Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage gramofon - gdzie kompletnie odrestaurować wizualnie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Wystawiłem na sprzedaż gramofon Pioneera, ale muszę przyznać że równie dobrze kusi mnie doprowadzenie go do stanu wyglądu jak za nowości. Choć nie wiem czy to możliwe. Czy ktoś z Was ma może takie doświadczenia albo mógłby polecić kogoś/firmę kto byłby w stanie? Nie tyle chodzi mi o serwis techniczny co kwestie czyszczenia, lakierowania itd - tak aby wyglądał pieknie, młodo, ślicznie i czysto zarówno jeśli chodzi o plintę (aluminium lakierowane) oraz sam talerz? ;)

Sprawa nie jest prosta gdyż jak sądzę realizacja takiego zadania wymagałaby solidnego demontazu gramofonu - sporo śrubek i elementów do rozkręcenia jak to w solidnie zbudowanym direct-drive z elektroniką...

Jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3626-0-46828600-1472741214_thumb.jpg

post-3626-0-83540200-1472741282_thumb.jpg

post-3626-0-70366100-1472741295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Wystawiłem na sprzedaż gramofon Pioneera, ale muszę przyznać że równie dobrze kusi mnie doprowadzenie go do stanu wyglądu jak za nowości. Choć nie wiem czy to możliwe. Czy ktoś z Was ma może takie doświadczenia albo mógłby polecić kogoś/firmę kto byłby w stanie? Nie tyle chodzi mi o serwis techniczny co kwestie czyszczenia, lakierowania itd - tak aby wyglądał pieknie, młodo, ślicznie i czysto zarówno jeśli chodzi o plintę (aluminium lakierowane) oraz sam talerz? ;)

Sprawa nie jest prosta gdyż jak sądzę realizacja takiego zadania wymagałaby solidnego demontazu gramofonu - sporo śrubek i elementów do rozkręcenia jak to w solidnie zbudowanym direct-drive z elektroniką...

Jakieś pomysły?

Pokrywę wypolerować to żaden problem. Elementy metalowe wyglądają całkiem niezłe, wystarczy je przeczyścić alkoholem tylko wg. Mnie. Plinta do szpachlowania i fornirowania/lakierowania - zrobi to stolarz. Talerz wypolerować. Łącznie za pare stowek powinien wyglądać jak nowy.

Ps swoją droga bardzo fajny sprzęt - słuchałem z fabrycznym ramieniem które raczej ustępuje sme, a i tak było bardzo dobrze;-)

-----------------

Ja swojego Sony DD przekazałem do esdarka znanego z renowacji gramofonów. Minus jest taki, że trzeba było zawieźć klamota na Śląsk. Plus jest taki, że z powrotem otrzymałem praktycznie nowy gramofon.

Serwis był techniczny i kosmetyczny.

A jeśli chodzi o dźwięk - względem tego, co było "przed", różnica jest bardzo duża.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja swojego Sony DD przekazałem do esdarka znanego z renowacji gramofonów. Minus jest taki, że trzeba było zawieźć klamota na Śląsk. Plus jest taki, że z powrotem otrzymałem praktycznie nowy gramofon.

Serwis był techniczny i kosmetyczny.

A jeśli chodzi o dźwięk - względem tego, co było "przed", różnica jest bardzo duża.

A jakis namiar na priv?

Ale czemu wieźć - nie mozna wyslac?

Elementy metalowe wyglądają całkiem niezłe, wystarczy je przeczyścić alkoholem tylko wg. Mnie. Plinta do szpachlowania i fornirowania/lakierowania - zrobi to stolarz. Talerz wypolerować. Łącznie za pare stowek powinien wyglądać jak nowy.

Jakim alkoholem? A jak poradzic sobie z brudem na/przy napisach drukowanych na metalu?

Plinta jest z aluminium czy innego metalu i lakierowana - stolarz?

• Moderatorzy

A jakis namiar na priv?

Ale czemu wieźć - nie mozna wyslac?

Jakim alkoholem? A jak poradzic sobie z brudem na/przy napisach drukowanych na metalu?

Plinta jest z aluminium czy innego metalu i lakierowana - stolarz?

No to tak samo szpachla i lakier, tyle ze u lakiernika samochodowego. Raczej nie ma szans by odcień się nie różnił. Brud przy napisach trzeba uważać by nie zmyć napisów które łatwiej zejdą niż brud. Odmawiałem sobie gramofon i szpulwca, polerke elementów zrobił mi znajomy lakiernik, wszystko porozbieralem na pojedyncze części, myłem płynami, alkoholem itd. w zależności co przynosiło lepszy efekt ale to już do każdego elementu trzeba podchodzić indywidualnie. Czegoś nie nożna alkoholem bo ulec zniszczeniu mogą elementy gumowe czy napisy, innych nie można moczyć w wodzie itd. Rozkrec wszystko na pojedyncze lementy, czyść, smaruj, myj nie ma innej drogi...

-----------------

Rozkrec wszystko na pojedyncze lementy, czyść, smaruj, myj nie ma innej drogi...

No nie. Ja sie nie nadaje. Obejrzalem sobie schemat urzadzenia z instrukcji serwisowej i rozkrecic to pewnie bym rozkrecil ale pozbierac do kupy to juz bylaby inna historia ;))) ale domyślam sie ze aby dobrze taka plinte odmalowac to trzeba ja "wyjać" z gramofonu a to mi wyglada na kompletne rozkrecenie wszystkich bebechów ;( dlatego wolałbym aby zrobił to ktoś kto ma doświadczenie plus da gwarancję że urzadzenie po tej calej zabawie bedzie wciaz dzialac itd.

Talerz wypolerować.

Hmm. Talerz oryginalnie nie jest gładki i odpustowo błyszczący - ma taką lekko "drapiącą" fakturę. Czy polerka nie spowoduje po prostu wyrównania całej powierzchni na "błysk"?

No to tak samo szpachla i lakier, tyle ze u lakiernika samochodowego.

Hmm. A może by tego Pioneera na "czerwień ferrari" albo "biel Apple" zrobić .. albo "głeboki fortepian"...?

• Moderatorzy

Hmm. Talerz oryginalnie nie jest gładki i odpustowo błyszczący - ma taką lekko "drapiącą" fakturę. Czy polerka nie spowoduje po prostu wyrównania całej powierzchni na "błysk"?

Hmm. A może by tego Pioneera na "czerwień ferrari" albo "biel Apple" zrobić .. albo "głeboki fortepian"...?

By talerz wrócił do stanu oryginalnego po polerce musiałbyś go anodowac jeszcze. Rownież do zrobienia

Ukryta Zawartość

Lakier mechanik samochodowy nałoży każdy jaki będziesz chciał bez problemu, glossy, kameleony itd. jeśli będziesz chciał.

Ukryta Zawartość

-----------------

Na jakimś zagranicznym forum znalazłem rady posiadacza PLC-590 że sporo zabrudzeń i zanieczyszczeń tej plinty można usuwać najpierw specyfikami firmy Meguiar's (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Coż, sprawdzę, może okaże się że wystarczy czyszczenie/politura...

Ukryta Zawartość

W Liroy-u jest bardzo fajna pasta do akrylu , używam jej do czyszczenia , polerowania pokryw - plint jak twoja i wielu innych rzeczy .

Czy to ta?:

Ukryta Zawartość

Przede mną polerowanie pokrywy, więc można wypróbować.

Ukryta Zawartość

Tak to ta , ona jest do ostatecznej polerki pokrywy i nie tylko - jest delikatna a polerując na mokro jeszcze bardziej delikatna .

• 2 tygodnie później...

Na jakimś zagranicznym forum znalazłem rady posiadacza PLC-590 że sporo zabrudzeń i zanieczyszczeń tej plinty można usuwać najpierw specyfikami firmy Meguiar's (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Coż, sprawdzę, może okaże się że wystarczy czyszczenie/politura...

Kupiłem trzy produkty tejże firmy i zastosowałem. Sporo brudów i zanieczyszczeń zeszło. W realu wygląda to nawet ładniej niż na załaczonych fotach. Solidnych wybarwień czy uszkodzeń, złuszczeń lakieru itp. to te mleczka nie naprawią ale gramofon wygląda teraz dużo lepiej - na tyle że odpuściłem sobie inne pomysły ;)

Jeszcze chcę jakąs pastą polerską podczyścić brzeg talerza oraz może polerować pokrywę bo ma nalot starości i sporo rysek...

post-3626-0-78040400-1473678343_thumb.jpg

post-3626-0-32300000-1473678355_thumb.jpg

post-3626-0-71278700-1473678366_thumb.jpg

post-3626-0-17158300-1473678378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adam jeśli przepolerujesz talerz to będzie widać wszystkie ślady palców - chyba że go polakierujesz to wtedy nie .

tzn? ja w zasadzie nie dotykam talerza bo on się sam zatrzymuje praktycznie natychmiastowo - chodzi ci o paluchy na krawędziach od chwytania płyt przy podnoszeniu albo kładzeniu na talerz?

• Redaktorzy

Ja swój talerz po polerce na tokarce zabezpieczyłem twardym woskiem samochodowym. Idealnie nie ma, ale nie łapie tak paluchów jak się początkowo obawiałem. Poza tym nie brudzi białej szmatki bawełnianej tlenkami glinu. Myślałem o ponownym anodowaniu, ale wosk spełnia swoje zadanie, a minął już ponad rok od tamtego zabiegu.

Ukryta Zawartość

post-49078-0-98684800-1473742397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wczoraj sobie sprawdziłem, że praktycznie nakładając/podnosząc płytę nie dotykam boku talerza, talerz jest szerszy niż płyta a płyta lezy jeszcze na grubej gumie i jest za co "chwycić" , więc paluchów i tak za bardzo by nie było...

kurcze jak się cieszę że nie wyprzedałem tego Pioneera - a już jakoś miąłem cisnienie.... ale to jednak byłby gruby błąd ;)

Powiedz w dzwięku jak ma się S2 do lllS ? No ten Pioneer to solidna maszyna - jednak talerz bym zostawił w spokoju .

Nie porównam bo nie słuchałem za bardzo z tymi samym wkładkami. Co prawda zawiesiłem Rohmanna (2.5g vtf) na SMEIIIs ale miałem cały czas poczucie że to nie jest właściwy "match". Mogę tylko powiedzieć, że - wbrew dziwnym opinion jakie kiedyś czytałem - SMEIIIs okazało się bardzo fajnym, solidnie zrobionym ramieniem, z sensowną mechaniką i nastawami. Natomiast w SME3009S2 do tej pory zastanawiam się o co chodzi z tym regulowaniem lateral balance z podnoszeniem konca ramienia do góry i patrzeniem czy trzyma równowagę - mi zawsze się "przekręca" w stronę outriggera, nawet jak już dosunę tak, że prawie dotyka counterweight ;)

Część która łączy rurkę ramienia z przeciwwagą. Po dwudziestu latach warto ją wymienić:)

Ogólnie - przeciwwaga w S2 non-imp nie powinna się zbytnio chybotać na boki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - o to chodzi

Ukryta Zawartość

Hehe po czterdziestu latach i te gumki w sankach też do wymiany - łożyska należy sprawdzić i nóż niestety mimo że metalowy .

Nie jest tak źle. Kupiłe ramię po niedawnym przeglądzie w UK. Wszystko trzyma, nie chybocze się. Wiem bo niedawno miałem inne 3009S2 gdzie rzeczywiście counterweight ruszał się na swojej ośce a rider też "latał"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.