Skocz do zawartości
IGNORED

ceny sprzętu "vintage"

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wyjaśnienie o co chodzi z cenami starszego sprzętu HIFI (tzw. vintage audio).

Czy jest jakiś fenomen w starym sprzęcie HIFI, czy ki czort?

Przejrzałem dzisiaj listę używanych kolumn alledrogo, zszokowały mnie ceny monitorów z lat 60-80, czy one naprawdę są nadal tyle warte, czy to jakaś chwilowa moda?

https://www.audiostereo.pl/topic/128665-ceny-sprz%C4%99tu-vintage/

Ja posiadam z własnego wyboru, tylko i wyłącznie to stare badziewie.Wiem,że to na allegro , to już przebrane resztki.Możecie na to pluć do woli, a ceny i tak będą rosnąć.Tak jak z samochodami.Możecie produkować je nawet z czystego złota, to i tak najdroższym będzie już na zawsze pojazd o numerze rejestracyjnym AX-201.

Poszukajcie sobie sami.

Sralis mazgalis .

Ceny za stare badziewie są po prostu - chore.

Mnóż przykłady, pr1nce:-)

Kolego jezeli nie masz zadnego argumentu a chcesz zabłyszczeć to idz robic wrazenie na kolesiach swojego pokroju .....

Wracając do tematu , cena jest taka jaka placą klienci , tzn jezeli mam np. wzmacniacz Accuphase e 206 i chce za niego 3tyś zł to znaczy ze chce 3tyś zl bo go na tyle wyceniam i tyle ! wyceniam go na tyle bo wiem ze dla jednego nie bedzie wart 50 zł a dla innego bedzie wart 3,5 tyś zł . mam go po raz pierwszy w zyciu i następny pewnie już miec nie bede !!! czemu nie zapytasz czemu ksiazka z 1925 roku dzis koosztuje 1tys zł skoro kiedys kosztowała tylko 2 zlote ??? odpowiedz sobie sam ..... wszystkich zainteresowanych zapraszam na sparing , vintage kontra nówka sztuka mediamarkt !!! dzwięk na szczęście broni sie sam ! Pozdrawiam wszystkich !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy cykl programow o retro , polecam

nastepny ciekawy kanał o tej tematyce

Ukryta Zawartość

Tak.

To jest odpowiedź godna bębna.

Dziurawego zwłaszcza.

Ciekawość ogarnia: ileś książek za dwa złote przeczytał?:-)

Wydanie Pana Tadeusza z 1925 roku - kosztuje sporo więcej, ale skąd ty możesz o takim fakcie wiedzieć, skoro masz wzmacniacz ze śmietnika po japońskim dramacie?:-)

Bez odbioru.

na zakonczenie Reduktor Szumu i jego cykl programów ... polecam wszystkie filme zrealizowane przez wyzej wymienionych , skoro nie dysponuje sie praktyczną wiedzą to polecam skozystac z teorii to akurat nic nie kosztuje !

pozdrawiam !

Proszę o wyjaśnienie o co chodzi z cenami starszego sprzętu HIFI (tzw. vintage audio).

Czy jest jakiś fenomen w starym sprzęcie HIFI, czy ki czort?

Przejrzałem dzisiaj listę używanych kolumn alledrogo, zszokowały mnie ceny monitorów z lat 60-80, czy one naprawdę są nadal tyle warte, czy to jakaś chwilowa moda?

Ty serio?

Ja odpowiem na szybko: polityka, finanse, konsupcjonizm i dokladniej w tej kolejnosci jest skryty fenomen. W tych slowach haslach kryje sie wiele...

Przeciez to bedzie watek MEGA HIT i jazda bez trzymanki-lapcie lejce...

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Tak.

To jest odpowiedź godna bębna.

Dziurawego zwłaszcza.

Ciekawość ogarnia: ileś książek za dwa złote przeczytał?:-)

Wydanie Pana Tadeusza z 1925 roku - kosztuje sporo więcej, ale skąd ty możesz o takim fakcie wiedzieć, skoro masz wzmacniacz ze śmietnika po japońskim dramacie?:-)

Bez odbioru.

Jestes tylko papierowym tygrysem , albo raczej głośno szczekającym latlerkiem , wklad do tematu żaden więc rada moja , wstydu sobie oszczędz

rangefinder

Wielki szacunek za odwage tematu, nikt wprost nigdy o to nie pytal wczesniej i to mi sie podoba u Ciebie!

Mnie meczy wciaz jeden fenomen kaset i legendarnego Nakamischi Dragon. Zgadnij czemu, to znajdziesz odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie w watku.

pozdrawiam Cie bo godny watek i zacne pytanie, a ciekawe jak odpowiedzi beda sie rozwijac z dnia na dzien z tygodnia...

Rozmawiajmy z pytaniem-moze jak sie na tym skupimy to bedzie nam latwiej. Nie krytykujmy siebie, bo nie chodzi o nas a o sprzet moj ulubiony stereofoniczny. Rozmawiajmy o czyms szczerze a nie o domniemaniach i bedziemy miec szacunek do wiedzy zwlaszcza osob starszych lub IMHO doswaidczonych.

Mam 37 lat i zanim sie urodzilem nie bylo mowy o odtwarzaniu muzyki stereo w Polsce napewno!

Vintage to historia, to wspomnienia, to tez momenty technologiczne najwyzszej polki scisniete w zarodku...

Mam 37 lat i zanim sie urodzilem nie bylo mowy o odtwarzaniu muzyki stereo w Polsce napewno!

Coś kolego ściemniasz :)

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Masz racje!

Jesli przypomne sobie o nadawaniu radio w stero, gdzie moj Ojciec mial wczesniej odbiornik niz fale.. To taki paradox mial mejsce jak mi wspominal - jego czasy kawalerskie.

Jesli zaweze temat do fal radiowych wowczas, to byl fakt. Pewnie cos , gdzies sie przezieralo w wybitnych kregach z usa. Ale ja tego, Devon nie zaznalem, bo mi jak bylem dzieckiem dziergano z szydelka sweterki np.

Nie ściemnia.

Napisał : "zanim się urodziłem".

W tych czasach (XVI wiek) nikomu się nie śniło o sterefonii...

Poddaje sie.

Nieslusznie masz ok 3000 postow od 2012 roku, ja zaledwie blisko 300 od 2006 roku.

Jak wspomnialem:

poddaje sie.

Idę do klasztoru zatem.

A co to takie "latlerek"?

Biedzę się nad słownikiem, Janusz...

Na takiej podstawie trolisz, bo trudu docenienia odpowiedzi kogokolwiek nie doceniasz.

Frodo ssie a ty jestes wtedy frodo.Taka sytuacja.

Nieslusznie masz ok 3000 postow od 2012 roku, ja zaledwie blisko 300 od 2006 roku.

Jak wspomnialem:

poddaje sie.

Na takiej podstawie trolisz.

hahaha juz wiesz czemu ma tyle postów ;) chińszczyzna jest jak widac zarazliwa - ilosc nie jakosc ;)

A Moderacja i Właściciele wierzą, że przyszłość Forum należy do " młodych"...:-)))

Jak wspomnialem:

poddaje sie.

Na takiej podstawie trolisz, bo trudu docenienia odpowiedzi kogokolwiek nie doceniasz.

Frodo ssie a ty jestes wtedy frodo.Taka sytuacja.

To dobre!:-)

A Moderacja i Właściciele wierzą, że przyszłość Forum należy do " młodych"...:-)))

Moderacja jest niezalezna i w to nalezy wierzyc, wiek nie ma znaczenia a merytoryka. Trolowaniu mowimy nie-czasem i mlodzi maja cos w przekazie i maja cos tez wiecej, bo szacunek do ludzi niezalezny.

A Tobie zimny prysznic sie nalezy! ale nie miedzy wierszami idzi i odkrec wode "madry i zyczliwy innym czlowieku"

"Im wiecej Ciebie tym mniej bardziej to czuje niz wiem... " na tyle taki jestem oczytany tekstem piosenek, ze dobralem wlasciwa do Twojej osobowosci!

To dobre!:-)

Moderacja i Właściciele wierzą , że kiedyś wytrzeżwiejesz ;) a w przyszłości chinole opracują klawiaturę z alkomatem ;)

Kazde Twoje slowo rani a nie musi Bezlitosna Niusia..

Nie mnie oceniac ale zastanowic sie postacio powinnas!

Paryz, ta wrazliwosc na sztuke i Twoj avatar oderwany z jakiegokolwiek kontekstu, bo z zalozenia nie powinno sie tego szerzyc.. tej przypadkowej sztuce malarstwa.

Avatar to przenosnia do polskiego poziomu forum audio? Im bardziej mnie irytujesz trym bardziej zachowuje sie jak rzad Norweski odnossnie zachowania Anders Behring Breivik i wytlumaczenia powodu jego poczynan.

Wbrew pozorom dla mnie to ma sens.

Biorac pod uwage pytanie watkowe:

Odp

Bezlitosna Niusia=0zl

przebic sie nie da- nie ponizaj sie, bo na minusie nikt nie zaplaci, bo opcja odpada w zalazku..

Tak sobie szcuje ze jak zaczne z niusia gadac to do konca roku wyrownamy poziom niemerytoryczny co znaczy ze musialbym nadrobic bezcelowe zdania w ilosci postow +3000.

Ale zapewniam ze jesli juz, to nie na forum publicznym-nie stac mnie na to emocjonalnie.

Zeby nie byc cytowanym , dodam ze emocjonalnym to znaczy w kontekscie szacunku do innych ludz,i ktorzy mogli by natrafic na ten ton wylewny poznanego wczesniej tonu TROLA.

To poczucie wyzszosci i bycia ponad, ktorego nikt nie ma prawa miec, posiadac lub czuc-tego niusia Ci nikt nie jest w stanie odebrac i chyle czola.

Moderacja i Właściciele wierzą , że kiedyś wytrzeżwiejesz ;) a w przyszłości chinole opracują klawiaturę z alkomatem ;)

3k postow na dopingu?

Ta opcja odpada zdecydowanie, to nie ten typ czloowieka... To typ swiadomy!

mlodzież :)

człowieku - ani jednego twojego "zdania" nie można zrozumieć - one ani osobno, ani razem - nie mają sensu

to tak dawno upadła edukacja w kraju? :) :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość numik

(Konto usunięte)

jest taki sklep na Pradze, fajny, byłem, Kolumny za w sumie niewiele, 1300? zagrały fajnie, jakieś starsze Visoniki.

Tylko, że gdy sobie je wyguglowałem i zobaczyłem, że poza tym sklepem vintage są sprzedawane (sprawne) za 200-300 zł odpuściłem sobie.

No bez jaj

Tak niestety jest- nieliczne, zachowane w doskonałym stanie urządzenia z tamtego okresu, biją na glowę współczesne (średniej i nieco wyższej klasy) klocki, ale handlarzyna z Allegro i poktewnych serwisów, sklepów z używkami też, KAŻDY sprzęt wintage przedstawia jako hiend i takie ceny też żąda.

To niestety, powszechne i niejeden, chcąc zasmakować dobrego dźwięku kupuje padło a potem okazuje się, że za niewiele więcej mógł mieć współczesny sprzęt, z gwarancją, bo musiał w serwisie doprowadzić trupa do stanu używalności- kondensatory powysychane, tuner się rozstroił, przewody i ścieżki skorodowane, gniazda zużyte, zawieszenia głośników, itp.

A potem wychodzi coś takiego:

Ukryta Zawartość

Oraz to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem w stanie zrozumieć wysokie ceny starych dobrze zachowanych bądz odrestaurowanych modeli.jednak patrząc np. na aukcje gdzie wystawia się stare 34-o letnie WS 303 lub 503 które w większości nadają śię tylko do ponownego serwisu, w cenach od 300 - a nawet 1000zł i więcej zastanawiam śię co jest grane?To tylko mały przykład,piszę o tym tylko dlatego że miałem coś takiego w 1983r, fascynacja tym "wypasem" skończyła śię po wpięciu zamiast jego jakiegoś JVC za za 180 usd.Kupić ? owszem,wypucować,i postawić za szybą...

No właśnie starych ale dobrze zachowanych czyli wyglądających i działających jak nowe lub odrestaurowanych.Taki vintage może trzymać cenę. I nie mam tu na myśli odnowienia w stylu przetarcia z syfu brudną szmata i dodania opisu o cudownych zaletach sprzętu jak to jest w modzie czasami na allegro. Jeśli ktoś często i regularnie przegląda ogłoszenia i ma pamięć wzrokową to wyłapie takie cudownie odnowione sprzęty wędrujące z coraz wyższą ceną z portalu na portal.

Np: wzmacniacz Denona 757 z OLX leżący od lat w piwnicy mocno brudny opisany jako niesprawny za 80 zł do negocjacji.

Za dwa tygodnie już na allegro ,wypucowany podobno nienaprawiany i tylko 370. Ktoś kupił i po tygodniu już sprzedawał z powrotem na OLX z ceną 430 i odpowiednio zachwalającym opisem. Szybko się nim znudził czy przekonał o cudownych właściwościach piwnicznego vintage.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.