Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza,kolumn

Slavonic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już od dłuższego czasu nosze się z zamiarem wymiany nowego wzmacniacza i kolumn.Obecnie posiadam Onkyo TX-8020 oraz Melodika BL-30+HI-FI MAN HM-101

Muzyka której słucham to w głównej mierze metal/rock/ aczkolwiek czasami zdarza mi się słuchać czegoś innego.

W obecnym zestawie brakuje mi trochę basu,czasami słabo słyszalnej gitary.

Ostatnio miałem okazje słuchać wzmacniacza Kenwood KR-5200 i Altusów 140 i muszę stwierdzić że naprawdę grało przyzwoicie,ale niestety było to tylko radio i nie miałem okazji sprawdzić ich u siebie w domu.

Źródło dźwięku to PC

Kwota do w której chciałem się zamknąć to 2000 zł,wzmacniacz i kolumny mogą być używane.

https://www.audiostereo.pl/topic/128067-wymiana-wzmacniaczakolumn/

Dzień dobry.

Jeśli Twoje pomieszczenie nie jest większe niż 20m2, zostaw kolumny i pomyśl o nowym wzmacniaczu, Spojrz na NaD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html) lub Yamaha A-S501 (http://q21.pl/yamaha-a-s501.html).Takie konfiguracje powinny Cię w pełni usatysfakcjonować.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To zdecydowanie zostawiłbym kolumny i poszukał innego wzmacniacza. Melodika BL30 to zestaw, który gra dynamicznie, analitycznie z lekko wyeksponowanymi skrajami pasma. Efekt jaki szukasz, uzyskasz podłączając wzmacniacz o bardziej gęstym, dociążonym brzmieniu. Pozostaje przy moich powyższych propozycjach NAD i YAMAHA.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Yamahe zdecydowanie odpuść, gra ostrawo skrajami pasma. Połączenie z podobnie grającymi kolumnami będzie skutkowało męczącym dźwiękiem z małą ilością średnicy. NAD zdecydowanie lepszy, ale zwróć jeszcze uwagę na Denon PMA 720ae. Brzmienie dynamiczne, lekko zaokrąglone na górze, odpowiednio dociążone basem.

NAD 356 jest wyraźnie lepszy od 326. Używkę dostaniesz za 2000.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

O gorszy wzmak jak denek 720 ciezko i gdzie w nim ten bas?

To Twoje subiektywne zdanie, ja mam inne po porównaniu do Yamahy i pioneera a 30. A to że nie ma basu...cóż pierwszy raz spotykam się z taką opinią że jakiś Denon nie ma basu.

Niestety obiektywne, denek 720 gra licho i tyle i krecenie galeczka bas czy wciskanie "magicznego" guziczka nic nie da.

A co do c 326 vs c 356 to jednak rowniejszy jest 326 bo chocia nie ryczy tak na gornej srednicy jak c 356, za to oba maja problem z basem, kazdy kto je ma wie jaki i pisze to osoba, ktora lubi c 356. Chociaz ten rozlany na dolna srednice bas ma czasem swoj urok hehehe

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W obecnym zestawie brakuje mi trochę basu,czasami słabo słyszalnej gitary.

Miałem BL30. Fakt, grają przyjemnie ale z basem kiepsko. Może dla niektórych wystarczy basu z tych kolumn ale 13cm przetworniki jakoś nie napawają optymizmem, jeśli chodzi o reprodukcje niskich częstotliwości. Takie jest moje zdanie.

Możecie mnie ukamienować koledzy ale leczenie basu wymianą wzmacniacza, kiedy są do niego podłączone kolumny schodzące do marnych 70, może 60Hz to niezbyt rozsądne rozwiązanie. Kolega z pewnością chce słyszeć gitarę basową a nie tylko solówkę.

panowie a czy zmieni coś fakt jak zmienimy kwotę ? na 2500 zł

Wtedy kupisz nowy NAD 356BEE, albo możesz licytować uzywkę Musical Fidelity M3i.

Moim zdaniem do 2000 poluj na używkę NAD 356BEE w idealnym stanie.

W 15m także zostawił bym obecne Melodiki.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dobrze wstępnie zaczynam szukać tego NAD 356BEE,są jakieś ewentualne alternatywy?? Jaki jest następny próg cenowy w którym mogę dostać coś dobrego ??

A jakieś wzmacniacze starej daty ? może tam jest coś wartego uwagi co możecie polecić ??

Jeżeli brakuje basu i gitary, czyli elementów tzw. dociążenia to NAD.

Moim zdaniem następną alternatywą o poziom wyżej jest lampa na E34L JJ, chociaż jest to już bezkompromisowe rozwiązanie bo brzmi grubo/brudno z mięsistym dołem.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Jeżeli brakuje basu i gitary, czyli elementów tzw. dociążenia to NAD.

Moim zdaniem następną alternatywą o poziom wyżej jest lampa na E34L JJ, chociaż jest to już bezkompromisowe rozwiązanie bo brzmi grubo/brudno z mięsistym dołem.

A jakie wzmacniacze mają tą lampe ?

Żeby było coś lepszego musi być drożej. Nad 356 w Polsce jest stosunkowo tani. Na zachodzie jest to droższy model. Więc musiał byś dołożyć sporo. Zgadzam się że wzmacnuacz lampowy pokaże klasę. Za używany który zagra lepiej pewnie trzeba by dać 2500-3000 zł.

Pozdrawiam

Wymiana wzmcniacza to praktycznie żadna zmiana wobec braku basu (niższego) w kolumnach. Trzeba zadziałać w miejscu, gdzie jest problem, a nie zmieniać COŚ w nadziei, że będzie lepiej.

Jedynym rozwiązaniem jest wymiana kolumn na takie, które zejdą do czterdziestu kilku Hz, ale z w miarę wyrównaną charakterystyką, by ów bas miał potencjał (nie tylko w papierach). Autor powinien poświęcić trochę czasu na wycieczki do salonów audio i samemu posłuchać różnych kolumn, bo bas to nie wszystko, całe brzmienie musi mu podpaować.

Wymiana wzmcniacza to praktycznie żadna zmiana wobec braku basu (niższego) w kolumnach.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Też o tym pisałem. Przecież to kolumny w największym stopniu wpływają na przenoszenie niskich częstotliwości. Dziwne, że jeszcze nie znalazł się tu doradca "musisz wymienić kable".

Przecież to kolumny w największym stopniu wpływają na przenoszenie niskich częstotliwości. Dziwne, że jeszcze nie znalazł się tu doradca "musisz wymienić kable".

to też tylko "półprawda".

najważniejsza jest akustyka.

przy "wydajnym basowo" zestawie i przy kiepskiej akustyce, to bas będzie w pokoju/mieszkaniu obok, ale nie w pomieszczeniu gdzie słuchasz.

piszę na swoim przykładzie.

tylko ja nie miałem dylematów tego typu, bo sprzęt przed zakupem odsłuchiwałem w pokoju odsłuchowym w salonie gdzie kupowałem i wiedziałem jak powinien grać.

po zainstalowaniu tegoż sprzętu w mieszkaniu nagle okazało się, że jest "buba" totalna z brakiem basu.

i pewnie też bym szukał przyczyny we wzmacniaczu, głośnikach, napędzie, czy nawet kablach, gdyby nie wcześniejszy odsłuch zestawu.

dlatego moja propozycja do aurora wątku jest taka, aby zabrać sprzęt gdzie indziej i posłuchać.

może dogadasz się z jakimś salonem, albo podjedź do jakieś znajomego.

a nóż widelec okaże się, że nie będziesz musiał wymieniać nic z zestawu, a doinwestować w akustykę pomieszczenia.

pozdrawiam serdecznie

to też tylko "półprawda".

najważniejsza jest akustyka

Być może. O akustyce nie będę nawet próbował się wymądrzać, bo nigdy z tym nie walczyłem. Po prostu swoje BL30 wymieniłem, bo tak czy siak wiedziałem, że z 13cm przetworników niskiego basu nie uzyskam. Nie wiem dlaczego dałem się w nie wmanewrować. Chyba z braku funduszy na lepsze (czytaj z większymi wooferami). Za sarkazm o kabelkach przepraszam, jeśli kogoś uraziłem ale dość naczytałem się porad od kabelkowych lekarzy, którzy drutami próbują naprawić wszystkie problemy z dźwiękiem. Ja poprostu trzymam się ścisłych zasad fizyki. Taka moja analogia do wzmacniacza w tym przypadku. Jakikolwiek trębacz będzie dmuchał w trąbkę, to i tak niskiego dźwięku nie uzyska. Do tego potrzebna jest Tuba lub Helikon. Taka konstrukcja zwiniętych rur sożkowo się rozszerza i dodatkowo zakończona jest czarą głosową o większej średnicy. Na trąbce nawet mistrz Eddie Calvert nie przyłożył by basem ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.