Skocz do zawartości
IGNORED

Średnica nóżek gumowych

marecki28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się jakie nóżki gumowe lub przyklejane kolce zastosować w kolumnach podstawkowych. Kolumny to Dynaudio focus 160, jak zastosuję nóżki o zbyt małej średnicy to czy pod wpływem ciężaru około 8kg oddziałującego na małą powierzchnię 4 nóżek po dłuższym czasie naturalny fornir nie ulegnie odkształceniu, pęknięciu itp.

pozdrawiam

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Jeśli dobrze zrozumiałem to na jedną nóżkę będzie przypadało 2 kg

O ile nóżki nie będą miały średnicy szpilki to śmiało możesz montować

W przypadku gdyby takie wgniecenia powstały , śmiało możesz reklamować w Dynaudio beznadziejną jakość obudowy :)

Może zacznijmy od tego: jaka jest średnica rozważanych przez Ciebie nóżek - w punkcie ich styku z tym fornirem ?

Ze średnicy - policz powierzchnię w cm2. Potem podziel przypadające na jedną nogę [kg] na te [cm2].

A potem spójrz krytycznie na uzyskaną liczbę, no i zapytaj swojej intuicji:

Intuicjo, gdybyś była fornirem, to czy wytrzymałabyś taki nacisk na cm2 swojej powierzchni ?

Gdybym miał zgadywać, to tak do 1kg/cm2 to świat i ludzie czyli spoko.

...

A tak swoją drogą, skąd żeś taką dziwną liczbę "czterech" nóżek wytrzasnął? Dlaczego cztery nóżki? Ja bym W ŻYCIU, przenigdy nie zastosował czterech nóżek pod kolumną... {{{ ...ale z drugiej strony - przecież nigdy nie byłem normalny.... }}}

... aha ....

Jeszcze jedno pytanie: Napisałeś że ta kolumna waży "8 kg". Czyli chcesz przez to powiedzieć, że milcząco zakładasz, że ta kolumna również i w przyszłości będzie tyle samo ważyć, a nie np. znacznie więcej?

... aha ....

Jeszcze jedno pytanie: Napisałeś że ta kolumna waży "8 kg". Czyli chcesz przez to powiedzieć, że milcząco zakładasz, że ta kolumna również i w przyszłości będzie tyle samo ważyć, a nie np. znacznie więcej?

Na Ziemi nie ma powszechnie dostępnego materiału na nóżki, który mógłby ZNACZĄCO zmienić ich wagę ;-)

Zastosowanie kolców w tym przypadku, to bzdura, wręcz jeden a audiomitów.

Kolce wymyślono dla postawienia kolumn na grubym dywanie, by go przebić i kolumna stała stabilnie. później ktoś zaczął stosować kolce we wszelkich możliwych (i niemoźliwych) miejscach, rozpowszechniło się to i mamy teraz kolcomanię.

Osobiście zastosowałbym samoprzylepne placki z cienkiego korka.

Może zacznijmy od tego: jaka jest średnica rozważanych przez Ciebie nóżek - w punkcie ich styku z tym fornirem ?

Ze średnicy - policz powierzchnię w cm2. Potem podziel przypadające na jedną nogę [kg] na te [cm2].

A potem spójrz krytycznie na uzyskaną liczbę, no i zapytaj swojej intuicji:

Intuicjo, gdybyś była fornirem, to czy wytrzymałabyś taki nacisk na cm2 swojej powierzchni ?

Gdybym miał zgadywać, to tak do 1kg/cm2 to świat i ludzie czyli spoko.

...

A tak swoją drogą, skąd żeś taką dziwną liczbę "czterech" nóżek wytrzasnął? Dlaczego cztery nóżki? Ja bym W ŻYCIU, przenigdy nie zastosował czterech nóżek pod kolumną... {{{ ...ale z drugiej strony - przecież nigdy nie byłem normalny.... }}}

... aha ....

Czyli według Twojej teorii można przyjąć że przy kokumnie ważącej 8kg muszę zastosować nóżki o 2 cm kwadratowych tak zeby ciezar oddziałujący na jedną nóżkę wynosił 2kg i mieścił się w podanych przez Ciebie granicach 1kg/1cm

Na Ziemi nie ma powszechnie dostępnego materiału na nóżki, który mógłby ZNACZĄCO zmienić ich wagę ;-)
Miałem raczej na myśli obciążenie tych kolumienek czymś sympatycznym (czyli np. 10 kg) od góry.

Czyli według Twojej teorii można przyjąć że przy kokumnie ważącej 8kg muszę zastosować nóżki o 2 cm kwadratowych tak zeby ciezar oddziałujący na jedną nóżkę wynosił 2kg i mieścił się w podanych przez Ciebie granicach 1kg/1cm
Jaka tam teoria. Czysta bezczelna, wyssana z sufitu intuicja. Ale w zasadzie tak. Czyli Jeśli mówimy o 2cm2, a pole jest pi * D / 4 = 2cm2, to mówimy tutaj o średnicy na styku z fornirem rzędu 1,6 cm. To nie apteka. Jakieś nóżki typu 4 x 1,5 cm średnicy to świat i ludzie.

Ja bym osobiście dał trzy nóżki. Np. 2cm średnica. Nie lubię liczby 4, tak samo jak nie lubię kiwającego się stołu.

Kup 6 sztuk Monacorów HF-30 K5 i tyle. 20x20x8, twarda guma. Nie ma co odkrywać koła na nowo.

Edit - Monacory za drogie, na Allegro 5sztuk masz w cenie piwa z Biedrony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...

Jeśli natomiast zamierzasz w przyszłości nagle zapałać nieodpartą potrzebą np. położenia na czubku swoich kolumn np. dwóch ciężkich płyt chodnikowych, to wtedy oczywiście zmienisz nóżki na nieco większe.

A nigdy nie wiadomo, kiedy Ciebie taka nagła potrzeba dopadnie ....

Być może już nawet jutro ?

Dla przypomnienia: jedna sztuka płyty chodnikowej to koszt około 6 złotych, o ile dobrze pamiętam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zjj_wwa

Zawsze można kolumny postawić na glucie w rodzaju bluetack'a czy podobnym i nie trzeba będzie dociążać, z drugiej strony, podlepki z korka są na tyle antypoślizgowe, że spokojnie wystarczą.

Kup 6 sztuk Monacorów HF-30 K5 i tyle. 20x20x8, twarda guma. Nie ma co odkrywać koła na nowo.

Potwierdzam - na takich Monacorach stoją moje Focusy 140 już kilka lat i fornirowi nic się nie stało. Co bardzo ważne, kolumny stoją na komodzie dębowej w kolorze naturalnym - nic,a a nic się nie przebarwiło na czarno od tej gumy.

Nie kombinuj, bo "nie ma co odkrywać koła na nowo" - święta racja. Masz kolumny za kilka tysięcy, to też nie cuduj z jakimś niewiadomym-czymś z Alle, tylko odżałuj te 3 czy 4 piwa, kup oryginalne sprawdzone Monacory i zamknij temat.

Zawsze można kolumny postawić na glucie w rodzaju bluetack'a czy podobnym i nie trzeba będzie dociążać, z drugiej strony, podlepki z korka są na tyle antypoślizgowe, że spokojnie wystarczą.
Chyba nie do końca zrozumiałeś moje intencje. Ja bynajmniej się nie martwię o drgania spodu kolumny, czyli jej miejsca styku z podłożem. Mnie bardziej interesuje góra kolumny, a konketnie ta jej część, na którą się zakłada kapelusz. Ta część, w której zamontowany jest tweeter. Dla mnie o wiele ważniejsze jest, aby GÓRA kolumny była inertna. Natomiast ten jej ... spód (że się tak wyrażę), to można nawet postawić na rzeczonym glucie. Na kolcach. Na elastomerze (sugeruję wypróbować 35 ShA). Na korku. Na korku ekspandowanym. Na granicie gładkim. Na granicie matowym. Na łupku amorficznym. Cokolwiek. Różne szkoły, różne wierzenia w tym zakresie.

Filc odpada- za miękki, za śliski. Guma nie każda się nadaje. Trzeba dobrać odpowiednio twardość.

W takim razie chyba kupię te Monacory HF-30. A z czystej ciekawości zapytam dlaczego filc się nie nadaje. Wpłynie jakoś źle na brzmienie?

U mnie się nie sprawdził, bo za śliski- nie chciałem, by kolumny pozjeżdżały z podstawek. Korek jest ok, ale teraz mam takie gumki, że kolumny są do podstawek prawie przyklejone.

Jest też coś takiego jak "korek ekspandowany" - to jest obróbka termiczna. W wyniku procesu 'ekspandowania' - korek staje się taki trochę bardziej ... gumowaty - uszczelniają się pory. Jakieś naturalne lepiszcze się w środku w nim wydziela, w wyniku tej obróbki termicznej, zasklepiając pory. On też trochę pęcznieje przy tym.

Natomiast niestety nie wiem, jak taki korek ekspandowany współistnieje z fornirem i czy coś się będzie złego działo, czy nie.

... kup oryginalne sprawdzone Monacory i zamknij temat.

Nie tak szybko !

Jaka tam teoria. Czysta bezczelna, wyssana z sufitu intuicja. Ale w zasadzie tak. Czyli Jeśli mówimy o 2cm2, a pole jest pi * D / 4 = 2cm2, to mówimy tutaj o średnicy na styku z fornirem rzędu 1,6 cm. To nie apteka. Jakieś nóżki typu 4 x 1,5 cm średnicy to świat i ludzie.

Ja bym osobiście dał trzy nóżki. Np. 2cm średnica. Nie lubię liczby 4, tak samo jak nie lubię kiwającego się stołu.

Absolutnie trzy.

Tylko wówczas należy wszystkie obliczenia dające wynik ciśnienia, pomnożyć przez 4/3 (słownie cztery trzecie).

To bardzo ważne...

;-)

A skąd !

Fajny temat.

Średnica nóżek gumowych...

Że niby zaszkodzi fornirowi. Kładąc fornir dociska się go nierzadko z siłą 100 kG/cm2.

Ale jak się nalepi jakąś nóżkę to zaszkodzi nacisk 2kG... ?

Zaszkodzi bo zapewne jest obsmarowana jakimś syfiastym klejem i nastąpi destrukcja forniru...

I nad tym bym się zastanowił nalepiając cokolwiek.

Jak pisał porlick najlepszy sposób to przymocować kolumny bluetack-iem lub uhu tackiem .

Na mój gust to niezbyt audiofilski sposób

Jeżeli ma być ekonomicznie to lepiej kupić samoprzylepne krążki gumowe , po dwa w każdym punkcie podparcia

Krążki te sklejamy Kropelką powierzchniami bez kleju stosując mocny docisk

Tak wykonaną nóżkę przyklejamy do kolumny , drugą stronę z klejem przyklejamy do podłoża

Warstewka wyschniętej Kropelki w połączeniu z właściwościami gumy zniwelują drgania do minimum

Można też zamiast samoprzylepnych zastosować zwykłe krążki z gumy i do umocowania nóżek zastosować sposób przytoczony przez mojego przedmówcę

Bardzo ważne jest aby do sklejenia ze sobą krążków stosować szybko wiążący klej ( np. Kropelka , Cyjanopan , Super Glut ) i bezwarunkowo stosować solidny docisk na czas wyschnięcia

Jeśli ktoś czuje opór przed gluttackiem, zawsze może zastosować gekonmatę. (Taką np do położenia telefonu na skośnej desce w aucie).

Więc sprawa wygląda tak, kupiłem te monacory gumowe, przykleiłem wczoraj i ogólnie fajnie to wyglądało ale dźwięk coś mi nie pasował niski bas gdzieś uciekł wysokie wyraźnie wycofane ale myślę sobie może mam gorszy dzień. Dzisiaj niestety nic się nie zmieniło, więc oderwałem z trudnością nóżki i postawiłem na podkładach z gumy na całości podstawy tak jak było przedtem i wszystko wróciło do normy. Najbardziej brakowało mi właśnie podstawy basowej, na nóżkach bas był twardszy, punktowy i jakoś brakowało tej głębi w brzmieniu, grało aby grać.

A próbowałeś sztywne punktowe osadzenie, np. Na kolcach plus talerzyki podkładmi?

Czy górna powierzchnia kolumn ma obrys prostokąta? Jeśli tak to dość łatwo kawał kafla dociąć i doszlifować. Próbowałeś już dociążyć od góry?

A próbowałeś sztywne punktowe osadzenie, np. Na kolcach plus talerzyki podkładmi?

Czy górna powierzchnia kolumn ma obrys prostokąta? Jeśli tak to dość łatwo kawał kafla dociąć i doszlifować. Próbowałeś już dociążyć od góry?

Nie nie próbowałem z kolcami, dociążać góry też nie próbowałem a górna część kolumny delikatnie zwęża się ku tyłowi. Wydaje mi się że bluetac najlepiej by się sprawdził jak już ktoś wcześniej wspomniał. Gdy kolumna styka się całą powierzchnią z podłożem jest lepsze zejście na basie co mi się podoba. Może kupię jakąś cienką matę silikonową i jeszcze potestuję.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Nie nie próbowałem z kolcami, dociążać góry też nie próbowałem a górna część kolumny delikatnie zwęża się ku tyłowi. Wydaje mi się że bluetac najlepiej by się sprawdził jak już ktoś wcześniej wspomniał. Gdy kolumna styka się całą powierzchnią z podłożem jest lepsze zejście na basie co mi się podoba. Może kupię jakąś cienką matę silikonową i jeszcze potestuję.

Dam ci dobrą radę. Tylko nikomu nie mów. Dzwonisz do kamieniarza i mówisz że potrzebujesz dwie podstawki pod donice z granitu( czy czego tam chcesz) o wymiarach xx na xx. Pan kamieniarz ci je zrobi ładnie wypoleruje zapłacisz grosze (bo to przecież pod kwiaty nie kolumny). Przyjdź z tym do domu postaw pod kolumny i zobacz jak gra. Jeżeli okaże się że jest o.k na basie ale dalej coś tam z wysokimi byś zrobił to zadzwoń do kamieniarza i powiedz że jeszcze dwa kwiaty dokupiłeś i dociśnij je z góry. U mnie Sprawdziły się podstawy granitowe perfekcyjnie. Bez nich mam sporo więcej basu ale jest gorszy jakościowo.

Dam ci dobrą radę. Tylko nikomu nie mów. Dzwonisz do kamieniarza i mówisz że potrzebujesz dwie podstawki pod donice z granitu( czy czego tam chcesz) o wymiarach xx na xx. Pan kamieniarz ci je zrobi ładnie wypoleruje zapłacisz grosze (bo to przecież pod kwiaty nie kolumny). Przyjdź z tym do domu postaw pod kolumny i zobacz jak gra. Jeżeli okaże się że jest o.k na basie ale dalej coś tam z wysokimi byś zrobił to zadzwoń do kamieniarza i powiedz że jeszcze dwa kwiaty dokupiłeś i dociśnij je z góry. U mnie Sprawdziły się podstawy granitowe perfekcyjnie. Bez nich mam sporo więcej basu ale jest gorszy jakościowo.

Myślałem też nad tym, dzięki za radę. A pomiędzy granit a kolumnę coś podłożyć?

Jeśli ktoś czuje opór przed gluttackiem, zawsze może zastosować gekonmatę. (Taką np do położenia telefonu na skośnej desce w aucie).

Znalazłem bardzo dobry materiał do podłożenia pod kolumny a jest nim....tylko się nie śmiać "stolnica silikonowa-gumowa" , do wczoraj nie wiedziałem że coś takiego istnieje a nadaje się idealnie. Jest z bardzo miekkiej gumy-silikonu o grubości około 2mm kolumna jest wręcz przyklejona do podłoża łatwo się docina pod wymiar podstawy. Są różne, ja kupiłem trochę droższą bo tańsza nie była aż tak miękka. A co najważniejsze wydaje mi się że nie pozostawia żadnych śladów skoro stosowana jest w żywności.

Jeśli szukacie czegoś takiego to polecam.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.