Skocz do zawartości
IGNORED

Merging - Nadac/ Horus/ Hapi

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli można, to i ja chętnie skorzystałbym z tego linka do recenzji.

Mógłbym Ci go podać ale się boję czy to nie będzie "atak na moderację", a mam już 10 punktów!!!

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To może na priv, wtedy chyba nie będzie to atak (ja w każdym razie obiecuję, że żadnej moderacji nie zaatakuję - ojej, wcale nie chciałem rymować).

A ja mogę podać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem dzis z dystrybutorem. Hapi kosztuje 9.000 zł plus karta DA 8 kanałów analogowych ok. 4000 zł dla sygnałów PCM albo ok. 6000 zł dla sygnałów PCM i DSD. Plus 23% VAT.

To połowa ceny Nadaca.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Rozmawiałem dzis z dystrybutorem. Hapi kosztuje 9.000 zł plus karta DA 8 kanałów analogowych ok. 4000 zł dla sygnałów PCM albo ok. 6000 zł dla sygnałów PCM i DSD. Plus 23% VAT.

To połowa ceny Nadaca.

pozdro

Czy wówczas pod względem jakości otrzymujemy to samo co NADAC?

Tego sie nigdy nie dowiesz. Należy wziąć oba i obok siebie posłuchać.Nadac jest skierowany na rynek konsumencki, a Hapi na rynek pro. Ja podejrzewam, że w środku operują na tych samych rozwiązaniach hardwareowych. Z papierów Hapi jest urządzeniem bardziej uniwersalnym. Oprócz wejść cyfrowych może mieć także wejścia analogowe. Dwa sloty powodują mozliwość szerokiej konfiguracji urządzenia. W Hapi mozna zastosować karty z obsługą max 24/192 albo te z literka P dodatkowo z obsługa DSD.

Odtwarzanie plików przez protokół Ravena jest w obu. Są podobno jakieś róznice w obsłudze i sterowaniu. Nazwanie urządzenie transportem plików moim zdaniem jest trochę na wyrost. Panowie nie mieli pewności czy wspólpracuje z NASami czy tylko z komputerem z odpowiednimi sterownikami. No i pytanie jak tym sterować. czy soft UPnP/DLNA się nada?

pozdro

Jedna istotna róznica w odtwarzaniu stereo: NADAC gangs the 8 DAC chips in groups of 4 for each channel, while HAPI and HORUS do not.

Najlepiej zerknąć tu, wszystko ładnie opisane:

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna wazna sprawa. Ani Nadal ani Hapi nie są playerami sieciowymi obsługującymi UPnP/DLNA jak np. LINNy z serii DS czy Lumin. Dlatego wymagają sterowników na systemy Windows czy Mac OS. Gdzieś wyczytałem, że także na Linuxa.

Ukryta Zawartość

Wkradł się mały błąd w moim poście z cenami.

Hapi kosztuje jak napisałem 9 tys plus 4 tys karta wyjść analogowych bez obłsugi DSD albo 6 tys z obsługą DSD. Czyli 13 albo 15 tysięcy netto, czyli z VAT 16 tys albo 18,5 tys.

Natomiast Nadac kosztuje 35 tys zł ale ... netto. Czyli z VAT 43 tys zł.

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Hmmm,, to juz żadna okazja.

Znasz lepsze? :)

Może jakieś kabelki w podobnej cenie?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Możesz dołożyć kartę z przetwornikami DA albo AD.

Skoro ma wejścia cyfrowe i może mieć wyjścia analogowe tzn. że jest DACkiem ;).

Ukryta Zawartość

Google twoim przyjacielem

Ukryta Zawartość

Jak dobrze pójdzie to w piątek zawita do mnie Nadac i Hapi. A jak pójdzie jeszcze lepiej to Manhattan.

O swoich wrażeniach napisze jak zwykle na blogu. Linka nie podam bo nie wolno. Wpiszcie w wyszukiwarkę "blog" i mój nick.

Pozdro

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Jak dobrze pójdzie to w piątek zawita do mnie Nadac i Hapi. A jak pójdzie jeszcze lepiej to Manhattan.

O swoich wrażeniach napisze jak zwykle na blogu. Linka nie podam bo nie wolno. Wpiszcie w wyszukiwarkę "blog" i mój nick.

Pozdro

Dobrze że jest gdzie jeszcze coś sensownego poczytać...

Pozdrawiam...

Pozdro

Rozumiem, że Hapi z kartą D/A. Daj chociaż znać, że już mamy szukać ;) :) Jakoś sobie poradzimy

Rozumiem, że Hapi z kartą D/A. Daj chociaż znać, że już mamy szukać ;) :) Jakoś sobie poradzimy

Tak, a dokładnie z kartą DA8P obsługującą DSD.

Zaznaczę od razu, że to nie będzie jakiś test tylko wrażenia z odsłuchów w moim pomieszczeniu i w moim systemie. I porównanie do posiadanych Weiss Engineering, Mytek i Audio Note DAC4.

Dlaczego? Poniewaz szukam wysokiego modelu DACa z wejściem zegara.

Pozdro

Z testu najprawdopodobniej nici. Pan z firmy będacej przedstawicielem Merginga na Polskę zawinszował sobie za przyjazd i odsłuch do mnie ... 600 EUR + VAT. 50 EUR za godzinę: przygotowania kabelków, swojej wiedzy technicznej, doswiadczenia, dojazdu i odsłuchu u mnie ... plus VAT. Razem 12 godzin.

:)

Myślicie, ze żartuję? Szymon miał rację. Jeszcze wróce do tego tematu. Na razie czasy PRLu i "innego" traktowania klienta mi się przypominają. A kwiatków jest jeszcze więcej.

W sobote przywioze, do domu i sobie przez weekend posłucham Mytek Manhattan. Po raz kolejny ale tym razem wysteruję go zewnętrznym zegarem. Bez kaucji, za darmo.

Są jeszcze normalni dystrybutorzy z rynku audio pro. Napiszę wyraźnie bo to może jakis wyjątek jest ... MusicTOOLZ.

Pozdro

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Z testu najprawdopodobniej nici. Pan z firmy będacej przedstawicielem Merginga na Polskę zawinszował sobie za przyjazd i odsłuch do mnie ... 600 EUR + VAT. 50 EUR za godzinę: przygotowania kabelków, swojej wiedzy technicznej, doswiadczenia, dojazdu i odsłuchu u mnie ... plus VAT. Razem 12 godzin.

:)

Myślicie, ze żartuję? Szymon miał rację. Jeszcze wróce do tego tematu. Na razie czasy PRLu i "innego" traktowania klienta mi się przypominają. A kwiatków jest jeszcze więcej.

Pozdro

Ha,ha fantastyczne ;))

Dawaj , dawaj !

Ja sobie kupię bez odsłuchu ...oszczędzę 1200 Euro plus VAT , hi, hi

600 EUR + VAT. 50 EUR za godzinę: przygotowania kabelków, swojej wiedzy technicznej, doswiadczenia, dojazdu i odsłuchu u mnie ... plus VAT. Razem 12 godzin.

Ładna sumka.

To co powiesz na fakt, że jutro odbierają ode mnie sprzęt Czesi i za kurs ze swojej stolicy i dwa tygodnie zabawy z ich wyrobem nie chcą ani grosza? ;-)

600 EURO i VAT też w EURO? To chyba nielegalne wystawiać faktury w Polsce w Euro;-)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.