. Ale są tańsze modele, nawet Tary Labs i nie wyróżniają się niczym specjalnym.

Nie wiem czy lepsze bo nie słuchałem Wile, ale np polski IC Equilibrium Turbine ma cenę ok 2700zł za wersję XLR i gra nie gorzej niż niektóre za 2-4x więcej. Mam takie 2 i jestem zadowolony. Co do zasilających to np Enerr Magic Gate za ok 4500zł jest lepszy niż niektóre zachodnie za znacznie więcej. Tak bywa gdy porównujemy ceny polskich produktów z zachodnimi.

To zacznij w takim razie od zasilających Wile porównasz z Enerr i się zdziwisz a kosztują 3 razy mniej.IC Equilibrium Turbine nie znam wiec się nie wypowiadam. Obiecałem ze nie będę Cie namawiał wiecej do odsłuchów wić zrób porównanie dla siebie nikt Ci nie karze o tym pisać, a przestaniesz się czepiec Dyzmy.

Kable Enerra mi osobiście nie podeszły. Miałem głośnikowe sun ray i interkonekt który wymienił sly30. Dla mnie ten WILE jest lepszy od Equilibrium Turbine.

Piszesz , że nie wiesz , a skoro nie wiesz to dlaczego cały czas starasz się udowodnic ze się mylę?

A słuchałeś Enerra Magic Gate?

A słuchałeś Wile cokolwiek? Firmę Enerr bardzo lubię miałem ich listwę przez jakiś czas zanim nie wymieniłem na kondycjoner i przesłuchiwałem co prawda w krótkim odsłuchu trzy sieciówki w tym Magic Gate oferowaną mi za 3000zł nie za 4500 jak piszesz.

4500zł to wersja Limited na rodowanych wtykach. Możliwe, że normalna jest tańsza. Tak być powinno. Nie miałem żadnych kabli Wile.

Edytowane przez sly30

..jeżeli ktoś zna IC rca który kosztuje 800zł (NOWY) a poziomem zbliża się do Tary Labs 0.8EX proszę o przykład

Edytowane przez Miroslav1

Uprzejmie chciałbym zapytać,który to kabel ma w końcu lepszą dynamikę,bo trochę się pogubiłem w tym opisie. Icemana,

Edytowane przez WIOSNA

Uprzejmie chciałbym zapytać,który to kabel ma w końcu lepszą dynamikę,bo trochę się pogubiłem w tym opisie. Icemana,

....czy o to chodzi?....,,Tara jakby lepiej stopniowała skoki dynamiki,, a następnym zdaniu ,,Dynamika SoundArt jest lepsza,,

Edytowane przez Miroslav1

....czy o to chodzi?....,,Tara jakby lepiej stopniowała skoki dynamiki,, a następnym zdaniu ,,Dynamika SoundArt jest lepsza,,

Tak , o to . Też nie bardzo wiedziałem jak to rozumieć . To pod jakim względem dynamika Sound Artu jest lepsza , bo rozumiemiem ,że ta Tary pod względem stopniowania?

Mogłbym tu napisać tak jak Ty , że bajki opowiadasz i się nie znasz , ale napiszę , że kabelka Turbine nie słuchałem więc byc może masz rację i wypowiadac się na jego temat nie zamierzam. Sieciowe Enerry znam bardzo dobrze choc akurat nie ten model. Miałem swojego czasu dwa modele z przedziału 2-3,5 tys zł i w porównaniu z Sound Artem kosztujacym wtedy niecałe 1000 zł były zdecydowanie słabsze. Testowałem je ponad 2 tyg wraz z dwoma kabelkami ANSAE i dwoma Shunyatami oraz oczywiscie z dwoma Sound Art-ami. Wyroby Enerra są bardzo dobre i mają rozsądne ceny. Znam osobiście Panów z tej firmy i bywałem u nich w wytwórni. Miałem też u siebie ich szczytowy kondycjoner który naprawdę jest bardzo zacnym urzadzeniem , wcale nie gorszy niz wyroby Shunyaty w podobnych cenach a właściwie nawet lepszy. Miałem okazję to sprawdzić bo mam kolegę który posiada kondycjoner Shunyaty. Problemem w kwesti okablowania Enerra jest fakt , że za mniejsze pieniądze Sound Art, a dziś już WILE, oferuje jeszcze lepsze kabelki. Oczywiscie wyobrażam sobie , że istnieją sytuacje gdzie Enerry bardziej będą pasowac do konkretnego systemu niż WILE ale to przecież normalne bo nie ma rzeczy idealnych pasujących do wszystkiego.

Nic takiego nie napisałem. Tara Labs The 0.8EX to już bardzo klasowy kabel. Ale są tańsze modele, nawet Tary Labs i nie wyróżniają się niczym specjalnym.

Tylko , że tu nikt nie twierdzi , ze wszystkie modele Tary są wybitne . Gdyby tak było nie byłoby chyba raczej róznic w cenie , prawda? Z drugiej strony podobnie piszesz na temat kabli WILE, żę niczym się nie wyróżniają , że są niezłe i nic poza tym( nie mając możliwosći ich przetestowania ! sic!!), a ja miałbym prośbę byś sobie taki WILE zestawił w tescie porównanwczym z np taką TARĄ która też kosztuje 900-1000 zł . Ciekawe co byś napisał potem ? Jak byś okreslił róznicę jaka dzieli oba te przewody i czy nadal pisałbys o WILE , że jest niezły? :)

Co do tej dynamiki. W skali makro WILE jest dynamiczniejszy. Większa rozpiętość, szybszy dźwięk z potężniejszym basem. Co do tego niezrozumiałego dla niektórych fragmentu o wyższości Tary posłużę się przykładem wokalu. Wyraźnie lepiej słyszę jak wibruje ludzki głos z kabla Tary a na WILE jest gładki, ładny przyjemny ale nie tak bogaty.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.