Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  174 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś postanowiłem zmierzyć temperaturę termometrem laboratoryjnym. Wyszło około 45 stopni. Jednak taki pomiar jest obarczony sporym błędem bo mierzyłem temperaturę powietrza, a nie temperaturę radiatora. Dodatkowo w zależności od miejsca pomiaru temperatura jest inna. W rzeczywistości temperatura może być pewnie wyższa w newralgicznych miejscach, ale w końcu od tego są radiatory, żeby odbierać ciepło szczególnie w klasie A.

• 1 miesiąc później...
1 godzinę temu, smichal1 napisał:

Witam fanów Haiku Audio.

Rozstaję sie z Sol IV, to limitowana wersja z czerwonym pokrętłem. Gdyby ktoś był zainteresowany, cena 9800pln 

A20240130_203955_.jpg

Co jest powodem  ,że pozbywasz  się wzmacniacza .

Chyba w klubie możesz zdradzić?

Moi Drodzy,

Czy ktos miał okazje porównac Haiku Origami SE na EL34 i Selene 6550 RC?
Jakie sa róznice pomiedzy tymi wzmacniaczami,uwzgędniając,że jeden to PP drugi SE,no i różne lampy?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 3.02.2024 o 21:34, bogus18 napisał:

Co jest powodem  ,że pozbywasz  się wzmacniacza .

Chyba w klubie możesz zdradzić?

Oczywiście. Potrzebuję pieniędzy.

2 minuty temu, smichal1 napisał:

Oczywiście. Potrzebuję pieniędzy.

Bywa i tak.
To fajny wzmacniacz-może sie wszystko ułozy i nie trzeba bedzie sprzedawać...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy ktos orientuje sie w budowie Selene 6550?
Tam sa trzy lampy 6Sn7-za co one odpowiadają?
Rozumiem,że dwie to driver lampy mocy/odwracacz fazy,a jedna to lampa w przedwzmacniaczu (po triodzie na kanał)?
CZy tak?

• 4 tygodnie później...
29 minut temu, quatross napisał:

Żadne 

W dniu 16.10.2016 o 12:25, pierote napisał:

Które modele będą konkurencyjne do Atolli 100-ek i 200-ek oraz ewentualnie do Baltlabów.

Skąd ta pewność po tylu latach?

• 1 miesiąc później...
4 minuty temu, bujalone napisał:

A ja bym chciał sie zapytać, jak powyższy SOL4, ma sie do Atoll 200 Signature?;)

Przyłaczam sie do pytania

• 1 miesiąc później...

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
11 godzin temu, Luk77 napisał:

Zagościł u mnie Haiku Sol 2. Czy to normalne że radiatory mocno się nagrzewają ?

To wzmacniacz który gra w Klasie A prawie pierwsze 20wat dopiero powyżej przechodzi w klase A/B  ale i tak jest gorąco i tak ma być to normalne. 

4 minuty temu, bogus18 napisał:

To wzmacniacz który gra w Klasie A prawie pierwsze 20wat dopiero powyżej przechodzi w klase A/B  ale i tak jest gorąco i tak ma być to normalne. 

No własnie:)

Godzinę temu, ASURA napisał:

Fajne wzornictwo nawiązujące do USA lata 70"

image.thumb.png.7c83403ed171e56739328044f7d34700.png

A pokaz to USA lata 70te
Chciałbym porównac.

11 godzin temu, bogus18 napisał:

Ale po to jest też radiator,  żeby przyjmował.cieplo i  rozpraszał 😉 w otoczeniu 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 30.08.2024 o 10:37, Luk77 napisał:

Zagościł u mnie Haiku Sol 2. Czy to normalne że radiatory mocno się nagrzewają ?

Dlaczego miały by się nie nagrzewać? Ma radiatory, to pełnią swoją funkcję. Tym bardziej jak trochę przykatujesz. 😉
Widocznie wmacniacz pracuje w głębszej klasie A/B, dlatego może być trochę cieplejszy.
Tak swoją drogą, każdy wzmacniacz klasy A/B, przy niskich poziomach pracuje w klasie A. To ustalenie punktu pracy stopnia końcowego, będzie zależało kiedy będzie przechodził do klasy A/B - czyli czy jest w płytszej klasie A/B, czy głębszej klasie A/B. 

W dniu 30.08.2024 o 10:37, Luk77 napisał:

Jesteś  zadowolony z tego sola 2 z czym to u Ciebie gra . Zwykła 2 czy signature edition? 

8 godzin temu, Leszek B napisał:

Dlaczego miały by się nie nagrzewać? Ma radiatory, to pełnią swoją funkcję. Tym bardziej jak trochę przykatujesz. 😉
Widocznie wmacniacz pracuje w głębszej klasie A/B, dlatego może być trochę cieplejszy.
Tak swoją drogą, każdy wzmacniacz klasy A/B, przy niskich poziomach pracuje w klasie A. To ustalenie punktu pracy stopnia końcowego, będzie zależało kiedy będzie przechodził do klasy A/B - czyli czy jest w płytszej klasie A/B, czy głębszej klasie A/B. 

To czy się grzeje ,też zależy od kolumn i generowanych przez nie obciążeń. 

Co do pracy w klasie A każdego wzmacniacza AB , i oddawanie pierwszych watów w tej klasie ,to chyba lekkie naciągnięcie. 

Ale faktycznie Sol jest mocno ciepły. 

Edytowane przez dedal75

3 godziny temu, dedal75 napisał:

To czy się grzeje ,też zależy od kolumn i generowanych przez nie obciążeń

To oczywista oczywistość. Ale nie można piminąć faktu, że temperatura radiatorów będzie też zależna od ustawionego pynktu pracy stopnia końcowego wzmacniacza. Im wyższy prąd spoczynkowy przepływający przez tranzystory, tym dalej od klasy B (a bliżej do klasy A) i wyższa temperatura radiatórów, a co za tym idzie, niższa sprawność (czyli większe straty w postaci oddanego ciepła). 

Myślę że wiadomość o tym że pierwsze kilka wat jest w klasie A, wykorzystała by każda firma w ramach marketingu , a tak nie jest 😉 .

9 minut temu, dedal75 napisał:

Myślę że wiadomość o tym że pierwsze kilka wat jest w klasie A, wykorzystała by każda firma w ramach marketingu , a tak nie jest 😉 .

http://wstereo.pl/test-haiku-audio-sol-ii-wzmacniacz-kompletny/

image.png

WG info na stronie Haiku
Sol 5
image.png.583ba86204d4a9539c34d7f9389e7e03.png
Bright
image.png.a71415416761fd7455834cfc47aa065f.png
Indigo
image.png.f6d6196bee71779e57f20d08bd6b6207.png
i inne:
image.thumb.png.bcb4c81d06b64858912552013bd52f70.png

Owszem,Haiku nie ma nachalnego marketingu,i w odróżnieniu od handlowców,którzy 'robią" wzmacniacze w swoich manufakturach i chwalą się ilościa i zasięgami sprzedaży-pan Wiktor jest muzykiem i słyszy,a to bardzo rzadka cecha wśród "wytwórców" audio.

Inni to po prostu handlowcy.

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Ale co Ty mi zamieszczasz . Ja miałem i mam Haiku.

Kolega wyżej napisał że wszystkie wzmacniacze 😏

zasada jest podobna,wzmacniacz w klasie AB oddaje pierwsze waty w klasie A

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.