Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

No ale powiedz , wytłumacz dlaczego? :)

Dyzman , też uczę się pokory w audio i od jakiegoś czasu nie próbuję uszczęśliwiać nikogo na siłę pomimo że błądzi

lub jest zagubiony ( imho ) w gąszczu naszych osobistych upodobań słuchania muzyki , ale miałem przekonanie że

jako wyrobiony słuchacz posiadasz system a konkretnie kolumny na dużo wyższym poziomie jakościowym reprodukcji

dźwięku. I nie chodzi absolutnie o cenę lub nie wiadomo jaki poziom jakościowy bo wszyscy wiemy że skromny budżet

wystarczy na skompletowanie fajnie grającego systemu , ale firma Paradigm jest postrzegana jako brand produkujący

kolumny z przeznaczeniem dla początkującego audiofila lub fana kina domowego - stąd moje zdziwienie.

Jesli zapytasz czy znam te kolumny to mówię od razu że nie ale możliwym jest fakt że firmie Paradigm zdarzył się

' wypadek przy pracy ' i skonstruowali ciekawy zestaw grający który Tobie podpasował . Jednak jak by na to nie patrzeć ,

w cenie wartości modelu który posiadasz można byłoby znaleźć bardzo dobre używane kolumienki które jakością

grania zawstydziłyby Paradigm Reference, jednak wszystko zależy od osobistych preferencji i potrzeb. Pozdrawiam.

Próbowałem przebrnąć przez ten wątek... ale nie dałem rady. Głównie za sprawą miłośnika pozycji 69. Nie dość że seksoholik z problemami emocjonalnymi to jeszcze próbuje wcisnąć wszystkim kable do testowania. A tak swoją drogą, wiara w ucho tom.. jest dziwna jakaś. Przeczytałem jego recenzję Harmonixa GP i późniejsze jego opinie na temat tego kabelka... całkiem różne. uff... Ta sprawa z wile bardzo mi przypomina inną, z przed paru lat, a mianowicie Anti-cables. Ludzie wymieniali swoje hi-endowe druty na anti-cables bo takie świetne były. Dałem się tez skusić bo nie drogie.... no i poszły ode mnie po 2 tygodniach. Z hi-endem nie miały wiele wspólnego. Mam nadzieje że tu to inna bajka, którą opowiada miłośnik 69.

Pozdrawiam wszystkich głuchych I nawiedzonych.

Następny co wszystkie rozumy pozjadał. Po to są testy by taka " OSOBOWOŚĆ" jak ty mogła sie przekonać o paru rzeczach w zyciu. 69 tez ci radzę spróbować , to może zamiast niezdrowo się podniecac pisząc o takich rzeczach , zaczniesz cos robic w temacie :)

Dałeś się skusic na Anti cables boś zwyczajnie głupi. Kto kupuje w ciemno? 2 tyg to zbyt mało czasu na wygrzanie kabelka a ty po 2 tyg juz się ich pozbyłeś. Gratuluje doswiadczenia i rzetelnego podejscia:) I do tego przyznajesz się do swojej głupoty publicznie. Co za szczerosć:)

Zastanawiam się po ch... się tu pojawiłeś ? Niby zastanawiasz się czy bajka która opowiadam to bajka czy rzeczywistość choć z kilometra widać w czym rzecz. Kabelki WILE obronią się same , bez mojej pomocy. Wystarczy posłuchac a nie pierd.... farmazony jak ty tutaj. Jak widać nie jesteś zainteresowny tematem więc proszę mi tu nie zasmiecac wątku.

Dyzman , też uczę się pokory w audio i od jakiegoś czasu nie próbuję uszczęśliwiać nikogo na siłę pomimo że błądzi

lub jest zagubiony ( imho ) w gąszczu naszych osobistych upodobań słuchania muzyki , ale miałem przekonanie że

jako wyrobiony słuchacz posiadasz system a konkretnie kolumny na dużo wyższym poziomie jakościowym reprodukcji

dźwięku. I nie chodzi absolutnie o cenę lub nie wiadomo jaki poziom jakościowy bo wszyscy wiemy że skromny budżet

wystarczy na skompletowanie fajnie grającego systemu , ale firma Paradigm jest postrzegana jako brand produkujący

kolumny z przeznaczeniem dla początkującego audiofila lub fana kina domowego - stąd moje zdziwienie.

Jesli zapytasz czy znam te kolumny to mówię od razu że nie ale możliwym jest fakt że firmie Paradigm zdarzył się

' wypadek przy pracy ' i skonstruowali ciekawy zestaw grający który Tobie podpasował . Jednak jak by na to nie patrzeć ,

w cenie wartości modelu który posiadasz można byłoby znaleźć bardzo dobre używane kolumienki które jakością

grania zawstydziłyby Paradigm Reference, jednak wszystko zależy od osobistych preferencji i potrzeb. Pozdrawiam.

Zgadzam się z Tobą co do jednego, mianowicie , że w cenie moich skrzynek znalazłbym inne , uzywane , lepsze , byc może nawet zdecydowanie lepsze od tej własnie konstrukcji. Niestety albo stety , zależy z której strony patrzeć , moje Sygnaturki kupiłem z drugiej ręki od znajomego , który przesiadł się na droższe , lepsze konstrukcje , a kupiłem je za smiesznie niską cenę , zważywszy na fakt , że aktualnie kosztują 30 tys zł. I do tego były praktycznie nowe bo gdy je kupiłem miały za sobą 9 miesięcy grania.

Tak więc za kwotę która wydałem na te paczki , nie kupiłbym kolumny lepszej, nawet na rynku wtórnym.

Druga sprawa to stereotyp dotyczący tej własnie firmy o którym sam wspominasz i włąsciwie go powielasz , nie wiedziec właściwie dlaczego , wszak nie słyszałeś tych kolumn. Odsyłam Cie do recenzji poprzedniej wersji jaka ukazała się w AUDIO. Odzwierciedla ona dość dobrze róznicę jaka dzieli tą konstrukcję i w ogóle serię Sygnature Reference od reszty oferty Paradigma i stereotypu na temat brzmienia kolumn tej marki.

To , że nasze preferencje się róznią , to pewne , ale nie swiadczy to o tym , że moje wymagania co do jakosci dzwięku są mniejsze niż Twoje , bo w cenie 30 tys zł kolumny te bez problemu się bronią i wiekszosć konkurencji z tego przedziału mają za sobą. Każdy aspekt brzmienia tej konstrukcji nie odbiega jakoscią od tego czego można oczekiwać od kolumn z tego przedziału cenowego. Rozumiem , że mozna miec inne preferencje , że w pewnych aspektach mieć inne spojrzenie na jego reprodukcję , ale każdy doswiadczony słuchacz z tego względu nie powie że to zła konstrukcja . Gdyby tak było , to samo musiałbym napisac o Harbethach , Dynaudio czy Audio Physic-u itd.

Tak więc , zdaję sobie sprawę , że za cene nowych Sygnatur mógłbym byc moze kupic lepsze kolumny z rynku wtórnego,ale w cenie za którą nabyłem te paczki to jest to wręcz niemożliwe. Zresztą przy cenie 30 tys mógłbym za to kupic inne konstrukcje ale nie koniecznie lepsze. Tak jak pisałem to bardzo kulturalne i zrównoważone kolumny a w kilku aspektach w tej cenie trudne do pobicia.

Problemem są tylko stereotypy i uprzedzenia , najcześciej bezpodstawne.

Problemem są tylko stereotypy i uprzedzenia , najcześciej bezpodstawne.

Tu zgoda , natomiast jeśli je kupiłeś po naprawdę atrakcyjnej cenie i słuchasz muzyki typu rock lub heavy to rozumiem.

Okazje często popychają nas do takich zakupów......

hehe..... w tym wszystkim potrzebne też poczucie humoru, i dystans.. dystans do siebie, do audio. i jak kolega magnepan wspomnial pokora..

szanuje to jaki masz gust... nie tylko ten muzyczny (69) i cieszę się że znalazłeś dobre kable dla siebie.. tyle ze gołym okiem widać ze masz w tym jakiś interes by je tak nachalnie promować, na co paru kolegów już zwrociło uwagę.. nie wykluczone ze sam je wyprobuję, tz kable (nie 69) hehe.... jestem "misjonarzem" ;)

Tu zgoda , natomiast jeśli je kupiłeś po naprawdę atrakcyjnej cenie i słuchasz muzyki typu rock lub heavy to rozumiem.

Okazje często popychają nas do takich zakupów......

Oczywiscie , słucham dużo starego , dobrego rocka, Heavy jest nie dla mnie. Tyle że kolumny te pieknie odtwarzają jazz i klasykę . Jest tak jak mówiłem , to zrównowazone , uniwersalne kolumny praktycznie pozbawione jakichkolwiek wad , za to z szeregiem zalet .

Widzę,że teraz "wylał się" hejt na kolumny Paradigm 6v3.Kolumn nie słyszałem,jak i podejrzewam większość lub może wszyscy hejtujący.Kolumny nowe kosztują 30.000 zł,więc niemało.Oczywiście nie jest to gwarant dobrego grania,ale o czymś to już powinno świadczyć.Jest taka firma JBL,która robi kolumny od bardzo tanich do bardzo drogich.Słyszałem kilka kontrukcji z różnych półek cenowych i jedne grają bardzo fajnie w swojej klasie,inne niekoniecznie.To tak,żeby się do końca "znaczkiem" nie sugerować.Dla mnie kolumny "zagraniczne" zaczynają grać dopiero na półce ok 30.000,oczywiście nie wszystkie i oczywiście nie słyszałem wszystkich.W kolumnach jest ogólnie sporo ściemy.Często "wywalona cena" ni jak się ma do jakości i ceny materiałów doń zużytych.

Edytowane przez WIOSNA

pozostawimy to bez komentarza... :)

Rozumiem , że Twoje dywagacje na temat tych kolumn zakładają porównanie ich do innych konstrukcji z tego przedziału cenowego . A może się mylę i porównujesz je do np takich konstrukcji jak Utopie czy Magico które kosztują nieproporcjonalnie wiecej ? Jesli się jednak nie mylę to jak najbardziej powtórze to co napisałem wyżej, kolumny te w cenie 30 tys zł sa pozbawione wad. Chyba ,że nie rozumiem znaczenia tego słowa lub za wadę uznamy lakier fortepianowy lub jego kolor, wagę konstrukcji czy rozmiary bo w dzwieku tej konstrukcji zwyczajnie nie ma słabych stron i to jest ich najwiekszym atutem. Nie oznacza to , że jest to najlepsza konstrukcja za te pieniadze.To chyba oczywiste i ja tego nie twierdzę ale przy tej cenie konstrukcja ta nie ma czego sie wstydzić względem konkurencji. Co więcej , wiele aspektów jest swietna, zaczynając na górze pasma czy stereofonii , poprzez bas na walorach dynamicznych koncząc. Niewątpliwie ich zaletą jest dobre zrównoważenie i własnie brak potknięć w jakimkolwiek aspekcie . Innymi słowy , każdy aspekt jest przynajmniej dobry. Oczywiscie można znależć kolumny z lepsza reprodukcja barw , lub bardziej liniowe , ale czy będą one ogólnie lepsze od S6V3? Dla niektórych osob z pewnoscią ale o tym decydują juz nasze preferencje . Wrzucanie wszystkiego do jednego worka to duży błąd , a dyskusja na temat brzmienia czy jakosci danego urzadzenia bez jego odsłuchu to...... pozostawię bez komentarza.

Widzę,że teraz "wylał się" hejt na kolumny Paradigm 6v3.Kolumn nie słyszałem,jak i podejrzewam większość lub może wszyscy hejtujący.Kolumny nowe kosztują 30.000 zł,więc niemało.Oczywiście nie jest to gwarant dobrego grania,ale o czymś to już powinno świadczyć.Jest taka firma JBL,która robi kolumny od bardzo tanich do bardzo drogich.Słyszałem kilka kontrukcji z różnych półek cenowych i jedne grają bardzo fajnie w swojej klasie,inne niekoniecznie.To tak,żeby się do końca "znaczkiem" nie sugerować.Dla mnie kolumny "zagraniczne" zaczynają grać dopiero na półce ok 30.000,oczywiście nie wszystkie i oczywiście nie słyszałem wszystkich.W kolumnach jest ogólnie sporo ściemy.Często "wywalona cena" ni jak się ma do jakości i ceny materiałów doń zużytych.

Obecność kolegi Jkuc w tym wątku od poczatku ma formę hejtu. Potem niby stara się wszystko obrócić w żart ale jak juz się mleko rozlało to jest juz po zawodach.

Oczywiscie masz racje Marcinie , wysoka cena nie jest gwarantem wysokiej jakosci brzmienia czy wykonania choc byc powinna. Niemniej Paradigmy bronią się doskonale , tak dzwiekiem jak i wykonaniem co nie znaczy , że nie można lepiej, tyle , że to z kolei nie oznacza braków i niedociągniec w tej pierwszej . O mozliwościach tej konstrukcji w sumie to przekonałem się dopiero gdy cały system został okablowany kabelkami WILE. Przesiadka z innych przewodów które wykorzystywałem , a nie było to byle co , pokazała jak wiele zależy od przewodów właśnie , jak wiele na połączeniach tracimy i jak wiele mozna zyskac przekładając do tego należytą uwagę . To fakt nie podlegający dyskusji .

Edytowane przez dyzman69

Magnepan , przeczytalem jeszcze raz to co tu napisałeś i jestem zdziwiony tym nie mniej niz Ty faktem , że takie kolumny własnie posiadam . Jak możesz napisać , że mozna znależc w tej cenie kolumny , które jakoscią dzwięku zawstydziłyby moje Paradigmy skoro nawet nie wiesz co potrafią te ostatnie bo przecież ich nie słyszałeś? Dla mnie to dziwna postawa u koogos tak doswiadczonego jak Ty. Muszę nadmienić , że kolumny zostały delikatnie przeze mnie zmodyfikowane co zaowocowało poprawą dzwięku.Nie mniej nawet fabryczne kolumny grają bardzo dobrze biorąc pod uwage przedział 20-30 tys zł.

Wracając do tematu wątku , jak tam chłopaki kabelki po kolejnych tyg grania ? Dzwięk ewoluuje jeszcze , zaobserwowaliscie jakieś zmiany w brzmieniu z biegiem czasu?

Nosze się z zamiarem namówienia Pana Sylwestra na zrobienie jeszcze lepszego interkonektu XLR. Z wczesniejszych rozmów z konstruktorem wynika , że nie powinno to byc problemem. Niestety cena takiego przewodu byłaby juz na znacznie wyzszym poziomie bo w takim przypadku trzeba sięgnąć bedzie po lepsze , bardziej wyrafinowane materiały. Nie mniej jestem ciekaw bardzo jak dobry kabelek by powstał?

Edytowane przez dyzman69

Niestety zapowiadane przeze mnie spotkanie u mnie na ta chwilę zostaje odłożone w czasie . Sprawy osobiste Pana Sylwestra nie pozwalają na dzień dzisiejszy na taki wyjazd. Jak to mawiają , co się odwlecze to nie uciecze.

Tym samym test nowego urządzenia WILE - kondycjonera MOCARZ zostanie przeprowadzony w późniejszym terminie , natomiast DAC na dniach powinien do mnie dotrzeć kurierem. Myślę , że Łukasz możesz już szykować się na jego test :)

Magnepan , przeczytalem jeszcze raz to co tu napisałeś i jestem zdziwiony tym nie mniej niz Ty faktem , że takie kolumny własnie posiadam . Jak możesz napisać , że mozna znależc w tej cenie kolumny , które jakoscią dzwięku zawstydziłyby moje Paradigmy skoro nawet nie wiesz co potrafią te ostatnie bo przecież ich nie słyszałeś?

Dyzman, faktycznie nie słuchałem Paradigm Reference które posiadasz ale czyżby moja opinia została przejaskrawiona

a może przypadkiem ominęło mnie coś nadzwyczajnego w związku z dźwiekiem jaki generują te kolumny ? Może faktycznie Paradigmy grają na poziomie najlepszych kolumn ? Tylko gdyby tak było to wokół nich byłby już niezły szum

medialny od kilkunastu lat , prawda ? Myślę jednak że wszystko zależy od osobistych preferencji i to one ustalają nasz

cel do którego dążymy z najlepszym dźwiękiem.

Jeszcze lepszy Wile XLR? Przecież obecna wersja to już prawie ósmy cud śwata który niemal stratował Tarę Zero.. :-). Oj, będzie się działo.. uff..

Kolego , po raz kolejny widać , że w temacie masz niewiele do powiedzenia , widać też w jakim celu się tu pojawiasz. Jesli dalej bedziesz robił to co robisz , Twoja kariera tutaj zakonczy się szybciej niz się zaczęła. I nie tłumacz się głupio poczuciem humoru i luzem.

Dyzman, faktycznie nie słuchałem Paradigm Reference które posiadasz ale czyżby moja opinia została przejaskrawiona

a może przypadkiem ominęło mnie coś nadzwyczajnego w związku z dźwiekiem jaki generują te kolumny ? Może faktycznie Paradigmy grają na poziomie najlepszych kolumn ? Tylko gdyby tak było to wokół nich byłby już niezły szum

medialny od kilkunastu lat , prawda ? Myślę jednak że wszystko zależy od osobistych preferencji i to one ustalają nasz

cel do którego dążymy z najlepszym dźwiękiem.

Nie wiem , Ty mi to powiedz , skoro możesz wyrażac opinie o danym produkcie bez jego słuchania to pewnie jesteś wstanie to wytłumaczyć. Ja nigdzie nie napisałem , że są to kolumny nadzwyczajne, wręcz przeciwnie . Poza tym co to znaczy NAJLEPSZYCH? Sam zauważasz problem jaki istnieje w tym kontekscie wlasnie , a opiera się o nasze preferencje. Jakie według Ciebie są NAJLEPSZE KONSTRUKCJE w przedziale 20-30 tys zł? Ja wszystkich nie słyszałem i już chocby ten fakt nie pozwalałby mi napisać że dana konstrukcja jest najlepsza. Jesli chodzi o Paradigmy to fakt , ich dzwięk bardzo mi odpowiada , ale nie dlatego , że się słabo znam czy to na kolumnach czy na pojęciu DOBREGO brzmienia. To wlasnie fakt braku u nich słąbych punktów i posiadaniu szeregu zalet , niedostepnych dla innych konstrukcji w tym przedziale , jak i każdego aspektu przynajmniej na dobrym poziomie , czyni je w moich oczach -uszach konstrukcją nader atrakcyjną. Czy najlepszą w tej cenie ? Z pewnoscią nie ale na pewno godną zainteresowania i pieniedzy jakie trzeba na nią wydać.

Czy rzeczywiscie uważasz , że wokół kazdego dobrego produktu robi sie zaraz szum medialny?

Nosze się z zamiarem namówienia Pana Sylwestra na zrobienie jeszcze lepszego interkonektu XLR. Z wczesniejszych rozmów z konstruktorem wynika , że nie powinno to byc problemem. Niestety cena takiego przewodu byłaby juz na znacznie wyzszym poziomie bo w takim przypadku trzeba sięgnąć bedzie po lepsze , bardziej wyrafinowane materiały. Nie mniej jestem ciekaw bardzo jak dobry kabelek by powstał?

...fajnie że może powstać jeszcze lepszy IC xlr tylko co mają powiedzieć ludziska którzy już kupili albo ci co są

w trakcie zamawiania teraz ? ....zapytaj S.Witkowskiego jaka cena ma być? ...czy rca też będzie lepszy?

Edytowane przez Miroslav1

...fajnie że może powstać jeszcze lepszy IC xlr tylko co mają powiedzieć ludziska którzy już kupili albo ci co są

w trakcie zamawiania teraz ? ....zapytaj S.Witkowskiego jaka cena ma być? ...czy rca też będzie lepszy?

Spokojnie to tylko moje pobożne życzenie :) Po prostu postaram sie Witkowskiego do tego namówic.

Spokojnie to tylko moje pobożne życzenie :) Po prostu postaram sie Witkowskiego do tego namówic.

Dyzman, niepotrzebnie wyskakujesz z takimi informacjami że ma się pojawić nowy - lepszy Wille xlr , bo takiego

NIE BĘDZIE . Przed momentem zakończyłem rozmowę z p.Witkowskim i nie planuje wypuszczenia lepszego Wille xlr

bo ten aktualny jest b.dobry.

Czy rzeczywiscie uważasz , że wokół kazdego dobrego produktu robi sie zaraz szum medialny?

Przynajmniej powinien :-)

Sam zauważasz problem jaki istnieje w tym kontekscie wlasnie , a opiera się o nasze preferencje. Jakie według Ciebie są NAJLEPSZE KONSTRUKCJE w przedziale 20-30 tys zł? Ja wszystkich nie słyszałem i już chocby ten fakt nie pozwalałby mi napisać że dana konstrukcja jest najlepsza. Jesli chodzi o Paradigmy to fakt , ich dzwięk bardzo mi odpowiada , ale nie dlatego , że się słabo znam czy to na kolumnach czy na pojęciu DOBREGO brzmienia. To wlasnie fakt braku u nich słąbych punktów i posiadaniu szeregu zalet , niedostepnych dla innych konstrukcji w tym przedziale , jak i każdego aspektu przynajmniej na dobrym poziomie , czyni je w moich oczach -uszach konstrukcją nader atrakcyjną. Czy najlepszą w tej cenie ? Z pewnoscią nie ale na pewno godną zainteresowania i pieniedzy jakie trzeba na nią wydać.

Mówiąc najogólniej to produkty Paradigm i nawyższy model Reference to taki Fiat Brava który spełnia oczekiwania

wielkomiastowego użytkownika.Był taki moment ze Brava porównywano nawet z Golfem który jest liderem w średniej

klasie ale niestety nijak mu do niego pod kazdym względewm - szybkości , komfortu zawieszenia i jakości wykonania.

Cena ? cóż Brava jest niewiele tańszy od Golfa a różnica przyjemności z jazdy to już klasa wyżej pod każdym względem.

Tak widzę niesłuchany przeze mnie produkt Paradigm Reference w odniesieniu do innych konstrukcji.

Edytowane przez Magnepan

Wspaniałe kable WILE i do tego jakże wyrafinowane kolumny Paradigm. Naprawdę rewelacja.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Dyzman, niestety obawiam się, że Twoje nieprzemyślane wypowiedzi przyniosą wkrótce Panu Witkowskiemu więcej strat niż korzyści.

Za bardzo kierujesz się emocjami.

To są naprawdę niezłe kabelki, ale Twoje działania oraz forma przekazu wręcz odpycha ludzi od tych produktów.

Pzdr

Słuchajcie.A nie lepiej posłuchać tych Paradigmów dla świętego spokoju i napisać,jakie one są naprawdę,niż "rzucać" obiegowymi opiniami, często pod wpływem "znaczka".Potem dzieje się tak,że ludzie podniecają się sprzętami,które na to nie zasługują i odrzucają te całkiem dobre.Jakieś chociaż krótkie,ale merytoryczne testy-pozbawione marketingu.Chyba o to chodzi,a nie o dywagacje.

Chociaż z drugiej strony-już tyle gustów jeśli chodzi o dźwięk widziałem,że i tak własne odsłuchy są najlepsze -dla każdego.

Edytowane przez WIOSNA

Magnepan.Paragim ma kolumny za 2 tys,a model kolegi Dyzmana kosztuje 30.000 zł.To chyba jednak zbyt duże uproszczenie,żeby o jednych i drugich mówić Fiat Brava.Tak mi się przynajmniej wydaje.

Magnepan zapytaj Azusa co sadzi o 20.7

Magnepan.Paragim ma kolumny za 2 tys,a model kolegi Dyzmana kosztuje 30.000 zł.To chyba jednak zbyt duże uproszczenie,żeby o jednych i drugich mówić Fiat Brava.Tak mi się przynajmniej wydaje.

Tym za 2kzl mozna zabijac muchy tak siepie wysokimi. Te za 30kzl mozna od reki kupic za 15kzl a jak kolega chce porownac z innymi w tej cenie to zapraszam serdecznie. Znam takie za 15kz, ktore graja o niebo lepiej.

Azus zapewne jest zachwycony brzmieniem MG 20.7, przynajmniej powinien być :-)

Sądzę że wątek Paradigma warto zakończyć i po prostu zapomnieć że kilka wpisów zaistniało na ten temat.... ale szanuję wybór kolegi Dyzmana, przecież jest zadowolony z takiego właśnie grania.Pzdr.

Edytowane przez Magnepan

Wybacz Mirek ale nie rozumiem Twojego stanowiska i toku rozumowania. Czy fakt , że kupiłeś ten kabel , lub ktokolwiek inny , powinien spowodować , że Sylwester Witkowski powinien zaprzestać rozwijania się na tym polu ? Czy fakt że ktos kupił Siltecha z dwiema koronami powinien powodować , że SILTECH nie powinien wyprodukować modelu z trzema koronami? Czy wyprodukowanie wzmacniacza JAZZ i jego sprzedaż powinna sprawić , że WILE nie wyprodukuje nic lepszego od JAZZA?

Jeśli uda się zrobic jeszcze lepszy interkonekt od obecnego to ten który posiadasz nie zacznie "grać " gorzej niż dotychczas. Poza tym tak jak pisałem cena pewnie bedzie sporo wyższa , może nawet dwukrotnie. Nie wiem tego , to tylko moje domysły , ale chciałby by cos takiego się jeszcze urodziło . Napisałem , że będę chciał nakłonić pana Sylwestra do tego więc pomysł jest , ale raczej jeszcze w mojej głowie więc do cen droga z pewnoscią bardzo daleka. Jedno jest pewne, jesli Witkowski da się do tego namówić , nic nie będzie dziełem przypadku i nic nie bedzie odbywac się w pospiechu. Wszystkie rzeczy jakie produkuje się w WILE to przemyslane rozwiązania oparte o długi proces projektowania i poszukiwania najlepszych rozwiazań.

http://www.audiostereo.pl/najlepsze-dac-i-high-end_108764.html/page__view__findpost__p__3507152

Tylko nie popłacz się ze śmiechu :)

Dyzman, niepotrzebnie wyskakujesz z takimi informacjami że ma się pojawić nowy - lepszy Wille xlr , bo takiego

NIE BĘDZIE . Przed momentem zakończyłem rozmowę z p.Witkowskim i nie planuje wypuszczenia lepszego Wille xlr

bo ten aktualny jest b.dobry.

Przynajmniej powinien :-)

Mówiąc najogólniej to produkty Paradigm i nawyższy model Reference to taki Fiat Brava który spełnia oczekiwania

wielkomiastowego użytkownika.Był taki moment ze Brava porównywano nawet z Golfem który jest liderem w średniej

klasie ale niestety nijak mu do niego pod kazdym względewm - szybkości , komfortu zawieszenia i jakości wykonania.

Cena ? cóż Brava jest niewiele tańszy od Golfa a różnica przyjemności z jazdy to już klasa wyżej pod każdym względem.

Tak widzę niesłuchany przeze mnie produkt Paradigm Reference w odniesieniu do innych konstrukcji.

Po pierwsze jesli chodzi o interkonekt to ja nigdzie nie napisałem , że takowy będzie . Wyraznie zaś zaznaczyłem , że będę chciał namówić do jego stworzenia. Czy to sie uda czy nie to już inna kwestia więc dyskusja jest w tym kontekscie niepotrzebna.

Po drugie jesli chodzi o Paradigmy które posiadam to być może w Twoich oczach są nawet FIATEM 126 , na to akurat wpływu nie mam. Fiat niestety kojarzy się i nie bez powodu,raczej z tandetą a tego w przypadku tej firmy powiedzieć się nie da bo już najtańsze serie są solidnie budowane. Seria Reference nie ma się czego wstydzić względem innych firm na tym poziomie cenowym. Znam szereg konstrukcji z tego przedziału , które w porównaniu z S6 tak konstrukcyjnie jak i dzwiękowo wypadają gorzej a czasem i blado. Nie oznacza to od razu , że S6 jest NAJ czego nie napisałem przecież. W moim odczuciu to bardzo dobra konstrukcja ( w swojej cenie) której wielką zaletą jest dobry poziom jakosciowy kazdego z aspektów brzmienia a więc brzmienie wzięte pod uwagę jako całość. I z całym szacunkiem MAGNEPAN ale skoro ich nie słuchałeś , to masz blade pojęcie na ich temat i nie wiem na jakiej podstawie możesz się w ten sposob na ten temat wypowiadać.

Wracając jeszcze do FIATA , to nie wszyscy jeżdżą klasą S a więc analogicznie rzecz ujmując , nie wszyscy mają w domu kolumny pokroju Utopii czy szczytowych modeli innych topowych firm. Wiem , że nie o to Ci tu chodzi , więc poproszę Cię o wymienienie kilku np 5 konstrukcji w przedziale 20-30 tys zł , które są lepsze od S6 w takiej skali jaką sam okresliłeś wczesniej.

Wracając jeszcze na chwilę do Golfa i Fiata Bravo , to każdy wie , że pod względem jakości Fiat z VW nie może się równać ale jesli już chodzi o własciwosci jezdne i przyjemnosc z jazdy to grubo przesadziłeś. Choć róznica jest zauważalna to na pewno nie jest to pod tym względem róznica klasy. Wiem o czym mówię bo oba modele dobrze znam i miałem wielkrotnie okazję nimi jeżdzić , tak wczesniejszymi modelami jaki tymi nowszymi. Odnoszę wrażenie , że i na ten temat swoje dywagacje opierasz o zasłyszane stereotypy i sam nie miałeś okazji tego sprawdzić , tak jak w przypadku kolumn.

Bez komentarza...

Szymek , takie zwrotnice na tym poziomie to nie norma może ale w wielu bardziej renomowanych konstrukcjach takowe widziałem . Zresztą co z tego , że większosć elementów zwrotnicy jest budżetowa skoro wypadkowa w postaci dzwieku jest bardzo dobra:) To tylko świadczy dobrze o jakosci przetworników i całej reszcie z tym związanej.

Nosze się z zamiarem namówienia Pana Sylwestra na zrobienie jeszcze lepszego interkonektu XLR. Z wczesniejszych rozmów z konstruktorem wynika , że nie powinno to byc problemem.

..myślę że Pana Witkowskiego nie trzeba namawiać do zrobienia lepszych kabli.... S.W. sam uzna kiedy to zrobić na to musi przyjść odpowiedni czas i pora

....co w tym jest dziwnego lub niezrozumiałego.....jeżeli ktos kupił niedawno lub zamówił nową wersję kabla XLR to może byc

zły żeby nie powiedzieć wkurwiony ze powstaje jeszcze lepsza wersja .....tu nie chodzi o cenę....stosujesz metodę dużej

nadinterpretacji. To nie ma nic wspólnego z rozwojem firmy!! Wielokrotnie zachwalałem kable WILE mam cały set i jestem z nich

bardzo zadowolony ale jeżeli ktoś czyta moje pozytywne wypowiedzi na temat WILE a po chwili Ty malujesz że może powstać coś lepszego ty wybacz stary....powiem jeszcze jaśniej...(.co prawda mam rca) ....jeżeli bym miał xlr i teraz by miał powstać jeszcze

lepszy kabel to uwierz mi że WILE bym pierdolnął do szafy albo wysłał do S.Witkowskiego....tyle w temacie

Dobrze że Magnepan to sprostował....

Wybacz Mirek ale nie rozumiem Twojego stanowiska i toku rozumowania. Czy fakt , że kupiłeś ten kabel , lub ktokolwiek inny , powinien spowodować , że Sylwester Witkowski powinien zaprzestać rozwijania się na tym polu ? Czy fakt że ktos kupił Siltecha z dwiema koronami powinien powodować , że SILTECH nie powinien wyprodukować modelu z trzema koronami? Czy wyprodukowanie wzmacniacza JAZZ i jego sprzedaż powinna sprawić , że WILE nie wyprodukuje nic lepszego od JAZZA?

Jeśli uda się zrobic jeszcze lepszy interkonekt od obecnego to ten który posiadasz nie zacznie "grać " gorzej niż dotychczas. Poza tym tak jak pisałem cena pewnie bedzie sporo wyższa , może nawet dwukrotnie. Nie wiem tego , to tylko moje domysły , ale chciałby by cos takiego się jeszcze urodziło . Napisałem , że będę chciał nakłonić pana Sylwestra do tego więc pomysł jest , ale raczej jeszcze w mojej głowie więc do cen droga z pewnoscią bardzo daleka. Jedno jest pewne, jesli Witkowski da się do tego namówić , nic nie będzie dziełem przypadku i nic nie bedzie odbywac się w pospiechu. Wszystkie rzeczy jakie produkuje się w WILE to przemyslane rozwiązania oparte o długi proces projektowania i poszukiwania najlepszych rozwiazań.

Edytowane przez Miroslav1

Szymon.Ja tylko chciałem zaznaczyć to,żeby nie oceniać sprzętów bez ich słuchania i to ,że jeżeli firma produkuje kolumny za 2.000 zł.,to bezsensownym jest tworzenie obiegowych opinii,że wszystkie produkty danej firmy muszą grać tak samo (w domyśle) źle.Celowo podałem przykład firmy JBL,ale takich przykładów można znaleźć wiele.Nie znam tych kolumn i nie potrzebuję ich testować,bo temat kolumn mam zamknięty.Oczywiście, jeśli będę miał możliwość,to ich posłucham i pewnie wyrobię sobie zdanie na ich temat.Jeżeli je znasz to podaj przykład tych ,które grają wg Ciebie lepiej na tej półce cenowej z krótkim uzasadnieniem- dlaczego.Tak widzę merytoryczne wpisy,a nie dywagacje.Co do kabli Wile.Rozmawiam z p.Witkowskim o kablach już parę lat i wiem,że ostatnia wersja jest uwieńczeniem poszukiwań.Przypomnę tylko,że technologicznie kable nie różnią się znacznie od wersji sprzed kilku lat (jedynie pierwsze wersje były inne).Zmiany zachodzą w użytym teflonie i innym ekranie.Przewodnik,sposób ułożenia wiązki-pozostaje bez zmian.Sam mam wersję poprzednią- tylko ze złotym przewodnikiem.Jak twierdzi producent nie ma sensu jej przywracanie do obecnej wersji-za dużo cukru w cukrze.

Edytowane przez WIOSNA

Wspaniałe kable WILE i do tego jakże wyrafinowane kolumny Paradigm. Naprawdę rewelacja.

Masz rację , kable wspaniałe a kolumny w swojej cenie wystaraczająco wyrafinowane.

Dyzman, niestety obawiam się, że Twoje nieprzemyślane wypowiedzi przyniosą wkrótce Panu Witkowskiemu więcej strat niż korzyści.

Za bardzo kierujesz się emocjami.

To są naprawdę niezłe kabelki, ale Twoje działania oraz forma przekazu wręcz odpycha ludzi od tych produktów.

Pzdr

Nie wydaje mi się , ale to moja subiektywna ocena. Kieruję sie emocjami? Jak najbardziej , to moja pasja a pasja to przeciez emocje . Czy gdy słuchasz muzyki nie dostarcza Ci ona emocji? Wszystko co kręci się wokół muzyki , w tym tematyka audio , powiązane jest u mnie z emocjami. Co dla kogoś kto jest zainteresowany na serio tym produktem ,ma wspolnego z nim moje pisanie ?

Tym za 2kzl mozna zabijac muchy tak siepie wysokimi. Te za 30kzl mozna od reki kupic za 15kzl a jak kolega chce porownac z innymi w tej cenie to zapraszam serdecznie. Znam takie za 15kz, ktore graja o niebo lepiej.

I vice versa. Zapraszam

Sądzę że wątek Paradigma warto zakończyć i po prostu zapomnieć że kilka wpisów zaistniało na ten temat.... ale szanuję wybór kolegi Dyzmana, przecież jest zadowolony z takiego właśnie grania.Pzdr.

I przecież o to tu chodzi , by kazdy mógł sie cieszyc tym czym chce. Jak widać paru osobom to nie wsmak

..myślę że Pana Witkowskiego nie trzeba namawiać do zrobienia lepszych kabli.... S.W. sam uzna kiedy to zrobić na to musi przyjść odpowiedni czas i pora

....co w tym jest dziwnego lub niezrozumiałego.....jeżeli ktos kupił niedawno lub zamówił nową wersję kabla XLR to może byc

zły żeby nie powiedzieć wkurwiony ze powstaje jeszcze lepsza wersja .....tu nie chodzi o cenę....stosujesz metodę dużej

nadinterpretacji. To nie ma nic wspólnego z rozwojem firmy!! Wielokrotnie zachwalałem kable WILE mam cały set i jestem z nich

bardzo zadowolony ale jeżeli ktoś czyta moje pozytywne wypowiedzi na temat WILE a po chwili Ty malujesz że może powstać coś lepszego ty wybacz stary....powiem jeszcze jaśniej...(.co prawda mam rca) ....jeżeli bym miał xlr i teraz by miał powstać jeszcze

lepszy kabel to uwierz mi że WILE bym pierdolnął do szafy albo wysłał do S.Witkowskiego....tyle w temacie

Dobrze że Magnepan to sprostował....

No cóż , wszystkich usatysfakcjonować się nie da. Ty bys pierd..ął a ja nie . To o czym pisałem to moje dywagacje i pomysł który gdzieś zrodził się w głowie a nie Sylwestra Witkowskiego. W ogóle nie rozumiem tej dyskusji. Nie wiem czy Witkowski kiedykolwiek pomysli o zrobieniu czegoś jeszcze lepszego a co dopiero o jego realizacji a tu taki krzyk sie podniósł :) Jesli o mnie chodzi to chciałbym by tak sie stało i nikt z tym nie musi sie zgadzać.

Szymon.Ja tylko chciałem zaznaczyć to,żeby nie oceniać sprzętów bez ich słuchania i to ,że jeżeli firma produkuje kolumny za 2.000 zł.,to bezsensownym jest tworzenie obiegowych opinii,że wszystkie produkty danej firmy muszą grać tak samo (w domyśle) źle.Celowo podałem przykład firmy JBL,ale takich przykładów można znaleźć wiele.Nie znam tych kolumn i nie potrzebuję ich testować,bo temat kolumn mam zamknięty.Oczywiście, jeśli będę miał możliwość,to ich posłucham i pewnie wyrobię sobie zdanie na ich temat.Jeżeli je znasz to podaj przykład tych ,które grają wg Ciebie lepiej na tej półce cenowej z krótkim uzasadnieniem- dlaczego.Tak widzę merytoryczne wpisy,a nie dywagacje.Co do kabli Wile.Rozmawiam z p.Witkowskim o kablach już parę lat i wiem,że ostatnia wersja jest uwieńczeniem poszukiwań.Przypomnę tylko,że technologicznie kable nie różnią się znacznie od wersji sprzed kilku lat (jedynie pierwsze wersje były inne).Zmiany zachodzą w użytym teflonie i innym ekranie.Przewodnik,sposób ułożenia wiązki-pozostaje bez zmian.Sam mam wersję poprzednią- tylko ze złotym przewodnikiem.Jak twierdzi producent nie ma sensu jej przywracanie do obecnej wersji-za dużo cukru w cukrze.

Temat S6 i marki Paradigm proponuje w tym watku zakonczyć bo widzę , że niektórych przyprawia o niezdrowe podniety . O dziwo najbardziej tych , którzy nigdy ich nie słyszeli. Tendencyjna postawa jak widać bo w temacie tego wątku było podobnie. Ile to osob niezdrowo się tu podniecało zakrzykując mnie czy wręcz obrażając , bo smiałem stwierdzic ze kabelki WILE są tak dobre? I w przeważającej części były to osoby , które kabelków tych nie widziało nawet na oczy , nie mówiąc już o ich uzytkowaniu. Jedynie kilka osob piszących tu na forum podeszło do tematu kompletnie inaczej i byli to Magnepan , Mirek i Iceman. Na szczęście jest jeszcze większa grupa osób , które czynnie nie uczestniczą w forum a kabelkami się zainteresowało i po nie siegnęło.

Wracając jeszcze do tematu tak wielu bulwersującego jak widać , a więc kolumn , które posiadam , to by zakonczyc ta kwestię , zaznaczam , że nie twierdzę iz to najlepsze konstrukcje w swojej cenie . Natomiast smiało moge stwierdzić ze na tym pułapie cenowym są bardzo dobre i w stosunku do wielu konstrukcji w tej cenie nie mają się czego wstydzić. To jest moja opinia i kazdy z Was może mieć inną . Wiadomo , że róznic w charakterze brzmienia kolumn jest cała masa tak jak i naszych preferencji więc spieranie się o to czy to jest lepsze czy tamto , przypomina przepychanke dzieci w piaskownicy. Mamy wolność w tej kwestii i ja nikomu nie nakazuje pozbycie się swoich ulubionych zestawów i zakup Paradigma tylko dlatego , że uważam iż jest bardzo dobrą konstrukcją w tej kwocie.

Myślę , że dywagacje kolegi Magnepana na ten temat są lekko mówiąc mało wiarygodne , skoro nie miał okazji ich posłuchać. Tym bardziej ze pokusił sie w nich o konkretne porównania i ocenę. Taką postawę uważam za nie zrozumiałą dla mnie.

Dobra skonczmy ten temat , bo i tak do porozumienia tu nie dojdziemy. Zajmijmy się może czymś ciekawszym,

Własnie odebrałem od kuriera DAC-a WILE. Koniecznie potrzebuje na gwałt kabelka AES/EBU i sprawdzę ta maszynkę w połaczeniu z moim CECem w roli transportu. Dac trafi tez do kolegi DOLUDZI.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.