Skocz do zawartości
IGNORED

Stare vs. Nowe jakość dzwieku...

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

To tym lepiej nie mam zamiaru żeby krew lala sie z uszu ma byc miękko i delikatnie a tak jakby połączyć klipsch i denona czy onkyo to masakra delikatniejsza jest yamaha jest jakby bardziej miękko to samo tyczy sie maranza to właśnie w połączeniu z nim kumpel kupił klipscha referencje 82II i taraz jest zawiedziony w połączeniu z Hk 990 . A tak w połączeniu z B&W onkyo gra żyletkami nie wiem jak to wyglada z Kef-ami ale tak samo sytuacja wyglada z Fokalem jak z B&W

Piszesz o RZ900 cały czas? Marantz gra ospale pod względem szybkości dźwięku, ataku, konturu, natomiast wysokie tony ucina mniej niż RZ900, więc o żyletkach i krwi z uszu w konfrontacji RZ900-7010 wg mojej oceny wygląda to inaczej niż przedstawiasz.

Dobra rada z tym ze ja bym wysylkowo arcama nie kupował. Jak juz tylko odbiór osobisty i dokładne sprawdzenie przed odbiorem.

Niestety niektóre maja wade zwiazana z praca wentylatorow oraz trzaskow przy zmianie zrodla dzwieku.

Warto się tym zainteresować zanim planuje się zakup tego modelu.

Jak kupisz sprawnego będziesz bardzo zadowolony.

Niestety istnieje spore prawdopodobieństwo że każdy używany sprzęt wyzionie ducha,nie tylko Arcam. Aczkolwiek avr600 miał sporo problemów, tutaj się zgodzę. Jednak pod kątem jakości dźwięku i do tego w takiej cenie, jest raczej bezkonkurencyjny.

Słucham obecnie jego dzielonej wersji czyli av888 wraz z końcówką p7 i to zestawienie brzmi niesamowicie. Co najciekawsze że taki zestaw przy odrobinie szczęścia można nabyć z drugiej ręki w granicach 2500 euro.

Co do jakości dźwięku tez sadze ze to rewelacja. U mnie działa z dwukanalowa koncowka adcom

2 x 200 8ohm a arcama końcówki uzywam do centralnegi i dwóch tylnych przestrzennych

Powiem Ci że sam chciałem kupić avr600 do takiej konfiguracji jak Twoja ale udało mi się nabyć wyżej wymieniony zestaw w bardzo okazyjnej cenie więc nie mogłem się powstrzymać. P7 ma niesamowite pokłady energii, jest na tyle mocna i gra tak dobrze że w zasadzie nie używam już innych końcówek mocy. W normalnym pomieszczeniu chyba trudno będzie doprowadzić ten sprzęt do granic jego możliwości. Podejrzewam że z avr600 dopalanym adconem (555?) jest podobna sytuacja?

Tak gfa 555 mkII

Jestem ciekawy jak gra p7.mialem pare wielokanalowych (rotele i nakamichi)

Lecz w wielokanalowych sluchajac stereo bylo nie az tak ciekawie jak w dwukanalowych

P7 to flagowy element i raczej nie cierpi chyba na takie problemy...

Co do potencjalu- jest bardzo duży -:)

I raczej go nie wykorzystuje ale zależało mi na jakosci dzwieku aby nie byl wyzylowany i gral na swoich srednich..obrotach..i mial jakis swoj zapas

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Piszesz o RZ900 cały czas? Marantz gra ospale pod względem szybkości dźwięku, ataku, konturu, natomiast wysokie tony ucina mniej niż RZ900, więc o żyletkach i krwi z uszu w konfrontacji RZ900-7010 wg mojej oceny wygląda to inaczej niż przedstawiasz.

Pisze o 868 nie rz900

michal535: Widzę, ze jesteś fachowcem w branży - po co w ogóle ten wątek?

A wątek jest po to by mi pomoc w podjęciu decyzji/wyszukaniu najlepszego rozwiązania które mnie w pelni usatysfakcjonuje

Stivi89: Tylko, że ja dla przykładu już się pogubiłem w tym co piszesz...

Masz chyba dość skomplikowaną konfigurację ...możesz to wszystko lepiej wytłumaczyć.

Co masz, a co tak w ogóle ma być docelowo..

wciskaja to na czym najwieksza marza, ale jesli wcisna rz900 to nic tylko sie cieszyc hahaha

To juz wolałbym maranza 7010 lub pioneera lx89 niż tego onkyo ... Ha ha ;)

Pisze o 868 nie rz900

Stąd całe nieporozumienie - cały czas padała nazwa RZ900, a dopiero teraz okazuje się, iż piszesz o krwi z uszu z "tego" Onkyo na podstawie tego, iż słuchałeś.. innego modelu. ;) Dlatego nie mogłem zrozumieć, jakim cudem miałeś krew z uszu przy RZ900, a przy 7010 nie. ;)

A wątek jest po to by mi pomoc w podjęciu decyzji/wyszukaniu najlepszego rozwiązania które mnie w pelni usatysfakcjonuje

Słuchałeś może jakichś nowych sprzętów? Pisałeś o 7010, LX89 - w pełni Cię satysfakcjonują? Jeśli nie, to czego Ci w nich brakowało?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Stivi89: Tylko, że ja dla przykładu już się pogubiłem w tym co piszesz...

Masz chyba dość skomplikowaną konfigurację ...możesz to wszystko lepiej wytłumaczyć.

Co masz, a co tak w ogóle ma być docelowo..

Na to pytanie odpisze jak wrócę do domu bo teraz jestem w pracy i za bardzo nie pamietam symboli specjalnie dla ciebie opisze wszystko co z czym mam podłączone i czego mi brakuje to raz a dwa co chciałbym mieć. Może w tedy uda wam sie mnie na cos konkretnego nakierowac. Dodam ze dzis miałem jechac dna odsłuchy amplitunerow ale nie wyrobiłam sie w czasie :(

Ehh w kinie domowym delikatnie i miekko... to chyba ogladasz melodramaty hehe... ale jak widac kazdy ma inne preferencje.. ja w kinie lubie efekciarskie granie wiec onkyo yamaha... takie cieple kluchy jak marantz czy denon lub Ca to mozna lubiec w stereo i to raczej do sluchania przed spaniem

Ja cały czas mówię iż to Sony jest warte grzechu.... Są ponadczasowe.... Będziesz zadowolony.....

Ja tylko stereo. Innej firmy, zwanej "radio pradziadka". A z Sony - tylko MiniDisc playery (te maluchy), zbierane przeze mnie długo i namiętnie. Wszystkie osiem - działają wspaniale od wielu lat; choć po prawdzie - nie molestowane zbyt usilnie:)

Telewizorek - taki z ogromnym tyłkiem, ciężki jak gdańska szafa (Sony, a jakże) używa już trzecie pokolenie.

A on, pieron - ani myśli się zepsuć!:-) Choć wnuki z kumplami robią co mogą.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Wiec tak zacznę od BD Sony BDP-S550 podłączone to przez 5.1 kablami NF214 interconect Oehlbachkabel do wzmacniacza Sony Ta-Va8Es dalej kablami zwykłymi za 4zl m.b. do kolumn Jbl Cinema Sound CST55 i CSC55 subwoofer podłączony jest kablem typu "Y" Inakustik. Tak to wyglada w sprawie sprzętu a czego mi brakuje hmm preferuje angielskie brzmienie miękkie, pięknym środkiem i dynamicznym basem . Miałem pare wzmacniaczy sonego typu 830/808/670/5ES z kolumnami b&w dm601/ cdm1nt i podobała mi sie średnica jak i góra bass był zbyt punktowy ale jaka przestrzeń, stereofonia, scena bez problemu można było zlokalizować gdzie kto stoi. Teraz mam to co napisałem wyżej i powiem wczoraj słuchałem pyty Adel 25 i powiem ze czasami mi sie wydawało ze słucham w trybie dolby prologic a dlatego iż wokal wydobywał sie z centra choc i tak on nie grał taka scena a banan był, w kinie chce pierdolniecia ma byc nie za ostro ale dobitnie dodam ze kupiłbym centralny z 16cm basami najlepiej 3-drozny bo obecnie dialogi są płaskie bez naturalności sama średnica i góra. Wiem ze pisze misz masz ale nie umiem opisywać tego czego mi brakuje czytam gazety i rożne testy ale jakos nie potrafię dobrać odpowiednich słów

A gdyby tak coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego jakiś amplituner np: Marantz SR5010.

Myślę, ze jest to super opcja.

Ukryta Zawartość

brzmienie miękkie, pięknym środkiem i dynamicznym basem .

Mam odmienne poczucie piękna - dla mnie piękna jest naturalność brzmienia, a wszelkie zmiękczenia i zaokrąglenia powodują, iż piękno zawarte w nagranych przez artystów dźwiękach zostaje zabrudzone/pomniejszone. Tak, zabrudzone, bo np. Marantz czy Anthem właśnie brudzi dźwięk (słuchałem modeli 7010 i 310) w celu jego złagodzenia, brudzi właśnie tą łagodzącą powłoką, niestety dla mnie zbyt plastikową.

Najważniejsza jednak przyjemność ze słuchania i użytkowania sprzętu - ponowię więc pytanie, czy słyszałeś Marantza 7010 czy tego Pioneera LX89? Bo napisałeś, iż wolałbyś je od Onkyo RZ900 (którego nie słyszałeś, z tego co rozumiem). Pioneera nie znam, ale właśnie Marantz czy Anthem grają takim zaokrąglonym brzmieniem, Onkyo RZ900 kontur ma niewiele większy, za to nieco bardziej wycofuje wysokie tony od Marantza, więc też łagodzi brzmienie, tylko w inny sposób. Do tego kabel głośnikowy np jakiś Van del Hul, i będą ciepłe kluchy aż miło, przy zachowaniu dobrej czytelności brzmienia, dialogów.

A do prawdziwej dynamiki i tak wybrałbym (i wybrałem) granie z końcówki mocy, tylko sam nie szukałem tak miękkiego grania, więc nie wiem czy nie trudno będzie dobrać urządzenia pod tym kątem. Z Yamahy A850 końcówka wyciągnęła dynamikę, a dźwięk złagodziła (nie wiem na ile przez 2 pary interkonektów, od odtwarzacza do amplitunera i od ampli do końcówki), natomiast Onkyo RZ900 z zewnętrzną końcówką zrobiło się mniej łagodne (co mi osobiście odpowiada), ale znacznie zyskała dynamika, szczegółowość i naturalność przekazu. Marantza nie słuchałem z pre-out, ale jego przedwzmacniacze w amplitunerach nie słyną z godnych polecenia, a nie da się ukryć, iż Yamahę i Onkyo zewnętrzne końcówki wzbiły o kilka klas wyżej, pisałem już na forum, iż RZ900 z leciwą końcówką HK o wartości 300-350zł oceniam wyżej praktycznie w każdym aspekcie brzmienia od Arcama 550 wycenianego na 14 tys zł.

Pytanie tylko czy warto tyle kombinować, skoro brzmienie i tak ma być zniekształcane zmiękczeniem - z takim założeniem kto wie, czy nie przebolałbym tego lekkiego plastiku w Marantzu i nie postawił pojedynczego urządzenia w postaci 7010. Bo nie licząc tego minusa, to gra tak jak w powyższym cytacie, i do tego ma przyzwoitą dynamikę.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Bodajże tobie pisałem ze z kumplem odsluchiwalismy 7010 z klipschami reference82II i on był mega zadowolony z tej dynamiki, marantz zmiekczyl wysokie w klipschach do tego stopnia ze przyjemnie sie słuchało i można było by tak cały dzien nie ważne jaki to repertuar był wzucony czy andreas volenweider czy rod stewar czy Pink floyd było pieknie natomiast po podłączeniu onkyo 868 czar prysł metaliczna góra owszem na basie nie byli tak zle środek do zniesienia ale ta góra ... Krew z uszu

Nie znam Onkyo o którym piszesz, więc nie jestem w stanie porównać. Poszczególne modele Yamahy np też różnią się brzmieniem, ilością góry, jej jakością również, a o starszych Onkyo rzeczywiście mówiło się, że grały skrajami, z całą odpowiedzialnością mogę rzec, iż RZ900 bardziej wycofuje górę niż 7010.

Ale do rzeczy - czy zadowoliło Cię brzmienie tego Marantza? Bo jeśli rzeczywiście nie przeszkadzał Ci plastik w dźwięku, to wg mnie naprawdę dobrze grający sprzęt, grający z rozmachem, dobrym dociążeniem a nie zaciemnieniem (dla mnie Anthem dociąża brzmienie właśnie zaciemniając je). Słuchałem amplitunerów z przedziału 4-14 tys i z kryteriami jakie podajesz, Marantz 7010 byłby najsensowniejszym wyborem, bez zabaw z końcówkami mocy. Tylko pytanie, czy Ciebie on zadowolił, a jeśli nie, to czego Ci brakowało w brzmieniu? To może nakierować nas na dalsze poszukiwania.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jak najbardziej mnie zadowolił, rzekłbym że byłbym w stanie po niego teraz jechać i go nabyć z tym że lada moment ma wejść nowy model i pytanie czy warto czekać i brać właśnie nowy model 7011. No chyba że ktoś zaproponuje podobnie brzmiący amplituner do Marantza. Nasuwa mi się pytanie jak on będzie grał w kinie bo odsłuch był w stereo z klipschem, teraz tak jak on będzie się zgrywał z Kefami, B&W i Focalem??? Czy nie zabraknie mu mocy do napędzenia któregoś z setów KEF seria R700/100/600c o ile dobrze pamietam, B&W seria CM 9/1/cm centre 2 i Focal seria Aria 926/936 /905/cc900 Ktoś może coś na ten temat powiedzieć???

Za 1200 euro szukaj używanego Arcama Avr600, to zupełnie inna liga niż wymienione wyżej azjatyckie twory. Nowy kosztował prawie 20.000pln, w tej chwili masz na Kleinanzeigen dwie sztuki z czego jeden za 870 euro. Za taki dźwięk to jak darmo!!! Masz w nim nowe dekodery Hd i jakość dźwięku która nie pozostawia zbyt wiele do życzenia.

Fajne jaja, słuchałem Arcama AVR850 w porównaniu do Onkyo Integra TX-DS989 i Onkyo pod względem DD i DTS i stereo wypadał lepiej.

Pewien Pan sprzedawał Onkyo ale tylko ze względów na to że Arcam ma gniazda hdmi które wykorzystywał do wielu urządzeń w domu, 989 tego nie miał.

Po modelu avr 600 jakosc flagowych modeli spadla.600ka góruje nad 750 i 850ka jakoscia dzwieku oraz np moca.jego nastepcy nawet pod tym względem sa slabsi.

Teraz coraz nowsze to coraz gorsze.liczy sie zaoszczedzona kasa i marketing.

Kiedys flagowce byly powodem dumy i by pokazac mozliwosci firmy a teraz...wiadomo

Tak jest ze wszystkimi firmami.i nie mowie tylko o elektronice.spojrzmy na wspolczesne auta3-4 lata i sie sypia...większość wspolczesnych produktów jest do d... nie dorownuja poprzednikom

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No wlasnie dla tego założyłem taki post by można było sie dowiedzieć które lepsze stare vs. nowe. Ale jak widać większość tylko poleca te nowe i zapomina o flagowcach z przed 6-8 lat. Heh pewnie dla tego iż te najnowsze posiadają niewiadomo jakie dekodery przestrzenne tylko wymyślone na cele marketingowe!!! I tak przeciętnego Kowalskiego nie stać na wydanie nawet 5tys na nowy sprzęt gdzie i tak gości głownie 5.1 nic więcej no chyba ze ktoś kupuje tylko używki to może i uda mu sie złożyć 7.1 ale gdzie atmosa, DTS-x itp... a nie wspomnę o obrazie 4K kogo stać na BD za 200zl w tej ze rozdzielczości ?? Takiego który ma bynajmniej 10tys. miesięcznie.

Byłem dzisiaj i słuchałem Marantza ale na glosnikach Tannoy Dtc6 czy jakos tak powiem szczerze ze brakowało mu tego czegoś tej magii co daje wzmacniacz stereo, ogólne wrażenia oki brakowało mi trochę dociazenia dołu, średnica tez mogła by byc trochę lepsza za to góra była dobra czysta choc brakowało mi muśnięć pałeczki o talerze było zbyt miękko ale nie tak jakby położyć koc na kolumny. W piątek umówiłem sie na kolejne odsłuchy maja tam nada, denona no i onkyo dzis tylko byłem umówiony na tego Marantza. Poczekamy zobaczymy

Duzo osob kupuje nowe bo mozna kupic na raty.

Inni kupuja bo lubia miec nowe.

Ile osob tyle opinii. ...

Ja osobiście nowego bym nie kupil bo za rok polowa wartości jest za ..oknem.. a choroba sie rozwija i po chwili chce się czegos lepszego

No chyba że wiesz ze kupisz i na tym juz zostaniesz ale kupujac nie flagowy model zawsze będzie niedosyt. ..

Byłem dzisiaj i słuchałem Marantza ale na glosnikach Tannoy Dtc6 czy jakos tak powiem szczerze ze brakowało mu tego czegoś tej magii co daje wzmacniacz stereo, ogólne wrażenia oki brakowało mi trochę dociazenia dołu, średnica tez mogła by byc trochę lepsza za to góra była dobra czysta choc brakowało mi muśnięć pałeczki o talerze było zbyt miękko ale nie tak jakby położyć koc na kolumny. W piątek umówiłem sie na kolejne odsłuchy maja tam nada, denona no i onkyo dzis tylko byłem umówiony na tego Marantza. Poczekamy zobaczymy

Takie porównania nie mają sensu, bo jak za każdym razem bedziesz dokonywał odsłuchu na innych kolumnach, to żadnych sensownych wniosków nie wyciągniesz. Nie bedziesz wiedział na ile tego dźwięku robi amplituner, a ile kolumny.

Przyniesiesz sprzęt do domu, podłączysz do swoich i będziesz miał znowu inny efekt.

Nastepnie kupisz te docelowe kolumny i będzie jeszcze inaczej.

Należy też wziąć pod uwagę, że sklepowy pokój będzie miał inną akustykę niż ten w domu. Najlepiej jakbyś mógł wypożyczyć amplituner do domu na odsłuch, nie wiem na ile to możliwe.

Te Tannoye wymagają mocnego i zdecydowanego wzmacniacza. Nie porażają basem. Trzymają go w ryzach jednak nigdy nie gra pierwszego planu.

Jeśli na tych samych kolumnach sprawdzisz konkurentów lepiej wypadnie Onkyo. Nie wiem z czym to u Ciebie ma współpracować bo parę modeli kolumn się tu przewinęło. Zgadzam się także z przedmówcą staraj się umawiać na odsłuchy w jednym terminie, od jutra Twoje dzisiejsze odsłuchy mogą nie być wiarygodne do porównań.

Pozdrawiam

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Wiec tak odsluch był prowadzony na tych kolumnach z linku:

https://www.hifisound.de/de/Hifi-Komponenten/Hifi-Lautsprecher/Stand/Tannoy-Precision-6-2-Stand-Lautsprecher-hochglanz-schwarz.html

test odbędzie sie w tym samym lokalu czytaj sklepie, następujące modele bede testował jeden po drugim i na przemian by mieć rozeznanie :

https://www.hifisound.de/de/Hifi-Komponenten/Hifi-Geraeteauswahl/AV-Stereo-Receiver/Marantz-SR-7010-AV-Receiver-HD-mit-Dolby-Atmos-BT-WiFi-und-Streaming-schwarz.html

https://www.hifisound.de/de/Hifi-Komponenten/Hifi-Geraeteauswahl/AV-Stereo-Receiver/NAD-T-758-HD-AV-Receiver-7-1-graphit.html

Miał byc jeszcze denon i onkyo ale maja niskie modele wiec nawet ich nie biorę pod uwagę. Szkoda ze nie maja denona 4200 i wspomnianego tutaj onkyo rz900 :(

Do S4home podane głośniki prze ze mnie maja byc docelowe tylko nie moge sie zdecydować które to raz a dwa jestem bardziej przekonany do kupna starszych modeli bynajmniej do sonego którego podałem we stepie a to dla tego ze mam dobra końcówkę i pre-amp co prawda bez najnowszych dekoderów ale wiem ze mocowo bedzie dobrze a nie tak jak w amplach które maja wszystko w jednym a do 1,5tys€ na pewno nie dostanę dzielonego

Jaa dziś sobie slucham dzielonego Marantza AV9000 + MM9000. Może ktoś mial z tym styczność?

Miałem go 16 lat temu.

marantz_av9000_front_panel.jpg

marantz-mm-9000-42749.jpg

Nie miał orygonalnie w zestawie tego pilota uczącego z dotykowym ekranem:

marantz-rc5000i-programmable-touch-screen-universal-remote-control-rc-5000i-77571bde6afcd229274bac3ab57db84d.jpg

A ja tego pilota mam do dzisiaj, poniewiera się gdzieś w szafie. W pełni konfigurowalny z poziomu PC-a/Win. To była zabawa.

To dzielona wersja flagowego SR-14. Identyko.

marantz-sr14mk2.jpg

Bardzo dobry dźwięk.

Niestety w dzisiejszych czasach dekodery DD5.1 i DTS5.1 to troszkę za mało.

Jesli ktoś ma ochotę mam na sprzedaż to:

tag_mclaren_av32r_1.jpg

tag_mclaren_av32r_5.jpg

czyli Tag Mclaren AV32R BP192. Miałem go bezpośrednio po Marantzu SR-14. Dźwiękowo to zupełnie inna liga niż Marantz. Ale za tą jakość trzeba było słono zapłacić. Ale było warto.

Czasami z sentymentu go odpalam. W DTS/DD 7.1 zabija wszystkie dzisiejsze wynalazki ze stajni Marantz/Denon/Pioneer/Yamaha/Onkyo.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

o tym co naście lat temu warto było kupić:

w załączniku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.