Skocz do zawartości
IGNORED

Sapphire25+Rega BrioR rozczarowanie w 16m...Co zmieniać...?

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety po nabyciu w/w zestawu i 2 miesiącach wygrzewania stwierdzam, że suma około 6 klocków wydana na zestaw wyrzucona została w błoto !!! Chyba zbyt wiele emocji przy zakupie i sugestie sprzedawcy wzięły górę...Mleko się rozlało, trudno...Jak wybrnąć z sytuacji? Mam dwie drogi: wymiana wzmacniacza lub wymiana kolumn. Co do wzmacniacza, był bardzo chwalony, i bardzo odpowiada mi designem (niewielkie rozmiary i prostota), ponoć dobrym pre gramofonowym(w przyszłości planowany zakup gramofonu) i barwą. Co do kolumn: są jednak zbyt duże do pomieszczenia 16m (mam na myśli głównie wymiary) i nie podobają mi się wysokie tony, średnica niewyraźna i stereofonia (a w zasadzie jej zupełny brak). Wiem, że można kombinować z akustyką (już to robiłem), ale mimo wszystko nie satysfakcjonuje mnie dźwięk zestawu. Jaką drogą iść dalej? Muszę coś posłuchać cierpliwiej, w związku z tym jakie propozycje do wzmacniacza? Mogą być małe podłogówki jak podstawki, ale takie które mógłbym posłuchać w sklepie. (Jeżdżenie po obcych ludziach, żeby posłuchać wielu konfiguracji mi się nie widzi-wolę salon). Ktoś sugerował Rega RS 3, ale nowych w salonie nie widzę, a RX 3 przekraczają ewentualny budżet uzyskany z ewentualnej sprzedaży Sapphirów...;) Nie chciałbym stracić zbyt wiele na tej cudownej transakcji więc poruszamy się w budżecie jaki mogę uzyskać ze sprzedaży Pylonów (Sapphire 25 okleina naturalna orzech). Pomożecie?!!! Sfrustrowany...:(

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

A co robi u Ciebie za źródło? Może tam leży problem? Sapphire słuchałem co prawda z Nad'em na podobnym metrażu i było przyjemnie, ale całość była połączona z CD.

Witaj,

Ostatnio jakiś użytkownik na forum właśnie bardzo zachwalał ten wzmacniacz przy odsłuchu w salonie w porównaniu np do nada. Byłem nie o zdziwiony ale skoro odsluchiwales to oki. Nie pamiętam czy to bykes ty.

Moim zdaniem mniej stratny będziesz na wymianie kolumn. Skąd jesteś? Zapraszam do nas z wzmacniaczem nawet na długi odsluch. Możesz także wypożyczyć u nas sprzęt i sprawdzić w domu. Moim zdaniem wymiana na kolumny tannoy 7.4 zmieni odbiór i wrażenia. Rega bym na razie zostawił. I testował na nim inne kolumny.

Pozdrawiam

Zakładam, że źródło i kable są "przyzwoite"? Jakiej muzyki słuchasz?

Wzmacniacz bym zostawił, słuchałem go kiedyś z Tannoyami (nie pamiętam modelu) i bardzo mi się podobało. Nie było audiofilsko neutralnie czy przejrzyście, czy jak to się tam fachowo nazywa, ale było muzykalnie i przyjemnie.

Pylon Saphire to bardzo często polecane kolumny na tym forum, można powiedzieć że wybitne i biją konkurencję o kilka długości (miażdżą, deklasują,...) więc na pewno szybko znajdą godnego kupca:) Z tonu twojego wpisu widzę, że decyzję już podjąłeś. I słusznie.

Na ten metraż poszukałbym monitorów.

Nic wielkiego się nie stało,ja też utopiłem kase na nowym zestawie,co prawda suma mniejsza ale zawsze to strata jakaś.

Nowe fajne ale nieopłacalne na tle używek,które trzeba lubić :)

Sapphire 25,wielkie są,ja do 18m szukam teraz podstawek.

Jest jedna rada,wzmak pod pachę i w drogę,inaczej się nie da nic polecić ponieważ słuchał oraz wydawał PLN będziesz Ty :)

Ja tak robię,czy to do sklepu czy do prywatnego domu.Nie sugeruj się opiniami uwzględniaj tylko propozycję

Łokmen Saba

Kiedyś z kolegą się naszukaliśmy kolumn do niego do chaty - przewaliliśmy tego naprawdę dużo aż w końcu znaleźliśmy najlepsze kolumny we wszechświecie (hehehe). Kumpel zamiast kupić je z miejsca poprosił o wypożyczenie tych upatrzonych. Wzięliśmy je do jego chaty i się okazało, że w jego pokoju grało to koszmarnie :) Akustyka pokoju, koślawa kanapa czy dziury w szafie - sam nie wiem, ale to grało zupełnie inaczej niż to co słyszeliśmy w salce odsłuchowej. Także jeżeli nie chcesz się naciąć na kolejne rozczarowanie to owszem, pójdź i posłuchaj ale przed zakupem poproś o wypożyczenie sprzętu do domu.

W sumie jakby o tym pomyśleć to zakup audio trochę można porównać do poderwania laski na dyskotece - wieczorem piękna, pachnąca i ta jedyna a nad ranem zakładasz medalion wiedźmina i walczysz z bazyliszkiem hehe

Yooro mocne porównanie jednak jest w tym słuszność.

Druga sprawa że wiele zestawów można poznać dopiero przy długim odsłuchu mam tu na myśli kilku dniowy nawet.

Opcja wypożyczenia nieco męcząca w przypadku chęci sprawdzenia kilku systemów. Jednak bardzo słuszna.

Pozdrawiam

No w przypadku mojego kumpla to finalnie ręce nam opadły bo odsłuchów było dużo a tu taki zonk w jego salonie. Logicznie byłoby prowadzić odsłuchy u siebie w docelowym pomieszczeniu, ale mega trudne do zrealizowania na większą ilość zestawów i salon audio (co jest logiczne) też by się na taki rental masowy by raczej nie zgodził.

Zakładam, że źródło i kable są "przyzwoite"? Jakiej muzyki słuchasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taki głośnikowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) RCA

A jak z basem?

-Jest ;) Ładny i może trochę dużo, ale nie w nim problem...Stereofonia, wysokie-a to się chyba z tym wiąże rozdzielczość...słabo. Chyba bym wolał, żeby trochę dynamiczniej z wykopem grało...Bez przesady oczywiście, żeby sie nie zmęczyć za szybko...

Nic wielkiego się nie stało,ja też utopiłem kase na nowym zestawie,co prawda suma mniejsza ale zawsze to strata jakaś.

-kolumny(naturalna okleina orzech) kupiłem nówki w naprawdę dobrej cenie w stosunku do tej, które widzę...więc może nie utopię zbyt wiele, tyle, że się trzeba bujać...

Akustyka pokoju, koślawa kanapa czy dziury w szafie - sam nie wiem, ale to grało zupełnie inaczej niż to co słyszeliśmy w salce odsłuchowej.

rekonensans na forum zrobiłem i nie jest źle z akustyką ponoć...a w sumie defekty które słyszę teraz słyszałem w salonie, chyba zbyt wiele emocji...;)

Druga sprawa że wiele zestawów można poznać dopiero przy długim odsłuchu mam tu na myśli kilku dniowy nawet.

-i tu chyba leży sedno sprawy...Im dłużej słucham tym więcej mankamentów dostrzegam...Dlatego pytam czy ktoś miał okazję posłuchać takiej konfiguracji, bo wydaje mi się, że fioła dostałem i się doszukuję momentami...;)

Dzwoniłem do salonu i zaproponowali mi do w/w Regi odsłuch:

Chario Constellation Delphinus

Pylon Audio Diamond 25

Monitor Audio Silver 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Jeden mały szkopuł!!! Wzmak to nie Rega Brio 3 tylko Rega BRIO-R !!! Sorry, tyle czytam o tych wzmacniaczach, że już mi się pieprzy w bańce...

Aaaaaaaaaaaaaa to na złom ;)

Chcesz żebym zawału dostał? ;)

Hmmm kolumny niby masz dobre więc może weź na spokojnie podejdź do tematu. Łatwiej będzie Ci np. wziąć za kaucją wzmacniacz niż kolumny (mniej targania) i zobaczyć czy tutaj przypadkiem coś się nie poprawi znacznie na plus. Jak już wspomniałem - pylonów słuchałem z Nadem i grało to fajnie. Może nie było to granie do którego wracam myślami w bezsenne noce ale było przyjemnie. Pewnie da się znaleźć jeszcze lepsze dopasowanie no ale na pierwszy strzał możesz spróbować takiego podejścia. Na forum chyba jest klub Pylonów - może tam zagadaj z jakimi wzmacniaczami grają i tym się pokieruj.

Ważne jest dopasowanie wzmacniacz / kolumny ,nie trać wiary :)

pylonów słuchałem z Nadem

z którym?

Pylon Audio Diamond 25

Monitor Audio Silver 2

Oczywiście odsłuchaj wszystkie będziesz miał rozeznanie. Chario Delphinus to nienajlepszy pomysł do małej Regi. Moim zdaniem Rega nie zapanuje nad nimi. Diamond 25 jeszcze nie słyszałem. Powinno być lepiej niż z Szafirami 25, które są za duże do 16m2. Jeśli Silver 2 grają podobnie do poprzednika RX2 , które odsłuchiwałem to mogą Ci się spodobać. To dynamiczny monitor ze sporą ilością góry. Możesz też odsłuchać Audio Academy Phoebe III. Polecam od siebie monitory Studio 16Hz. Tylko koniecznie musiałbyś odsłuchać na swoim wzmacniaczu bo dynamika i rozdzielczość nie są jego mocną stroną.

Fido920 - wtedy na nad 326 bee ale tam mielismy jeden wzmacniacz i kolumn szukalismy wiec kolumnami mieszalismy. Wtedy bylismy po wielu odsluchach w roznych salonach i zdziwily mnie pylony z nadem pozytywnie. Mysle ze lepiej finansowo wyjdziesz probujac roznych wzmacniaczy. Sapphire to kolumny dostepne w salonach. Wez swoja rege i pomaszeruj do salonu. Zapusc wpierw rega + sapphire a potem zmieniaj tylko wzmacniacze i zobacz czy na ktoryms jest super. Potem popros o wypozyczenie tego jedynego i case closed

Zapusc wpierw rega + sapphire a potem zmieniaj tylko wzmacniacze i zobacz czy na ktoryms jest super.

Słuchałem tego z różnymi modelami Atolla, z którymi się podobno dogadują i ...nie podobało mi się...Nadal brakowało rozdzielczości i dynamiki, a były też i od IN30 do IN 80...

Z rozwiązań połowicznych będziesz zadowolony połowicznie.

Masz już więcej doświadczenia, wiesz czego i jak szukać.

Sprzedaj wszystko i zacznij od nowa.

Nie ty pierwszy i nie ostatni . Każdy przechodził tą drogę i jeszcze nie raz przejdzie.

Z rozwiązań połowicznych będziesz zadowolony połowicznie.

Masz już więcej doświadczenia, wiesz czego i jak szukać.

Sprzedaj wszystko i zacznij od nowa.

Nie ty pierwszy i nie ostatni . Każdy przechodził tą drogę i jeszcze nie raz przejdzie.

Ja bym tam wzmacniacz spróbował zostawić, do 16 m2 powinien wystarczyć chyba że się chce coś droższego. Niestety wokoło 2-3 tys PLN mało jest ciekawych monitorów.

Raczej nie polecam kolumn typu AA Phoebe III czy Topazów 20 Pylon Audio do tego metrażu. (Ten sam lub podobny głośnik niskotonowy od Visaton'a co w Sapphire 25).

Dzwoniłem do salonu i zaproponowali mi do w/w Regi odsłuch:

Pylon Audio Diamond 25

Monitor Audio Silver 2

Raczej nie polecam Diamondów 25 do 16m2 chociaż to niezłe kolumny za tą cenę.

Jeżeli masz przewód 2x1.5 mm2 to niestety to takie minimum a nawet poniżej przy 4om.

Proponuję sobie wypożyczyć jakiś kabel 2x2.5mm2 max 2-2.5m długości za min 300-500PLN i zobaczyć jak będzie.

Słuchałem tego z różnymi modelami Atolla, z którymi się podobno dogadują i ...nie podobało mi się...Nadal brakowało rozdzielczości i dynamiki, a były też i od IN30 do IN 80...

Szafiry 25 obnażają słabość Regi Brio R i Atolla IN80 (słuchałem).Podłącz do nich NAD'a C375

kolego,kazdy ci doradza zebys zmienił to i tamto a o akustyce cisza.jak oczekujesz porady to wklej zdjecia pokoju odsluchowego to wiele sie wyjasni.Na tym forum 90% kolegów ma skopana akustykę o czym mozemy sie przekonac w zakładce Nasze Ustroje.Po czym ochoczo doradzają innym co maja kupić,zmienić,co jest be a co dobre.Radze zacząc od akustyki pokoju a 90% wątków na tym forum bedzie nieuktualne

Niestety te kolumny to chyba trochę przesada do 16m2 jeżeli nadają się nawet do 35m2 i są generalnie wielkie, faktycznie adaptacja akustyczna może rozwiązać problemy ale nie musi być wcale tania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.